Roma-Chapecoense

Péntek este a Roma egy barátságos meccset fog játszani a brazil Chapecoense ellen.

A tavaly novemberi légi szerencsétlenség után, a Chapecoense csapatára irányult az egész világ figyelme. A brazil csapat nem tartozik a dél-amerikai labdarúgás nagy egyesületei közé. A Brazília déli részén található, kb. félmilliós lélekszámú  Chapecó városát képviselik, mindössze 1973-ban alakultak, két klub fúziójából. Azóta váltakozó szerencsével felverekedték magukat az első osztályba és tavaly jutottak el a csúcsra, amikor bejutottak a Copa Sudamericana döntőjébe, ami nagyjából az európai Európa-liga dél-amerikai megfelelője.

Tehát a Chapecoense a történelme legnagyobb mérkőzésére készülődött, a Copa Sudamericana döntőjére, a kolumbiai Atlético Nacional ellen, amikor bekövetkezett a tragédia. A döntő mérkőzésre utaztak, amikor a csapatot szállító repülőgép lezuhant, pedig már csak alig 50 kilométerre voltak Medellíntől. A gépen található hetvenhét emberből mindössze hatan élték túl a katasztrófát csodával határos módon.

A lezuhant repülőgép roncsai

A tragédia után, a világ közvéleménye felkarolta a Chapecoensét, egymást érték a részvétről és együttérzésről szóló szebbnél szebb üzenetek. A CONMEBOL, az Atlético Nacional indítványára, ad honorem a Chapecoensének ítélte a Copa Sudamericanát is. Márciusban nyilatkozott a Chapecoense elnöke, David Plínio de Nes, elmondása szerint összesen két csapat segített nekik a tragédia után, a Barcelona, akik még pénzt is küldtek és meghívták őket ellenfélnek a Gamper kupára, illetve a Roma, akik azonnal felajánlották, hogy rendeznének egy barátságos mérkőzést az áldozatok támogatására. Ezt a meccset fogják megrendezni péntek este az Olimpicóban, a mérkőzés teljes bevételét az áldozatok és a családtagjaik támogatására fordítják.

David Plínio de Nes, a Chapecoense elnöke

A mérkőzés kapcsán meg kell említeni a Roma egykori legendás brazil kapitányát, Aldairt, aki oroszlánrészt vállalt a mérkőzés megszervezésében, ő vette fel a kapcsolatot a Roma nevében a Chapecoensével és megint bebizonyította, hogy legalább olyan jó ember, mint amilyen jó focista volt.

Ferenc pápa is fogadta a Chapecoense csapatát

Nincs nagyon mit hozzáfűzni, péntek este Roma-Chapecoense, ahol a Roma és a szurkolói megpróbálnak segíteni a katasztrófa áldozatainak, illetve előreláthatólag az idén majd először láthatunk játszani néhányat a játékosaink közül (Florenzi, Karsdorp, stb.). Addig is forza Roma mindenkinek és kivételesen engedjetek meg egy força Chapét is.