Elindult a Mourinho éra

Csütörtökön, a Konferencia Ligában, a Roma 2-1-re nyert a Tabzonspor otthonában, Pellegrini és Shomurodov góljaival.

Hát ez is eljött, több hónapnyi várakozás után, végre megcsodálhattuk a Mourinho féle Rómát egy tétmeccsen. Először beszéljünk a meccsről. Törökországban sosem egyszerű, senkinek sem az és most sem volt kivétel. Igaz, hogy a stadion befogadóképességének kevesebb mint a fele volt kihasználva, főleg az egészségügyi korlátozások miatt, de a török közönség így is hallatta a hangját. Ennek megfelelően, a Trabzonspor nagyon lelkesen kezdett. Ne gondoljunk semmi különlegesre, elsősorban a széleken próbálkoztak, a volt romanista Gervinhoval és a nigériai Nwakaemevel. Valójában Gervi nem volt túl hatékony, a nigériai viszont sok fejfájást okozott Karsdorpnak.

Aztán a Roma picit feljebb lépett és kialakított egy sor lehetőséget, amik mind kihasználatlanul maradtak. Valójában a Roma még gólt is szerzett, konkrétan Mkhitaryan, de a gólt nem adták meg az örmény kezezése miatt. Több olasz elemző kiemelte, hogy ez egy meglehetősen vitatható bírói ítélet volt, de jobb ha már most megtanuljuk, hogy a Konferencia Ligában nincs VAR (állítólag a döntőben majd lesz, jó annak, aki majd eljut oda), hogy miért nincs, azt senki se tudja.

Mourinho nagyon nem örült az első félidőben látottaknak, még le sem fújták a félidőt, már szaladt az öltözőbe. Valamit mondhatott a játékosoknak, mert a Roma sokkal dinamikusabban kezdte a második félidőt és tíz perccel az újrakezdés után, meg is szerezte a vezetést. Zaniolo indította az akciót, elvitt magával két játékost, majd szépen nyitott balra Mkhitaryannak, az örmény pedig egy szép labdát tett be az érkező Pellegrininek, aki megszerezte a vezetést, miután már korábban megszabadult a védőjétől. Kimondottan tetszetős gól volt.

De a törökök tovább próbálkoztak a széleken, sok gondot okozva Vinanak és Karsdorpnak. Ennek végül az lett az eredménye, hogy a volt romanista Bruno Peres a szélről megtalálta a frissen beállt Cornelius fejét és a dán természetesen gólt fejelt az első labdaérintésével. Nem kell meglepődni, Cornelius minden csapatában gólt szokott szerezni ellenünk.

Az egyenlítésük után, a törökök kezdték elhinni, hogy ezt a meccset meg is nyerhetik és elkezdtek egyre agresszívebben támadni. Ám ha Cornelius kapcsán szokásos gólokról beszéltünk, akkor ennek a szezon eleji Rómának is megvannak a szokásai, legalább is kezdenek kialakulni. Szerintem az egyik legszebb szokás Shomurodov nevéhez fűződik: eddig ő minden meccsen gólt szerzett. Ez volt a harmadik meccse a Rómával, az első tétmeccse és a Betis, meg a Casablanca után, az üzbég ismét gólt szerzett, a Trabzonspor ellen is.

A lelkes törökök, a nem kevésbé lelkes közönség biztatására, éppen arra készültek, hogy megnyerik a meccset, amikor a Roma egy szöglethez jutott. Mancini fejjel eltalálta a keresztléc és a kapufa találkozását, a kipattanó labdára pedig odaért Shomurodov, aki higgadtan megszerezte a Roma második gólját. Tehát lehet, hogy az üzbéget nem olcsón vettük, de ha továbbra is megtartja ezt a jó szokását, akkor szerintem senki sem fogja bírálni a vételára miatt.

A meccs végére a Roma teljesen bezárkózott, a végére már 5 védő volt a pályán. Még volt egy ijesztő labda, ami átszelte a Roma tizenhatosát, de az eredmény már nem változott és bő három perc hosszabbítás után, Jug bíró úr lefújta a meccset.

