Megkezdődik a nemzetközi kupa tavasz

A tavasz egyik fontos állomásához érkezett a Jose Mourinho által kormányzott AS Roma. Ma kora este Ausztriában megkezdődik az Európa Liga tavasz, ellenfelünk a Salzburg lesz. Akár legyinthetnénk is, hogy az osztrák bajnok biztosan nem okoz majd gondot, de véleményem szerint ettől kicsit komolyabb erőpróba lesz ez a párharc.

Indul a tavaszi hadjárat!

Szombaton egy karcsú pontszerzésre volt csak jó a csapat a Lecce vendégeként, amiről nyugodtan mondhatjuk, két pont a zsákban maradt. Még akkor is, ha a Lecce szépen gyűjtögeti a skalpokat az olasz első osztályban. Fontos lett volna egy újabb győzelem a besűrűsödött Serie A versenyfutásban, de ezen most már felesleges bánkódni. Szerencsére folyamatos körbeverések jellemzik az olasz felsőházat, így bárki odaérhet még a BL indulást érő, Napoli után megmaradt három helyre.

A Lecce elleni találkozóra sok szót nem szeretnék pazarolni, aki látta, tudja, egy újabb nyögvenyelést sikerült kitenni a pályára egy szinte változatlan kezdő tizeneggyel. Bánkódhatunk azon, hogy miért nem kap több lehetőséget ez vagy az a játékos. Aki látta az olasz kupameccsen mutatott, felforgatott kezdő mire volt képes, talán elfogadja Mourinho álláspontját, hogy jelenleg 12-13 olyan játékosa van, aki a kitűzött célok elérésére képes lehet, a többiek a Serie B felső polcára valók. Persze több játéklehetőség, és kicsit komolyabb versenyhelyzettel valószínűleg árnyalni lehetne a képet, de a portugál ebben nem hisz, ezt már többször világossá tette. Erről ennyit.

Majd egy ilyen képet kérünk májusban is, Budapesten

A mai feladat komolyabb lesz, mint a szombati. Bár az osztrák pontvadászat csak a hétvégén ébredt téli álmából, ahol a Salzburg rögtön egy négyessel jelezte, ott kívánja folytatni a tavaszi menetelést, ahol ősszel abbahagyta. Mindemellett ide tartozik az a tény is, február első napjaiban azért a Sturm Graz ellen büntetőkkel sikerült kiesni ellenfelünknek az osztrák kupából. Nem semmi.

A fiatal tréner Matthias Jaissle (34) gondozásában toronymagasan vezetik az osztrák Bundesligat, sőt 17 kör után már biztosították magukat a rájátszásban is. Gratulálunk! Ami ettől talán egy picit félelmetesebb adat, hogy ezen a 17 bajnoki mérkőzésen mindössze 9 (!) gólt kapott a csapat. Oké az osztrák ellenfeleitől, de akkor is! Egyébiránt a Bajnokok Ligájából pottyantak az EL rájátszásába, mivel a Milan és a Chelsea mögött harmadikként zártak. Három döntetlen és egy győzelem jött össze a hat BL csoportmeccsen. Szóval erre voltak jók ősszel, most pedig jöhet az izgalmas tavasz.

Hajrá!

A csapat átlag életkora döbbenetesen fiatal, egyedül a matuzsálem osztrák védő Ulmer Andreas (37) nyomja valamivel feljebb ezt a számot. A többi labdarúgó döntően a 18-24 éves kor között helyezkedik el. Persze ismert a Salzburg pozíciója a Red Bull által finanszírozott csapatok hierarchiájában, ettől még lebecsülni nem szabad, sőt bűn lenne. Roppant tehetséges fiatalok tömkelege, akik szeretnének tulajdonosaiknak bizonyítani, hogy magasabb szinten is nyugodtan bevethetik őket.

Mourinho szokásához híven, és talán ebben az esetben helyesen a lehető legjobb, vagy pillanatnyilag a legjobb kezdőjével operál. Kapuban a héten 35. születésnapját ünneplő Ruival. Cristante – Matic szűrőpárossal a „zerge” fiatalok ellen, hát majd meglátjuk. A padon foglal helyet Wijnaldum, illetve Spinazzola is. Nem kis meglepetésre, bár a héten egyre hangosabban sajtózták lehetséges visszatérését, de Karsdorp szintén szerelést húzhat ma. Hoppá, a tékozló fiú esete a portugál trénerrel. Bocs. Hazai oldalon a következő tizenegy várható: Kohn; Dedic, Solet, Pavlovic, Ulmer; Kjaergaard, Gourna-Dou, Seiwald; Sucic; Fernando, Adamu.

Bízzunk a kiváló folytatásban!

Tévés közvetítés szerencsére lesz a nagy meccsdömping ellenére is, az RTL Három, ahol megtekinthetjük a mérkőzést. Én személy szerint sok gólos mérkőzésre készülök, amiből meg kellene próbálni jól, vagy jobban kijönni. Az biztos, hogy az osztrákok nem lesznek beszarva, mitől is lennének? Szóval a rutinnal és a bőven több tapasztalattal kell ma megnyerni, vagy legalábbis nem véglegesen elveszíteni a párharcot. Hajrá.