EL továbbjutás után rangadó a bajnokságban

Egy nagyon kényelmes, hazai 3-0-s győzelem után utaztunk az EL nyolcaddöntő visszavágójára Ukrajnába és nem voltak nagy izgulnivalóink a meccs során sem. Most azonban a kevésbé sikeres terep következik: hatodik helyre visszacsúszva a bajnokságban fogadjuk a Napoli-t, amely szintén a négy BL hely egyikéért versenyez.

Még abban az időben amikor a szurkolók hozzátartoztak a focihoz, kifejezetten parázs párosításnak számított a Derby del Sole

Mielőtt azonban a Nap derbyjét vesszük terítékre, egy kis összefoglaló az EL eseményeiről. A kijevben játszott mérkőzésen a Roma szerzett vezetést, egy kifejezetten unalmas első félidő után a második elején. Karsdorp az ellenfélről mandínerezve indította önmagát, majd Pedro-t kereste egy lapos passzal a hosszún de az ellenfél csapatkapitánya elcsípte a beadását, amivel annyit ért el, hogy Mayoral-nak felpörgette a labdát ezt pedig a spanyol bebólintotta a kapuba. Itt négy gólos előnynél már tényleg nagyon kényelmes volt a helyzet, nem is nagyon pörgött fel a találkozó, bár az első félideinél azért több helyzetet láttunk. A Shakhtar bő 10 perccel a gól után egy pontrúgás utáni beadásból tudott egyenlíteni, de nagyon nem látszódott rajtuk, hogy elhinnék a hatalmas fordítást. Nem is történt ilyen, mert újra egy bő 10 perccel később már Pedro indította az ukrán védelem mögé szinte kéz a kézben befutó Carles Perez-Mayoral duót, majd miután az előbbi elvitte a labdát a kapus mellett önzetlenül begurította utóbbinak, aki az ötösön belül még le is tudta venni és úgy rúgta a kapuba. Ez volt Borja Mayoral hetedik gólja az EL-ben, amivel két társával az első helyen áll ezen a ranglistán. Másnap aztán ki is sorsolták a következő ellenfelet és számunkra ez az Ajax lesz, amelyik nyilván nem az egyszerűbbek közül való, papíron nagyjából hasonló szintet képvisel a két csapat. Kíváncsi leszek, hogy milyen lesz a meccs képe, úgy tűnik egyes játékosainknak és talán Fonseca-nak is jobban megy az EL-ben mint Olaszországban, bár emlékszünk a Sevilla elleni borzalmas találkozóra, így azért nem mondom hogy hatalmas magabiztossággal gondolnék erre a párosításra. Plusz megjegyzendő egyébként hogy azok az olasz csapatok közül akik ellen rendre csúfosan leszerepelünk, mi maradtunk egyedül állva Európában. Ironikus módon ezt a riválisaink valószínűleg nem is bánják.

A Roma Facebook oldalán láttam egy egy perces videót ahol Fonseca csak azt ismételgeti, hogy az Ajax így jó meg úgy nagyon jó. Értem én persze a logikát és tényleg jó csapat csak a végére már én jöttem zavarba, hogy kinek is kéne szurkolnom akkor?

Például már csak olyanok miatt is örülhetnek kedves ellenfeleink mint most a Napoli: ők szépen megkérték a szövetséget, hogy mégse most pótolják a Juventus ellen még ősz elején elmaradt találkozót, mi meg csütörtök esti meccs után még utazhattunk haza Kijevből, hogy aztán vasárnapra rangadókész legyen a csapat. Nem teljesen egyenlő pályák, egyenlő esélyek, de ez van ha valaki nemzetközi kupában teljesít. Fonseca is egyébként szerencsére azt mondta, hogy ne előre a kifogásokat keressük a Napoli ellen. Pedig a fáradtságon kívül ott vannak a sérültek: Smalling, Mkhitaryan, Veretout akik egyébként alapemberek kéne hogy legyenek és Juan Jesus (haha) és Bruno Peres (eltiltás) sem elérhető most. Dzeko azonban úgy tűnik, hogy visszatér és kezdhet is majd. Mögötte a spanyolok helyett az olaszok, El Shaarawy és Pellegrini a várt kezdő ami azért egy egy egész biztató támadószekció. A középpályán a szokásos Spinazzola-Karsdorp a szélen, középen pedig a fiatal Diawara-Villar duó, mivel Pellegrini elől, Cristante hátul kell. Utóbbi mellett pedig Ibanez és Mancini lehetnek a védelemben. A Napoli sem áll túl jól egyébként sérülésekkel, ebben a szezonban 16 különböző játékosa hagyott ki legalább egy meccset sérülés miatt és november eleje óta most először elérhető egy híján az összes támadójuk.

Az őszi meccs nagyon nem volt szép

A nápolyiak egy Milan elleni győzelem, mi pedig (a Shakhtar előtt) egy Parma elleni vereség után érkezünk erre a meccsre, ráadásul ugyanannyi ponttal, bár a délebbiek ugye a Juve ellen még pótolnak majd egyet. Közvetlen párharc lesz tehát a BL helyekért, amiért egyébként szerintem nem ez a két csapat hanem a most is előttük tanyázó Atalanta az esélyesebb, de az első számú üldöző személye is fontos, hiszen nagyon sűrű a tabella, még a Milan is bőven lecsúszhat elölről. Az ellenfélnél egyébként Insigne a legveszélyesebb játékos, 13 gólja mellett 4 gólpassza is van, de Zielinski, Politano és Lozano is sok-sok gólban vállalt közvetlen szerepet. Aggasztó tehát a Roma szurkolóknak az egész felállás, megfogyatkozott csapattal, hétközi meccs után fogadjuk azt a Nápolyt amelyik először a közvetlen riválisok közül a szezonban nagyon elbánt a csapattal. Ilyen körülmények között sajnos nem vagyok túl bizakodó, de réméljük vasárnap este 20:45-től rám cáfol majd a csapat és Fonseca.