Kezdjük szépen elölről

Vasárnap este a Roma Milánó piros-fekete felébe látogat, az AC Milannál fogunk fellépni, a Serie A 35-ik fordulójában.

A Milan ellen játszani mindig, minden körülmények között, fontos meccset jelent, de ez most nemcsak egy egyszerű rangadó lesz a számunkra. A második helyért versenyzünk a Napolival és úgy kéne a 3 pont mint egy falat kenyér. Ami azt illeti, a Lazio ellen elbukott derbi után, a szakértők többsége a vesztünket jósolja. Pont az előbb hallgattam az egyik nagyokost, aki az állami tévében lopja az olasz adófizetők pénzét és szerinte csak idő kérdése, hogy mikor előz meg minket a Napoli, ami szerinte természetesen egy sokkal jobb csapat mint a miénk… Csak tudnám, hogy akkor miért vannak még mindig mögöttünk?

De most a lényeg a Milan, minden egyéb teljesen mellékes. Jelenleg a legfontosabb tudnivaló a Milannal kapcsolatban, hogy ott jövőre minden sokkal, de sokkal jobb lesz. Új tulajok érkeztek a vadregényes távol-keletről, lezárult a Berlusconi korszak, kínai elvtárs urak jöttek helyette, akik most majd rengeteg pénzt fognak a csapatba invesztálni és visszatérnek a régi szép idők, amikor a Milan számolatlanul nyerte a BEK/BL trófeákat. Legalábbis ez a terv és nincs kizárva, hogy meg is valósul.

Új keleti szelek fújnak a Milannál.

Az új kínai nagyberuházás egyik első kézzel fogható jele közvetlenül érint minket is. A Roma a téli átigazolási időszakban megállapodott az Atalantával, hogy nyáron meg fogja venni tőlük Kessie-t, a fiatal elefántcsontparti középpályást, aki minket is olyan szépen „kicsinált” a bajnokságban. A megállapodás látszólag kőbe volt vésve, annyira, hogy a Roma-Atalanta meccs alkalmával, az egyik bergamoi vezető avval viccelődött, hogy „megmutatjuk Kessie-nek az új otthonát”. Ehhez képest most úgy néz ki, hogy a játékos a Milanban fog landolni, mert a piros-feketék időközben közvetlenül megállapodtak a játékossal és állítólag készek kifizetni az Atalantát is. Most úgy néz ki a helyzet, hogy a játékos majd tíz nap múlva fog dönteni, de a piaci elemzők szerint, szinte biztosra vehetjük, hogy a Milant fogja választani. Tehát a meccs a Roma és a Milan között már el is kezdődött és nemcsak a focipályán zajlik.

A Milan kispadján ott csücsül egy régi ismerősünk, Vincenzo Montella, a „kis repülő”, a 2001-es bajnoki címünk egyik hőse, aki egy ígéretes szezonkezdet után egy picit visszaesett. Az elmúlt 5 meccsen mindössze 6 pontot sikerült összekaparnia (1 győzelem, 3 döntetlen és 1 vereség), pedig papíron nem is voltak túl nehéz ellenfeleik. Ennek a mini eredményválságnak az ellenére, a Milan még mindig az európai kupaszereplést üldözi, féltékenyen őrzi a hatodik helyét a bajnoki tabellán és az edzők meg a játékosok ellenünk szeretnék megmutatni az új tulajoknak, hogy helyet érdemelnek a jövő új világhódító Milanjában. A motivációval elméletileg nem lesz gond náluk se.

Gerard Deulofeu, korábban az U-21-es most már a felnőtt spanyol válogatott szárnya, aki Angliában „parkoló pályára” került az Evertonnál és a téli átigazolási időszak óta Milánóban adott új lendületet a karrierjének. A katalán sajtó esküszik, hogy nyáron megy „haza” a Barcába, az olasz sajtó meg esküszik, hogy nem mozdul a Milanból. Vasárnap mindenesetre vigyázni kell majd vele.

Ahogy már említettem, Montella mester komoly lendülettel és még komolyabb reményekkel kezdte a szezont. Sikerült összeraknia egy szinte tökéletes keveréket, tapasztalt és fiatal játékosokból, amivel sokáig a BL indulást érő helyeket ostromolta. De az új évben behorpadt a doboz, eltört a játékszer, az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy pár sérülés is hátráltatta őket, de tény, hogy átértékelték a célokat és most, 4 fordulóval a bajnokság vége előtt, a Fiorentina és az Inter ellen kell megvédeniük az utolsó EL indulást érő helyezést.

A mi „néhai” Montellánk egy ragaszkodó fajta, többnyire 4-3-3-ban szokta harcba küldeni a csapatát és minden bizonnyal ellenünk is ezt fogjuk látni. Letelt Sosa és De Sciglio eltiltása, viszont nélkülöznie kell Kuckát, akit kiállítottak a Crotone ellen. Egy másik régi ismerősünk játéka meg bizonytalan, a nagy Lazio szimpatizáns Romagnoliról van szó, aki a nagy példaképe, a kiváló Nesta  nyomdokait követve landolt a Milanban és aki most egy térdsérüléssel bajlódik (csak nehogy ebben is Nestát kövesse). Ha a nagy Lazio szurkoló felépül a meccsre, akkor minden bizonnyal ő fog játszani az egyik középső védő poszton. Rajtuk kívül nem kell majd tartanunk Abatetól (szemsérülés), Bonaventurától (ínsérülés) és Antonellitől (izomsérülés) sem. Fentiek alapján itt egy tipp a kezdőjükre:

Milan (4-3-3): Donnarumma; Calabria, Zapata, Paletta, De Sciglio; Pasalic, José Sosa (esetleg Locatelli), Fernandez; Suso, Bacca (esetleg Lapadula), Deulofeu

Gigio Donnarumma a Milan fiatal sztárkapusa, Buffon legújabb utódja (Buffon egy pár utódot már „eltemetett” az évek során), aki az új Milan egyik szimbóluma lehet, ha a hírhedt ügynöke, Mino Raiola, el nem adja addig valahová.