Tehát Mourinho szereplése a Roma kispadján egy győzelemmel kezdődött. Mondhatjuk, hogy ez „csak” a Konferencia Liga volt és hogy ez nem egy topcsapat volt, mint amilyeneket a portugál mesterünk szokott edzeni, de a lényeg az eredmény. Azt se kell elfelejteni, hogy a Roma Törökországban játszott és ismétlem önmagam, de ott sohasem egyszerű, ráadásul a Trabzonspor jóval előrébb járt a felkészülésben a Rómánál, már augusztus ötödikén elkezdődött a szezonjuk és már túl voltak három tétmeccsen is.

A mérkőzés utáni interjúban, Mourinhót az újságírók az egyes játékosokról kérdezték, de a portugál inkább kiemelte a Roma csapatszellemét, amivel szerinte ő akkor is elégedett lett volna, ha nem sikerült volna nyerni. Nem spórolt a kritikával sem, szerinte az első félidőben a Roma nagyon sok lehetőséget hagyott ki, nem is annyira helyzetekre gondolt, inkább a helyzetek kialakítására.

Ismét „óvatosságra” intette a címekről álmodozó szurkolókat, elmondta, hogy mint minden profi, a Rómánál ők is címekről álmodoznak, de nem szabad elfelejteni, hogy a Roma tavaly 29 ponttal végzett a bajnok Inter mögött, távol a BL-t érő pozícióktól és hogy az elmúlt két évben csak a hatodik és a hetedik helyre volt jó. Szóval lassan kell haladni.

Az új igazolások kapcsán, Mourinho megdicsérte a Roma igazolásait, konkrétan „fantasztikusnak” nevezte a Roma átigazolási időszakát. Ugyanakkor kifejtette, hogy ez egy „reagálási” átigazolási piac volt, Spinazzola sérülése és Dzeko távozása után, ők csak reagálni tudtak a változásokra és az amit közösen elképzeltek a szezon előtt, az nem valósult meg. Ismét kifejtette, hogy továbbra is „hiányzik neki még valami” a keretből. Ez annyiból lehet érdekes, hogy a portugál az elmúlt sajtótájékoztatóin ezt sosem mulasztotta el kellőképpen kihangsúlyozni. Az elemzők egyértelműen arról beszélnek, hogy itt a középpályáról van szó, konkrétan egy olyan játékosról, aki Xhaka tulajdonságaival rendelkezne. Mivel a svájci távozása az Arsenalból végképp egyre valószínűtlenebbnek tűnik, kíváncsi vagyok, hogy mit fog csinálni a Roma vezetősége, hogy kielégítse Mourinho igényeit.

Ja és közben eladtuk Pedrót a Laziónak, valahol azt olvastam, hogy 50 éve nem volt ilyen, hogy valaki közvetlenül átigazolt a két római klub között. Isten veled Pedrito! Mondanám, hogy sok sikert, de mivel oda ment ahova, inkább jó egészséget kívánok neki. Másik jeles távozó az egykori Florenzi kapitány volt, aki, hála a római vezetőség és a korábbi Fonseca mester odaadó és áldásos tevékenyégének, elment Milánó piros-fekete felébe. Jó pénzért? Á dehogy, kölcsönbe, megvásárlási opcióval, ráadásul diszkontáron (sigh). Állítólag Olsen szekere is kifelé áll, ha igaz a Roma megállapodott a Sheffielddel és állítólag már csak a svéd hálóőrnek kell rábólintania az angolok ajánlatára. Ha sikerülne elég sok „ballaszttól” megszabadulni, akkor esetleg tényleg lehetne venni valami értelmeset, az átigazolási időszak vége előtt.

De az átigazolási piac vége előtt még játszani is kell. A hétvégén kezdődik a Serie A és a Roma vasárnap este fogadja a Fiorentinát, ez lesz Mourinho első hivatalos meccse az Olimpicóban. Majd kiderül, hogy milyen kondícióban lesz a Roma, a csütörtöki meccs után.

