Genovában kezdődik az év!

Felébred téli álmából az olasz bajnokság és a hétvégén a hagyományos „vízkereszt” forduló helyett, klasszikus szombat-vasárnapi lebonyolítású 19. forduló jön. Kedvenceink vasárnap 15 órától mérik össze erejüket Genova Griffmadaraival. Egy ilyen hosszabb szünet után talán még nehezebb jóslatokba bocsátkozni egy beharangozóban, de mi mindent megteszünk, hogy tisztán lássuk, mire számíthatunk.

genoa-roma-1

A piac kinyílt az újév első napján, ellenfelünk gyorsan értékesített is két kiváló labdarúgót. Fővárosi oldalon még lomhább a tempó, és a pletykák mellett csak Iturbe torinói kölcsönzéséről számolhatunk be. Reményeink szerint várható kisebb-nagyobb erősítés, de ne szaladjunk ennyire előre.

Kezdjük talán a Genoa csapatával. Ősrégi olasz klub, akit még brit tengerészek alapítottak 1899-ben. Nagy eredményeit a csapat a labdarúgás hajnalán érte el, de ne feledjük; kilenc bajnoki címmel rendelkeznek, azaz egy esetleg scudetto arany csillagot érne az Il Grifone legényeinek. Nyilván ettől távol állnak most, de ismerve Preziosi elnök urat, mélyen biztosan dédelgetnek ilyen álmokat. Ezzel csak arra próbáltam utalni, hogy talán a liga elmebetegebb elnökei verseny dobogóján állnak a legmagasabban.

Ninja lő...
Ninja lő…

Átigazolásairól is elhíresült vezetőjük a piac nyitás rajtjánál eladta Rincon-t a Juventusnak, illetve Pavoletti-t a Napolinak. Biztos-ami biztos alapon gyengítve ezzel csapatát. Hogy ennek mennyire örült Ivan Juric vezetőedző talán ne feszegessük, de gazdaságilag jól járt a klub. Ebből következik, hogy kezdőcsapatuk némiképp kicserélődve így néz majd ki: (3-4-2-1): Perin; Izzo, Burdisso, Munoz; Lazovic, Ntcham, Rigoni, Laxalt; Ninkovic, Ocampos; Simeone.

Persze jól látható, hogy maradt még piacképes játékos Preziosi kezében. Perin talán a bajnokság legjobb kapusa, de ott van a Chelsea által is szemmel tartott Laxalt, vagy épp az Atleticos Simeone kisfia, a feltörekvő gólvágó. Aztán találunk még Rómából elszármazott Burdisso-t, aki történetesen a csapatkapitánya a jelenlegi Genoanak.

Séróbajnokság győztesei
Séróbajnokság győztesei

Az angolok által Rossoblu-nak keresztelt csapattal kapcsolatban találtam még egy érdekes információt, ami azért sokmindent elárul a szurkolókkal kialakult kapcsolatról, mégpedig a 12 számú mez visszavonultatása. Azaz a genoai brigádban soha nem osztanak 12-s trikót, mivel a szurkolók részére visszavonultatták ezt a mezt. Szép. Rómában meg éppen nem jár a kanyar a meccsekre…

De fordítsuk tekintetünk az AS Roma irányába. Mint ismeretes Iturbe elment szárnyalni a torinói bikákhoz. Sok sikert a még mindig csak 23 éves törpetehetségnek. Bárcsak megtalálná azt a csapatot, ahol régi fényében tudna tündökölni. Mert, hogy ez a csapat nem a Roma azt már sikerült bebizonyítani. Tényleg minden irigység nélkül kívánom neki, hogy jöjjenek be a számításait.

Az Öreg vasárnapi is lőhetne?
Az Öreg vasárnapi is lőhetne?

Pletyka szinten Jesé talán a legerősebb név a kalapban. Szükség is lenne egy robbanékony szélsőre, mivel a napokban legjobb afrikai játékosnak választott Salah elutazott az ANK-ra. Egyelőre úgy tűnik, hogy a nagy kínai őrület elkerüli csapatunk játékosait, és jelen állás szerint senki nem igazol a jó nevű Zhōngguó Zúqiú Xiéhuì Chāojí Liánsài-ba. (Ez a kínai bajnokság hivatalos elnevezése)

Ezután a villám kitekintés után nézzük, ki áll Spalletti mester rendelkezésére, és milyen kezdőt jósolnak a „csizmaország” sportlapjai. Túl sok meglepetés nem fog érni senkit, íme; Szczesny; Emerson, Fazio, Manolas, Rüdiger; Ninja, DDR, Strootman; Sári, Dzeko, Perotti. Így a padra szorul  Juan Jesus, Bruno Peres, Mario Rui, Paredes, vagy épp Totti is.

DDR és Perin egy régebbi mérkőzésen
DDR és Perin egy régebbi mérkőzésen

Az viszont kifejezetten érdekel, hogy milyen érdemi munkát tudott végezni Spalletti és edzői garnitúrája a karácsonyi szünetben. Egyrészt jó erőpróba az egyáltalán nem lesajnálandó Genoa, aki hazai környezetben nagyon veszélyes tud lenni. Másrészt ezzel a mérkőzéssel megkezdődik a bajnokság izgalmasabbik fele, ahol valódi trófeákat lehet nyerni. Állunk az EL-ben, ott vagyunk a Juventus mögött, és az olasz kupa küzdelmek még el sem kezdődtek számunkra. Szóval van dolog bőven. Talán az előttünk álló feladatokra való felkészülésről kaphatunk képet vasárnap délután. A mérkőzést Rizzoli dirigálja, mindezt pedig a DigiSporton követhetjük nyomon. Hajrá!