Újabb rivális elleni elejtett pontok után Kupa derby

Felpörgött a fociszezon, 8 nap alatt 3 rangadót játszik a Roma, de ebből az elsőn, az Atalanta elleni sem úgy sikerült az eredmény ahogy az lehetett volna. Lukaku karácsony óta jóval gyengébb formában van mint előtte és ez nagyon meglátszik a csapat góljain is: az elmúlt 3 meccsen bár voltak helyzeteink bőséggel, 2 tizenegyes és egy akciógól született. Így most is rengeteg lehetőségünk volt a meccs megnyerésére, de az ellenfél kapuja előtt végül mindig döntetlen maradt.

A meccs nagyon rosszul kezdődött: Scalvini, aki egész meccsen szabadon garázdálkodott, adott egy olasz meccseken szokásos köszöntő leütközést Pellegrininek akinek ebbe bele is sérült a háta, valószínűleg a Derbyn csak csereként láthatjuk majd. Ezután a Roma belealudt a hosszú ápolásba és a szétzilált védelmünk mellett össze tudott hozni az Atalanta egy nagyon sima fejes gólt. Ezután Cristante nem sokkal elbotlott(!) amiből csak Rui Patricio nagy védésének (!) köszönhetően nem lett két gólos hátrány. Viszont ezen kívül már a mi perceink jöttek, az első félidőben főleg beadások után: először Bove került hatalmas helyzetbe, de sajnos a kapusba rúgta közvetlen közelről. Utána a kapus húzutt egy váratlant és a 16-os sarkáig jött kiütni a labdát amit Zalewski egészen gyenge próbálkozással próbált beívelni az üres kapuba. Ott volt viszont Karsdorp aki szegény hiába kerül néha jól helyzetbe, a befejezése egészen borzasztó, viszont szerencsénkre az egyik derék bergámói 1-2 teljes másodperc késéssel letalpalta a combját a hollandnak ami egy tizenegyest ért a VAR-nak köszönhetően.

Nagy öröm, hogy Dybala személyében végre megint van megbízható tizenegyesrúgónk

Döntetlen mellett és főleg a második félidőben (ahol bemutatkozott a 18 éves Huijsen és várakozásaimmal ellentétben a srác tényleg azonnal bevethető és úgy tűnik Serie A szinten van) tovább sorjáztak a Roma helyzetek, de most már játékból is. Viszont vagy Carnesecchi védett, vagy rosszul fejeztük be az akciót. A legnagyobb lehetőség Spinazzola kiugratásából jött: az olasz teljesen üresen vezette be a labdát a tizenhatosba, egészen jól is adta le a védőjét lerázó Lukakunak, de a belgáról sajnos mostanában rosszul pattannak a labdák és nem lett meg a vezetés. Végül maradt a döntetlen és a Fiorentina után újra bentmaradt egy hazai meccsen 2 pont egy közvetlen rivális ellen. A mérkőzés után Mourinho nem tartott sajtótájékoztatót, mivel két Atalanta szabálytalanság után szabadrúgás helyett ő kapott sárgákat (lehet azt hitte, hogy a hétvégi Milan meccs az Inter ellen lesz?). Egyébként már nem először fordul elő az a nevetséges helyzet, hogy mind a két edző panaszkodik a játékvezetés színvonalára, amire reagálva közleményben jól megdicsérik a sporttársat. Fantasztikus, ez aztán a kondicionálás mind a csapatok, mind a bírók részére. A két leglátványosabb eset a félidők végén volt amikor nem fújt le egy-egy taktikai faultot 2 veszélyes Roma megindulásnál (ilyenkor szeretem az angol streamet, hiszen a magyarnál jóval hozzáértőbb kommentátorok ellensúlyozzák az elfogultságomat, szerintük is egyértelmű hiba volt mindkettő) de egyébként is sokszor határozatlan volt, hibázott mind a két irányba és ugye a Karsdorpba beleszálló védőről is lemaradt, szerencsére ott a VAR tudott korrigálni. Összességében pozitív volt a meccs képe, az Atalantának sok esélye nem volt (főleg miután Scamacca beállt, az eddigi teljesítménye alapján jól jártunk azzal, hogy ő nem minket választott, úgy néz ki az apja nagyobb veszélyest jelent a Roma-ra az edzőközpont parkolójában)

Huijsen nem járt messze a góltól sem, de sajnos nem ért el hozzá a labda

Megyünk azonban tovább rögtön és nagyon kevés pihenés után a Kupában játszunk szerda este egy római derbyt. Érdekes hangulata van ennek az egy héttel előtte „felbukkant” derby-nek, de mindenesetre még eggyel megtoldja a december-januári rangadók sorát. A Lazio idei szezonja egészen hasonlít a miénkre. Ők is borzasztóan kezdtek (még rosszabbul mint mi) aztán azóta felívelőben vannak, de kevésbé a közvetlen riválisok ellen gyűjtik a pontokat, inkább a kisebb meccseket húzzák be. Jobbak azért a „nagyok” ellen, a Fiorentina, Napoli, Atalanta hármas ellen nyertek, a többi elől lévő csapat megverte őket, mi pedig X-eltünk a legutóbbin. Ez az eredmény most biztosan nem ismétlődik meg, de legalábbis így vagy úgy lesz továbbjutó. A Kupában ők a Genoa ellen nyertek egy korai góllal, annyit kiemelnék azért, hogy erre 42 ezerrel kevesebb néző volt kíváncsi mint a mi Cremonese elleni meccsünkre, de a derby valószínűleg úgyis teltházas lesz, hogy a „vidéki” csapat lesz a pályaválasztó, erre azért el szoktak jönni (nem csak Berlin telik majd meg traktorokkal a héten). Maga a csapat szintén sok problémával küzd: Immobile, Luis Alberto sérült, míg Isaksen, Zaccagni és Provedel is problémákkal küszködik, bár utóbbi játékára van azért esély. Viszont hiába van szó kupameccsről, mivel egy városi derby-ről lesz így nem várható a sokszor szokásos takarékosabb felállás, Sarri is valószínűleg a legjobb kezdőjét küldi fel a pályára.

Sajnos most nem fog ilyen jól kinézni a stadion

Nálunk szintén sok a kérdőjel: Pellegrini mellett Llorrente is egy kisebb sérülést szenvedett, de míg az előbbi a padon, utóbbi a kezdőben is ott lehet. Huijsen a kezdeti jó teljesítménye után megint pályára léphet, de valószínűleg csak akkor ha a spanyol nem tudja vállalni majd a játékot. A csapatkapitány helyett pedig Bove kezdhet majd, aki mostanában kifejezetten jó formában játszik és alapemberré vált a középpályán.

Posztokban kevésbé szoktam pletykákkal foglalkozni, néha még a komment szekciót sem érdemli meg 1-2 „hír” viszont ez a téma egyébként is rendszeresen feljön: elvileg közel a megállapodás Mourinho-val 1+1 év hosszabbításról. A portugál azt kérte a vezetőségtől, hogy februárig legyen meg a hogyan tovább és talán a Lazio meccs után meg is lehet a bejelentés. Ez bennem egy kis félelmet kelt a meccsel kapcsolatban (kellemetlen lenne egy csúnyán elveszített Derby della Capitale után bejelenteni a hosszabbítást) de nyilván nem ezen az egy meccsen múlik a dolog. Az újságok azt is tudni vélik, hogy a második év az a BL induláshoz kötött ami ennyi idő után elég logikus.