Első hazai meccs: teltház a visszatérő Cremonese ellen

Az olasz bajnokság 2022-23-as fordulójának első hazai mérkőzését egy feljutó csapat, a Cremonese ellen játssza majd az AS Roma csapata. A mérkőzésre már egy ideje minden jegy elkelt, a kevésbé ismert ellenfél és a szokatlan időpont ellenére is. Továbbra is tart az a nagyszerű jelenség, hogy egyre több mérkőzésen van telt ház Rómában. Egészen pontosan a nyolcadik ez sorozatban a tavaly márciusi derby óta (a Shakhtar elleni barátságossal együtt). A kilencedig is biztos, a másik újonc, a Monza elleni meccs is szintén sold out. Most nem csak az alacsony jegyárak, de pár nagyszerű igazolás is vonzza a szurkolókat, akik remélhetőleg egész évben hatásosan fogják segíteni a csapatot és nem nyerni járnak majd ide az ellenfelek.

A csapat bemutatása a Shakhtar ellen

Miután a nyitómeccsen sikerült nyerni a Salernitana ellen, újabb 3 pontra lesz szükség egy másik kiesőjelölt ellen. Most az ellenfelünk északról, Cremona városából érkezik majd. Egy visszatérőről van szó, akire viszonylag kevesen emlékezhetnek. A Grigiorossi (szürke-pirosak, az előbbi egészen meglepő és ritka szín az olasz csapatok között, talán ők az egyetlenek?) azután, hogy a Serie A első szezonjában szerepelt, rögtön ki is esett és csak 54 évvel később, 1984-ben jutottak fel újra. Ekkor bő 10 évnyi „liftezés” után, utoljára 1996-ban estek ki, de akkor pár év alatt egészen a Serie C2-ig zuhant a csapat a 2000-es évek eleji gazdasági problémái miatt. Ennek megoldásaként érkezett az új tulajdonos, Giovanni Arvedi, aki 2007-ben vette át a klubot. Ő egy helyi vállalkozó, aki hamarosan a 85. születésnapját fogja ünnepelni, és az acélgyártás területén alkotott maradandót, a saját innovációinak és jól működő cégének köszönhetően sok hazai és nemzetközi elismerést begyűjtött 1963 óta, mióta vállalkozóként tevékenykedik.

Az Arvedi acélgyár

Nem jött azonban a tulajdonosváltás után rögtön a siker, 11 szezont követően kerültek vissza a Serie B-be, 5 éve – tavaly – pedig sikerült a második helyen zárni a másodosztályban, ezzel feljutni az élvonalba. A csapat keretének az értéke az utolsó előtti helyen van a Serie A-ban, mindössze a tavalyi másodosztályú bajnok Lecce van mögöttük, míg a Berlusconi-Galliani klán által vitt Monza egyből a Torino és a Bologna közé került költségvetésben. Vissza azonban a kevésbé visszataszító Cremonese-hez, akik tavaly egész nagy részben Atalanta-Sassuolo-Juventus és egyéb kölcsönjátékosokra építve jutottak fel az élvonalba. Az edzőjük Fabio Pecchia volt, aki 2 évnél többet csak egyszer töltött egyhuzamban bárhol (még fiatal játékosként a Napoli-ban) ennek megfelelően váratlanul lemondott azután, hogy feljuttatta a Cremonese-t, és maradt a Serie B-ben, 50 kilométerrel arrébb a Parma edzője. Utódja némileg meglepő módon Massimiliano Alvini, aki annak ellenére, hogy már bő 20 éve edző, csak nemrégiben került egyáltalán a Serie B közelébe, amikor 2020-ban feljuttatta a Reggiana-t, majd miután rögtön ki is esett velük, a szintén ott újunc Perugia-val már a nyolcadik helyig jutott.

Pecchia edző ünneplése a tavalyi feljutásnál

Játékosok terén idén sokkal kevesebb kölcsönjátékos van a keretben, nagyjából 20 millió euróból erősítették meg a csapatot az élvonal küzdelmeire. Dessers volt a legértékesebb igazolás, egy belga-nigériai csatár, de gyakorlatilag minden területen erősített a csapat, 21 érkező volt a nyáron. A Roma-val is üzleteltek: megvették Milanese-t a középpályára, és a Primavera-ból hozzájuk került még (ki tudja milyen konstrukcióban) Ndiaye, aki középhátvéd. Ezen felül még érdeklődnek Afena-Gyan végleges megvétele iránt is, ami a Roma-nak Belotti leigazolása miatt lenne hasznos. Kiscsapatként biztosan nyitottak még erősítési lehetőségekre, hiszen a nyár vége felé a nagyobb csapatokból kiszoruló játékosokat viszonylag könnyebb megszerezni. Ennek ellenére már az első fordulóban kemény ellenfélnek bizonyultak: a Fiorentina csak 3-2 arányban tudta őket legyőzni hazai pályán, hatalmas szerencsével. A vendégek kétszer egyenlítettek, másodszor már emberhátrányból, és a vezetést is megszerezhette volna Dessers, de egy ziccerben kapu fölé emelt. Végül Radu kapus hatalmas hibája döntött: egy eltévedt beadást a levegőben lehúzva, labdástól bezuhant a kapuba a 95. percben.

Jó a hangulat az edzéseken

A Roma környékén sok minden nem történt az elmúlt bő egy hétben. Egy technikai (de a jövőben valószínűleg fontos) változás volt, hogy a Toyota megjelent a szponzorok között (az edzőpólókon lesznek láthatóak, évi nagyjából 2 millió euroért) és ők biztosítják majd a csapat autós flottáját is. Ezen kívül Belotti várásáról és max pár belső védő nevéről szóltak a cikkek, ami érthető olyan szempontból, hogy azon a területen kívül kifejezetten gyorsan és jól sikerült a mercato. Ennek megfelelően elég nagyok az elvárások, de Mourinho ezeknek a kezelésében már rutinos, mindig van pár frappáns válasza amivel le tudja hűteni a kedélyeket. A nyitómeccsen biztató képet mutatott a csapat, azonban bármilyen eredmény eléréséhez nagyon gyorsan kell fejlődni a helyzetek kihasználásában, hiszen kiélezett meccseken garantáltan kevés lesz belőlük. A mostani bő egy hetes szünet után fel is fog pörögni a bajnokság: szombaton a Juventus vendégei leszünk, aztán kedden hétközi forduló, utána hét közben pedig már az EL csoportkör is elindul majd. Fontos tehát, hogy egy, még ezen a szinten rutintalanabbnak számító csapat ellen tovább gyűjtsük a pontokat és az önbizalmat, hiszen szoros verseny lesz a TOP4-ért.