Bolognai mészárlás után vendégségbe jön a „megsebzett bika”!

Amikor az első erőltetett menet volt az idei kiírásban – október 18. és november 8. között – az AS Roma talán egy árnyalattal jobban vette az akadályt, pedig féltettük rendesen csapatunkat ettől a hét mérkőzéstől. Aztán a válogatott szünetet követően jött a második ilyen, ha nem vadabb kör. Az EL visszavágók mellett sorra jöttek a bajnokik, sőt ez a második menet még messze nem ért véget. Három naponta jönnek a meccsek karácsonyig, majd egy pár napos szünet után januárban újabb hét tétmérkőzés következik. (hat bajnoki és egy olasz kupa meccs)

Kiváló grafika az asroma.it oldaláról!

Szóval van program bőven, nem unatkozik az egyszeri Róma szurkoló. Mai feladatom a bolognai mészárlás és a soron következő Torino elleni bajnoki átkarolása lesz. Hogy mi a fene történt Mihajlovic csapata ellen azt pár mondatban nehéz lesz elmondani, úgy ahogy azt is megpróbáljuk megfejteni, hogy a csütörtök este esedékes Torino elleni megmérettetésen mire számíthatunk.

Kezdjük Bolognában, ahol nagyjából 15 percig kellett aggódni. Én személy szerint izgultam a mérkőzés előtt, volt egy balul elsült, szófiai EL csoportmeccs, majd egyből utazni a Mihajlovic által fémjelzett északiakhoz… Szerencsére a csapat gyorsan feledtette minden aggodalmam, hiszen egy meglehetősen lassú, tompa védelem ellen sikerült gyorsan három (!) gólt szerezni, ami el is döntötte a bajnoki pontok sorsát. Bár a Cristante – Lopez páros megpróbálta visszahozni a meccsbe a hazaiakat egy remekbe szabott öngóllal, hála az égnek ez nem sikerült. Ide tartozik az elmúlt évek legfurcsább eltiltási sztorija, mivel az olasz istenkáromló módon káromkodott a gólja után, ezért a videók alapján egy mérkőzésre szóló eltiltással jutalmazta a szövetség!

(Rövid saját vélemény: Azt hittem ilyen csak a mesében van, mármint aki járt már labdarúgó mérkőzésen bárhol a világon vélhetően hallott már cifrábbnál cifrább szidalmakat, de ezek után rendre elmaradtak az eltiltások. Szerencsére az olasz labdarúgó szövetség volt olyan kedves és élt ezzel a szabályok adta lehetősséggel és elmeszelte az amúgy is szükségből belső védőt játszó középpályásunkat. Köszi.)

Pellegrini jól játszott Bolognában.

A mérkőzés további alakulása 1-3 után ismét jó fordulatot vett, hiszen még az első félidőben sikerült további két találatot szerezni. Azaz a végeredményt beállítva vonultak a csapatok a szünetre. 1-5. Régen volt ilyen sima Serie A meccs a fővárosiak számára. (talán a Parma elleni, ha nagyon keresni kellene egy hasonlót) Külön öröm, hogy Mihajlovic csapatát sikerült könnyedén verni. A találkozó krónikájába még beleillik, hogy egy hazai lesgól született a második félidőben, amit jogosan érvénytelenített a VAR. Nem mellékesen a találkozóról kiváló szakmai elemzést olvashattok az asroma.hu-n, ezen a linken.

Következő feladatunk, a 12. forduló záró mérkőzése. A Torino látogat csütörtök este a fővárosba, ahol a bennmaradásért vívott élet-halál harc részeként próbál majd pontot-pontokat szerezni. Egyetlen bajnokit nyertek eddig a bikák, azt is november első napjaiban a Genoa vendégeként. (!) Bár a kupában két találkozót is sikerrel vettek, a bajnokságban egyelőre nagy a gond. Érdekesség, hogy nem játszanak alárendelt szerepet egyik mérkőzésükön sem, egyszerűen a szerencse pártolt el az északiaktól.

Veretout újra betalált, meglepően gólerős lett az elmúlt időszakban a védekező középpályás.

Elég ha csak a Lazio elleni hazai találkozójukat nézzük, történt ugyanis, hogy a 95. percben még 3-2-re vezettek, amikor Immobile egyenlített, sőt a 98. percben Caicedo a győztes találatot is bevitte… de Milánóban is vezettek két góllal az Inter vendégeként, majd négyet kaptak fél óra alatt… Sőt mi több, a városi derbin is megvolt az előnyük a Juventus ellen, de a szokásos forgatókönyv következett, és elveszítették a mérkőzést.

Belotti 11 bajnokin szépen termeli a gólokat, 10 találatnál jár. Sajnos nem tud felnőni mellé Zaza így egymaga cipeli csapatát a „púpos”. Pedig a Serie A rutin és a keret minősége adott, Sirigu, Rincon, Linetty, Ansaldi vagy épp Rodriguez neve mindenki számára ismerősen cseng. Bízzunk benne, hogy nem csütörtök este áll össze a brigád, és egy könnyedebb hazai sikerrel zárkózhatunk az igencsak szoros élmezőnyhöz.

Egy régebbi meccs.

Ahogy Conte is megfogalmazta, az idei bajnokság annyira szoros, hogy a rangadókon szerzett pontok még jobban számítanak majd. Ezt továbbgondolva, aki a végelszámolásnál az első négybe-hatba szeretne lenni a kisebb ellenfeleit magabiztosan kell verje. Különösen igaz ez az AS Romára, ahol Fonseca mester irányítása alatt ritkán nyer rangadót a társaság. Nehogy félre értsen valaki, a Juventus vagy a Milan elleni pontszerzés tekinthető bravúrnak, de a Nápolyi égést már nehéz lenne megmagyarázni. Még akkor is, ha pont rosszkor volt rossz helyen csapatunk. (gondolok itt a Maradona halála körüli közhangulatra)

Nem mellékesen decemberben jön még egy bergámói kirándulás, januárban pedig a Lazio és az Inter elleni bajnokit szintén lejátszza csapatunk. Emiatt éppúgy fontos lenne egy könnyebb győzelem a megsebzett bika ellen. Ennek fényében a portugál tréner a legerősebb kezdővel vághat neki a holnapi találkozónak. Az olasz lapok ilyen kezdőt jósolnak: Mirante, Ibanez – Smalling – Mancini, Karsdorp – Veretout – Pellegrini – Spinazzola, Mkhitaryan – Dzeko – Pedro. Örömmel látom, hogy Mancini visszatérése megtörténhet akár már csütörtökön. Santon, Pastore és Zaniolo sérült, Cristante guggol.

Gondban Giampaolo mester.

Vendég oldalon a Sirigu; Singo, Nkoulou, Lyanco, Rodriguez; Meité, Rincon, Linetty; Lukic; Bonazzoli, Belotti tizenegyet várják Giampaolotól az újságírók. A sípmester Abisso lesz, kezdés pedig 20.45 –kor. A találkozót a DigiSport 2-n nézhetjük. Mi mást kívánhatnék még erre a sűrű programra, mit hogy Forza Lupi! AS Roma per sempre!