Jön az Astra! Nem az Opel, hanem az a gyurgyevói…

A Roma csütörtök este fogadja az Olimpicoban a román bajnok Astra Giurgiut.

roma-astra-giurgiu

Az elmúlt hétvégén a Roma kapott egy illúzió romboló ébresztőt Torinóban, 3-1 a Torotól és mindenkinek kuss. Azóta volt egy dialektikai adok-kapok is, Spalletti mester és Totti felesége (???) között, mert a Roma és környezete mindig tud problémákat kreálni a semmiből is. Tegnap pedig mindenki a Capitano negyvenedik születésnapját ünnepelte.

A médiában és a közösségi portálokon láthattuk, ahogy nemcsak a labdarúgás szereplői, szinte az egész világ csatlakozott a romanistákhoz, hogy felköszöntse az örökifjú Tottit, akit agyba-főbe dicsértek a legkülönbözőbb hírességek, Bolttól kezdve, Maradonán át, Messin keresztül, egészen az egykori rivális és örök barát Del Pieroig. Volt ünneplés is, az edzőközpontban Trigoriában, volt pizza és ünnepi póló, „Francesco 40 árnyalata” felirattal. Este meg egy elegáns parti egy kastélyban, szmokingban és estélyiben, ajándékok helyett meg egy bankszámlaszám volt a meghívókon, ahova a vendégek pénzt küldhettek, szigorúan jótékonyságra, de ezt Tottitól már megszokhattuk.

iturbe-completotti

Totti „bulija”. A sok VIP közé valahogy befurakodott Iturbe is.

De az ünneplésnek már vége, most jön az Európa-liga és egy „egzotikus” ellenfél, az Astra Giurgiu, a bolgár-román határ mellett fekvő, festői Gyurgyevó városka reprezentatív csapata. Egzotikus alatt azt kell érteni, hogy a román bajnokcsapat enyhén szólva sem tartozik az európai labdarúgás hagyományos elitjébe, a hazai fronton is csak egy kupával, két szuperkupával és a tavalyi bajnoki címmel büszkélkednek, viszont az eredményeiket a közelmúltban érték el, ez a mostani a legerősebb csapatuk a klub fennállása óta.

Tavalyelőtt egyszer már mentek egy kört az EL csoportkörében, de akkor 4 ponttal utolsók lettek a csoportjukban, a Salzburg, a Celtic és a Dinamo Zagreb mögött. Az idén avval kezdték az európai szereplésüket, hogy kihullottak a BL-ből, a 3. selejtezőkörben a Kobenhavn ellen, egy otthoni 1-1-es döntetlen és egy 3-0-ás idegenbeli zakó után. De vigyázat, senki se gondolja, hogy az idén az Astra csak úgy véletlenül keveredett az EL csoportkörbe! Akinek kétségei lennének a románok rátermettségével kapcsolatban, az forduljon bizalommal a West Hamhez. Nem tudom mit gondoltak az angolok a román riválisukról, de amikor az első meccsen vezetést szereztek az Astra otthonában, szerintem sokan úgy hihették, hogy sínen vannak. Tényleg ott voltak, csak közben jött a vonat. A meccs vége felé az Astra kiegyenlített és lehozták 1-1-re a meccset. Angliában pedig meglepetésre 1-0-ra nyerni tudtak és kiejtették az angolokat. Tehát annyit már most leszögezhetünk, hogy hátrányban és idegenben sem jönnek zavarba. De azért az első meccsükön az EL csoportban kikaptak 3-2-re az Austria Wientől,  ráadásul otthon, tehát most a csoport utolsó helyén tanyáznak.

teixeira

Teixeira a West Ham ellen.

Beszéljünk az Astra keretéről, a nagy nevekről a csapatban, egyrészt ott van Sapunaru, aki tud középső védőt és jobb bekket is játszani és aki megjárta a Portót, a Zaragozát és az Elchét. Tizenhétszer szerepelt a válogatottban, ott volt az utolsó EB-én is. Sapunaru akkor vált hírhedté, amikor a Portóban, egy Benfica elleni rangadó alkalmával, a Stadio da Luz öltözőjében, néhány csapattársával összeverekedtek két stewarddal és egy 90.000 eurós kártérítést kellett fizetniük. A csatársorban megtaláljuk Denis Alibecet, a 25 éves román válogatott anno megjárta az Inter ificsapatát, de a felnőtt keretbe már nem igazán fért be, a milánóiak addig adogatták kölcsön, amíg végleg meg nem váltak tőle. Tavaly 16 góllal járult hozzá a bajnoki címhez és a napokban jelentették be, hogy 1,5 millióért leigazolta a Steaua, januárban fog klubot váltani. A csapat egyik legfontosabb játékosa, a párizsi születésű portugál támadó középpályás, Filipe Teixeira. A veterán 36 éves portugál többek között megfordult a PSG-ben, a West Bromwichban és a Barnsley-ben is, az ő góljával verték ki a West Hamet.

denis-alibec

Denis Alibec, rá is figyelni kéne.

