Jön a derbi

2-0-s hazai előnnyel a birtokában utazott San Sebastianba a Roma, hogy kiharcolja a továbbjutást a Real Sociedad ellen az Európa Ligában. Annak megfelelő volt a játék képe, amit ebből a helyzetből várhatunk, 23%-os labdabirtoklás, alig jobb, mint 50%-os passz arány, xG-ről meg nincs is értelme beszélni, az a negatív tartományba ment át. Sikerült azonban kapott gól nélkül kiejteni a Real Sociedadot, ami szép eredmény, tekintve, hogy jelenleg negyedik helyen állnak a spanyol bajnokságban. Vasárnap pedig következik a derbi!

A 2-0 a legveszélyesebb eredmény, szól a Csank-tétel. Mourinho viszont úgy gondolta, nem kell megszakadni, hogy ez az eredmény változzon. Egyre inkább az az érzésem, hogy akkor kerül a kezdőbe Belotti, amikor tényleg tíz mezőnyjátékossal a labda mögött tervezzük lejátszani az egész mérkőzést. A csatárunk nem nagyon találja a formáját a kapu előtt, de a hozzáállásával és a játék kevésbé látványos, melósabb aspektusaiban mutatott teljesítményével kivívta Mourinho szimpátiáját.

A két szélen Karsdorp és Spinazzola kezdett, Belotti mögött Pellegrini és Dybala. Karsdorp visszaküzdötte magát a bizalom körébe, az elmúlt hét meccs mindegyikén pályára lépett, de a Lazio ellen nem számíthatunk rá, orrsövény törés miatt. A Roma a meccs első negyed órájában még meg-megpróbált támadni, a legkomolyabb lehetőség Dybala megpattanó lövése volt a 15. percben, ezen kívül nem igazán veszélyeztettünk, az eredmény megtartása volt a cél.

A Sociedad játéka teljesen a pálya közepére koncentrálódott, részben ennek oka volt az is, hogy a baloldalon Pellegrini, a jobboldalon Dybala zárt ki szélre, hogy segítse Karsdorpot illetve Spinazzolát, de az is, hogy Oyarzabal kezdetésével Silva visszatért a kapitány és Sorloth mögé irányítani, és ezzel a hármassal próbáltak nyomást helyezni a Roma védelmére.

Alguacil mindent megpróbált, az első meccsen agilis Kubo helyett visszatért az alap taktikájához, így David Silva is visszatérhetett az irányító pozícióba. Főleg a meccs utolsó harmadában voltak lehetőségei a hazaiaknak, Oyarzabal kapufáig is eljutott, Patricionak többször is kellett védenie, és el kell ismerni, ezen a meccsen meglehetősen jól szerepelt a portugál kapus. Tördelt meccs volt, sérülésekkel, játékmegszakításokkal, és egy támadást teljesen feladó Romával, de kibekkeltük az utat a BL negyeddöntőbe.

A pénteki sorsoláson a Feyenoordot kaptuk, és a könnyebbik ágra kerültünk a Leverkusennel és az Union SG-vel. Nem tudom, hogy hogyan alakul a Roma tavasza a bajnokságban, de innen nem nagyon lehet más cél, mint a döntőbe jutás. Az ellenfelek ugyan erősek, és a Roma ki tud kapni a Cremonesétől is kétszer, de a kupának ezen a szakaszán már lehet ennyire előre tekinteni.

Vasárnap alighanem a legcsalódottabb olasz csapathoz látogatunk, hiszen egyedüliként a Lazio nem jutott túl az ellenfelén az olasz klubok közül Európában. Ment is a Mourinho-Sarri szócsata, a bagós mostanában nagyon sokat foglalkozott velünk, a kiesés után pedig Mourinho igyekezett leszögezni, hogy milyen jó, hogy a Lazio már nem tud hova kiesni a Konferencia Ligából, és kár, hogy szállítani kell majd a trófeát Rómából.

A Lazio elleni derbi nemcsak a városi rivalizálás miatt lesz fontos, hanem a BL helyekért vívott küzdelem okán is. A Lazio jelenleg harmadik a bajnokságban, két ponttal előznek minket, így egy győzelemmel helyet cserélhetnénk. A hét közben az AZ Alkmaar ejtette ki Sarriékat, és a derbire sem a legjobb előjelekkel készülnek, Immobilére nem számíthat Sarri, így Zaccagni és Anderson mellett Pedro kezdhet a támadó sorban. A Konferencia Liga meccsen a 60. percben lecserélte Romagnolit, Zaccagnit és Milinkovics-Szavicsot, mondván, a Lazionak nincs megfelelő kerete egynél több sorozathoz.

A Roma jó hangulatban készülődhet a derbire, Karsdorp és Llorente sérülés, Kumbulla eltiltás miatt nem áll rendelkezésre, de őket leszámítva a legerősebb kezdővel léphetünk pályára. A hírek szerint Mourinho fontolgatja, hogy Abraham helyett Belotti kezdene, de ez igen meglepő húzás lenne. Sarri csapata szereti, ha területet tud lendületből támadni, Felipe Anderson és Zaccagni is agilis játékosok, mi valószínűleg mélyen fogunk védekezni, a kontrákra várva. Nem várhatunk látványos meccset, de azt gondolom, szerencsés időben lesz a derbi, mi egy siker, ők egy kudarc után érkezünk.

Nagyon régen nem nyert derbit az a csapat, amelyik előrébb volt a tabellán, a legutóbbi tíz alkalommal az nyert, aki hátrébb helyezkedett el. Egyik csapatnak sincs elvesztegetni való pontja, az Atalanta szorosan követi a BL harcot, és a Juventus-t sem szabad leírni, egyáltalán nem zárhatjuk ki, hogy a végére még ők is beleszólhatnak ebbe a versengésbe. Ha ma kikapunk, komoly hátrányba kerülhetünk a bajnokságban.