Európában leszünk a következő szezonban is

A Roma 3-2-re legyőzte idegenben a Torinót, ezzel bebiztosította az 5-ik helyet a bajnoki tabellán, amivel közvetlenül bejutott az EL csoportkörébe a következő szezonra. Berenguer szerzett vezetést a hazaiaknak, de Dzeko, Smalling és Diawara góljai megfordították az eredményt, Singo már hiába szépített.

Miután Pellegrini törött és megműtött orra távol tartotta őt a meccstől, Fonseca mester Carles Pérezt és Mkhitaryant tette a kezdőbe, a szokásos Dzeko mögé. Zaniolo a kispadról indult, ahogy Veretout is, a franciát Cristante és Diawara helyettesítették a középpályán. A torinóiaknál Belotti kapott pihenőt, Zaza kezdett a csatársoruk élén, Verdi és Berenguer támogatásával. Így álltak fel a csapatok:

TORINO (3-4-2-1): Ujkani; Lyanco (46’Djidji), Nkoulou, Bremer; Singo (88’Adopo), Lukic, Meité, Ansaldi (75’Belotti); Verdi, Berenguer (81’Aina); Zaza

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez; Mancini, Smalling, Kolarov; Bruno Peres (72’Ibanez), Diawara, Cristante (72’Veretout), Spinazzola (50’Zappacosta); Perez (72’Zaniolo), Mkhitaryan (92’Perotti); Dzeko.

A Torino, miután korábban már megmenekült a kiesés elől, felszabadultan játszott és egy nyílt mérkőzést láthattunk, látszólag mindkét csapat főleg a gólszerzéssel volt elfoglalva, nem annyira a védekezéssel. Lukic és Spinazzola kimaradt lehetőségei után, a 14-ik percben, végül a Torino szerezte meg a vezetést, Berenguer remekül használta ki Zaza asszisztját és miután kicselezte Pau Lópezt is, az üres kapuba küldte a Labdát.

De mielőtt elkezdhettünk volna igazán izgulni az eredmény miatt, alig 2 perccel később, a Roma kiegyenlített. Egy szép kollektív akció végén, Dzeko helyezte a kapuba, a Mkhitaryantól kapott labdát. Ez volt a bosnyák 106-ik gólja a Rómával, amivel utolérte Rodolfo Volkot, a romanista góllövők örökranglistájának a negyedik helyén.

Ekkor a Roma fölényesen uralta a játékot és a 23-ik percben közel járt a második gólhoz Spinazzola próbálkozásával. De nem kellett sokat várni a másodikra, a következő szögletből Chris Smalling remek érzékkel fejelte védhetetlen ívben a kapuba a labdát és a Roma átvette a vezetést. Az első félidő végén majdnem meglett a harmadik is, amikor Kolarov 25 méteres szabadrúgása telibe találta a kapufát.

Sajnos a második félidőre a Torino sokkal jobban jött ki, vagy az is lehet, hogy a Roma volt fáradt, a lényeg, hogy az első félidőben látott romanista mezőnyfölény szertefoszlott. Elsősorban a Torino irányította a játékot, a Roma alapvetően csak Mkhitaryan néhány megindulására tudott támaszkodni a középpályán.

De pont amikor a Torino a legjobban játszott, a 61-ik percben, Dzeko megindult a saját térfeléről és egy 70 méteres vágta végén leterítette őt, a Torino tizenhatosában, a félidő elején beállt Djidji. Egyértelmű büntető, amit, mivel Veretout és Perotti nem voltak a pályán, Diawarára bíztak, talán mert ő volt az egyetlen mezőnyjátékos a pályán, aki az idén még nem szerzett gólt. Szerencsére Diawara nem hibázott, bár Ujkani majdnem kivédte, bele is ért a labdába.

Épp megnyugodtunk volna, a 2 gólos előny tudatában, amikor pár perccel később Singo egy szép keresztlövéssel megszerezte a Torino második gólját és újra nyílttá tette a mérkőzést. Úgy tűnik, hogy az idén is a legvégéig szenvednünk kell minden meccsen. A 73-ik percben beállt Zaniolo, Carles Pérez helyére, meg beálltak Ibanez és Veretout is, Bruno Peres és Cristante helyett, illetve már korábban becserélték Zappacostát, Spinazzola helyére. Közben Longo mester is bevetette a tartalékait és a végére bezavarta Belottit is. Zaniolo, alig 3 perccel a beállása után, közel is járt a gólhoz, de a lövése nem találta el a kaput.

Már a hosszabbításban jártunk, amikor Dzeko megszerezte a második gólját, de lest ítéltek és sajnos a VAR is megerősítette. Ezek után a Torino már nem tudott a Roma kapujának a közelébe kerülni és hamarosan le is fújták a meccset.

