A tökutolsót elvertük, ma játszunk a tökelső ellen, csak így szélsőségesen, mert a Roma már csak ilyen

A hétvégén, egy tét nélküli meccsen, fölényesen elütöttük 5-0-ra a már kiesett Crotonét. Mkhitaryan, Borja Mayoral és Pellegrini voltak a gólszerzők, az utóbbi kettő duplázott.

Összeállítások:

ROMA (4-2-3-1): Fuzato; Karsdorp, Ibanez (46’Juan Jesus), Kumbulla, Reynolds (59’Santon); Cristante (80’Zalewski), Darboe (80’Bove); Pedro (67’Pastore), Pellegrini, Mkhitaryan; Borja Mayoral.

CROTONE (3-5-2): Cordaz; Djidji, Golemic, Magallán; Molina, Messias, Cigarini, Benali, Reca (46’Rispoli); Ounas (87’Riviére), Simy.

Azt mondtam fölényesen, de nem simán. Az első félidőben voltak romanista kapufák,  volt mezőnyfölény, de nem voltak gólok. A csapatok 0-0-val fordultak, aztán a második félidőben, rögtön a második percben, Borja Mayoral megszerezte a vezetést, Mkhitaryan asszisztjából. A Crotone nemhogy nem omlott össze a bekapott góltól, hanem megtáltosodtak és sorra alakították ki a helyzeteket, Messiah, Simy és Cigarini is helyzetbe kerültek. Simán kiegyenlíthettek volna!

A Crotone, de talán az egész meccs legjobbja: Cordaz, a Crotone kapusa.

De a Roma kibírta és a 70-ik percben Pellegrini egy bedobásból megszerezte a második romanista gólt. Pellegrini ritkán szokott gólt szerezni, túl ritkán, ahhoz képest, hogy egy támadó pozícióban játszik. Azt szoktam mondani róla, hogy „be van oltva gól ellen” és sajnos többnyire nem is szokott erre rácáfolni. De aznap, talán mert ilyen „acélos” volt az ellenfél, a kapitányunk vérszemet kapott és 3 perccel később duplázott, egy távoli lövéssel.

Darboe úgy játszik mint a „nagyok”.

Ekkor a Crotone végleg feladta, a 78-ik percben megjött Mkhitaryan gólja is, Karsdorp asszisztjából. A végén Borja Mayoral is duplázott. A végeredmény 5-0 lett, csak hogy szép kerek legyen.

Most mit lehet erre mondani? Még a már kiesett Crotone ellen is látszottak a hibák, a szedett-vedett, sérülésektől megtizedelt Rómán, de fölényesen győztek 5-0-ra. Csak az a kár, hogy ez az eredmény egy már gyakorlatilag tét nélküli meccsen született, egy már kiesett ellenfél ellen. Jobb lett volna, ha ebből az 5 gólból, egy párat még korábban elhasználnak a srácok. Tudjátok, a tétmeccseken, amikor még lett volna értelme.

Apropó fiatalok, a látottak alapján, Reynoldsnak még bőven van hova fejlődnie.

De mostanában, ennél az eredménynél sokkal fontosabb hírek foglalkoztatják a médiát a Roma kapcsán. Például, hogy mit posztolt utoljára Mourinho mester Angliából (Láttátok milyen szép romanista telótokja van? Monogramos! Húúúúúúú!). Meg ott vannak a „hírek” a közelgő átigazolási szezonról, hogy máma Jorge Mendes melyik ügyfele fog „tuti-biztosan” Rómában játszani jövőre, Mourinho mester irányítása alatt. A napokban láttam Renato Sanches bánatos ábrázatát is, az egyik romanista hírportálon, azzal a jellegzetes raszta frizurájával, egyem a szívét. A Lille-ben vitézkedik, küzdenek a bajnoki címért a PSG ellen. Félreértések elkerülése végett, nem Sanchesről van szó, hanem az elvről, hogy simán odabiggyesztenek bárkit a Roma mellé, akinek tág értelemben bármi köze volt Mourinhohoz, Mendeshez, Portugáliához, vagy Angliához. Például De Gea jövőre a Roma kapujába az megvan mindenkinek? Várom az igazi nagybetűs  „Hírt”, mind tudjuk mire gondolok: hogy Cristiano Ronaldót mikor fogják „eladni” az újságírók a Rómába, de gondolom azt a „Hírt” valami ünnepi alkalomra tartogatják nekünk.

Miközben Pellegrini a labdával volt elfoglalva, Mkhitaryan bemutatott egy ősi örmény népi táncot. Kéretik megfigyelni a kezek ékes gesztualitását!

