Roma-Gladbach elé

Ma játszik a Roma az Európa-liga csoportkörében a Borussia Mönchengladbach ellen, este hétkor az Olimpicóban.

Kezdjük az ellenfelünkkel, a méltán híres Gladbach kikapott a hétvégén 1-0-ra Dortmundban, de még mindig vezeti a Bundesligát, holtversenyben a Wolfsburggal, ugyanannyi ponttal de jobb gólaránnyal. Ezt az olasz elemzők elsősorban a német viszonyokhoz mérten jó védelmükkel magyarázzák, mindössze 7 bekapott góllal 8 forduló után.

Viszont az Európa-ligában már nem ilyen rózsás a helyzetük, holtversenyben a Basaksehirrel utolsók a csoportban, 1 azaz egy darab kemény megszerzett ponttal, amit pont a törökök ellen elért döntetlennel szereztek.  Muszáj szót ejteni a csoportkör első fordulójában elszenvedett otthoni vereségükről, amikor a Wolfsberger óriási meglepetésre szórt ellenük egy négyest. Nyilván a németeknek se ízlett az osztrákok „eszelős”, letámadó taktikája.

Thuram Jr.

Bár ha letámadásról beszélünk, a Gladbachot is pont ez jellemzi, az agresszív labdaszerzés és minden bizonnyal ezt fogjuk látni majd a Roma ellen is. Fizikailag erős, de technikailag is jól képzett játékosaik vannak, viszont nekik is sok a sérültjük. Hiányozni fog például a kulcsember, Plea, aki a bajnokságban már 4 gólnál és 4 gólpassznál tart. Viszont ott lesz Marcus Thuram, a híres Lilian Thuram „pici” fia, aki az egyik legjobb játékosnak számít a csapatban, Plea kiesése után ő a legveszélyesebb a támadó alakulatban, fizikailag erős, gyors és technikás, tud jobb és bal oldalt is játszani, várhatóan nehéz lesz lefogni. Szeretnek a jobb szélen támadni, ott van a korábban a Salzburgban játszó Lainer, aki hatékonyan és gyorsan bejátssza a jobb szélt a pálya teljes hosszában és ő az a játékos, aki a legtöbb kulcspasszt adta eddig a csapatban. A középpályán a kulcsember Zakaria, aki nagyon jó a kontrasztokban és jól zárja a passzsávokat, illetve hatékony egyszerűséggel irányítja a labdakihozatalt.

Az olasz médiában kitértek a Gladbach esetleges gyenge pontjaira is. Szeretnek letámadni, de nehezen viselik az ellenfelek letámadásait (gondoljunk csak a Wolfsberger játékstílusára). A Rómának elméletileg nem kéne kockáztatnia, megteheti, hogy átengedi a németeknek a kezdeményezést, de ha Fonseca mégis úgy döntene, hogy letámadja őket, akkor elméletileg zavarba lehet őket hozni. Ha viszont a Roma, a várakozásoknak megfelelően, inkább kontrára rendezkedne be, akkor le kell majd győzni a németek letámadását, utána viszont elég sok hely lehet a gyorsabb játékosoknak, mint Kluivert, vagy Zaniolo. Itt egy tipp a németek kezdőjére:

Borussia Mönchengladbach (4-3-3): Sommer; Lainer, Jantschke, Elvedi, Wendt; Benes, Kramer, Zakaria; Thuram, Embolo, Hermann.

Fonseca és Mancini a tegnapi sajtótájékoztatón

Térjünk rá a Rómára, ahol a legnagyobb gondot a sok hiányzó játékos jelenti. Hiányozni fognak Ünder, Cristante, Diawara, Kalinic, Mkhitaryan, Pellegrini, Zappacosta és végül Santon is, aki a sok sérülés közepette, az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy influenzás lesz. Ez nagyjából azt jelenti, hogy Fonsecának nincs nagyon kiből válogatni, megint azok fognak játszani, akik tudják vállalni a játékot.

A Roma közeli médiában azt írják, hogy miután megcsodáltuk Pastore hétvégi produkcióját, akár még az is elképzelhető, hogy Fonseca húz egy váratlant és betesz a középpályára Faziót, aki állítólag a karrierje elején játszott középpályást is, de ezt talán mégsem fogja meglépni. Az elemzők többsége szerint Florenzi ismét bal szárnyat fog játszani, a védelem jobb szélén megint Spinazzolának kéne kezdenie. Vagyis Perotti elméletileg a kispadról fog indulni. Fonseca azt mondta, hogy Dzeko nincs a legjobb formában (láttuk a hétvégén is), de a sok hiányzó miatt muszáj játszania.  Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

ROMA (4-2-3-1): 13 Pau Lopez; 37 Spinazzola, 6 Smalling, 23 Mancini, 11 Kolarov; 21 Veretout, 27 Pastore; 24 Florenzi, 22 Zaniolo, 99 Kluivert; 9 Dzeko.

Ebben az asszimetrikus álarcban nem is Zorróra, hanem inkább az operaház fantomjára emlékeztet.

Én egy nagyon nehéz meccsre számítok, ez a sok hiányzó nem fog segíteni a németek ellen. De a fogadóirodák oddszai szerint mégis a Roma az esélyes, szóval higgyünk nekik és reméljük a legjobbakat. Este hétkor Roma-Mönchengladbach (élő közvetítés 18:50 Digisport2) és forza Roma mindenkinek!