Próbáljuk meg újra a Verona ellen

A Roma szombaton este hatkor fogadja a Veronát az Olimpicóban, a Serie A 26-ik fordulójában.

Na szóval, ott tartottunk, hogy a Roma 4 meccs óta veretlen a bajnokságban. Akkor „Hurrá!!!” van? „Örülünk Vincent?” Nem, távolról sem! Az elmúlt 2 meccsen, a mi „hős srácaink” kiharcoltak két döntetlent, egy kieső jelölt Genoa ellen és egy nyugodtan verhető, ráadásul tartalékos Sassuolo ellen, ami minden, csak nem elfogadható. Nem elfogadható, amikor a klub célja a BL szereplést érő első 4 hely. Nem elfogadható, amikor nincsenek hétközi kupameccsek, hogy nehezítsék a feladatot. Így jövőre sem lesz semmi a hőn áhított BL szereplésből. Ja és ne feledkezzünk meg a kiesésről sem az olasz kupából. A Roma körül most nem túl jó hangulat, egy eufemizmussal élve.

„Ma che ca**o hai fischiato?” „Mi a f@szt fütyültél?” Te meg mi a f@sznak kiabálsz hülyeségeket a bírónak?!

Vannak alibik. Például a Genoa ellen, a sokadik „elmeháborodotthoz méltó” bírói ítélet elvette az érvényes gólunkat, amivel megnyertük volna a meccset. A Sassuolo ellen, például a hosszú sérülésből visszatérő Pellegrini még nem nagyon találta a helyét és az előző meccs hozadékaként, a megkergült és eltiltott Zaniolora sem számíthattunk, csak mert ha „elmeháborodottakról” van szó, a Romanak sem kell a szomszédba mennie (sajnos sosem kellett).

Ezek az igazán fájdalmas kudarcok, nem kikapni egy-két góllal egy élcsapattól. Mert bármikor ki lehet kapni a „juvemilanintertől”, benne van a pakliban. De nem lenne szabad elszórni a pontokat, viszonylag verhető ellenfelek ellen, amikor nincsenek közben kupameccsek és ráadásul a keret is viszonylag egészséges. Abban reménykedtünk, hogy ebben az időszakban, amikor nem játszunk élcsapatokkal, megközelíthetjük az élmezőnyt, ehhez képest még jobban leszakadtunk.

Ráadásul most előtérbe került a médiában egy statisztika, amit persze kellőképpen meglovagolt a „barátságos és objektív” sajtó. A Roma fut a legkevesebbet a Serie A-ban! Persze ezt sokkal agresszívebben kell felvezetni, például: „Mourinho Rómájának elfogyott a benzinje: a legrosszabb csapat a Serie A-ban a megtett kilométerek alapján”. Vagyis most lehet mondani, hogy „a Roma eláradt”, „a játékosok lusták”… Amúgy ennek a statisztikának nincs különösebb jelentősége az eredményesség szempontjából, nem amikor a mi középszerű, madarász unokatesóink futják a legtöbbet, vagy amikor a kieső jelölt Venezia a harmadik ebben a rangsorban. De amikor a Roma az utolsó, akkor például a Gazzetta dello Sportban megjelent cikk szerint, hirtelen ez lett a legmeghatározóbb paraméter egy csapat megítélésében. Nem mintha az igazán fontos statisztikákban (gólok, győzelmek, pontok…) olyan fényesen állnánk, de azért szerintem ez a megközelítés akkor is mókás.

„Okosok” megfejtették nekünk, hogy miért nem vezetjük a bajnokságot! Mert 1,8%-al kevesebbet futunk mint például a Milan! Hogy nincs senki, aki pofán vágná ezeket az „okosokat”…

Most itt egy újabb lehetőség, hogy megfordítsuk a negatív tendenciát, hogy jó irányba tereljük a hajónkat. A Veronát fogadjuk Rómában és nagyon nem lenne szabad hibázni. A Verona mostanában nem sok szerencsét hozott a Rómának. Gondoljunk csak például tavaly az elrontott névjegyzékes meccsre, amikor a Roma zseniális szakemberei rossz sorba írták Diawara nevét és kaptunk jutalmul egy automatikus 0-3-at. Vagy ott volt az idei 3-2-es zakó, immár Mourinhoval a kispadon.

Azt mondtam, hogy nem lenne szabad hibázni, de lehet, hogy nem a Rómán fog múlni. Tudor mester Veronája az idén nagyon jól teljesít. Biztonságos helyen vannak a bajnokságban, kilencedikek 36 ponttal, tehát kiesni már biztos nem fognak, felszabadult magabiztossággal játszhatják a meccseiket és meg is látszik. A legfőbb erősségük a támadó játékuk, 47 szerzett góllal a negyedikek a Serie A-ban, hála elsősorban a Barak, Caprari és Simeone alkotta csatársornak. Egyből szemet szúrnak Simeone és Caprari nevei, az egyik a volt madarász Cholo Simeone kisfia, a másik meg a Rómában nevelkedett, római és romanista Caprari, aki minden bizonnyal meg fogja próbálni tovább erősíteni a volt romanista játékosok babonáját. Itt egy tipp a Verona kezdőjére:

Verona 3-4-2-1: Montipó; Ceccherini, Gunter, Casale; Faraoni, Tameze, Ilic, Lazovic; Barak, Caprari; Simeone.

Barak, Simeone és Caprari, a Verona támadó hármasa.

A Róma nem a legjobb állapotban érkezik, a védelemből hiányzik a sérült Ibanez és az eltiltott Mancini. Tehát minden bizonnyal egy 4-es védelemre lehet majd számítani, középen Smallinggal és Kumbullával. Elől is vannak gondok bőven, ma jelent meg, hogy az eltiltás után visszatérő Zaniolo játéka erősen kérdéses, egy izomsérülésről van szó és közvetlenül a meccs előtt kéne eldőlnie, hogy fog-e játszani. Hasonló a helyzet Carles Pérezzel is, ő is kérdéses. Mkhitaryant, El Shaarawy-t és Shomurodovot viszont a sérültek közé sorolták a sajtóban, tehát nem nagyon számíthatunk a játékukra. Közben a Gazzetta szerint három játékos elkapta a covidot, közülük az egyik a kezdőben szokott játszani. Mondtam már, hogy vannak gondok szépecskén? Itt egy tipp a Roma kezdőjére is, feltéve és nem megengedve, hogy Zaniolo végül tudja majd vállalni a játékot (ha nem, akkor valószínűleg Maitland-Niles kezdhet a helyén), illetve nem tudni még, hogy ki lett covidos:

Roma 4-2-3-1: Rui Patricio; Karsdorp, Kumbulla, Smalling, Viña; Oliveira, Cristante; Zaniolo, Pellegrini, Afena-Gyan; Abraham.

Most legyél okos ha tudsz.

Tehát elméletileg nem lesz könnyű dolgunk, hirtelen sok lett a hiányzó és az ellenfél sem egyszerű. A fogadóirodák oddszai szerint a Roma a meccs egyértelmű esélyese. Szerintem ezek az oddszok sajnos most nagyon is hízelgőek, attól tartok, hogy nem lesz ez olyan egyszerű, ahogy az oddszok sugallják. De azért joggal remélhetjük, hogy a Roma összekapja magát és valahogy elveri a Veronát. Nagyon el kéne verni őket! Nem is húzom tovább, szombat este hatkor Roma-Verona (élő közvetítés 17:45 Sport2), addig is forza Roma mindenkinek.