Olasz Kupa: AS Roma – Lecce

Csütörtökön az AS Roma számára is kezdetét veszi az Olasz Kupa idei küzdelme. Ellenfelünk a már két mérkőzést megvívott és értelemszerűen megnyert Lecce lesz. Bár az utolsó, első osztályú randevúk alkalmával a fővárosiak simán nyertek (Rómában 4-0, Leccében 1-0), lesajnálni mégsem szabad jelenlegi ellenfelünket.

Történetesen azért sem, mert a szoros másodosztály (Serie B) 5. helyén tanyáznak, ami jelenpillanatban rájátszást ér, viszont a mezőny sűrűsége miatt bőven előfordulhat a déliekkel, hogy csont nélkül jutnak majd vissza a legjobbak közé. Ennek adták tanúbizonyságát, amikor az előző körben a Napolit és Milant verő (!) Spezia ellen jutottak tovább. Zárójelben jegyezném meg, hogy a Spezia a Roma számára is okozott már kellemetlen meglepetést. Zárójel bezárva.

A Cagliari nyögvenyelős legyőzését követően tehát egy olyan kupafeladat előtt áll Mourinho, ami természetesen nem megoldhatatlan, de bőven hordoz magában veszélyt. Erre hívta fel a figyelmet Pruzzo is a RadioMattino adásában. Az egykori legenda úgy fogalmazott, hogy legyen nagyon óvatos az AS Roma, mert a vendégek padján volt romanista (Baroni19 AS Roma meccs, 2 gól 1986/87-ben) ül, ami mindig extra motivációt és egyéb problémákat rejt magában.

Az utolsó, Rómában lejátszott bajnokiról egy gólöröm

Friedkinék is üzentek a csapatnak, tömören annyit írtak, hogy „kezdődjön a 10.-ért folytatott vadászat!” Pont ezzel kapcsolatban rugózik a Gazzetta dello Sport szintén, hogy több mint 500 milliót pumpáltak 17 hónap alatt a csapatba a tulajdonosok, ami véleményük szerint is rengeteg. Persze a célok elérése még nagyon messze, de az Olasz Kupa alkalmas lehet egy trófea megnyerésére. Ráadásul erre az egyik legmegfelelőbb tréner ül Mourinho személyében a padon; szóval harcra fel, vagy ahogy a tulajdonosok fogalmaztak induljon a vadászat!

Én azért ezen a ponton nagyon óvatos lennék. Jó pár éve, sőt kicsit több mint egy évtizede (2009 óta) hallgatjuk nagy elánnal mindezt, aztán az eredmények rendre elmaradtak. Hol komoly kudarc kíséretében, hol tisztes helytállás mellett, de végeredményben ugyanúgy. Szóval most azt javaslom, első lépésnek reménykedjünk a Lecce elleni továbbjutásban…

Több portál szerint játszat ma az üzbég

Más olasz újságokban azon megy az eszmecsere, hogy egy ilyen alkalom tökéletes lehet a perememberek hadra fogásának. Egyrészt Shomurodov, másrészt Perez játékát vizionálják több portálon. Én személy szerint meglepődnék, ha mindketten a kezdőben kapnának lehetőséget. Mourinho filozófiájának ellentmondana, hiszen a portugál tréner a legritkábban rotál, mindig a rendelkezésére álló legerősebb formációt erölteti a szűnni nem akaró győzelmi kényszere/vágyai miatt. Ezzel lehet vitatkozni, de én ettől most eltekintek.

Ami még érdekesség volt az elmúlt napokban, hogy több angol elsőosztályú csapat kapcsán hozták szóba a portugál trénert, mint lehetséges megoldást. Ilyen volt a hirtelen meggazdagodott Newcastel, vagy az edzőt menesztett Everton. Szerencsére (?) José egyértelműen állást foglalt ez ügyben, és kijelentette az AS Roma projekt három éves intervallumát szeretné kitölteni a fővárosban, és nem kíván foglalkozni a megkereséssekkel. Nyilván az ajánlatok komolyságát megítélni a pontos részletek ismerete nélkül nem lehet, de nagyon meglepődnék, ha felugrana az olasz kispadról a tréner egy ilyen ajánlat kapcsán.

Volpi lesz a játékvezető

Ejtsünk még arról szót, hogy az Inter szerdán nagy kínok között továbbjutott az Empoli ellen. Ami több szempontból is érdekes. Egyrészt a Roma-Lecce győztese az Inter ellen folytatja majd a kupaküzdelmeket február 9-én. Másrészt a hétvégén Andreazzoli formás Empolija lesz az AS Roma ellenfele. Elnézve a meccsüket, illetve az egész munkásságát a rutinos, ex-római trénernek bőven van izgulni való a bajnoki mérkőzés előtt. De ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk a csütörtöki kupameccsnél.

Írok egy várható kezdőt, amit az olasz kollégák jóslataira alapozok, aztán meglátjuk, hogy Mourinho mennyire képes engedni az elveiből és milyen mélységben fog rotálni. Szóval az elképzelt kezdő valahogy így nézhet ki: Patricio, Karsdorp-Kumbulla-Ibanez-Vina, Veretout-Cristante, Zaniolo-Miki-El Sharaawy, Abraham. Közvetítés a SportTV-n lesz, a kezdőrúgás sípszavát pedig Volpi játékvezető adja majd meg 21 órakor. Hajrá, vadászatra fel!