Olasz Kupa kiesés, hat csere és egy újabb kör a Spezia ellen

Ha azt mondanám, hogy hullámzó az AS Roma teljesítménye, akkor sem közelíteném meg mindazt, amit érzek-gondolok. Amikor utolsó posztomat írtam a dobogó harmadik fokán, az Inter mögött lőtávolban volt a csapat. Azóta rengeteg minden megváltozott, és két kijózanító vereség után elég nehéz rendezetten papírra vetni gondolataim. Sajnos kiderült, idén sem kell komolyan venni a társaságot, egészen egyszerűen azért, mert képtelen rangadót nyerni Fonseca.

Ha visszapörgeti az ember az eredménysort, akkora nagy problémákat nem is feltétlen talál, nem a vereségek számával, vagy a kisebb ellenfelek ellen lejátszott bajnoki meccsekkel van a gond. Emiatt áll a csapat még mindig a negyedik, BL indulást érő helyen. Sokkal inkább, a fontosnak kikiáltott, presztízs párharcokon mutatott teljesítmény a probléma. Ki lehet kapni a Laziotól, de ilyen játékkal? Ki lehet esni az Olasz Kupából, de a Spezia ellen? Egy idényben kétszer is el lehet követni bürokratikus hibát? Nem hiszem.

Értem én, hogy nem a Olasz Kupa a prioritás, – bár ez megérne egy külön posztot, hogy „viszonylag egyszerűen”, néhány meccs megnyerésével, emiatt a legegyszerűbben a kupában lehetne diadalmaskodni – de ezt a részt talán most engedjük el. Sajnos nem először fordul az elő, hogy a Spezia jelenti az Olasz Kupa végállomást. Más-más okból, de most maradjunk a keddi találkozónál. Negyedóra alatt két gólt kapni egy frissen feljutó, leginkább stabil Serie B-snek gondolt csapattól egy dolog. A hátrányt sikerült nagyjából egy óra alatt egalizálni. Majd a hosszabbításban beszedni pár perc alatt két piros lapot és hatot cserélni már egy másik ügy. Felháborító, felkavaró és egyben amatőr hozzáállás.

Meg is lett az eredménye, a vendég, kis csapat kihasználva lélektani és létszámbeli előnyét két góllal is szíven döfte a már letérdelt Farkast. Persze kiemelendő, hogy fordított eredmény esetén is a Roma esik ki a kupából, mivel a kispad képtelen volt követni a cserék számát. Egy dolog, de amikor a pályán lévő játékosok közül kettő is jelzi, hogy álljon meg a menet, itt már minden cserét elsütöttünk, és ennek ellenére végrehajtják a létszámfrissítést, hát nehéz szavakat találni. Nem értették, hogy Pellegrini vagy Cristante mit mond? Fel sem merült senkiben, hogy talán igazat beszélnek, és érdemes lenne átszámolni a beküldött játékosokat? Ezek szerint nem. És ez az amit végképp nem fogad be a gyomrom. Emiatt röhög rajtunk újra egész Európa, emiatt nem fogja soha senki komolyan venni az AS Romat.

Mélyen lesúlyt mindez, mi tagadás, a sokat látott romanista szemem is erősen kitágul, amikor erről kell beszámoljak, vagy amikor ezt élő adásban kellet végignézzem. Ezt az eseménysort nyilván egy erős vélemény cunami követte, menesztettek technikai vezetőket, szőnyeg szélére állították a portugál trénert. Persze érdemi változás nincs, nyilván edzőt cserélni januárban nem túl célravezető, hordoz magában több problémát. Nem folyatom. Csak halkan kérdezném, ha valami csoda folytán, és a sok körbeverésnek köszönhetően, vagy a kisebb csapatok ellen realizált pontok miatt a csapat negyedik lenne, akkor marad Fonseca és minden megy tovább? Hiszen a szerződésében van egy ilyen pont, a negyedik hely megszerzése újabb évet von maga után…

És akkor, hogy a feladat tovább nehezedjen, szombaton a Spezia ellen fog csapatunk bajnoki meccset játszani. Gondolom a szokásos forgatókönyv következik, nagy magabiztossággal, több góllal megverjük a frissen feljutó társaságot, és megyünk tovább a megkezdett úton. Lehet majd nyilatkozni, hogy sikerült rendezni a sorokat, cél a legjobb négy, ne aggódjon senki, stb, stb. Megmondom nektek őszintén, tele van a padlás már ezekkel a lózungokkal. Jó lenne már látni egy olyan társaságot a pályán, aki ha veszít is emelt fővel teszi mindezt. Nem ezt a nevenincs sztárocskákból összetákolt, szedett-vetett brigádot. Aki még nyerni is csak lehajtott fejjel képes.

Magam sem tudom, mi lenne ilyekor a helyes döntés. Nem tudom tulajdonosként, sportigazgatóként mit kellene cselekedni. Nyilván kiemelkedő képességű edző ilyen helyzetben, pláne ilyen időzítés mellett nem vállal munkát. (Allegri, de még Sarri sem) Tűzoltásra beugorhatna sokadszorra Spalletti, vagy meglebegtették Mazzarri nevét is, de jelen helyzetben nem tudom megítélni, hogy hozzá tudnának-e tenni a csapathoz bármit is. Elsüllyedni Fonseca is pont megfelelő, aztán indulhat a projekt előről, jöhetnek újabb kiégett reménységek, maradhat minden a régiben. Nehéz most optimistának lenni, elnézést kérek a poszt hangulatáért, és azért is, hogy részletesen nem foglalkoztam a mérkőzésekkel. De mára ez futotta csak. Ne feledjétek, szombaton Spezia elleni bajnoki, 15 óra, DigiSport. A többi meg hamarosan kiderül…