Egyébként a Fiorentina is túl van már az első hivatalos meccsén az idén, a Cosenzát ütötték el 4-0-ra a Coppa Italiában. A lilák erődemonstrációt tartottak a Cosenza ellen, már a 4-ik percben megszerezték a vezetést Vlahoviccsal és a félidő vége előtt már 3-0-ra vezettek (Gonzalez és Vlahovic második góljával). A második félidő már csak levezetés volt, Lorenzo Venuti szép góljával kiegészítve.  A felkészülési meccseken, a Fiorentina egyetlen nívósnak nevezhető ellenféllel játszott, az Espanyol ellen, a rendes játékidő 0-0-val zárult, de a végén az olaszok nyertek tizenegyesekkel.

Mit lehet tudni a Fiorentináról? Új edző van, Iachini és Prandelli tavalyi próbálkozásai után, az idén elhozták a Spezia volt edzőjét, Vincenzo Italianót. Várhatóan a támadó játék lesz az erősségük, miután sikerült megtartaniuk (legalábbis egyelőre) Dusan Vlahovicot, aki tavaly 21 gólt szerzett a Serie A-ban. Ráadásul elhozták a Stuttgartból Nicolas Gonzalezt, aki egyből góllal mutatkozott be az első tétmeccsen. Másik erősség Cristiano Biraghi, a volt interista bal szélsőtől sok beadásra lehet majd számítani, illetve a szabadrúgásai is veszélyesek lehetnek.

Az elemzők szerint, a gondok talán elsősorban a védelemben lehetnek, ahol elvesztették German Pezzellát, a védelmük kulcsembere a Betisbe távozott. Viszont szerződést hosszabbítottak egy másik fontos emberrel a védelemből, Nikola Milenkoviccsal. Ettől függetlenül, Italiano mester 4-3-3-as felállása nagyban eltér a tavaly látottaktól, Iachini és Prandelli alatt, tehát lehetséges, hogy kell majd nekik egy kis idő, amíg mindenki beletanul.

Vlahovicot a Rómával is szóba hozták. Persze a Rómával kit nem hoztak szóba?

Jelenleg csak Amrabat neve szerepel a sérültek listáján, izomsérülésről lehet olvasni. Tehát Italiano mester gyakorlatilag az egész kerettel rendelkezhet majd a Roma ellen. Itt egy tipp a kezdőjükre:

Fiorentina (4-3-3): Dragowski; Venuti, Milenkovic, Igor, Biraghi; Bonaventura, Pulgar, Castrovilli; Callejón, Vlahovic, Gonzalez N.

A Rómánál két sérült is van, az egyik ugyebár Spinazzola, akit ki tudja, hogy mikor fogunk majd újra látni, a másik Smalling, aki a szezonkezdés alkalmából, szokás szerint megint sérült (sigh), ezúttal a combizma. Apropó Spinazzola, érdekes adat, hogy utoljára a Fiorentina ellen az Olimpicóban, Spinazzola és Pedro góljaival nyertünk 2-0-ra. Hát ezekre a gólszerzőkre most ne nagyon számítsunk.

A Roma legújabb legdrágább igazolása. Reméljük a legjobbakat!

Az elemzők azt várják, hogy Mourinho meg fogja ismételni a Trabzonspor ellen látott kezdőt és felállást. Ott lesz a vadiúj Abraham is, de őt egyelőre a kispadra jósolják:

Roma (4-2-3-1): Rui Patricio; Karsdorp, Ibanez, Mancini, Vina; Cristante, Veretout; Zaniolo, Pellegrini, Mkhitaryan; Shomurodov.

A fogadóirodák oddsai egyértelmű római sikert jósolnak, szinte már zavarba ejtő főlénnyel. Szerintem ez korántsem lesz ilyen egyszerű. Szerintem végül a Roma nyerni fog, mert muszáj lenne nyerni, de tartok tőle, hogy ez a Fiorentina nem lesz egy könnyű kuncsaft.

Más nem nagyon jut az eszembe, vasárnap este Roma-Fiorentina (élő közvetítés Sport1 20:45), addig is forza Roma mindenkinek!