Roma – Chievo tele kanyarral?

Vasárnap délben a Chievot látja vendégül szeretett csapatunk. Az olasz bajnokság (Serie A) 37., utolsó előtti fordulójának egyik tuti hazaiját az AS Roma prezentálhatja, ha van egyáltalán ilyen. Bár elnézve az elmúlt fordulókban mutatott döbbenetes magabiztosságot, nem lehet gond az erősebb veronaiakkal.

Ninja már a Chelseare gondol?
Ninja már a Chelseare gondol?

Spalletti mester sokat nem variálhat a 49 pontot gyűjtő vendégekkel szemben, hiszen továbbra is a második hely megszerzése a cél. Ha ebben a tekintetben figyelembe vesszük, hogy a rivális Napoli Ventura Torinójához látogat, akár reális esélyt is láthatunk az előzésre. Két pontos hátrányunk a hátralévő két fordulóban még ledolgozható, ehhez viszont minimum hat pontra lesz szüksége a farkasoknak.

Ennek az apró célkitűzésnek – ami egyébként nem is annyira apró, alanyi jogon BL főtábla, vagy selejtező – az első, vagy utolsó előtti lépése következik most. A Verona nem legyőzhetetlen ellenfél, még akkor sem, ha szépen teljesítettek az idei kiírásban. Az eddig összegyűjtött félszáz pontjuk sok elérhető célt már nem mutat, mindenképpen a középmezőnyben végeznek, sőt szerencsével az tabella felső házában zárhatják a szezon. Kiesési gondjaik értelemszerűen régen nincsenek.

Lesz Totti show megint?
Lesz Totti show megint?

Bár januárban egy gólgazdag 3-3 lett az egymás elleni bajnoki végeredménye, de az egy teljesen más Roma volt, teljesen más időszak végső vergődésének fináléja. Mára minden megváltozott, a csapat képes vert helyzetből fordítani, kötelező győzelmeket behúzni. Ebben bízom vasárnap szintén.

Florenzi lehet a legnagyobb hiányzó, viszont őt Maicon tudja pótolni. Pjanic visszatérhet, DDR pedig megőrizheti helyét a középpályán. Elöl várhatóan a Salah, Perotti, Sári hármas kezd, majd a második játékrészben jöhet a Capitano. Reményeink szerint most nem tüzet oltani.

Digne munkában
Digne munkában

A Chievo vendégként az elmúlt tíz bajnokijából mindössze hármat nyert, ami nem túl acélos. A legeredményesebb gólszerzőjük a szlovák középpályás, Birsa. Csatársorban a veterán Pellissier öt gólos. Felállást tekintve a 4-2-3-1-s hadrendet erőlteti Rolando Maran.

Az 52 éves edzőről érdemes tudni, hogy 280 lejátszott mérkőzése van a Chievo csapatában, és eddigi manager karrierje is ennél a klubnál a legjelentősebb. De dolgozott például a Brescia vagy a Catania alkalmazásában korábban. Jófajta iparos.

Kis közönség
Kis közönség

Az AS Roma körüli hírekkel, gondolom mindenki tisztában van. Totti szerződéshosszabbítása biztosra vehető, bár rugóznak még valami faramuci záradékon, ami számomra nem teljesen világos. Aztán ott van Ninja, aki szinte már Chelsea játékos, persze csak a jól értesül média szerint. A belga középpályás igen aktív a közösségi médiában, ahol kijelentette, nem hogy Londonban nem járt mostanában, de Conteval sem beszélt. Hiszem ha látom, mármint ősszel a bajnoki rajtnál, Roma szerelésben.

A szurkolók minden bizonnyal visszatérnek megköszönni a csapat tavaszi teljesítményét, Totti emberfeletti mutatványát, és Spalletti keze munkáját. Itt is megoszlanak a vélemények, mégpedig abban, hogy nem az összes szurkolói csoport megy ki a stadionba. Más kérdés, ha már a tábor ketté szakadt, meddig tartható még ez a duzzogó állapot. Nem az én tisztem megítélni, ez ügyben mi a helyes és helytelen. Tegye ezt meg mindenki maga.

Hogyan tovább?
Hogyan tovább?

Sokat gondolkodtam azon, hogy a most következő gondolatsort leírjam-e ide, vagy várjak még vele és az évértékelőket terheljem ezekkel a gondolatokkal. De mégis úgy döntöttem, vitaindítónak talán még ez a Verona elleni beharang elbírja a témát.

Nem tartom szerencsésnek, hogy arról szólnak a hírek, hogy a piacképes római játékosok közül értékesíteni kell legalább egyet, ahhoz hogy tovább folytathassa az amerikai vezetés a növekedési programot. Nem láthatunk bele pontosan a pénzügyekben, illetve az is világos, hogy a Juventus például mérföldes előnyben van a saját stadionja, és az ahhoz tartozó infrastruktúra miatt. De hogy a fővárosban tényleg csak úgy lehet építkezni, hogy közben rombolni kell, számomra érthetetlen.

Pontosabban tű éles a kép, egy bizonyos gazdasági modell jól kilátszik ebből. Csak az ilyen elképzelésekkel az Arsenal operál, vagy épp a Porto. Ha két példát ki akarnék emelni. És bizony ezek a csapatok, azon kívül, hogy sok értékes labdarúgót adnak az európai topcsapatoknak, ők maguk soha nem válnak azzá. Szomorú.

Vasárnap dél, DigiSport, győzelem!