Én nyilván elfogult vagyok, de esküszöm, hogy nem láttam Dzeko lesét a második góljánál. Mutattak ugyan egy állóképet, amin a Dzeko és a védő helyzetét jelző, piros és kék vonalak annyira közel voltak egymáshoz, hogy szinte egyetlen lila vonalnak tűntek, de én azon tényleg nem láttam, hogy a bosnyák előrébb lett volna. Mivel amúgy sincs más választásunk, kénytelenek vagyunk elfogadni a VAR ítéletét, akkor is ha az egyáltalában nem tévedhetetlen Banti bíró úr volt a „VAR felelős”.

Most őszintén, itt hol a les?

Csak sajnálom Dzeko második gólját. Az lett volna a 107-ik, amivel megelőzte volna Volkot és most egyedül állna a romanista góllövő örökranglista negyedik helyén. Már csak olyanok vannak előtte mint Amadei (111 gól) és Pruzzo (138 gól). Az első helyet egyelőre inkább ne firtassuk, Totti 307 gólja egy olyan rekord, ami egyelőre nem nagyon forog veszélyben. A bosnyák az elmúlt években tényleg alaposan letette a névjegyét Rómában. Mondjuk az idén is, eddig 16 gól a bajnokságban, 3 az Európa-ligában, mindezt úgy, hogy közben egyetlen büntetőt és egyetlen szabadrúgást sem vállalt, nem úgy mint más csatárok az idén, akik a „mennybe mentek”, a könnyű szívvel odaítélt büntetők szárnyán. Lehet Dzekót kritizálni, lehet vágyakozni más csatárok után, de összességében akkor is egy korszakalkotó játékos lett a Roma történelmében.

Apropó romanista történelem, láttátok milyen szép lett a második mez? Az idei kék mez is gyönyörű, a háttérben lévő címerekkel és szerintem ez a fehér is nagyon jól sikerült. Milyen érdekes, hogy a Nike designerei akkor kezdik összekapni magukat, amikor már felmondtuk a szerződést és kifelé áll a szekerük. Amikor még nyeregben voltak, akkor bezzeg jöttek a „hülyeségekkel”, az idei „Villám-Vilis” mezek se arattak osztatlan sikert, de emlékeztek például a barna terepmintás mezre? Azt mondták rá, hogy „ébenfekete”, de az akkor is barna volt és a terepminta végképp nem segített rajta. És arra a „kifogyott a színes tinta a nyomtatóból” árnyalatú szürkére emlékeztek? Az még kimondottan peches is volt. A Nike utánra most azt olvastam, hogy állítólag az Adidas és az Under Armour köszönik szépen, de nem kérnek a Rómából, most az Umbrót és a Pumát emlegetik. De gondolom ez nagyban függ majd a tulajdonosoktól.

Apropó tulajdonosok, állítólag Pallotta és Friedkin ügyvédei komoly tárgyalásokban vannak. A texasi utolsó ajánlata ugyan nem győzte meg teljesen a bostonit, de továbbra is ő a legkonkrétabb vásárlójelölt a Rómára, főleg mivel ha hihetünk a pletykáknak, akkor Pallotték elszánták magukat az eladásra, egyesek szerint még augusztusban szeretnék lezárni az üzletet. Állítólag a klub értékében továbbra is komoly jelentősége van a stadionprojektnek, amiről ha igaz az elkövetkező héten fog szavazni a fővárosi közgyűlés. Több helyen is olvastam, figyelmeztették a „legellenségesebb” képviselőket, hogy ezúttal a Roma tényleg perelni fog, ha esetleg ismét elakadna az eljárás. Reméljük a legjobbakat…

Én itt húzom az időt, mert írnom kéne valamit az utolsó bajnokinkról, a mi zebracsíkos „barátaink” ellen és őszintén szólva nincs túl sok mondanivalóm erről a meccsről. A Juve behúzta a sokadik bajnoki címét, most éppen azon vitatkozgatnak az Interrel, hogy ez most hányadik volt, a 36-ik, vagy a 38-ik. Vitatkozzanak csak, szerintem amikor a sorban következő második csapatnak is csak kb. fele annyi címe van, akkor az egésznek nincs túl nagy jelentősége. Egy biztos, sosem gondoltam volna, hogy egy csapat ekkora erőfölénybe fog kerülni a Serie A-ban. Szerintem ez a Juve dicsérete, egyben az összes rivális szégyene, sajnos beleértve minket is!

A Torino ellen már kiharcoltuk az 5-ik helyet, a Juve már megnyerte a bajnokságot, szóval a meccsünk egy megdicsőült bemutató lesz. Ráadásul, mivel mindkét csapatnak lesznek még európai kupameccsei is, a prioritás végképp az lesz, hogy senki se sérüljön le, senki se fáradjon el. A már bajnok Juve az utolsó meccsén is kikapott a Cagliaritól, hasonló hozzáállásra számítok ellenünk is, azzal a különbséggel, hogy szemben a Cagliarival, szerintem a Roma se fogja különösebben odatenni magát. De ha esetleg valaki azt gondolná, hogy túlzok, elég meghallgatni Sarri mestert, aki konkrétan azt mondta, hogy ha a játékosok állapota azt kívánja, akkor az U-23-as csapat fog játszani. Nyilván elsősorban provokációnak szánta, mert elégedetlen volt a Juve naptárával. Ebben furcsamód teljes az egyetértés a Juve és a nagy rivális Inter között, akik mostanában szintén szeretnek panaszkodni a versenynaptárra.

