Vasárnap délután finom a bolognai

A Roma idegenben 3-0-ra győzött a Bologna ellen, Fazio,  Salah és Dzeko góljaival, a Serie A 31-ik fordulójában.

golorom Bolognaban3

Nem ez volt a legkeményebb meccsünk, de talán ez így volt szép. Ezúttal higgadtak és eredményesek voltunk, az olasz sportsajtó által kedvelt kifejezéssel élve: „cinikusak”. Viszonylag kevés izgalommal, sikerült érvényesíteni a két keret közötti tagadhatatlan különbségeket.

Spalletti mester ezúttal is 4-2-3-1-es formációban küldte a pályára a csapatot. Pedig furcsa mód nem is volt igazi „terzino” a játékosaink között, a Manolas-Fazio páros volt a védelem közepén, a széleken pedig Rüdiger és Juan Jesus játszottak, ami azért is meglepő, mert ott lettek volna Bruno Peres és Mario Rui is, a meccs előtti hírek alapján mindkettő bevethető volt. De hát ezért kapja a „kopasz” a nagy lóvét, mert ő jobban tudja az ilyeneket, mint mi mezei szurkolók.

Donadoni mester pedig egy 4-3-3-al próbálkozott, a chilei Pulgar volt az irányító, elől pedig a mi néhai Destrónk volt a befejező csatár, kiegészítve a cseh Krejcivel és a friss olasz válogatott Verdivel. Tehát így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-2-3-1): Szczesny; Rudiger, Manolas (77’Vermaelen), Fazio, Juan Jesus; De Rossi, Strootman; Salah, Nainggolan, El Shaarawy (65’Perotti); Dzeko (85’Totti).

BOLOGNA (4-3-3): Mirante; Krafth, Maietta (76’Torosidis), Gastaldello, Masina; Nagy (63’Petkovic), Pulgar, Dzemaili; Verdi (46’Di Francesco), Destro, Krejci​.

DDR Bolognaban

De Rossi vs. Dzemaili

Rögtön a meccs elején Verdi meg is próbált ráijeszteni a romanistákra, amikor a 4. percben megiramodott, Juan Jesus hibáját kihasználva, de jött Fazio és megállította egy becsúszó szereléssel. Aztán a 20. percben Destro szeretett volna beköszönni egykori csapatának, egy pillanatra lerázta magáról Manolast, de aztán a görögnek szerencséje volt, Szczesny megelőzte az érkező Destrót.

De igazi helyzet nem nagyon volt, a Bologna fegyelmezetten próbált támadgatni, a Roma meg nem igazán találta magát, elég lassan járatta a labdát. Aztán a 26. percben a Roma szöglethez jutott, kialakult az ilyenkor megszokott tumultuózus jelenet a tizenhatosban, De Rossi fejelése és egy pár megpattanás után, Fazio ért oda először a labdára és egy pontos jobbos lövéssel kivégezte a tehetetlen Mirante kapust, 1-0 a Rómának.

golorom Bolognaban

Mindenki Faziót ölelgette

A Bolognát megviselte a bekapott gól, picit szétesett a Donadoni mester által összerakott szerkezet, a csapatrészek eltávolodtak egymástól. A Roma jobban uralta a játékot és Spalletti mester arra ösztökélte a csapatot, hogy ne ívelgessenek annyit, inkább próbálják labdatartással megfuttatni Nagy Ádiékat.

A 38. percben, Salah beadásánál, Mirante még egy vetődéssel ügyesen megelőzte El Shaarawy-t, de 3 perccel később már tehetetlen volt, amikor a Strootman és Dzeko közötti labdaváltás után, Salah ott találta magát egy az egyben a bolognai kapus előtt, az egyiptominak már „csak” annyit kellett tennie, hogy finoman átemelje a labdát Mirante felett és 2-0 a Rómának.

golorom BolognabanSalah2

Salah szokásos ájtatos gólöröme

A szünetben Donadoni mester kénytelen volt belenyúlni a meccsbe, leszedte a lesérült Verdit és bezavarta egy régi ismerősünk fiacskáját: jött az óriási tehetségnek kikiáltott Di Francesco. A fiatal reménység pedig azonnal észrevetette magát, a 47. percben jobbról beívelt egy labdát, amivel megtalálta Dzemailit a tizenhatosunk kellős közepén, de szerencsére a svájci válogatott, macedón születésű, albán nemzetiségű középpályás a kapu közepére fejelt, ott pedig Szczesny várta és könnyedén meg is fogta a labdát.

A minden bizonnyal roppant büszke Di Francesco apuka gyermeke még nem végzett, 3 perccel később megverte Juan Jesust és Manolast, majd egy veszélyes lapos lövéssel úgy kilőtte a kapufát, hogy a labda átgurult keresztbe a Roma kapuja előtt, mielőtt a védelemnek sikerült tisztáznia. Ezek szerint már nemcsak a volt romanistákra kell figyelnünk, most már a porontyaik is a mi kárunkra akarnak érvényesülni (bár ha jobban meggondolom, ez nem is akkora újdonság, gondoljunk csak Daniele Contira és hogy hányszor büntetett meg minket a Cagliarival).

Szczesny Bolognaban

Szczesny véd, Destro meg… Nem tudom, talán tornázik?

