Egy „fájdalommentes vereség” után megyünk Bolognába

Csütörtökön a Roma kikapott 3-1-re Szófiában a CSZKA-tól, az utolsó Európa-liga csoportmeccsén, vasárnap délután pedig, a Serie A következő fordulójában, a csapat Bolognába látogat.

Sosem jó kikapni, de ha muszáj, akkor ilyenkor kell, amikor semmilyen tétje nincs a meccsnek. Na de, költői kérdés következik:  muszáj volt kikapni? Nem lett volna sokkal szebb elverni őket? Csak jelzem, hogy a Roma két meccsen 1, azaz egy darab kemény pontot szerzett a CSZKA Szófia ellen, ami valljuk be, nem túl dicsőséges. Azzal nyugtatgathatjuk magunkat, hogy főleg azért kaptunk ki, mert a Roma egy „ultratartalékos” csapattal állt ki.

Így álltak fel a csapatok:

CSKA SOFIA (3-4-1-2): Busatto; Antov, Mattheij, Zanev; Yomov (63’Vion), Youga (74’Galabov), Geferson, Mazikou; Rodrigues (83’Henrique); Sowe (74’Ahmedov), Sankhare (63’Beltrame).

ROMA (3-4-2-1): Boer; Fazio, Kumbulla (46’Smalling), Juan Jesus; Bruno Peres (83’Tripi), Milanese (63’Villar), Diawara, Bamba (63’Karsdorp); Pedro, Perez; Borja Mayoral.

Ebből a kezdőből is láthatjuk, hogy miről van szó, Boer, Milanese, Tripi, Bamba… Fonseca mester kivitte a „fél primavera keretet”. Közben el sem vitte Bulgáriába az olyanokat mint Dzeko, Veretout, Pellegrini, Mkhitaryan és Mancini. Még Calafiori se tudott elutazni, otthon maradt egy gyomorrontás miatt. Ehhez képest nem a „gyerekek” okoztak csalódást, erről gondoskodta a veteránjaink.

 A meccs rögtön a lehető legrosszabb módon kezdődött, az 5-ik percben vezetést szerzett a CSZKA, Rodrigues góljával, aki kihasznált egy kipattanó labdát és kapásból megverte Boert. De a Roma a 22-ik percben kiegyenlített, méghozzá a 18 éves Milanese góljával, aki a CSZKA tizenhatosában lekezelt egy labdát és egy pompásan a kapufa mellé helyezett lövéssel megverte Busatto kapust. Objektíven ez volt a meccs egyetlen pozitív momentuma a Roma számára.

A 34-ik percben, Diawara nagyon rossz helyre, mondhatnánk vakon, előreküldött egy labdát, amit a bulgárok köszöntek szépen, egyből indították a jó ütemben kilépő Sowét, aki nem is hibázott és megint vezettek a házigazdák. Ezzel még nem volt vége a Roma szenvedéseinek, az 55-ik percben „Comandante” Fazio produkált egy botrányosan gyengére sikerült hazaadást, aminek megint Sowe örülhetett a legjobban, mert gyakorlatilag egy hibátlan gólpasszt kapott az argentinunktól, amiből a gambiai megszerezte a második gólját és beállította a végeredményt.

Tehát „szépen” kikaptunk. Az egyetlen, akit ki lehet emelni, pontosabban akit érdemes megmenteni ebből a fiaskóból, az Milanese! Novemberben debütált a „felnőtt” csapatban, a Kolozsvár elleni 5-0-ás győzelem alkalmával, akkor feljegyezhetett egy gólpasszt, most volt először a kezdőben és egyből góllal ünnepelt. Szép volt! Egy újabb tehetség, a Roma utánpótlás nevelésének a „terméke”, akire most már muszáj odafigyelni.

De valójában ennek a meccsnek semmi jelentősége nem volt, nulla, zéró. A Roma már régen továbbjutott a csoportjából, ráadásul elsőként. Hétfőn, 13 órakor, majd figyelhetjük az EL sorsolását, hogy ki lesz az ellenfelünk (remélhetőleg csak az első) a kieséses szakaszban.

Ez egy „megdicsőült edzőmeccs” volt és amikor háromnaponta kell játszani, akkor Fonseca nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az ilyen meccsekre „pazarolja” a csapat erőtartalékait. Természetesen ez a gondolatmenet azt feltételezi, hogy vasárnap „széttépjük” a Bolognát, különben semmit sem ér a sok taktika meg a fene nagy rotálás!

A bolognaiak utolsó meccse egy 3-1-es zakó volt, idegenben az Inter ellen. Lukaku szerzett vezetést a 16-ik percben, a félidő végén pedig Hakimi is betalált. A második félidőben Vignato szépített, de alig két perccel később Hakimi duplázott és beállította a végeredményt. Ezután a verség után, Mihajlovic mester csapata a 10-ik helyen található, 10 ponttal, 4 győzelemmel és 6 vereséggel.

Az idén a Bologna nem nagyon tudott nyerni a „nagyok” ellen. Kikaptak 3-1-re az Intertől, 1-0-ra a Napolitól, 2-0-ra a Milantól, 4-3-ra a Sassuolótól és azt mondtam, hogy a „nagyok ellen”, de még  a madarász „unokatesóinktól” is kikaptak 2-1-re. Jobban szeretnek otthon játszani, a Dall’Ara stadionban pozitív a mérlegük, 3 győzelemmel és 2 vereséggel, idegenben viszont nagyon rossz a mérlegük, 4 vereséggel és 1 győzelemmel.

