Sampdoria után, vízkereszt előtt

Hét (!) decemberi tétmeccset követően, karácsony és január 3-a között nem kellett pályára lépjen az AS Roma. Visszatekintve a decemberi menetre, egy Atalanta elleni második félidő, amit joggal számon lehet kérni a csapaton és Fonsecan. Gólt a Sassoulo elleni bajnokit leszámítva minden mérkőzésen kapott csapatunk, de ezzel zárjuk is az év utolsó hónapjának rágcsálását. Forduljunk az első, Samp ellen lejátszott bajnoki vízilabda mérkőzésre.

Technikai megoldások a bajnoki előtt.

A genovai klub tavaly nevezte ki kispadjára Ranierit, akinek elsődleges feladata a csapat bent tartása volt, sikerrel vette az akadályt az „Öreg”. Nem mellékesen Di Francescot váltotta és történetesen egy AS Roma elleni 0-0-val debütált 2019. október 20-án. A történelemórát követően pár szót a vasárnapi meccsről is beszéljünk. A találkozó előtt kérdéses volt a halasztás, a játéktér állapota messze volt az ideálistól. De a bölcs Chiffi sípmester Úr útjára engedte a meccset a tervezett, 15.00 kezdéssel. A győzelem tudatában különösebben nem zavar döntése, nyilván fordított esetben más lenne a hangulatom.

A kezdőt figyelembe véve különösebb meglepetés nem volt. Lopez védett, az Ibanez-Smalling-Mancini hármas előtt. Számomra ez a legideálisabb védelem jelenleg. Szárnyvédőben Peres és Karsdorp. (halkan szeretném ideírni, hogy a holland milyen szépen építi fel magát az igazolása körüli szintre, sajnos ez Peresről nem mondható el) Szűrőben Veretout és Villar, bizony. Az egészséges Diawara és Cristante elé került a fiatal spanyol középpályás. Kell ezt még emésztgetni, de a teljesítménye egyelőre őt igazolja. Támadó hármasban vasárnap Miki és Dzeko mellett Pellegrini kapott szerepet. Nekem az olasz játéka sokkal jobban tetszik a csapat első harmadában, mint amikor kénytelen visszább pályára lépni. Ízlés dolga.

Munkában a holland védő.

A túloldalon olyan veteránok rohangáltak, mint Quagliarella, Ekdal vagy a lazioskutya Candreva. Illetve vegyük nyugodtan hozzá Ranieri mester ötletes labdarúgó filozófiáját. Persze ezek után lehúzhatunk mindent a vécén, hiszen a körülmények teljesen lehetetlenné tették a játékot. Özönvízszerű eső, mély talaj és egy össze-vissza fújkáló sporttárs nagyjából annyira elvette az egész mérkőzés élét, hogy nézni is rossz volt a szenvedést. Pont ezért értek azokkal egyet, akik szerint egy ilyen találkozón begyűjteni a három pontot igazán nagydolog. Kiemelkedő férfimunka, mert nem csak az ellenféllel kell megküzdeni, hanem a körülmények által generált akadályokkal. Igen, nagyban közrejátszik a szerencse is, de miért ne lehetne néha szerencséje az AS Romának?

A győzelmet jelentő találat.

Vízkeresztkor a Befana, vagyis a jó boszorkány az, aki Olaszországban megajándékozza a gyermekeket. A La Befana január 6-án köszönt be az itáliai családokhoz, és hoz sok-sok ajándékot a gyerekeknek. Ilyenkor kirakodóvásárok, marionett előadások, álarcos felvonulások, cirkuszi előadások kerülnek megrendezésre országszerte. Bár nem tudom, hogy a vírushelyzet ebből mit enged megrendezni?

Január 5-ről , 6-ra virradó éjjel érkezik a ronda, de jóságos boszorkány, hogy megajándékozza a gyerekeket. A vékony, öreg, ősz hajú boszorkány a kéményen keresztül jut be a házakba és a kandallóra akasztott zoknikba teszi a gyerekeknek szánt ajándékát.  A hosszú orrú, seprűnyélen érkező boszorkány története is régi időkre nyúlik vissza. Antik római szokásból alakult ki, mára már kicsit átalakult és a gyümölcs helyett drágább meglepetésekkel is megajándékozza a jó gyerekeket. Míg a rosszak szenet kapnak…

Országszerte ünnepségeket rendeznek ilyenkor, megemlékezve a bibliai történetre…. Gáspár, Menyhért és Boldizsár útba igazítást kért a boszorkánytól, de az nem tartott velük a kis Jézushoz, azonban rájött, hogy rosszul döntött. Ezért azóta is bolyong és az útjába eső gyerekeket megajándékozza annak reményében, hogy egyikük a kis Jézus.

Befana szóval illetik tehát a Vízkeresztet és a boszorkányt, aki ekkor látogatja meg az olasz gyerekeket. Neve valószínűleg a következő napon tartott ünnep elnevezéséből ered: La Festa dell’Epifania. Az Epifánia görög eredetű név, jelentése „megjelenés, jelenlét”, vagyis ez a Megjelenés Ünnepe.

Vízkereszt különóra vége, köszönet az infókért az olaszutak-nak.
La Befana

Mindemellett hagyományosan Serie A fordulót is rendeznek az országban, mivel az olaszok munkaszüneti nappal ünneplik január 6-át. Az AS Roma soron következő ellenfele a tökutolsó Crotone lesz. Akik a nyáron kiütéses győzelemmel tértek vissza az élvonalba, valahogy az első osztály erősnek bizonyul nekik. Bár nincsenek reménytelen helyzetben, hiszen 9 egységet sikerült gyűjteniük, de egy nagyon komoly tavaszra lenne szükségük a bent maradáshoz. Reméljük a nagy „meglepetés” nem szerdán délután érkezik.

Egy régebbi Crotone meccs.

Az olasz lapok egy visszafogott, rotált kezdőt várnak a portugál trénertől. Cristante és Kumbulla jöhet a védelembe, középen Diawara lehet szerdán Veretout társa, elől pedig Mayoral érkezhet kezdőként. Figyelembe véve, hogy kilenc nap alatt az Inter és a Lazio is a naptárban szerepel, megértem a vélt pihentetéseket. Aztán persze meglátjuk, mit valósít meg az újságírók álmaiból Fonseca. Közvetítés lesz, 15.00-tól a DigiSport3-s csatornáján. Ebben a fordulóban rendeznek még egy Milan-Juventus párharcot is, de ezt a gondolatot egyelőre visszarakom a saját kis zokniba a kandalló fölé.