Közben Salah, aki minden bizonnyal megirigyelte az ifjú tehetségre irányuló figyelmet, megpróbálta leutánozni, megindult jobbról és ő is kicselezett egy pár védőt, de amikor bejutott az ellenfél tizenhatosába csúnyán elrontotta a befejezést. De a látványos kezdés után, Di Francesco nagyjából kitombolta magát és vége is lett a gyereknapnak. A Roma védte az előnyét, a Bologna pedig messziről próbálkozott, Pulgar távoli lövésével, amit Szczesny könnyen hárított.

Aztán Donadoni, látva, hogy Di Francesco nem volt elég, úgy döntött, hogy erősítenie kell a támadó alakulatot, ez pedig azt jelentette, hogy Nagy Ádám kalandjai a Serie A-ban mára véget értek, lejött a fiatal magyar középpályás és a helyére érkezett Petkovic, a nem sokkal idősebb horvát csatár. Jobb is így, mind szurkolunk Nagy Ádámnak, de talán senki sem lesz túlzottan elkeseredve, hogy nem pont ellenünk „váltotta meg a világot” (amúgy nem volt rossz, de nem sok mindent tudott kezdeni a Roma középpályájával, főleg a pár kilóval nehezebb Strootmannal).

golorom BolognabanSalah

Életkép a meccsről, örülnek a romanisták, csalódottak a bolognaiak

A mi kopasz mesterünk is belepiszkált a meccsbe, egy már szinte megszokottnak mondható cserével, leszedte El Shaarawyt és beküldte Perottit. Az argentin nagy kedvvel állt be, először volt egy szép lövése a 67. percben, majd egy sokkal csúnyább próbálkozása a 73-ikban. Közben Maietta „lesántult”, valami izomsérülése lett, a combját tapogatta, ettől aztán „idegállapotba jött” (tudjátok, ahogy a Mónika showban szoktak) és összeveszett először De Rossival, majd Strootmannal, végül pedig a bíró sporttárssal. A szájkaratézás vége egy sárgalap lett Maiettának és egy másik az értetlen Strootmannak, aki, ismerjük el, sosem szeret kimaradni a pályán zajló dialektikai összecsapásokból sem, ha valahol kiabálás van meccs közben, mindig azonnal ott terem a derék Kevin is, de bevallom nektek, ettől nekem csak még rokonszenvesebb.

Ezalatt azért a csapatok fociztak tovább, ha nem is túl nagy elánnal, a Rómának ekkorra nagyjából sikerült letörnie a Bologna maradék lendületét. A 75. percben pedig végleg eldőlt a meccs, Salah egy zseniális passzal ugratta ki Perottit, aki Mirantéhoz érve, nem próbálkozott bizonytalan kimenetelű lövésekkel, inkább visszatette a labdát a közvetlenül mögötte, középen érkező Dzeko elé, aki így üres kapuba gurítva megszerezte a 24-ik találatát a bajnokságban és egyben beállította a 3-0-ás végeredményt.

Dzeko Gol

Ne vetődj, teljesen felesleges, a labda már elment…

Jöttek az utolsó cserék, a Bolognában beállt Torosidis, a testileg és szellemileg egyaránt megtört Maietta helyére, nálunk pedig jött Vermaelen, a sántikálva távozó Manolas helyett (erre nagyon nem volt szükség, nem kéne pont most lesérülni a bajnoki hajrára). A 85. percben beállt a Capitano is, a „bomber” Dzekót váltotta, hogy kiélvezze a már megnyert meccs utolsó tíz percét, illetve, hogy bezsebelje a Dall’Ara közönségének az elismerő tapsát. Mennyire fog hiányozni ez az ember ha egyszer majd nem lesz!

A legvégén a Bologna még próbálkozgatott a becsületgól megszerzésével, de Petkovic lövése picit mellé ment és Di Francesco legeslegutolsó próbálkozását Szczesny ököllel hárította, ezután már a szöglet elvégzésére se maradt idő, a spori lefújta a meccset. Végeredmény 3-0 és jöhet a következő kuncsaft, mert mondhat mindenki amit csak akar, beszélhetünk mi „sikertelen szezonról” meg „elbukott célokról”, de ennek a Rómának nem sok ellenféltől kell tartania. Pont fordítva!

Destro Bolonga

A végére Destro le volt törve, mint az éjjeliedény füle

A mieink közül feltétlenül ki kell emelni Faziót, aki újra a jobbik önmagát hozta ezen a meccsen, hibátlan volt a védekezésben és ráadásul megszerezte a vezetést is. Salah pedig a jelek szerint nagyon szeret játszani a Bologna ellen, most elmaradt a mesterhármas, de egy gólt most is lőtt (és micsoda gólt), meg ott volt az indítása Perottinak a harmadik gólnál, ami konkrétan lenyűgöző volt.

Még van egy utolsó hír, aminek nincs sok köze a meccshez, vagy ami azt illeti bármi komolyhoz, de a napokban Rómában megrendezték a Romics fesztivált, egy képregényeknek és animációs filmeknek szentelt rendezvényt, ahol többek között megfordult Yoshiyuki Tomino is, akit a legegyszerűbben úgy lehetne bemutatni, hogy ő Gundam „apukája”.  A lényeg, hogy Tomino Szenszei kapott ajándékba a Rómától egy névre szóló mezt, szóval most már minden ellenfelünk elkezdhet félni, most már Gundam is velünk van!

Yushiyuki Tomino Gundam romanista

Kéretik megfigyelni, a 78-as számot, mint a mobile suit típusszáma: „RX-78-2 Gundam”. Csak mert a Roma ügyel a részletekre.