Pjanic most is meglátogatta a Rómát, mint minden meccsen, amit Torinóban játszunk. Itt épp az országos haverjával fotózkodik.

Tehát ne lepődjünk meg, amikor olyan neveket jósolnak a Juve kezdőjébe mint Zanimacchia, Pinsoglio, vagy Gasolina Wesley. Pjanic el lesz tiltva, Chiellini, Dybala, Khedira, De Sciglio, és Douglas Costa pedig sérültek. A rend kedvéért, azért idemásolok egy tippet a Juve kezdő összeállítására:

Juventus (4-3-3): Szczesny; Cuadrado, Rugani, Bonucci, Alex Sandro; Rabiot, Bentancur, Matuidi; Bernardeschi, Higuain, Cristiano Ronaldo.

Szerintem nem is akkora baj, hogy már nem kell izgulnunk az utolsó fordulóban, bár tagadhatatlanul jobb lenne ha még versenyben lennénk nemesebb célokért. De ez van, az idei szezont már régen menthetetlenül elrontottuk, legalább lejjebb sem tudunk csúszni. Az utolsó 7 meccsen 19 pontot szereztünk, a megszerezhető 21-ből, ez bőven elfogadható. Nagyon nagy kár a korábban elszórt pontok miatt.

A lényeg, hogy már a Roma se akar sok mindent ettől a meccstől, lélekben már Duisburgban járunk, ahol majd játszanunk kéne a Sevilla ellen az EL-ben. Ehhez képest a Rómának nem jósolnak túl tartalékos kezdőt. Talán mi komolyabban fogjuk venni? Nem tudom, mindenesetre itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

Roma (3-4-2-1): Pau López; Ibanez, Smalling, Kolarov; Bruno Peres, Cristante, Veretout, Spinazzola; Mkhitaryan, Zaniolo; Dzeko.

Pellegrini „dupla álarcban” a műtétje után.

Pellegrini kimaradt, sérült a műtött orrával, óriási kérdés, hogy mekkora játékerőt képviselhet majd, de állítólag védő álarcban majd játszhat a Sevilla ellen. Könnyen elképzelhető, hogy ez a torinói lesz Smalling utolsó meccse a Rómával. Addig okoskodtak a Roma fene nagy vezetői, amíg sikerült nem megállapodni a Manchester Uniteddel Smalling megvételéről. Hétfőn kéne leadni a játékosok hivatalos névsorát az EL-re és egyre valószínűbb, hogy az angol nem lesz rajta. Kár. Majd meglátjuk pontosan mekkora kár, egyelőre azt mondom, hogy nagyon nagy kár.

Végtelenül mókásnak, azt ne mondjam tragikomikusnak találom, hogy Rocchi bíró úr fogja vezetni a meccset. Ez most megint valami büntetés ellenünk? Vajon mit követtünk el már megint? Vagy ez esetleg egy jutalom Rocchi bíró úrnak? Lehet, hogy ez valami megemlékezés lesz? Pedig a „mesterhármasának” a kerek évfordulója nem idénre esik. Mindenesetre mondhatjuk, hogy a Juve tartalékosan fog felállni, de nézzétek csak ezt a parádés leosztást: Rocchi bíró úr lesz a játékvezető, Orsato bíró úr lesz a negyedik ember és Banti bíró úr fogja kezelni a VAR-t. Hehe, ettől még Messiéknek is megremegne a térdük. Dantét idézve, az lehetne a meccs alcíme, hogy „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!” Óriási pofátlan mázlink van, hogy ennek a meccsnek már nincs tétje!!!

... és akkor jött Rocchi bíró úr: „Fütty-fürütty! Büntető a Juvénak!”

De komolyra fordítva, a fogadóirodák oddsai szerint, most kapaszkodjatok, a Roma a meccs esélyese! Na ez a nem semmi! Persze gyanítom, hogy ha ennek lenne bármi tétje, vagy akár csak egy picivel odébb lenne a Juve BL meccsének az időpontja, vagy legalább Sarri mester ne rinyált volna ennyit a naptárról, akkor egészen más számokat látnánk. Ugyanakkor mi is játszunk a jövő héten, szóval nem teljesen világos a helyzet. Mindentől függetlenül, a Juve ellen mindig nyerni kéne, mert csak. Szóval nagyon remélem, hogy elverjük őket, ha másért nem, csak a poén kedvéért, hogy jól fejezzük be a bajnokságot.

Itt be is fejezem ezt a posztot, szombat este 20:45-kor Juventus-Roma (élő közvetítés Digisport2), addig is forza Roma mindenkinek!