Egy teljesen szükségtelen kedvcsináló a Roma-Juve elé

Vasárnap este, háromnegyed kilenckor, a Juventust fogadjuk az Olimpicoban, az olasz Serie A 36-ik fordulójában.

Majd lassan illene keresni olyan képeket, amiken már a „szép új” Juve címer van, tudjátok melyik, az a nagyon trendi, ami egy lefolyó stilizált oldalnézetére hasonlít…

Megint itt a lehetőség, hogy szembesüljünk a nemezisünkkel, a zebracsíkos torinói sikercsapat arra készül, hogy megnyerje a sokadik bajnoki címét zsinórban és ezúttal Rómában szeretnének ünnepelni. Igen, mert elég nekik egy döntetlen, hogy matematikailag is biztos legyen, ami már hosszú hónapok óta valószínűsíthető volt, hogy az idén is ők nyerik a bajnokságot. Ez a Roma szurkolók számára felérne egy lélektani pofonnal és sajnos nem is ez lenne az első az idei szezonban.

Nagyon régen, az 1972/73-as szezonban, a Juve már megünnepelhetett egy bajnoki címet a Roma otthonában, bár azt a Roma szurkolók picit másképp élték meg. Akkor a Juve győzelme az utolsó fordulóban azt jelentette, hogy nem a Lazio nyerte a bajnokságot és nem sok Roma szurkoló panaszkodott a meccs végén. Jellemző, hogy a mi pizsama-kék unokatesóink azóta is a Rómát vádolják annak a bajnokságnak az elvesztése miatt, szerintük a Roma direkt engedte el a meccset, csak hogy megakadályozza az ő bajnoki címüket. Szép kis „logika” (hangsúly az idézőjeleken), szerintük nem az volt a baj, hogy ők közben szétestek és kikaptak a Napoli otthonában, hanem az, hogy a 11-ik helyezett Roma, amelyik a félidőben még vezetett is, végül nem tudta megverni helyettük a bajnok Juvét.

Állítólag vasárnap Higuain játszani fog.

A következő, hasonlóan lehangoló kimenetelű mérkőzésre jóval később került sor, 2010/11-ben, amikor is a Milan döntetlent játszott Rómában és két fordulóval a bajnokság vége előtt, megnyerte a 18-ik bajnoki címét. Érdekes, vagy inkább bosszantó, hogy ugyebár akkor is Allegri csücsült az ellenfél kispadján. Ugyanaz az Allegri, aki később nem kért a feltörekvő amerikai Roma ajánlatából, inkább maradt a „középszerű” Milan kispadján és most megint eljönne hozzánk ünnepelni. Úgy is mondhatnánk, hogy ahogy telnek az évek, úgy lesz Allegri mester egyre „rokonszenvesebb”.

Valójában Allegri nemcsak egyre „rokonszenvesebb”, hanem egyre sikeresebb is a Juve kispadján. Pedig amikor leszerződtették 2014-ben, a váratlanul távozó Antonio Conte helyére, általános szkepticizmus övezte a kinevezését, a Juve szurkolók, a „hagyományos Juve stílus jegyében”, habzó szájjal tiltakoztak a személye ellen.  Azóta Allegri már 5 megnyert trófeánál tart: 2 bajnoki cím, 2 olasz kupa és 1 olasz szuperkupa. Mindeközben a Juve, az irányítása alatt, az idén másodszor is bejutott a BL döntőbe (hajrá Madrid). Szóval igen, öröm és boldogság minden szinten…

A sikeredző ünnepelni készül

A szezon első felében Allegri több felállással is kísérletezett, végül úgy tűnik, hogy megállapodott a 4-2-3-1-nél, valószínűleg ezt fogják majd játszani ellenünk is vasárnap. Arra is számítani lehet, hogy meg fogja keverni a dolgokat, hiszen szerdán lesz egy olasz kupadöntőjük is és 7 pont előnnyel érkeznek hozzánk, szóval nekik ez a meccs távolról sem lenne olyan fontos mint nekünk, de már ismerjük őket, ezek sosem ejtenek foglyokat, kegyetlen meccsre kell majd számítani.

Vannak náluk sérültek is, Pjaca és Rugani térdsérüléssel bajlódnak, Khedira pedig összeszedett egy izomsérülést a Monaco elleni BL elődöntőn. Az elemzők szerint elképzelhető, hogy Bonucci pihenni fog a kupadöntőre, kezdhet helyette esetleg a mi „néhai” Benatiánk. Az sem egyértelmű, hogy ki játszik a szélen, a „rokonszenves” Dani Alves, vagy a „még nála is sokkal rokonszenvesebb” Lichsteiner. Hasonlóan kérdéses, hogy ki kezd a másik oldalukon, Asamoah, vagy Sandro. Akit viszont egyértelműen a kezdőbe jósolnak az Higuain, meg az a nagyfejű bosnyák középpályás, akinek most nem jut az eszembe a neve.

Dybala is azt mondta, hogy a bajnoki címért jönnek Rómába. Majd meglátjuk…

Fentiek alapján itt egy tipp a kezdőjükre:

Juventus (4-2-3-1): Buffon; Lichsteiner, Bonucci, Chiellini, Asamoah; Rincon, Pjanic; Cuadrado, Dybala, Mandzukic; Higuain

És mi a helyzet a Rómával? Semmi jó! Hiába ütöttük el a múlt héten a Milant 4-1-re, nem volt sok örömünk a győzelemben. Egyrészt Spalletti mestert és az egész klubot ronggyá gyalázták a médiában, mert nem adott játéklehetőséget Tottinak. Mintha a Roma egy vándorcirkusz lenne, ami túrázni ment Milánóba, hogy megmutassa Tottit a San Siro közönségének, vagy mintha Totti káprázatos karrierjének a szempontjából, bármit jelentene akárhány percnyi játék a Milan ellen. Most ott tartunk, hogy egyre valószínűbbnek tűnik, a médiában „vesztesnek” leírt, Spalletti távozása a szezon végén és azok a média szereplők, akik korábban éveken keresztül kritizálták Tottit, most kaján élvezettel támadják miatta a kopasz edzőnket és a Rómát általában.

