BL: AS Roma – FC Porto, első felvonás

A mai nappal belendül a nemzetközi futballélet. Kora este egy EL mérkőzéssel kezdődik minden, de ami ettől jóval fontosabb, kilenctől AS Roma – FC Porto nyolcaddöntőt rendeznek az olasz fővárosban. Nem túl hálás dolog felvezetőt kreálni egy ilyen párharc elé, még akkor is így lenne mindez, ha a csapatunk kiszámítható, lineáris formát mutatna, hiszen a Porto egy mindenkori „fekete ló” a mezőnyben; de ha figyelembe veszem, hogy EDF utolsó időszaka egy rozzant hullámvasúton lezajló utazásra emlékeztet, akkor végképp kétségbeesem.

A viccet félretéve, nézzük kiből gazdálkodhat, miből építkezhet a szemüveges trénerünk, és persze azt szintén megvizsgáljuk, hogy a luzitánok mire lehetnek képesek idegenben. Ha optimista színben szeretném feltüntetni a posztot, azt írnám ide, hogy EDF legmagabiztosabb terepére értünk, hiszen leginkább a nemzetközi mérkőzéseken tudott a csapat folyamatos eredményt felmutatni, gondolok itt a tavalyi elődöntőre, vagy akár az idei csoporttovábbjutásra. De most ezt talán hagyjuk és maradjunk a száraz tényeknél.

A tavalyi menetelésben komoly szerepet játszottak a nyáron értékesített, megbízható játékosok. Mindenki tudja, kikre gondolok. Ősszel már ők nem álltak rendelkezésre, a csapat szerencsére nélkülük is továbbjutott öt csoportkört követően. A Moszkva oda-vissza verésével, és egy Plzen elleni hazai diadallal a Real Madrid mögött jöhetett a legjobb tizenhat mezőnye. A sorsoláson nem kis szerencsével talán a leggyengébb csoportelsőt fújta EDF ölébe a nyoni szellő… így ma elvileg derűsen kellene várnunk a találkozót. ELVILEG!

A higgadt kapitány

Erről részemről szó nincs. Tudom, hogy egy nemzetközi mérkőzésre, pláne egy BL rájátszásra felszívják magukat a srácok, nyilván extra motivációt ad egy ilyen helyzet. De a Fiorentina elleni, „egy hetes zacsi” mélyen beleégett a tudatomba, úgy ahogy az eddig elszenvedett másik két hasonló megaláztatás. Ráadásul a manchesteri és a Bayern elleni hetesek pont BL megmérettetések voltak. Nem fokozom tovább, és azt sem gondolom, hogy gyors egymásutánba kétszer el lehet ekkora hibát követni!

Azt viszont gondolom, hogy amikor a legutóbb (2016. augusztus) a Porto ellen kellett playoff mérkőzést játszani a Bajnokok Ligája főtábláért, akkor meglehetősen sima 0-3 lett a fővárosi meccs, két piros lappal színezve. Ráadásul akkor idegenben kezdett a csapat és 1-1-s döntetlennel ment bele a visszavágóba, kellemes lélektani előnyből. Na, ma ilyen nem lesz!

Dzeko gólja(i), Pellegrini jó játéka fog kelleni ma este

Sérültek akadnak szép számmal a fővárosban; úgy kezdődik, hogy Mirante lesz a kapus, mivel Olsen vádli sérülése nem jött rendben, továbbá Perotti és Ünder sincs még játékra kész állapotban. Kérdéses még Manolas és Schick, illetve a legfrissebb hírek szerint Karsdorp bevethetősége. Az UEFA honlapja és az olasz sajtó jóslata igen hasonló: Mirante; Florenzi – Manolas – Fazio – Kolarov; Pellegrini – De Rossi – Cristante ; Zaniolo – Džeko – El Shaarawy. Véleményem szerint Cristante helyén inkább N’Zonzi fog kifutni a gyepre, de ezt döntse el EDF, aki a mérkőzés előtti sajtótájékoztató sokat nem árult el csapatáról, és a kitűzött, rövidtávú célokról.

Nem volt ezzel másképp DDR sem, aki nagyon higgadtan válaszolgatott az újságírók kérdéseire, amik inkább Kolarov vs. ultrák illetve a sérülés/visszavonulás körül tematizálódott, mintsem a ma esti BL találkozóról szóltak volna. Sárgalap veszély senkit nem fenyeget, szerencsére.

A holland sporttárs

Portugál oldalon szintén vannak hiányzók. Várhatóan 4-3-3 felfogásban láthatjuk a dél-európai csapatot: Casillas; Militao – Felipe – Pepe – Telles; Herrera – Pereira D. – Torres; Corona – Soares – Brahimi. Nem tud ma játszani Aboubakar, Corona, Marega. Kérdéses még Marius és Pereira szereplése, de őket összedrótozhatják a portugál orvosok.

Az aktuális formákat tekintve kiegyensúlyozottabb a Porto, vereséget emberemlékezet óta nem szenvedtek. Bár a portugál kupából kiestek január végén, büntetőkkel. Azelőtt 2018. októberében (!) veszítettek tétmérkőzést, akkor a Benfica bizonyult náluk jobbnak bajnoki meccsen. Ebből következik, hogy a Bajnokok Ligája csoportját szintén veretlenül nyerte meg az FC Porto, ami még akkor is nagy szó, ha nem a legacélosabb négyesről beszélünk.  A hazai csapat formáját mindenki ismeri, a bevezetőben említett rothadó hullámvasút a legjobb jelző rá. Emiatt ebből messzemenő következtetést levonni felesleges. Itt az ideje, hogy vereséget szenvedjenek a portugálok!

Egy „lazios kutya” a másik kispadon!

A Porto vezetőedzője, Sergio Conceicao számára egyáltalán nem ismeretlen az Olimpico, hiszen aktív játékosként 1998 és 2000 között, valamint 2003-ban a Lazio játékosa volt. A 44 éves szakember elmondta, hogy örült, hogy az AS Romát kapták, de állítása szerint bizonyára a Farkasok is örültek nekik. Hozzátette, hogy Zaniolót hatalmas tehetségnek tartja és elismerően beszélt egykori játékosáról, Marcanról. Meglátjuk!

A játékvezető Danny Makkelie lesz, Hollandiából, a közvetítés pedig a Spíler TV 2-s csatornáján lesz látható. Ha sportfogadási tippet kellene adjak, azt válaszolnám, hogy a „mindkét csapat szerez gólt plusz 2,5 több találat esik” kombinációt tegyétek. Ez kicsit több, mint kétszeres szorzó. A végkimenetelről nem mernék állást foglalni. Forza Roma!