Vereség Torinóban

Vasárnap este komoly rangadó várt Jose Mourinho csapatára Torinóban. Az éledező Juventus ellen kellett volna bizonyítani, de a várt eredmény elmaradt. Kiegyenlített mérkőzésen, a kihagyott tizenegyes nem fért bele, és egy aránylag korai Juventus góllal mindhárom bajnoki pont sorsa eldőlt. Összességében a csapat és a mutatott játék véleményem szerint rendben volt, ettől függetlenül újra a „színpatikus vesztes” szerepe jutott osztályrészül a fővárosiaknak.

Gólszerző

Második komolyabb megmérettetését sem nyerte meg a Mourinho féle AS Roma, ezzel a Juventus is megérkezett az idei bajnokságba, tovább fokozva a mezőny első felében található dulakodást. De nézzük inkább a részleteket, mit láttunk a vasárnap esti bajnoki mérkőzésen.

Patricio, Karsdorp, Mancini, Ibanez, Vina, Cristante, Veretout, Zaniolo, Pellegrini, Miki, Abraham tizeneggyel kezdte a mérkőzést az AS Roma. Ettől erősebb kezdő nem létezik jelenleg az olasz fővárosban. Még hazai oldalon a keményebbre szabott, 4-4-2 volt Allegri elképzelése, ami az első negyedórában is jól mutatta, visszafogott, fegyelmezetten védekező torinóiakra lehet számítani. A gól után ezt tovább fokozta a hazai klub, és be is jöttek a Zebrák számításai.

Az első periódusban a portugál trénertől szokatlan, támadó felfogásban kezdett a vendégcsapat. Nehezen tudtam eldönteni, hogy ez meglepi a Juvét, és azért zárt mélyen vissza a saját térfelére, vagy alapból ez volt a hazaiak trénerének elképzelése; de hajlok rá, hogy a második gondolat a helyes. Ahogy a Farkasok kezdeti lendülete alábbhagyott, valamivel feljebb merészkedett az Öreg Hölgy és gyakorlatilag az első támadásából gólt is tudott szerezni. Egy élesen belőtt labdát fejelt egymásba Bentancur és Kean, utóbbi homlokáról került a kapuba a labda. 1-0

Vita a büntető előtt

Különösebben nem rázta meg a vendégeket a hátrány, és továbbra is a Juventus térfelén próbált játszani a Róma. Sajnos a mezőnyfölény meddőnek bizonyult, komoly gólszerzési esély nem alakult ki a hazaiak kapuja előtt. 26 perc játék után Zaniolot biztonsági okokból le kellett cserélni, de a helyére érkező Fáraó talán még tovább fokozta a jobb szél hatékonyságát, és egyre tetszetősebb támadásokat láthattunk vendég részről. Viszont az egyenlítés váratott magára. Egészen a 43. percig, amikor is a hazai kapu előtt kialakult kavarodásban előbb – véleményem szerint szabályosan – szerelik Abrahamot, majd az oldalra csorgó labdával Miki tört kapura, aki ellen Szczesny már csak szabálytalanul tudott védeni. Pontosabban: jó magasra húzott térddel letarolja az örményt, a büntető elvitathatatlan.

Viszont közvetlenül az eset után a labda középre jut és a kavalkádban a Róma gólt szerez. A játékvezető azonban a már megítélt tizenegyes elvégzése mellett dönt. Bár jó néhány percet videóztak az eset után, az ítéleten nem változtatott a játékvezetői stáb. Veretout kihagyta a közjáték után rúgott büntetőt, így a felek 1-0 eredménnyel vonultak szünetre. A találkozónak ebben a periódusában 9 római lövés dörrent, amiből 4 kaput talált, de az egalizálás még büntetőből sem jött össze.

A második játékrészben kiegyensúlyozottabb volt a mérkőzés, komoly helyzetig egyik csapat sem tudott eljutni. Bár nagy erőket mozgósított a Roma, az eredményjelzőn nem volt képes ezt megjeleníteni. Ráadásul Allegri miután kicserélte támadóit, (Chiesa, Kean le, Kulusevski, Morata be) szinte egyből védekezőbb formációra állította Artur beküldésével csapatát. Ezt követően már terület sem maradt az AS Roma előtt. Mourinho sokáig nem nyúlt kezdő tizenegyéhez, (Zaniolo sérülés miatti cseréjén kívül) Az utolsó 10 percben áldozta be egyik szűrőjét és küldte Veretout helyett Shomurodovot játékba, de a magas támadó már nem tudott mit hozzátenni a mérkőzéshez.

Infógrafika a meccsről

Kiemelném Vina játékát, aki talán most először tudott kiemelkedő teljesítménnyel előállni, mindemellett az egész csapatot dicséret érdemli a hozzáállása és az elszántsága miatt, de vasárnap ez nem ért pontot. Vitaalap lehet a büntető körüli szituáció, ezt én most az illetékesebbekre bíznám, objektív ítéletre én képtelen vagyok jelen pillanatban. Második rangadóját bukja Jose, de emeljük talán azt a gondolatát ki a portugál trénernek, amit még a mérkőzés előtt mondott. A Juventus és a Róma közötti különbségek jelenleg akkorák, hogy elképzelhetetlenül nagy erőfeszítésekre lenne szükség ennek az eltérésnek az eltüntetéséhez. Jól látja a Mester, bízzunk a szurkolók és a vezetők türelmébe. Én abban akarok hinni, hogy jó lesz ez. Van tartása, alakja, elképzelése a csapatnak, régen lehetett ezt leírni.  

Zárjuk talán Mourinho szavaival: „Csak azt mondhatom, hogy ma egy nagyszerű Romát láttam. Ezt mondtam a játékosaimnak az öltözőben is.”