Életkép egy réges-régi meccsről, Chiellini Vs. nagyfejű bosnyák középpályás… Akkor még senki sem gondolta, hogy „disz iz bigining of bjútiful frencsip”.

De a milánói meccsnek voltak sokkal konkrétabb és súlyosabb következményei is, utólag nem túlzás pirruszi győzelemről beszélni. „Csak” három játékosunk sérült le a Milan ellen: Perotti, Nainggolan és Dzeko, talán pont a három legjobb formában lévő játékosunk. A bosnyák gólvágónk már kénytelen volt feladni, nem lesz ott a Juve ellen vasárnap. Nainggolan még próbálkozik, a belga ninja egy izomsérüléssel bajlódik, de szokás szerint most is odateszi magát, sutba vágta az óvatosságot és szorgalmasan végzi a fizikoterápiát, elképzelhető, hogy játszani fog. Hasonló a helyzet Perottival is, az argentin szerepe különösen felértékelődött Dzeko kiesése miatt, neki ugyebár a bokája sérült, ő is végzi a fizikoterápiát és állítólag a bokája már nincs is annyira bedagadva, az ő játékával kapcsolatban több az optimizmus Trigoriában.

Lehet, hogy egyikük sem lesz ott, de akár mindketten ott lehetnek. Reménykedjünk.

Jó hír viszont, hogy letelt Rüdiger eltiltása, a német valószínűleg játszani is fog vasárnap, minden bizonnyal Fazio és Manolas mellett. Mivel Strootmannak még tart az eltiltása, a derbin mutatott „tévé nagydíjas” alakítása miatt, a középpályán biztosan játszani fognak De Rossi és Paredes, ahogy valószínű Salah, El Shaarawy és Emerson játéka is.

A Roma felállása a jeles sérültjeink játékától függ, ha Nainggolan nem fog tudni játszani, akkor elképzelhető, hogy szerephez jut majd Grenier, de legyünk őszinték, ebben senki sem hisz igazán és nem is biztos, hogy az lenne a legjobb megoldás. Ha Perotti játszani fog, akkor elképzelhető egy három csatáros felállás, Salahval és El Shaarawyval az argentin mellet. Ellenkező esetben könnyen lehet, hogy áttérünk egy kétcsatáros-háromvédős rendszerre, esetleg megint Emersonnal a középpálya jobb szélen és Juan Jesusszal kitolva a bal szélre.

Következzen egy tipp a Roma kezdőjére, de ez most tényleg teljesen bizonytalan és képlékeny, mivel minden a kulcsjátékosok állapotától fog függni:

Roma (3-4-2-1): Szczesny; Rüdiger, Fazio, Manolas; Emerson, De Rossi, Paredes, Juan Jesus; Nainggolan, El Shaarawy, Salah

A múlt héten sem ünnepelte meg a gólját a Milan ellen. Vasárnap viszont bátran örülhetne minden gólnak!

Most jó lenne arról beszélni, hogy ezen a rangadón fog múlni a bajnoki cím sorsa, de sajnos, objektíven nézve, akkora a Juve előnye, hogy egy ilyenfajta okfejtésnek most nem lenne sok értelme. Valójában pár hónapja mi már nem is annyira a zebrákat üldözzük, hanem sokkal inkább a töltött ostya elől menekülünk, aminek tulajdonképpen nincs nagy jelentősége, hiszen akár a Juve dolgának a megnehezítéséről beszélünk, akár a második hely bebiztosításáról, mindkét cél érdekében ugyanazt kéne tenni: nyerni.

Gyakorlatilag az összes elemző kifejtette, hogy a Juve győzelmére számítanak, legrosszabb esetben is maximum egy döntetlenre, elsősorban a sérülések miatt a Roma keretében. Mindenki leírt minket, gyakorlatilag már csak az van hátra, hogy vasárnap megünnepeljék a Juventus újabb bajnoki címét. Pedig talán mégsem olyan egyértelmű, például a fogadóirodák oddszai szerint, ha nem is sokkal, de mi vagyunk az esélyesebbek a győzelemre, hát nem érdekes?

Salah rúgott már gólt a Juvenak? Ha nem tévedek, a Rómában még nem. Hát nem furcsa? Ez egy statisztikai aberráció, szerintem ezen változtatni kéne…

Mit lehetne még mondani? Innen szép a győzelem! Nemcsak az olyan, cseppet sem lényegtelen dolgokról van szó, hogy hol és mikor ünnepli a Juve a bajnoki címét. Ha nem húzzuk be a 3 pontot, a végén a Napoli tényleg a fejünkre fog mászni, márpedig nekünk kell az a második hely és az avval járó zsebpénz is. Meg különben is, mióta kell bármilyen indok a Juve elveréséhez? A Juvét mindig jó megverni, csak úgy pour l’art! Tehát vasárnap este Roma-Juventus (élő közvetítés 20:25-től a Digi Sport 1-en), addig is forza Roma mindenkinek!