Egy sűrű hét kezdete

Éppenhogy kihevertük a Torino elleni stresszes győzelem idegi tüneteit, máris egy újabb nehéz ellenfél vár a Romára az Atalanta személyében. Amikor azt mondjuk, hogy mumusunk a bergamói csapat, nem fogalmazunk elég egyértelműen. Ha a legutolsó hazai pályán aratott győzelem után kutakodtok emlékeitekben, eszetekbe kell, hogy jusson Taddei utolsó gólja a Roma mezében. 2014. április 12. a dátum, ennek a sorozatnak szeretnénk holnap véget vetni.

Képtalálat a következőre: „rodrigo taddei last goal for roma”

Ennek ellenére nem ez ma a slágertéma a Romával kapcsolatban. Már Di Francesco is elismerte, hogy Strootman eladásáról tárgyalnak a Marseille-el.  Ez legrövidebb távon épp a holnapi meccset befolyásolja, ugyanis Strootmannal, bár Di Francesco szerint a keretben ott lesz, valószínűleg nem kell számolnunk  a csapatban. Attól érdekesebb ez az ügy, minthogy egy legyintéssel elintézzük, Strootman mindannyiunk szívéhez közel áll. Az biztos, hogy az érzelmi tényezők amellett szólnak, hogy maradjon a holland. Egy nyár alatt elveszíteni őt és Nainggolant is nem lenne kellemes. A szakmai szempontokat Monchi és Di Francesco együtt ítéli meg, és a hírek szerint mindketten áldásukat adták az üzletre. Ennek is megvannak az objektív okai, a holland már nem emlékeztet régi önmagára, amikor a most éppen a Marseille-t edző Garcia elnevezte lavatricének. Egy korrekt, tényleg hajtós középpályás, de igazán semmiben nem emelkedik ki. Szó se róla, én is örülni fogok, ha itt marad, mert szeretem, de a Cristante, De Rossi, Nzonzi, Pastore, Pellegrini középpálya önmagában is elég jónak tűnik a januári átigazolási időszakig, és mögöttük is ott van még Coric és Florenzi, valamint végszügség esetén akár Zaniolo is.

A Torino ellen keményen megszenvedtünk, és valószínűleg lesznek változások a kezdőben. Érdekes egyébként, hogy az általánosságban az első fordulóról nyilatkozó edzők, Sacchi és Mancini is dicsérték a Roma játékát a nyitányon. Az első változás éppen Strootman lehetséges örököse, Cristante lesz, ő volt az egyetlen, akit külön kiemelt Di Francesco. Amit még biztosra vehetünk, az az, hogy Kluivert a meggyőző debütálása után ezúttal nem csak csereként lép pályára. Hogy ennek Ünder vagy El Shaarawy látja-e a kárát, az nem egyértelmű, de a posztból adódóan valószínűleg inkább Ünder. Az alulteljesítők közül Pastore helye biztosnak tűnik, neki minél hamarabb bele kell rázódni a Roma játékába.

Az Atalanta nemcsak a szokásos dolgok miatt lesz nehéz ellenfél, hanem mert az olasz csapatok közül ők vannak leginkább játékban. Szépen menetelnek az Európa Liga selejtezőjében, már a play offnál tartanak, ahol a Köbenhavn ellen hazai pályán 0-0-át játszottak, és várják a csütörtöki visszavágót. Az EL menetelés mellett a bajnokságot is kiválóan kezdték, a helyi legenda Papu Gomez két góljával és két gólpasszával 4-0-ra verték a Frosinonét. Némileg árnyalja a győzelem értékét, hogy a bajnokság talán leggyengébb csapata volt az ellenfél, akik egyedüliként nem jutottak el kapura tartó lövésig az első fordulóban. Egy nagyjából már bejáratott kezdővel állhatnak ki ellenünk, benne az új szerzemény Duvan Zapatával, valamint régi ismerősünkkel, Toloi-al. Ilicic-en kívül mindenki rendelkezésre áll, a szlovénnek jobbulást kívánunk, de nem fognak hiányozni a távoli lövései.

Természetesen mindkét edző körbeudvarolta a másikat, ahogy kell, és tényleg kimagasló, amit Gasperini az Atalantával művel. Már ebben a szezonban is sok sikerélményen van túl a csapata, amiből biztosan rengeteg erőt tudnak meríteni, de arra azért jó lenne emlékeztetni őket, hogy a legnehezebb ellenfelük a Köbenhavn volt, a többiek meg se közelítették a dánokat. Az Európa Liga szereplésük miatt csak hétfőn este kerül sor a mi mérkőzésünkre, amin lehetőleg már látunk némi előrelépést Pastorétől, esetleg Cristante megmutatja, hogyan tölti be a minden bizonnyal távozó Strootman szerepét. Talán Nzonzitól is látunk néhány percet, és Kluivert is folytatja a biztató szereplését. Szeretnénk egy fokkal szórakoztatóbb támadójátékot látni anélkül, hogy ennek a csapat stabilitása inná meg a levét, de ebben személy szerint nem bízom. Di Francesco Romája ilyen, és valószínűleg ilyen is marad. Ha ehhez eredmények is társulnak, hát legyen. Még mindig sok a kérdőjel, de egy Atalanta típusú csapat ellen néhány közülük kiegyensedhet. Arra pedig még mindig várom a megfejtést, hogy a Milan elleni meccs miért pénteken lesz.