Fiorentina-Roma elé

Következik a Serie A tizenkettedik fordulója, vasárnap délután a Roma Firenzébe látogat, a lila mezes Fiorentina otthonába.

A BL-es vakáció után visszatérnek a dolgos hétköznapok. Elvertük a Chelsea-t? Az lehet, de mire lesz ez elég a Fiorentina ellen? Nem akarom a falra festeni az ördögöt, de általában elmondható, hogy az európai kupasorozatokban szereplő csapatok, a kupafordulók után szoktak pontokat veszíteni! Ezt mindenki jól vésse a fejébe! Amikor elképzeljük, hogy hogyan fogjuk lelépni az ügyeletes ellenfelet a bajnokságban, mert mi a BL-ben szoktunk brillírozni (már amikor), na akkor jusson az eszünkbe, hogy a BL fordulók után a legegyszerűbb pontokat veszíteni!  Erre többször vissza fogok utalni, hogy „mi most BL után vagyunk”. Mi még ott tartunk, hogy hü de jó, legyőztük az angol bajnokot, Firenzében meg már a múlt hétvége óta velünk voltak elfoglalva!

Azt mondod Fiorentina, azt mondom Della Valle testvérek. Ezek a derék milliárdos Della Vallék, akik évtizedek óta ott csücsülnek a legkülönbözőbb cégek igazgatótanácsában és kiszolgálják luxuscikkekkel a világ elitjét, mert a márka az fontos dolog, anélkül egy lépést sem: Maserati, Ferrari, Louis Vuitton, Tod’s, Moët, Hennessy és Fiorentina. De én inkább mást mondok, én azt mondom, hogy Della Valle, Calciopoli, Moggi, Lotito, eltiltás, pontbüntetés, csalás… De szerencsére gond egy szál se, elvégre létezik az elévülés is. Móka és kacagás kérem alássan, móka és kacagás!

Diego és Andrea Della Valle, a Fiorentina tulajai. De ki tudja, hogy meddig?

De várjatok, mert közben eladó a Fiorentina! A Della Valle tesók nyáron kihirdették, hogy elég volt. Megunták a banánt, elegük lett a játékból és most epedve várják a jelentkezőket. Pontosabban ráeresztették az ügyre a bankot, ami évtizedek óta kezeli a pénzüket, a Credit Suisse-t (Miért? Azt hittétek ezek Olaszban bankolnak? Bruhahahaha!) és a svájci pénzintézet azóta lázasan keresi a vevőjelölteket. A gond az árral van, mert a Della Vallék ahhoz szoktak, hogy drága cuccokat árulnak, márpedig a Fiorentina nem a Manchester United. Ha igaz, ezek megálmodtak egy 200-250 milliós vételárat, annyiért viszont meg nem kell senkinek, mert egy dolog a vételár és megint egy másik dolog az a további pár száz millió, amibe a klub felfuttatása kerülne és akkor nem PSG szintről beszélünk. Állítólag már el is hajtottak egy brigádot, ami megajánlott 100 milliót a lila mezes toszkán gárdáért. De az elemzők azt mondják, hogy csak idő kérdése és a Della Vallék le fognak menni 100-150 millióra, annyiért pedig majd csak elviszi valaki. Csak reménykedni lehet, hogy nem lesz túl nagy szerencséjük és nem találnak egy kóbor orosz oligarchát, egy eltévedt arab olajsejket, vagy esetleg egy kínai elvtárs urat. Részemről köszönöm szépen, de én nagyon jól elvagyok egy milliárdos Fiorentina nélkül is, riválisnak bőven sok is a feketecsíkos északi triumvirátus.

De térjünk rá a konkrét meccsre. Azt mondod Fiorentina? Azt mondom Pioli. Pioli jó ómen: 1 győzelem, 5 döntetlen és 10 (!!!) vereség a Roma ellen. Eddig nem hoztunk sok szerencsét Pioli mesteredző úrnak és a magam részéről, tiszta szívből remélem, hogy ez a jövőben se fog megváltozni.  Emlékeztek még arra, amikor a „bagós” Sabatini tárgyalgatott vele? Állítólag nem is a Rómával kapcsolatban és mégis kitört a „parasztlázadás”, hogy nem üti meg a Roma szintjét! Végül bebizonyosodott, hogy a szakmai körökben nagyon jó hírnek örvendő Pioli mesteredző úr, tényleg nem való a Rómába. Ez akkor bizonyosodott be véglegesen, amikor a madarász unokatesóinknál landolt.  De az már régen volt, az már elévült… De tényleg elévült? Szerintem nem teljesen, az ilyesmi nem évül el csak úgy…

Pioli mesteredző úr, kéretik megfigyelni a disztingvált értelmiséget sugalló kopasz-szakállas lookot.

De a Fiorentina önmagában sem egy könnyű kuncsaft. Sose volt az és idén se lesz egyszerű, hetedikek 16 ponttal, mint a Milan. „De hiszen most kapott ki a Crotonétól…” Igen, az lehet, de előtte meg zsinórban nyert 3-at! És mielőtt valaki elkezdené magyarázni, hogy „de mi meg elvertük a Chelsea-t”, jusson az eszünkbe, hogy „mi most BL után vagyunk”, a Chelsea itt most nem jó, pont fordítva, azért lesz mindenki fáradtabb.