Komolyra (?) fordítva, számomra a legjobb dolog a Crotone elleni meccsben a tinik játéka volt. Nicola Zalewskit, a Tivoliban született lengyel válogatott srácot már egy ideje sokan figyelték, szépecskén termeli a gólokat és az asszisztokat, nem ügyetlen a srác. Boniek is figyelt rá, többször kiment a srác meccseire, részben ezért is lett lengyel válogatott. Ebrima Darboe, a Gambiából kalandos úton Rómába jutott tini is kitett magáért, megint. Szerintem sok szépre számíthatunk tőle is a jövőben, legalábbis az esély megvan rá. Bove is bemutatkozott a „nagyok” között és ő sem vallott szégyent.

Mourinho mester, sajnos vagy szerencsére,  nem arról híres, hogy TIT-ekkel („Tehetséges Ifjú Titánokkal”) operálna. Könnyen lehet, hogy ezek a srácok jövőre ott fogják találni magukat kölcsönbe, egy „kisebb” klubban, ahol elméletileg több játéklehetőséget kaphatnak, mint a „Special One” irányítása alatt a Rómában. Ez nem is lenne baj, de őszintén remélem, hogy nem fognak elvészni. Nehogy az legyen, hogy elküldik őket, először kölcsönbe, utána beleveszik őket valami „tuti kis üzletbe” (mint anno Di Francesco, vagy Petrachi megvételekor… Sigh!) és egy pár évvel később, tucat milliókért kelljen őket visszavásárolni. Vagy, ami még sokkal rosszabb lenne, kölcsönadják őket valahova, ahol mivel nem a klub tulajdona, nem kapnak annyi lehetőséget mint a „helyi srácok”, háttérbe szorulnak és tényleg elkallódnak. Aztán ki tudja? Még az is lehet, hogy Mourinho néha használni fogja őket, elvégre a Roma nem a Real Madrid.

De még komolyabbra (???) fordítva, a bajnokságnak még nincs vége. Ma fogunk játszani a már bajnok Inter ellen! Jár a gratuláció az Inter gárdájának! Megérte megvenni aranyáron a „Bundás” Contét! A kedves és szeretetre méltó egyéniségéről méltán híres mester, addig ordibálta le a játékosai fejét, amíg csak megtörte a Juve egyeduralmát a Serie A-ban. Jó hogy ehhez kellet a Pirlo féle Juve mélyrepülése is, de a többi csapat nem tudott élni evvel a lehetőséggel. Pedig lettek volna (ön-) jelöltek bőven: a „szuper-szimpatikus” (???) Atalanta, a „halhatatlan” Ibrával felvértezett Milan, a „még sokkal rokonszenvesebb” De Laurentis elnök úr Napolija… Ezeket az Inter mind szépen sorba állította és képletesen lepofozta őket! Négy fordulóval a vége előtt már meg is nyerték a bajnokságot! Fogcsikorgatva, de el kell ismerni, hogy szép volt!

És gondoljatok bele, hogy a vezetőik elvitték volna az Intert a „szuperligába” csicskának! Igen, csicskának! Mert ha az Inter fele annyi pénzt kap (Vajon miért? Milyen alapon?), mint a Madrid, a Barca, a Juve és az „angolok” (hangsúly az idézőjeleken, mert zseblámpával keresgélve is alig találni egy angolt a tulajok között), akkor ott csak és kizárólag csicska lehetett volna! De ez a „szuperliga” most úgy néz ki, hogy egyelőre nem fog összejönni, hacsak a Madrid, a Barca és a Juve le nem játsszák egymás között. Amúgy az is érdekes, hogy egyik nap Gravina elnök úr, a FIGC elnöke még avval fenyegetőzött, hogy a Juvét kizárhatják a Serie A-ból, másnap meg már arról mesélt, hogy meg lehet egyezni Andrea Agnellivel. Kétségem sem volt! Biztos valaki rászólt Gravina elnök úrra, hogy „te észnél vagy?” Móka és kacagás, hölgyeim és uraim! Móka és kacagás!

De visszatérve az Inter elleni, immár barátságosnak is tekinthető meccsre, szépen „fel kéne köszönteni” az új bajnokot! Jó alaposan el kéne őket verni! Tudjátok, csak a poén kedvéért, hogy érezzék a törődést. És a tiszteletet! Főleg a tiszteletet, mert tisztelet nélkül egy lépést sem!

Lehetne itt elemezgetni az esélyeket, meg az összeállításokat, de őszintén, nem tökmindegy? Miközben ők bajnokságot nyertek, mi bukdácsolunk a középmezőnyben. Nincs miről beszélni. Ezért nem is kell evvel foglalkozni, csak szépen el kell verni őket. Ha pedig nem sikerül, akkor sag schon, ez van, kit érdekel? Annyit azért érdemes megemlíteni, hogy Mourinho mester állítólag árgus szemekkel figyeli a meccseinket Angliából. Szóval ha a mi „aranylábú srácaink” közül egyesek úgy képzelik, hogy a Rómában fogják folytatni a pályafutásukat, akkor itt az alkalom, hogy megmutassák mire képesek. Már nem sok alkalmuk lesz erre!

Itt be is fejezem mára, este Inter-Roma (élő közvetítés 20:40-től, DigiSport2) és forza Roma mindenkinek!