De rajtuk kívül is vannak érdekes játékosok, a kapuban ott van Lung, akinek az apja is kapus volt és a 80-as években védte a román válogatott kapuját. Az ifjabbik Lung is megjárta a válogatottat, de nem sok sikerrel. Ott van két brazil légiós, Fabricio és Junior Morais, ez utóbbi a csapat kapitánya. Ott a portugál Geraldo Alves, aki korábban megjárta a Benficát és a Steauat, a japán Seto, aki már 2007 óta az Astrában játszik. A középpályán a tapasztalt Lovin (volt Steaua és 1860 München), elől pedig ott van egy másik veterán, a 39-szeres román válogatott Niculae.

A kispadon a 45 éves Marius Sumudica csücsül, a tavalyi történelmi siker, a bajnoki cím hőse. A kedvenc felállásai a 4-4-2, magasan feltolt szélsőkkel és a 4-2-3-1, ez utóbbit jósolják a szakértők ellenünk is.

niculae-conf

Niculae a mai sajtótájékoztatón: „Reméljük sikerül elrontani Totti buliját… Tudjuk mit jelent itt játszani és Totti ellen, ő egy bálvány mindenki számára.”

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a román csapat több szempontból is válságban van. A tulajdonos Ioan Niculae, aki a Forbes szerint Románia leggazdagabb embere és akinek a vagyonát 2014-ben 1,2 milliárd dollárra becsülték. Akkor hol a gond? Ott hogy tavaly börtönbe került, két és fél évet kapott, a 2009-es román elnökválasztások kapcsán került bajba, törvénytelen finanszírozás miatt. Most az Astra pénzügyi válságba kerülhet. Talán ehhez köthetők a csapat gyenge eredményei is az idei román bajnokságban, 10 forduló után csak a 9. helyen állnak, 3 győzelem, 2 döntetlen és 5 vereség, 10-16-os gólarány, nem egy címvédőhöz méltó teljesítmény. Bár az is tény, hogy az utolsó két meccsüket megnyerték kapott gól nélkül, még az is lehet, hogy feltámadnak.

Mindenesetre itt egy jóslat a kezdőjükre:

Astra Giurgiu (4-2-3-1): Lung; Sapunaru, Alves, Fabrício, Seto; Mansaly, Lovin; Teixeira, Budescu, Moise; Alibec.

spalletti-conf

Spalletti a mai sajtótájékoztatón: „Én vagyok a felelős a rossz eredmények miatt, nem a játékosok. Ha Totti jól van kezdeni fog.”

Nálunk meg Spalletti először bekeményített a Torino elleni zakó után, dupla edzésekről beszélt, de tegnap, szerintem tekintettel Totti szülinapjára, a délutáni edzés mégis elmaradt. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy Alisson és Paredes is a kezdőben lesznek, az argentin még a sajtótájékoztatóra is elment, szóval ő biztos kezdeni fog. Ezen kívül is szó volt változtatásokról a bajnokságban megszokott kezdőhöz képest.

Rossz hír, hogy Vermaelen még mindig nem gyógyult meg, az Inter ellen sem fog tudni játszani. Ezen kívül senkivel sincs baj, már a szokásos sérülteken kívül. Tehát arra számíthatunk, hogy a kevésbé használt játékosok szerephez fognak jutni, Strootman és Dzeko például pihenhetnek, jöhetnek Iturbe, Paredes, Gerson, Juan Jesus, stb. Na meg arról is szó van, hogy Totti megint a kezdőben kaphat helyet, ami egy remek „ajándék” lenne a szülinapja után nekünk szurkolóknak is.

paredes-conf

Paredes a mai sajtótájékoztatón:”Nem vagyunk elég ‘gonoszak’, de azon dolgozunk, hogy holnap jól szerepeljünk”

Fentiek alapján itt egy jóslat a mi kezdőnkre is:

Roma (4-3-3): Alisson; Bruno Peres, Manolas, Fazio, Juan Jesus; Nainggolan, Paredes, Gerson; Iturbe, Totti, El Shaarawy.

Beszélhetnénk esélyekről, de nincs sok értelme ez a meccs a „kötelező feladat” kategóriába tartozik a Roma számára, természetesen ezt tükrözik a fogadóirodák oddszai is, egyértelmű esélyesek vagyunk. Elnézve a két keretet nincsenek elfogadható alibik, a győzelmen kívül minden más eredmény kudarc lenne. A mieinknek azt tanácsolnám, hogy miután tegnap jól megünnepelték Tottit, most már koncentráljanak az Astrára és jusson eszükbe hogy járt a West Ham. Nem is érdemes tovább nyújtani a posztot, csütörtök este kilenckor Roma-Astra (élőben adja a Digisport1), addig is forza Roma mindenkinek.