Váratlan rangadó

A világtörténelem legunalmasabb válogatott szünete után végre megint klubfutballt láthatunk. Rögtön egy olyan meccset játszunk, amin tízből kilencszer végig szenvedünk és pontot bukunk. Az idei szezon meglepetéscsapata, az Atalanta fogadja a Romát.

Képtalálat a következőre: „atalanta-roma”

Akkor is nagyon rossz Bergamóba menni, amikor a kiesés elől menekülnek, és a kapujuk előterét akkor sem hagynák el, ha szőnyegbombázás helyszíne lenne. De az idei Atalanta nem ilyen. Gianpiero Gasperini a szezon ezen szakaszára megtalálta a tökéletes kombinációt, jól támadnak, jól védekeznek, tehetséges és sikerre éhes fiatalok repítik a Nerazzurrit.  A klubnak a történetében nem volt még ilyen jó formája, az utolsó hét meccsükből hatot nyertek, egy döntetlen mellett. Az utolsó hat meccsükön ötön gólt sem kaptak, cserébe viszont verték  a Napolit,  az Intert, a Genoát, a Sassuolót és a Pescarát is. Kis, közép és nagycsapatok ellen egyaránt magabiztosan és eredményesen szerepelnek.

Három ex-Roma játékos is a keret tagja, ám Toloira valószínűleg nem számíthat a hazaiak mestere. Rajta kívül az egyébként alapembernek számító Andrea Conti (nem rokon) nem elérhető még. Ha kíváncsiak vagyunk, milyen fiatalok alkotják a csapatot, elég megnézni Ventura tehetségeknek tartott edzőtábor keretét, amibe hét Atalanta játékos, Sportiello, Caldara, Conti, Gagliardini, Grassi, D’Alessandro és Petagna is bekerült. A csapat felállása a Gasperinitől megszokott 3-5-2, 3-4-3 keveréke. Berisha előtt valószínűleg Zukanovic, Caldara és Masiello kap szerepet. Nem túlzás azt mondani, hogy aki két éve Rugani volt a Serie A-ban, az idén Caldara. Előttük Spinazzola, Gagliardini, Kessié, Kurtic és régi jó ismerősünk, Raimondi kezdhet, míg a csatárok az általunk is csábítgatott Alejandro Gomez és a Milan nevelés Andrea Petagna lesznek.

 

Képtalálat a következőre: „atalanta-roma”
Tavaly ő mentett meg.

 

Ami a Romát illeti, az utóbbi hetek hírei elég pozitívak. Rui hamarosan visszatérhet a csapathoz, Strootman, Nainggolan és Spalletti is közel áll a hosszabbításhoz. A válogatott szünetben De Rossi egy félidőn keresztül csapatkapitánya volt az olaszoknak, Dzeko pedig megkapta a világ legnevetségesebb piroslapját. Manolas, Seck, Juan Jesus és Totti is ott lesz a keretben, így a Roma valószínűleg  a Szczesny; Bruno Peres, Manolas, Fazio, Rüdiger; De Rossi, Strootman; Salah, Nainggolan, Perotti; Dzeko tizeneggyel kezd. Spalletti kellemes helyzetben van, hiszen a legeredményesebb csatár mellett a legtöbb gólpasszt jegyző játékos is az övé, ráadásul Salah a négy asszisztja mellé még lőtt nyolc gólt is.

 

Ha választhatnék, hogy melyik párosítás szokott legjobban idegesíteni, biztos, hogy ott lenne a jelöltek között az Atalanta elleni meccs. Ha ehhez hozzávesszük, hogy ilyen jó Atalantát még nemigen láthattunk, hogy az ötödik helyezetthez megyünk, és hogy milyen a Roma idegenbeli mérlege, bizony nagyon óvatosan kell hozzáállni ehhez a mérkőzéshez. Ilyen reflektorfényben még sosem volt a bergamói csapat, és általában véve tapasztalatlanok is, de Gasperini szerint a lehető legjobb pillanatban fogadják a Romát. Az azért biztató, hogy a Gasperini csapatok ellen általában jól megy a Romának, és talán nem is lesz olyan szenvedés végignézni a találkozót, mintha Reja ellen mennénk. A szélekre oda kell figyelni, rendszeresen ott vezeti a támadásait a kék-fekete csapat, és még emlékszünk arra, amikor két éve Raimondi csinált bohúcot a baloldalunkból. Legutóbb 2014. novemberében sikerült legyőzni az Atalantát, a decemberi rangadó dömping előtt itt a remek alkalom lendületet venni egy jó csapat ellen.