Már megint itt a Római Derbi

Szombaton délután háromkor a Roma a Lazio ellen fog játszani az Olimpicóban, a Serie A hetedik fordulójában.

Annyi mindent lehetne mondani a Lazióról és annyira nincs kedvem foglalkozni velük. Nem tartom magam egy hagyományos romanistának, olyan értelemben, hogy nem igazán érdekel a Lazio. Nem figyelem őket, nem tekintem őket riválisoknak, igyekszem úgy tenni, mintha nem is léteznének. Természetesen azért nagyon jókat szoktam derülni, amikor beleszaladnak egy nagyobb zakóba, vagy amikor van egy viccesebb megnyilvánulásuk.  De ha soha többet nem játszanánk a Lazio ellen, szerintem az is túl korán lenne, mert egyszerűen nincs mit nyerni a Lazio legyőzésével.

Apropó vicces megnyilvánulások, miközben a Roma az idén hivatalosan elindította a női labdarúgó csapatát, a közelmúltban a Lazio is megnyilvánult, ők is üzentek a hölgyeknek. Amíg a Roma szokás szerint igyekszik fejlődni minden vonatkozásban, addig a madarászok ultrái egészen más irányt választottak. Kiadtak egy röplapot, amiben „megtiltották” a nőknek, hogy a szektoruk első tíz sorából szurkoljanak. Felmerülne jogosan a kérdés, hogy kicsodák ők, hogy bárkinek megtiltsanak bármit? Legjobb tudomásom szerint nem ők árulják a jegyeket és nincsenek felhatalmazva arra, hogy bárkit bárhonnan kizárjanak. De sokkal izgalmasabb egy másik kérdés: miért? Vajon mitől félnek? Az egyik romanista szurkoló kommentje a hírről szóló cikk alatt az volt, hogy ezek most melegek lettek, vagy megint csak simán hülyék?

Itt az újabb derbi a kölcsönös tisztelet jegyében.

De ez mellékes, tegyük félre a hülyeséget és foglalkozzunk inkább a focival, ha már egyszer lesz ez a meccs. Inzaghi ügyetlenebb öccse most jogosan fordulhat jó tanácsért az ügyesebb bátyjához, mert az „igazi” Inzaghi, a Bologna kispadján, nagyon csúnyán elbánt a farkasokkal, simán elvert minket. Valójában lehet, hogy Inzaghi öccsének nincs is szüksége tanácsokra, miután elbukták a két első meccsüket, a pizsama-kék brigád bedarált zsinórban 5 győzelmet és úgy érkeznek a derbire, mint az egyik legjobb formában lévő csapat a Serie A-ban. Szokás szerint most is nagyon nagy a mellényük, majd meglátjuk, hogy mire lesz ez nekik elég a Roma ellen.

Az átigazolási szezonban elsősorban a középpályát és a védelmet próbálták megerősíteni. Elmentek Felipe Anderson és a „BL-hős” De Vrij, aki mielőtt kijuttatta az új klubját, az Intert, a legrangosabb európai kupaviadalra, 4 éven keresztül volt meghatározó játékos a strandkorlát védelmében. Érkezett helyettük egy sor rangos játékos: a cserekapus Proto (ezek vettek egy protokapust), Badelj a Fiorentinából, Acerbi a Sassuolóból, Durmisi a Betisből, Valon Berisha a Salzburgból (Salzburg. Hehe. Nem kell találgatni hol és mikor fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy milyen jó is lenne nekik egy ilyen Berisha.) és Joaquin Correa a Sevillából.

Ők kezdeni fognak.

Ami a felállást illeti, Lukaku ügyetlenebb öccse sérült és minden valószínűség szerint a begyakorolt 3-5-2-vel fognak próbálkozni. Az Udinese ellen pihentettek, a Roma ellen viszont minden bizonnyal jönnek majd a „nehéz fiúk”, vagy legalábbis a legjobbnak számító játékosaik. A kapus adott, Strakosha fog védeni. A védelemben úgy volt, hogy Radu sérült, de a Roma ellen természetesen vállalta a játékot, tehát a védő hármast Wallace, Acerbi és Radu fogják alkotni. A középpályán Marusic és Lulic fognak játszani a széleken, a védelem előtt lesz Lucas Leiva, végül pedig Parolo és a 200 millió értékű (legalábbis Lotito elnök úr szerint) Milinkovic-Savic fogják kiegészíteni a madarász középpályát. Elől, a szokásos Immobile mögött pedig ott lesz Luis Alberto. Idemásolom szépen is:

LAZIO (3-5-2): Strakosha; Wallace, Acerbi, Radu; Marusic, Parolo, Lucas Leiva, Milinkovic-Savic, Lulic; Luis Alberto, Immobile

A Románál meg szokás szerint zajlik az élet. A hétközi fordulón sikerült megnyugtató fölénnyel, magabiztosan legyőzni a Frosinonét. Ezzel a sikerrel ugyan sikerült megtörni a sikertelenségi hullámot, de természetesen arról szó sincs, hogy a csapat kimászott volna a krízisből. A Frosinone papíron nagyon gyenge ellenfélnek számít, az ellenük elért siker nem igazán mérvadó. Ellenben az „unokatesóink” már egy sokkal komolyabb kihívást fognak jelenteni. Di Francesco mester számára még nem ért véget a „vizsgaidőszak”, távolról sem.

