BL: AS Roma – CSKA Moszkva

A válogatott szünet és a Spal elleni vereséget követően elég nehéz optimistán várni a kedd esti BL megmérettetést. Úgy, ahogy a füttyszó megérdemelt volt a szombati mérkőzés után, úgy egy gyógyító győzelem legalább olyan fontos lenne. Vagy megfordítva azt is írhatnám, hogy ha az egyik porondon nem megy igazán (lásd Serie A), akkor marad a másik megmérettetés, ahol kevesebb mérkőzésből lehet nagyobbat domborítani. (BL)

A mai BL menet

Persze nincsenek hiú ábrándjaim, elnézve az idei csapatot; túl sok jóra nem számítok. Nem is feltétlenül az ezerszer beszélt játékos eladás/nem megfelelő pótlás miatt, sokkal inkább a fejekben dúló tétovaságot látva. EDF küzd, mint az a bizonyos sertés a befagyott tavon, de vagy a srácok nem értik mit szeretne, vagy képtelenek megvalósítani és emiatt teljes összevisszaságot láthatunk hétről-hétre. (Hogy mi volt a magyarázata a szünet előtti menetelésnek, végképp nem értem…)

Bár fokozni talán felesleges, az egész helyzet meglehetősen felfokozott, de a mai BL találkozó egyértelműen a továbbjutásról dönt. Pontosabban ebből a párosból (CSKA Moszkva vs. AS Roma) kerül majd a Real Madrid mellé egy továbbjutó. Azt hiszem így helyes, de a Madrid formája szintén elég ingatag mostanában, sőt az előző körben sikerült az oroszoktól vereséget szenvedniük, ezzel megbolygatva az egészen egyértelműnek tűnő csoportot.

Így áll most a csoport, két kör után

Jó hírek közé tartozik, hogy Kolarov és DDR is hadra fogható állapotba került mára (Schick is, bár Ő nem hiszem, hogy szerephez jut ma), és mindketten a kezdőbe kerülhetnek este. Ebből következik, hogy a jobban működő 4-2-3-1-s felfogásban léphet ma pályára a csapat. Várhatóan Kluivert szintén kezdőként kaphat szerepet, amivel azért várjuk meg hivatalos tizenegyeket.

Munka közben a csapat

Azaz Olsen előtt Florenzi, Manolas, Fazio és Kolarov alkotja a védő négyest. Középen, előttük DDR és N’Zonzi, a támadó középpályások Ünder, Pellegrini, Kluivert elöl pedig Dzeko. Sajnos Pastore újabb sérülést gyűjtött be hétfőn, Trigoriaban. Reméljük, mihamarabb felgyógyul és újabb sarkazós gólokkal járul hozzá a Roma újraélesztéséhez.

Goncharenko a vendégek 41 éves, fehérorosz mestere jobbára orosz játékosállományára támaszkodhat. Gondolok itt arra, hogy a keretben „mindössze” 8 idegenlégiós található, abból az uruguayi Hernandez (Palermoból jól ismert) és a ifjú horvát Bistrovic sérülés miatt nem tud pályára lépni az olasz fővárosban. Ráadásul a Real verés egyértelmű vezéráldozata a rutinos kapus Akinfeev, aki eltiltását tölti. A becslések szerint így kezdhetnek az oroszok: (4-2-3-1) Kyrnats, Fernandes – Becao – Chernov – Nababkin, Bijol – Oblyakov, Efremov – Dzagoev – Vlasic, Chalov.

Akinfeev zuhanyozni indul

Nem vagyok az orosz labdarúgás nagy tudósa, de az könnyen kikövetkeztethető, hogy saját fiataljaival is képes jól szerepelni a Moszkva. Az orosz bajnokságban harmadik a csapat, 11 fordulót követően mindössze 5 (!) kapott góllal. A Real Madrid elleni BL győzelmet követően két bajnokit és egy kupamérkőzést játszottak kisebb sikerekkel. Az Anzsit le tudták győzni az utolsó fordulóban, de a városi rangadón a Lokomotiv diadalmaskodott, a kupából pedig büntetők után estek ki egy, a másodosztályból lefelé kilógó Tyumen ellenében.

A két csapatnak van közös múltja, de még milyen! Egy római 5-1 diadal alkalmával Iturbe (!) gólt is láthatott a nagyérdemű. Bizony, volt ilyen meccs, és pont a CSKA Moszkva ellen. De másik emlékezetes mérkőzést is játszottak egymással a csapatok; ki ne emlékezne a Totti szabadrúgásgólra Moszkvából, amire a hazaiak a mérkőzés hosszabbításában tudtak csak válaszolni. Ez a két Bajnokok Ligája mérkőzés 2014-re datálható. Ezen kívül még két hivatalos mérkőzést játszottak egymással a csapatok, ahol egy Roma és egy Moszkva győzelem született. A párharc góljainak száma 8-4 az olaszok javára.

Iturbe gól, igen, ilyen is volt…

A találkozót Sidirópoulos görög játékvezető dirigálja majd, közvetítés pedig a Spíler TV1-en látható 21.00-tól. Aki nem rendelkezik ilyen sportcsatornával érdeklődjön streamek iránt, biztosan tudunk segíteni.