Készülünk az elődöntőre!

Május elseje alkalmával, vasárnap a Roma játszott egy vérszegény, 0-0-ás döntetlent a Bologna ellen. Ezzel matematikailag végleg búcsút vettünk a BL szereplést érő utolsó pozíciótól is. Most már mindenki a Konferencia Ligára figyel, a csütörtöki elődöntő visszavágóra.

Két elődöntő között fogadtuk a Bolognát és mint kiderült, a cserékkel felálló csapatunk kevés volt a sokadik helyezett Bologna ellen is. Igen, mert mivel csütörtökön játszottunk Angliában a Leicester ellen és csütörtökön lesz a visszavágó Rómában, Mourinho mester egy roppant tartalékos csapatot küldött pályára. Íme a kezdők:


ROMA (3-4-3): Rui Patricio, Mancini, Ibanez, Kumbulla, Maitland-Niles (59’Karsdorp), Cristante, Veretout (77’Shomurodov), El Shaarawy (59’Zalewski), Felix (59’Abraham), Zaniolo, Perez (59’Pellegrini).

BOLOGNA (3-5-2) : Skorupski; Soumaoro, Medel, Bonifazi (81’Theate); Kasius (62’De Silvestri), Dominguez (68’Svanberg), Schouten, Soriano (81’Aebischer), Hickey; Orsolini (62’Barrow), Arnautovic.

Tehát 6 helyen is változott az összeállítás a Leicester ellen felálló csapathoz képest. A Roma mégsem kezdett olyan rosszul. Az első negyedóra alatt két tizenegyes gyanús helyzet is kialakult a Bologna tizenhatosában: először Medel a karjával állított meg egy labdát, másodszor Maitland-Niles esett el. A Roma játékosai hiába panaszkodtak, se Fabbri bíró „úr”, se a VAR nem jeleztek semmit. Rocchi bíró „úr” szavajárásával élve, a játékvezetők megint „nagyon szigorúak” voltak Mourinho csapatával. Remélem, hogy a játékvezető „urak” gyógyszerre fogják költeni az összes pénzt, amit ezért a meccsért kaptak és jut majd belőle Rocchi bíró „úrnak” is.

A Bologna lassan felbátorodott és Arnautovic kétszer is ráijesztett a Rómára, de először Rui Patricio szépen jött ki és „megmentette a hazát”, másodszor meg az osztrák gólvágó egy gyenge lövéssel pazarolt el egy lehetőséget remek pozícióból. Aztán a Roma tovább próbálkozott, Carles Pérezzel és Zanioloval, de Skorupski is sajnos észnél volt és mindent hárított.

Már eltelt negyedóra a második félidőből is, amikor Mourinho nem bírta tovább és becserélt egy sor játékost az „A csapatból”, jöttek Karsdorp, Zalewski, Pellegrini és Abraham, lementek Maitland Niles, El Shaarawy, Carles Pérez és Felix. A cserékkel a Roma új erőre kapott és a 65. percben Kumbulla közel járt a gólhoz, de a fejesét remekül védte a szokásos Skorupski.

Beállt Shomurodov is, Veretout helyére. A végén Abraham és Pellegrini is megpróbáltak gólt szerezni, de semmi sem jött össze. Maradt a 0-0 és elkönyvelhettük a szomorú tényt, hogy az idén 1 kemény pontot sikerült összehozni a Bologna ellen. Nincs mentség, nincsenek alibik, ez bizony nagyon kevés.

De ennek talán most nincs is akkora jelentősége, most mindenki a Konferencia Liga elődöntőjének a  visszavágójára figyel. Csütörtök este fogadjuk a Leicestert és nem ígérkezik könnyű meccsnek. Angliában ugyebár döntetlent játszottunk velük. Sokáig vezettünk, annak ellenére, hogy többnyire ők irányították a játékot, de végül sajnos kiegyenlítettek. Most Rómában kell majd eldönteni a párbajt.

Legyünk udvariasak, engedjük előre a vendéget és kezdjük a Leicesterrel. Rodgers mester megpróbálta lazára venni a hangulatot. Miközben Mourinho „döntőről” beszélt és nem is szurkolni, hanem „játszani” hívta a hazai közönséget, addig az angol mesteredző igyekezett oldani a feszültséget. Például, egy kérdésre válaszolva, kifejtette, hogy az ő szempontjukból nincs is akkora jelentősége a Konferencia Ligának és az európai kupaszereplésnek, szerinte ezektől függetlenül a klub továbbra is zavartalanul fog fejlődni.