Perotti lesérült, összeszedett egy izomsérülést, megpróbál visszatérni a 8-ik fordulóra, de a törpike-kékek ellen nem lesz bevethető. Aki viszont megpróbál majd ott lenni a kezdőben az Manolas, aki fáradt és nincs százszázalékos formában, de állítólag akkor is játszani fog, egyrészt mert kemény legény, másrészt mert az alternatíva Marcano lenne és akkor már inkább a fáradt Manolas. Apropó védők, Juan Jesusszal vajon mi történt? Csak mert mostanában nagyon MIA.

Erre ilyenkor illik emlékezni.

A meccs előtti sajtótájékoztatón Di Francesco mester mondott sok szépet és jót, meg volt egy pár bújtatott bírálata is. A taktikáról nem volt hajlandó beszélni, azt mondta, hogy nem akar az ellenfeleknek segíteni, de azt például megtudtuk, hogy Dzeko és De Rossi kezdeni fognak, nem mintha eddig nem tudtuk volna, de a mester is megerősítette.

El Shaarawy nagyon meg lett dicsérve, a mester számít rá, kulcsfontosságú játékos a Roma számára, én még azt is hozzátenném, némi rosszmájúsággal, hogy főleg amíg Perotti sérült. Az is elhangzott, hogy Florenzi valószínűleg nem lesz középpályás, nem fog „mezzalát” játszani, Di Francesco mester szélső bekként, esetleg még szárnyként számol vele, mert szerinte sokkal hasznosabb ha a szélen játszik. Karsdorp is meg lett dicsérve, Di Francesco mester szerint „megújult igyekezettel edz”, akármit is jelentsen ez.

Húzom az időt, mert nem sok releváns esemény történt a csapat körül az elmúlt napokban, mióta kiütötték a Frosinónét. Én ezt pedig önkényesen jó hírként értelmezem. Di Francsesco nem volt hajlandó taktikáról beszélni, de az elemzők arra számítanak, hogy Pastore megint „tízest” fog játszani és a többségük afelé hajlik, hogy négy védős felállásban fogunk játszani. Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére:

ROMA (4-2-3-1): Olsen; Florenzi, Fazio, Manolas, Kolarov; De Rossi, Nzonzi; Ünder, Pastore, El Shaarawy; Dzeko

Totti bemutatta az új könyvét.

Azt mondtam az imént, hogy nem történt semmi releváns a csapat körül. A csapat körül nem is, de azért megjelent Totti önéletrajza, amit stílszerűen a 42-ik szülinapján, a Colosseumban mutattak be. A könyvben van egy csomó részlet, többek között Totti visszavonulásáról is és a Spallettivel vívott vitákról, a kopasz mester második római etapjában. A könyv első kézzel fogható eredménye az lett, hogy lemondott Franco Baldini, Pallotta elnök úr első számú bizalmasa, aki miután elköltözött Rómából Londonba, tanácsadóként onnan osztotta a jobbnál jobb tanácsokat. Ha figyelembe vesszük, hogy Baldini olyan edzőket vitt Rómába, mint Luis Enrique és Zeman, azt kell mondanom, hogy talán nem is olyan nagy baj, hogy lemondott. Félretéve a tréfát, nem tudom, hogy mik Totti tervei a jövőre nézve, de a könyvben leírtak nem fogják jobban megszerettetni a tulajdonosi kört meg a vezetőséget a szurkolókkal, akik amúgy is épp elég morcosak a nyáron eladott játékosok és a csapat gyenge eredményei miatt.

De térjünk vissza inkább a derbire, szokás szerint megnéztem a fogadóirodák oddszait és képzeljétek, azt tapasztaltam, hogy a Roma a meccs esélyese. Ki gondolta volna? Pedig a madarászok megint nagyon lelkesek, a médiában is agyondicsérték őket, rólunk meg közben elmondtak minden elképzelhető rosszat. És akkor ezek után mégis a Roma az esélyes? Hát hogy van ez? Persze ezek az oddszok nem sokat jelentenek, pláne nem egy római derbinél, ráadásul látszólag tényleg égbekiáltó különbség mutatkozik a két csapat pillanatnyi formájában, de akkor is érdekes.

A lényeg, hogy a Laziót mindig, minden körülmények között el kéne verni. Most azt mondják, hogy jobb formában vannak, azt mondják, hogy a Roma romokban van, mert elrontotta az átigazolásokat, mert Di Francesco gyenge és elvesztette az uralmát a csapat felett, mert a Roma játékosai fáradtak… Én meg azt mondom, hogy ezek miatt még sokkal jobban meg kéne őket verni!

Meg erre is illik emlékezni.

Nem is nyújtom tovább ezt a posztot, szombat délután háromkor Roma-Lazio (élő közvetítés 14:40-től a Digi Sport 1-en), addig is forza Roma mindenkinek!