Fiorentina + Pioli = 4-3-3, mert mostanában az a menő és mindenki azt nyomatja, legalábbis aki megteheti. Közben meg Thereau egy izomsérüléssel bajlódik, nem biztos, hogy ott lesz ellenünk, jöhet helyette Gil Dias vagy esetleg, ha minden kötél szakad, akkor Eysseric. A lényeg, hogy meg fogják próbálni összedrótozni Thereau-t, aki csütörtökön és pénteken már részben a csapattársakkal edzett. Laurini ellenben minden bizonnyal sérült lesz. Lesz viszont Astori, mert minden ellenfelünknél kell hogy legyen legalább egy volt romanista. Fentiek alapján itt egy tipp a Fiorentina kezdőjére (4-3-3): Sportiello; Pezzella, Vitor Hugo, Astori, Biraghi; Veretout, Badelj, Benassi; Chiesa, Simeone, Gil Dias.

A Fiorentinában van egy csomó fiatal, lelkesek és bátrak, az is elképzelhető, hogy meccs közben majd átváltanak egy 4-2-3-1-re, mert Benassi ügyesen tud fellépni (már 3 gólnál tart a bajnokságban), a Roma középpályásainak majd ügyesen kell kezelniük, nem kéne szem elől téveszteni. A szélen meg ott van Chiesa, az idősebb Chiesa fiacskája, akit kikiáltottak „az egyik legnagyobb olasz tehetségnek” és egyformán ügyesen tud támadni jobbról meg balról is. Apropó jeles focisták gyermekei, a Fiorentinában gyűjtik őket, most ott van a „Cholo” Simeone fia is. Jó hír, hogy a támadás szempontjából nézve mi sem állunk rosszul, egyrészt a Fiorentina nem egy bevehetetlen erőd, távolról sem, már 13 kapott gólnál tartanak az idén. Másrészt nálunk meg ugyebár ott vannak Dzeko, El Shaarawy és Perotti.

Chiesa és Simeone

És ezzel el is jutottunk a Rómához. Ahogy már említettem, „mi most a BL után vagyunk”, mindennel együtt, ami ezzel jár. A legeslegjobb hír, hogy Florenzi ott lesz! Bruno Peres sérülése és Florenzi izompanaszokkal egybekötött, londoni lecserélése, sötét rémképeket vetítettek előre, egy jobb bekk nélküli Rómáról, megint az „áttelepített” Juan Jesussal a jobb szélen, mert az már az Inter ellen is „olyan jól működött”… De nem, nem kell izgulni, Florenzi ott lesz, figyelni kell rá, ő az utolsó emberünk a poszton, de egyenlőre mégis lesz jobb bekkünk.

Ami nem lesz az Schick. Olvasom a romanista hírportálokon, hogy a csehnek még mindig bibis a lábikója, még mindig fáj neki, amikor megrúgja a labdát. Nekünk meg az a 42 millió fáj, amennyibe került, vagy kerülni fog, ha majd egyszer kifizettük az összes részletet a  Sampnak és a „romanista lelkületű” Massimo Giovanni Mario Luca Ferrero elnök úrnak (nem vicc, ez a teljes neve), aki többször is avval dicsekedett, hogy ő intézte el Schick római szerződését. Erről az egészről én egyenlőre csak annyit mondanék, hogy fontos a türelem, de ha Schick egy frizsider lenne, én bizony már elővettem volna a számlát és megnéztem volna, hogy milyen garanciával adták el!

Állítólag Florenzi játszani fog.

Lesz viszont Manolas, méghozzá Juan Jesus helyett, legalábbis a szakértők szerint. Illetve az is valószínű, hogy Pellegrini és Gonalons fognak kezdeni, Strootman és De Rossi helyett, legalábbis a szakértők szerint. Sokkal nehezebb megjósolni a csatársorunk összetételét, legalábbis a szakértők szerint. Perotti és El Shaarawy nagyon jó formában vannak, a savonai „egyiptomit” a hét csapatába is beválogatták a BL-ben, nehéz lenne lemondani róluk. Lassan felmerül az a kérdés is, hogy Dzeko mikor fog pihenni? De a válasz egy másik kérdés, hogy ki fogja helyettesíteni? Ahogy már említettem, Schick egyenlőre még lábadozik, de most éppen Defrellel is gondok vannak. A héten a francia elutazott ugyan Angliába, de végül a kispadig se jutott el. Szóval úgy néz ki, hogy egyelőre marad Dzeko. Nincs nagyon mit hozzáfűzni, itt egy tipp a kezdőnkre, az egyik olasz honlap alapján (4-3-3): Alisson; Florenzi, Fazio, Manolas, Kolarov; Strootman, Gonalons, Nainggolan; Perotti, Dzeko, El Shaarawy.

Állítólag Manolas is ott lesz.

Elméletileg mi leszünk az esélyesek, ha nem is sokkal, de a fogadóirodák oddsai is egy római győzelmet jósolnak. Elnézve a kereteket és az idei eredményeket, tulajdonképpen csak az szól ellenünk, hogy „mi most a BL után vagyunk”, de ez is csak alibi, ha nem akarunk leszakadni az élmezőnytől muszáj lesz nyerni és papíron meg is vannak hozzá az eszközeink. Ez is rajtunk fog múlni.

El Shaarawy bekerült a hét csapatába a BL-ben.

Száz szónak is egy a vége, vasárnap délután háromkor, a hagyományos olasz fociidőpontban,  Fiorentina-Roma (élő közvetítés 14:40-től a Digisport1-en), addig is forza Roma mindenkinek!