Körvonalazódni látszik a Roma ellen felálló csapat összeállítása. Schmeichel szereplése a kapuban biztosra vehető, a széleken pedig Ricardo Pereira és Timothy Castagne játékára lehet számítani. Bár az is tény, hogy Justin pihent a hétvégi meccsen (kaptak egy 3-1-es zakót, a „Bundás” Conte Tottenhamjétől), tehát még az is elképzelhető, hogy Justin fog kezdeni, Castagne helyén. Justin talán kevésbé technikás a volt Atalanta játékoshoz képest, viszont gyorsabb a belgánál.

Látva Soyuncu formáját, az elemzők arra számítanak, hogy a védelem közepén a veterán Evans lesz Fofana párja. Maga Rodgers mondta, a Spurs elleni vereség után, hogy mennyire gyengék a rögzített helyzeteknél, hogy hiányoznak a játékosok, akik fejelnének, odáig merészkedett, hogy nyári változásokról beszélt a keretben.

A középpályán Tielemans és Dewsbury-Hall játékát várhatjuk, kiegészítve Maddisonnal támadó középpályásként. Itt kell megjegyezni, hogy Ndidi sérült, Mendy nem lett nevezve a Konferencia Ligába és Soumare csak nemrég tért vissza. Bal oldalt szinte biztos Barnes játéka, jobboldalt meg Lookman és a veterán Albrighton között fog eldőlni.

Elől az a kérdés, hogy mi lesz Vardyval? A Roma ellen kezdett és egy óráig bírta, különösebb eredmények nélkül. A Spurs ellen, pont fordítva, csak az utolsó félórára állt be. Azt olvastam, hogy Vardynak elméletileg kezdenie kéne, de ha Rodgers mester mégis meggondolja magát, akkor inkább Daka fog kezdeni és nem Iheanacho. Leírom „szépen” is:

Leicester (4-3-3): Schmeichel; Pereira, Fofana, Evans, Castagne; Maddison, Tielemans, Dewsbury-Hall; Albrighton, Vardy, Barnes.

Térjünk a Rómára, lesz egy nagyon komoly hiányzónk az angliai meccshez képest, a ködös Albionban Mkhitaryan összeszedett egy izomsérülést és a Bologna ellen is láthattuk, hogy mennyire hiányzik az örmény játéka Mourinho Rómájából. Komoly szerep vár mindenkire, ha pótolni akarják az örmény hiányát, aki jó esetben a döntőre térhet majd vissza. Természetesen csak akkor ha egyáltalán be fogunk jutni!

Valójában húzom az időt, mert ezen kívül nincs sok mondanivaló a Rómáról. Már mind tudjuk nagyjából, hogy kikre lehet számítani a kezdőben. Megy a legerősebb csapatunk, akikre Mourinho a legjobban számíthat és lesz ami lesz:

Roma (3-4-1-2): Rui Patricio; Mancini, Smalling, Ibanez; Karsdorp, Cristante, Oliveira, Zalewski; Pellegrini; Zaniolo, Abraham.

Az angliai döntetlennel, annyit mindenesetre már elértünk, hogy megfordítottuk a fogadóirodákban jegyzett oddszokat. Az oda meccs előtt még a Leicester volt az esélyes a továbbjutásra, most már mi vagyunk az esélyesebbek. Persze ez nem sokat jelent, ezen a szinten már semmi ilyesminek nincs túl nagy jelentősége. Nyerni kell, mert nyerni kéne és kivétel nélkül mindenki nagyon szeretné, hogy nyerjünk. Túl sokszor jártunk elődöntőben az elmúlt években ahhoz, hogy ne sikerüljön! Senkit sem érdekelnek az angolok és az amúgy rokonszenves „kiscsapat”, akik mellesleg nagyobb költségvetéssel operálnak mint a Napoli. Otthon leszünk, csak egy góllal kell többet rúgni náluk és már készülhetünk is a döntőre.

Nem is húzom tovább, csütörtök este kilenckor Roma-Leicester (élő közvetítés RTL+) és reméljük, hogy ez az „út a döntőbe” összeállítás része lesz. Forza Roma mindenkinek!