Rangadó a Juventus vendégeként

A Juventus következik, egy újabb rangadó, amit most tényleg nem illene elveszíteni. Persze ezt csak a szurkoló mondatja vele, akinek elege van már Fonseca töketlenségeiből, és ezen két megnyert meccsel még nem lehet változtatni. A Dzeko-Fonseca vita elvileg elült, megbeszélték a felek, hogy kinek nagyobb és most bevethető lesz a bosnyák. Gondolom be is veti a Mester, mert a meccs fontosságát kár lenne vitatni.

Egyszer, régen…

Nyugodtan lehet jönni nekem azzal, hogy a bajnokság felénél talán még egy vereség is belefér, meg nem biztos, hogy a Juventus kell megverni! Pedig de, ha ma elvérez a csapat és a torinóiak előznek, akkor egy dologban már biztosak is lehetünk; májusig nem előzzük vissza a Zebrát. Amit egyszer elvesz a csíkos állat vissza nem adja.

Tudom, Pirlo „Juvéja” ne indult pöccre, voltak döccenők, kisebb-nagyobb akadályok. Viszont amikor a fiatal, rutintalan edző mellett döntöttek a torinói pénzemberek, bele kellett mindezt kalkulálni. Mára pedig azt látom, hogy a Juventus, szenior vezérbikájával már Milánóban is képes nyerni egy kupameccset az ellen az Inter ellen, aki idén talán a „legnagyobb” kihívó. Ha létezik egyáltalán ilyen titulus a mostani menetelésben.

Ilyen ma nem lesz… az olasz nincs a keretben

Az biztos, hogy Contét saját földjén legyőzni mindig jó, akkor is ha ez a lesajnált Olasz Kupa elődöntője. Volt szerencsém látni a fent említett mérkőzést; jó benyomást tett rám a Juventus, azok a gyermeteg hibák, amik jellemezték őket szeptember-októberben már teljesen eltűntek. És Pirlo is szépen belejött a szerepébe, tegnap mondta mindezt: „Olyan csapat ellen lépünk pályára, amelyik véleményem szerint az egyik legjobb futballt nyújtja Olaszországban. Nagyszerű játékosokkal rendelkeznek, nekünk pedig nagyon kell figyelnünk a kontratámadásaikra. Kevés hibát engedhetünk meg magunknak.” – Nagyon szépen terel a klasszis.

Kérdezték még az olasz trénert az őszi 2-2-s döntetlenről; „…végre szinte mindenki elérhető, és kicsit rotálhatom a játékosokat a védősorban is. Ez nagyon fontos lépés lesz. Az első meccsen például nem volt elérhető Alex Sandro, és a bal oldalon Juan Cuadradót kellett játszatnom. Nem volt túl sikeres próbálkozás, de mivel ismertem az ellenfelet, valamit lépnem kellett.” Már egy összecsiszoltabb, kibővített kerettel szállnak hadba, ami a fővárosi esélyeket nagyban rontja.

2011-ben egy kupameccsen, két góllal nyert akkor a Róma

Vannak fővárosi esélyek? Sajnos Smalling újabb, egy hónapos sérülést gyűjtött össze, így rá biztosan nem számíthatunk ma kora este. Aztán ott az ÜGY, ami elvileg kisimult, valahogy mégis úgy képzeli az olasz sajtó a fővárosi kezdőt, hogy három védő előtt most öt középpályás jöhet és elöl Mayoral és Miki megosztoznának a csatár feladatokon. Igen, ebben gondolkodik az olasz sportsajtó, hogy Fonseca a Juventus ellen próbálná ki új taktikai elképzeléseit, amit persze nem az aktuális ellenfél ellen fejlesztett, inkább a helyzet szülte. Nem örülök, de legalább annyi esélye van annak, hogy jó irányba sül el ez az egész, mintsem fordítva. Meglátjuk.

Az eltiltása miatt Pellegrini sem lesz bevethető. Így a középpálya Villar-Cristante-Veretout lehet plusz a két szárnyvédő. Hátul a Kumbulla-Ibanez-Mancini hármas védekezhet Lopez előtt. Dzeko a padon kezdhet, nem nevezett játékosok között olyan nevek, mint El Shaarawy, Pedro, Fazio vagy JJ. Azért aki ezt megfejti nekem küldök egy kommentnyi elismerést. Mármint arra gondolok, hogy Perdoval éppen mi a fene van, vagy a két „drágalátos” védőnk miért nem lépett a télen, ha a kispad közelébe se férnek Fonseca vas szigora közepette? Költői?

Ma várhatóan nem Ő fog védeni

Én a magam részéről egy kiegyensúlyozott, inkább tapogatódzóbb, átgondolt játékra számítok. Kulcskérdés a portugál aranyifjú hatástalanítása, vagy egyáltalán a hangulata. Másik befolyásoló tényező az „új” római taktika elsülése, konkrétan a két csatár munkája, és az ő megjátszásuk labdával, mind nagyban befolyásolja majd a mai meccs kimenetelét.

Fonseca így látja a mai kilátásokat: „A Juventus egy nagyon jó csapat, remek edzővel. A tavalyi szezonhoz képest most más futballt játszank, mostanra sokkal pörgősebbek, dinamikusabbak, és mindenekelőtt magabiztosabbak. Együtt dolgoznak már egy ideje, és remek egyéni képességekkel megáldott játékosaik vannak. Viszont mi is nyertünk két nagyon fontos meccset, szóval önbizalomból nincs hiány nálunk sem.”

Arról egy szó sem esett, hogy Orsato mester sípol majd, a találkozó 18.00 órától lesz látható a DigiSport1-s csatornán. A többit kora este, addig is Forza Roma!