Sampdoria-Roma 0-1

A Roma szombaton 1-0-ra legyőzte a Sampdoriát a Luigi Ferrarisban, a kapitány De Rossi góljával.

A meccset úgy vezették fel, hogy ez egy összecsapás lesz a Roma keretének a minősége és a Samp dinamizmusa között. Az első félidőben a Roma egy 4-2-3-1-el állt fel, a volt Sampdoriás Schickkel egyetlen ékként, így a Roma hatékonyan tudott harcolni a Samp középpályája ellen, a genovaiak csak akkor tudtak érdemben labdába érni, amikor létszámfölényt tudtak kialakítani, elsősorban Saponara játéka révén. Jobbra a zseninek kikiáltott Zaniolo Murruval küzdött, balra meg Kluivert tartotta nyomás alatt a nagyon is mobil Salát.

A Samp jobban kezdett, a bomba formában lévő „nyugdíjas’ Quagliarella majdnem megszerezte a vezetést a 6. percben. Aztán a Roma lassan magához tért és a 21. percben Kluivert volt veszélyes, de Audero a földön megfogta a lövését. A 24. percben Defrelnek volt egy látványos próbálkozása, de Mirante nagyot védett.

A Samp megértette, hogy csak úgy tudja megzavarni a Rómát, ha meglepik a sebességükkel, de a Roma csak kétszer jött zavarba, amikor Schick szabálytalanul állította meg Vieirát, illetve, amikor Kolarov tette ugyanezt Praettel, mindkét esetben meg is kaptuk ezekért a sárgalapot.

A második félidő elején Schick kétszer is veszélyes volt, a 48. és az 54. percben, főleg, amikor kevéssel fejelt a kapufa mellé. Saponara válaszolt neki, egy lövéssel, ami kevéssel kerülte el a felső lécet.  Közben lesérült Karsdorp és mivel végképp elfogytak a jobb bekkek,  a helyére beállt Juan Jesus, aki se nem szélső, se nem jobboldali, de „ha nincs ló jó a szamár is”, Juan Jesus pedig zokszó nélkül odatette magát és különösebb drámák nélkül megoldotta a feladatot. Egyes helyeken eltérő számokat írnak, de a Corriere dello Sport szerint, Karsdorpé volt a 43. izomsérülés az idén a Rómában! Szép teljesítmény! Gratulálok mindenkinek!

Közben Giampaolo mesteredző úr is elkezdett cserélni, jött Jankto és Gabbiadini, Saponara és Linetty helyére, Defrel meg hátrébb lépett „trequartistának”, magyarul meg szerette volna nyerni a meccset. Valójában a Roma többet járatta a labdát, próbált felépíteni valami akciószerűséget, a Samp meg sokkal kiszámíthatatlanabb volt. De a Roma se talált megoldást, szóval jöttek a cserék, először Dzeko Pellegrini helyére, majd el Shaarawy váltotta Kluivertet.

Aztán a 75. perc környékén a Roma kapott egy szögletet, Kolarov végezte el balról, Schick továbbfejelte, még Audero is beleért, de a labda De Rossi elé került és a kapitány közelről nem hibázott, megszerezte az egyetlen gólt a meccsen. Az akciót természetesen gondosan visszanézték és megállapították, hogy nemcsak De Rossi nem volt lesen, hanem még Dzeko sem, aki kézzel lábbal kalimpálva, centikre kerülte el a labdát, de ha lesen lett volna, akkor kiváló indok lett volna a gól érvénytelenítésére.

A meccs hátralevő részében a Samp nagyon lelkesen kereste az egyenlítő találatot, de nem jártak sikerrel. A 82. percben egy szögletnél látványosan szabálytalankodtak De Rossi ellen és a bíró azonnal meg is állította a játékot, Andersen utána már feleslegesen rúgta a Roma hálójába a labdát. A legvégén még Quagliarella is bepróbálkozott, szép nagyot esett Juan Jesus mellett a tizenhatoson belül, de a bírók ezúttal nem ették meg a produkciót és a végeredmény maradt a 0-1 a Roma javára.

Nehéz objektíven értékelni a meccset, a Roma távolról sem volt tökéletes, még különösebben jónak se lehetne nevezni. Viszont meggyőzőbb volt az elmúlt időszakban látottakhoz képest. Látszott a fegyelem és a figyelem (alliterációért plusz pont). Szereztünk 3 pontot, amik talán egyszer még értékesek is lehetnek, kit tudja? Egyelőre szerintem jár a piros pont Ranieri mesternek és az összetákolt csapatának! Forza Roma mindenkinek!