Nálunk már nem ilyen egyszerű a helyzet, pontosabban egy kicsit nehezebbnek tűnik megjósolni a csapat felállását. Spalletti mester az elmúlt fordulókban többnyire a 4-2-3-1-es felállást favorizálta. A „trequartista” Nainggolan feladata lenne a Milan playmakerének (valószínüleg Sosa) a semlegesítése, ezen kívül a két csapat egymás tükörképei lennének, a másik két-két középpályás mozgása Nainggolanhoz és Sosához igazodna. A két csapat elől is egyforma lenne, két hasonlóan felállított támadó szélsővel csapatonként és egy-egy középcsatárral, nálunk Dzeko, náluk meg Bacca (vagy Lapadula).

A múlt héten bemutatták a sportszergyártó főszponzor által Tottinak dedikált új cipőt. Kéretik megfigyelni a római királyok neveit a lépcsőfokokon, természetesen a Capitano neve a nyolcadik.

A másik lehetőség, hogy a kopasz mesterünk visszatér egy korábbi, biztonságosabb felálláshoz, a 3-4-2-1-hez, amit utoljára az Empoli ellen vetett be. Ebben a felállásban lenne egy harmadik védő, valószínűleg Juan Jesus, természetesen Manolas és Fazio mellett. Ennél a felállásnál a két szélsőnek, Emersonnak és Bruno Peresnek lenne sok dolga, ügyesen kéne majd fellépniük a támadásoknál és gyorsan visszazárni a védekező fázisban, mivel a Milan minden bizonnyal 3 támadóval fog játszani és jó lenne elkerülni az egy az egy elleni helyzeteket a kapunk előtt.  A középpályán De Rossi és Paredes a védelem előtti területet fognák (olyan „Mourinhosan”) és a két trequartista közül az egyiknek kéne még besegítenie, magyarul Nainggolan így is összekerülne Sosával.  Ebben a felállásban El Shaarawy lenne az „áldozat”, mert elől Dzeko adott, azt meg egy percig sem hiszem, hogy Salah kimaradna.

Szükség lenne a góljaira

Szóval nem tudnám eldönteni, hogy a kettő közül melyik lenne az üdvözítő, nyilván a Milantól is függ a dolog. Ez lesz a forduló utolsó meccse, tehát mindkét gárda tudni fogja a riválisok eredményeit és ez nagyban befolyásolhatja a csapatok hozzáállását is. Ebből a szempontból talán a Milan van jobb helyzetben, mivel 3 pont előnyük van az Inter előtt, mi meg csak egy nyamvadt ponttal verjük a Napolit. Ha pedig valaki azt hinné, hogy a Milan ellen a San Siróban nem könnyű pontokat rabolni, az várja csak meg a következő fordulót, amikor személyesen a „zebracsíkos nagysátán” jön majd hozzánk látogatóba és hiába fognak vezetni akárhány ponttal, azok még az anyjuknak se adnak ajándékba semmit (apropó, boldog anyák napját vasárnapra minden érintettnek), pláne nekünk.  Tehát nem tudom, hogy mennyire érné most meg a Rómának az „óvatosabb”  3 védős felállás.

Ő vajon játszani fog a múltja ellen?

De mindegy is, szerencsére nem ránk szurkolókra van bízva, ott a kopasz, aki elég jól keres, hogy eldöntse az ilyen kérdéseket. Most szépen idemásolok nektek egy kezdőt az egyik olasz honlapról, ahol többnyire el szokták találni (Strootman televízió útján eltiltva 2 meccsre szimulációért, Rüdiger kiállítva 1 meccsre „hülyeségért”, Florenzi még mindig „térdszalagozik”, rajtuk kívül mindenki harcra kész):

Roma(4-2-3-1) Szczesny; Bruno Peres, Fazio, Manolas, Emerson; De Rossi, Paredes; Salah, Nainggolan, El Shaarawy (Esetleg Perotti); Dzeko

A fogadóirodák szerint a Roma az esélyesebb, ami most tényleg nem sokat jelent, a Rómának muszáj lenne nyernie, ha nem akarja kockáztatni az eddigi eredményeit.

Ramón Rodríguez Verdejo, aka Monchi, a Roma új sportigazgatója, akinek rögtön az első hivatalos sajtótájékoztatóján, az a hálátlan feladat jutott, hogy gyakorlatilag be kellett jelentenie Totti visszavonulását aktív játékosként a Rómától.

Még lenne mit mesélni a Rómáról, a visszavonulásra készülő Tottiról, az új spanyol sportigazgatóról, a „látványtervező” Strootman kétnapos eltiltásáról, hidakra felakasztott guminőkről, a szokásos kisezer átigazolási pletykáról, meg hasonlókról, de őszintén szólva ezek mind eltörpülnek a meccshez képest. Tehát vasárnap este Milan-Roma (élő közvetítés 20:25-től a Digi Sport 1-en), addig is forza Roma mindenkinek!