Elmondható, hogy „mindenki gólveszélyes”, idén 8 különböző játékosuk volt eredményes (pont mint a Rómában), de a legjobb gólszerzőjük mégis Soriano, aki 5 gólnál tart 10 meccsen és ő adta a legtöbb gólpasszt is, 4 asszisztnál tart. A legtöbb gólhelyzetet viszont Barrow alakította ki (11) és övé a legtöbb kapura lövés is (25, meccsenként 2,7). Schouten pedig az, aki a legtöbbet fut a csapatban, meccsenként 11 km-t. A legtöbb pontos passzt pedig Skov Olsen és Dominguez jegyzik (91%). Tomiyasu nyeri a legtöbb fejpárbajt, meccsenként 2,9-et. Az alapemberek, akiket Mihajlovic mindig játszat: Skorupski, Tomiyasu, Soriano, Schouten, De Silvestri és Palacio.

Többnyire 4-2-3-1-ben játszanak, de az utolsó meccsen Mihajlovic kénytelen volt átváltani a 3-4-2-1-re, mert hiányoztak Soriano és Orsolini. Most azt jósolják az elemzők, hogy a Roma ellen vissza fog térni a jól begyakorolt, 4 védős rendszerhez. Nem állnak majd rendelkezésre Orsolini, aki csak december vége felé fog felépülni az izomsérüléséből, Santander, aki egy súlyos térdsérüléssel bajlódik, ellesz vele márciusig, illetve a „mi néhai” Skorupskink, akinek eltört az egyik ujja. Hála istennek! Félre ne értsetek, semmi bajom Skorupskival, sose kívántam neki semmi rosszat, pláne nem, hogy lesérüljön és remélem, hogy hamarosan meggyógyul. De ellenünk ő már többször túlteljesített, szóval szerintem jobb nekünk ha most kihagyja ezt a meccset. De komolyan, jobbulást neki!

Ezt a kezdőt jósolják a Bolognának:

Bologna (4-2-3-1): Da Costa; De Silvestri, Tomiyasu, Danilo Lar., Hickey; Dominguez, Schouten; Vignato, Soriano, Barrow; Palacio.

A Rómánál Fonseca mester örülhet, mert visszakap néhány alapembert, mint Veretout és Pellegrini. A kapuban Pau Lópeznek kéne majd kezdenie, mert Mirante összeszedett egy sérülést az egyik kezére. A védelemben pedig Chris Smalling visszatérésére számítanak, Cristantéval és Ibanezzel. a széleken ott lesz Karsdorp és Spinazzola, középen meg valószínűleg kezdeni fog Veretout, viszont Pellegrini játéka még nem tűnik annyira biztosnak, a bokája még nem biztos, hogy teljesen meggyógyult, elképzelhető, hogy Villar fog játszani. Elől meg, miután Pedro az előző fordulóban kapott egy „kényszerpihenőt” , a „derék” Maresca bíró úrtól, Mkhitaryan és Carles Pérez játékára lehet számítani, Edin Dzeko mögött.

Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

Roma (3-4-2-1): Pau López; Smalling, Cristante, Ibanez; Karsdorp, Veretout, Villar, Spinazzola; Carles Pérez, Mkhitaryan; Dzeko.

Apropó Maresca bíró úr, tegnap a Sassuolo játszott a Benevento ellen és a Sassuolo 1-0-ra nyert, miután Berardi értékesített egy kezezésért megítélt büntetőt. Nézzétek csak meg ezt a két képet, baloldalt az a kezezés, amit ellenünk követett el Ayhan és amiért természetesen nem járt büntető. Jobboldalt pedig az a kezezés látható, amiért tegnap a Sassuolo büntetőt kapott.

Hab a tortán, hogy a második félidőben Haraslin szabálytalankodott Letizia ellen és először kapott egy sárga lapot, de ekkor a VAR rászólt Sozza bíró úrra, aki megváltoztatta az ítéletét és kiállította Haraslint. Bezzeg, amikor egy hete Obiang lerúgta Pellegrinit, akkor senki sem szólt egy szót sem, a VAR is mélyen hallgatott. Ezek az epizódok annyira feldühítették a Roma szurkolókat, hogy kommentekkel „támadták” az AIA, az olasz bírói szövetség hivatalos profiljait a közösségi hálón. Válaszul az AIA mindenhol letiltotta a felhasználói kommenteket. Innen szeretnék nekik gratulálni!

Visszatérve a Bolognára, láthattuk, hogy az idén a Bologna nem tudott nyerni a „nagyok” ellen (meg a pizsamakék unokatesóink ellen sem), innentől kezdve az a kérdés, hogy a Roma is egy „nagy csapat”? Mert ha igen, akkor ez megint a kötelező győzelem kategóriába esne. A fogadóirodák a jelek szerint így gondolják, vagy legalábbis ezt mutatják az oddszaik, amik egyértelmű római fölényt jósolnak. Ráadásul én továbbra sem szeretem a „hangember” Mihajlovicot, jól el kéne verni őket! Félretéve bulgárok elleni „edzőmeccset”, az nem elfogadható, hogy hol „Maradona szellemének” vagyunk az áldozatai, hol pedig a feltörekvő Sassuolo és a „rokonszenves” Maresca bíró úr ellen szenvedünk. Itt az idő, hogy odacsapjunk az asztalra és újra elkezdjünk nyerni!

Vasárnap délután háromkor Bologna-Roma lesz (élő közvetítés Digisport2) és forza Roma mindenkinek!