Válogatott szünet után Sassuolo

Érzelem dús válogatott szüneten vagyunk túl. Magyar szempontból kijózanító, olasz szempontból pedig tovább szárnyaló álmok övezték a világbajnoki selejtezőket. Ide kapcsolódó, mai hír, hogy a FIFA rámondta az áment a két évente rendezendő világbajnokságra. Eddig is tudni lehetett, nem kicsit hülyék ülnek ezekben a magasságokban, de mára ez teljesen világossá vált. Ne menjük bele a részletekbe, maradjunk inkább annyiban, hogy az olaszok 37-re dagasztották a veretlenségi mutatójukat, amivel átlépték az eddigi rekordot. Gratulálunk.

37 mérkőzés veretlenül

Egy ilyen feldúsított, három mérkőzést magába foglaló válogatott szünet után nagyon ritkán érvényesül a papírforma, minden csapat szerez újabb sérülteket, a játékosok átutazták fél Európát oda-vissza, a közös edzésmunkát a tartalék végezte, a minőségi játékosok selejteztek. Erről is külön posztsorozatot lehetne indítani, hogy és miként lehetne máshogyan megvívni ezeket a mérkőzéseket, de mi maradjunk a száraz tényeknél. Jose’ 4/4 mutatója vasárnap este tovább fényesedhet, az olasz fővárosba lép pályára csapatunk a Sassuolo ellen.

Nem tehetjük meg azt, hogy egy legyintéssel elintézzük a cementgyáriakat, hogy oké, bár jót mentek tavaly, megszerzett pontok tekintetében pontosan annyit gyűjtöttek, mint az AS Roma, azaz kizárólag a gólkülönbségen múlt a Konferencia Liga. Oké, de elment De Zerbi, eligazoltak a „jobb” játékosok (Locatelli – Juve, Caputo – Samp) úgyhogy idén már jóval gyengébb a Sass’. Véleményem szerint erről szó sincs, egy idegenbeli győzelemmel nyitottak Veronában, majd féken tartották a Sampdoriát, így négy ponttal várják a folytatást.

Folyik a munka

Jelenlegi vezetőedzőjük Alessio Dionisi, De Zerbihez hasonlóan egy fiatal tehetség. 41 éves kora ellenére már 40 meccsen irányította a Venezia csapatát (32,50 % győzelmi mutató) majd 42 mérkőzésen át az Empoli managere volt, itt már impozánsabb, 52,4 % arányban nyerte a meccseit. Ez megsüvegelendő. Szóval Dionisi mellett sem érdemes szó nélkül elballagni, komoly karrier várhat még a fiatalemberre edzői pályáján. Bízzunk benne, hogy vasárnap még sikerül neki mellényúlni és Mourinho megoldja a „Sassuolo problémát”.

Pár apróbb sérülés akadt az AS Roma válogatott delegációjában, így vélhetően Calafiori bemutatkozhat majd Mourinho irányítása alatt is balhátvédként. Középen Ibanez és Smalling jöhet, bár az angol játékát is beárnyékolhatja egy kisebb sérülés. Karsdorp helye fix. Szűrőben Cristante és Veretout várható, támadó harmadban pedig előfordulhat, hogy Zaniolo helyén Perez kezdjen, ezt bőven sajtózta is az olasz sportmédia, de én egyelőre nem kívánok foglalkozni a témával. Középen Miki, balról El’Sha, elöl pedig a „kabala”, ahogy Jose fogalmazott Abrahammal kapcsolatban. Így továbbra is a kispadot koptatja a magyarok ellen ziccert hibázó Kumbulla, a nagy nehézségek árán visszaszállított Diawara, az örök csere Mayoral, vagy épp a kisebb sérüléssel bajlódó Vina. Meglátjuk, ezt pénteken még elég nehéz tisztán megítélni.

Ebből majd még fog kelleni

A Sassoulo és az AS Roma múltja nem túl hosszú, mivel a cementesek 2013 őszén jutottak fel a Serie A-ba. Abban az évben, emlékszem, novemberben játszották az első mérkőzést, és egy igen elég nehéz találkozó volt az a fővárosiaknak. A meccs elején egy öngóllal sikerült megszerezni a vezetést, majd a legvégén Berardi egalizált. Okozva ezzel elég nagy meglepetést a lesajnált kis csapat. Igazán emlékezetes csörte még a 2020 kora tavaszi volt, amikor Sassuoloban már 25 perc után 3-0 volt az állás a hazaiaknak. Akkor a második félidőben sikerült 3-2-re visszakapaszkodni, viszont egy Pellegrini kiállítás végleg megpecsételte a Farkasok sorsát és 4-2 vereség lett a vége. Ezen kívül bajnoki mérkőzésen a Sassuolo még nem tudta legyőzni az AS Roma csapatát. Maradjunk is ennél a bevett receptnél és próbáljuk meg vasárnap tovább növelni a győzelmi szériát.

Annál is inkább, mert a harmadik fordulóban komoly rangadókat rendeznek majd Olaszország szerte. Napoli – Juventus, Atalanta – Fiorentina, Sampdoria – Inter vagy éppen a Milan – Lazio. Némi előnyt lehetne kovácsolni rögtön a harmadik fordulóban, ami azért jól jönne. Véleményem szerint Mourinho tudja mit csinál, ez a kezdeti lendület kitarthat még pár forduló keresztül. Az első döccenőig a lehető legtöbb pontot be kellene zsebelni, hogy ebben az idei, igen sűrűre sikeredett Serie A-ban szép eredményt tudjunk elérni.