Póker a Zorja ellen

Csütörtök este a Roma elverte az Olimpicóban 4-0-ra a Zorja Luhanszkot, az EKL utolsó előtti csoportmeccsén. A gólokat Carles Pérez, Zaniolo és Abraham (kettőt) szerezték.

Papírforma. A Zorja nagyon, de tényleg nagyon kevésnek bizonyult a Roma ellen. Még az is kényelmesen belefért, hogy Matsapura kapus kivédte Veretout tizenegyesét. Mellesleg kapott 4 gólt, de mégis ő volt a legjobb a Zorjában, amivel nagyjából mindent elmondtunk a meccsről.

Mourinho volt az, aki szó szerint „döntőnek” nevezte a meccset, azt mondta, hogy ha nyerünk bejutunk a kieséses szakaszba, ha kikapunk kiesünk. Igen, persze, „döntő”, meg tudom is én mi, de azért az erőviszonyok maradtak. A lényeg, hogy a Roma továbbjutott, de egyelőre „csak” a második helyen áll, és ez valószínűleg már így is fog maradni. Ahhoz, hogy a Roma első lehessen, ahhoz az utolsó fordulóban a csoportkörben, nyerni kéne Szófiában, a CSZKA ellen és közben abban bízni, hogy a Bodo/Glimt ne nyerjen a Zorja ellen Ukrajnában. Előbbi talán még csak-csak megoldható lenne, de az utóbbi viszont elég kilátástalannak tűnik, legalábbis az eddig látottak alapján.

Beszéljünk egy kicsit a meccsről, a Roma nagyon fölényesen és látszólag könnyedén nyert. A Zorja megtette azt a szívességet, hogy nyíltan felvállalta a meccset, viszonylag magas védelemmel álltak fel, ezzel teret adtak a Roma támadásainak. Nem is tartott túl sokáig megszerezni a vezetést, a 15-ik percben Carles Pérez volt eredményes, El Shaarawy szép passzából.

Zaniolo is formában volt, esetleg annyit lehet felróni neki, hogy pár helyzetben nagyon önzőnek tűnt, szinte már túlzottan kereste a gólt, mintha kényszerűen bizonyítani akart volna. Na persze a sikeres csatárok nem az önzetlenségükről híresek, nem ezért szokták őket tartani. Zaniolonak a 33-ik percben sikerült gólt rúgnia és úgy tűnt, hogy hatalmas teher esett le a válláról. A 40-ik percben a Roma végleg le is zárhatta volna a meccset, amikor Carles Pérez kiharcolt egy tizenegyest, de Veretout nem túl jól rúgta és Matsapura kivédte.

A második félidő úgy kezdődött, hogy Abraham 30 másodperc után megszerezte a saját hőn áhított gólját, Zaniolo tökéletes asszisztjából. Kiderült, hogy miután korábban megrúgta a saját gólját, Zaniolo tud passzolni is.

A Zorja ha lehet még jobban kinyílt, még feljebb merészkedett és hatalmas területeket hagyott a Roma támadóinak. Ennek az lett az eredménye, hogy a csatárok, főleg Abraham, sorra hagyták ki a helyzeteket. Aztán Abraham észrevette, hogy Borja Mayoral már a partvonalnál áll, hogy becseréljék az angol helyére. Ettől valószínűleg megijedhetett, mert a legutolsó támadásából rúgott gyorsan még egy gólt, az elképzelhető legnehezebb módon: egy látványos ollózással.

Ezek után a Roma különösebb izgalmak nélkül tartotta az eredményt. Karsdorp és Mancini összeszedtek két teljesen felesleges sárgalapot, a legvégén Shomurodov majdnem megszerezte az ötödik gólt, de más már tényleg nem nagyon történt. Végeredmény 4-0 és lehet továbblépni.

Az ellenfél tényleg nem egy „Real Madrid” volt, távolról sem, de a Roma jól játszott. Egyöntetű vélemény a médiában, hogy a legjobb a két csatár, Zaniolo és Abraham voltak, de ki kell emelni Carles Pérezt és El Shaarawy-t is. Valójában nagyon jó volt Veretout is, de az értékelésén sokat ront a gyengén rúgott büntető. Jó hír volt még Smalling játéka, oké, hogy a Zorja ellen talán nem volt túl nehéz dolga, de a visszatérése akkor is nagyon jó hír lehet.

Üde színfolt volt még a 17 éves Missori becserélése, aki a lefújás után, megkapta szimbolikusan a meccslabdát Mourinhotól. Missori amúgy 9 éves kora óta játszik a Rómában és kétszeres bajnok, az U-15 és az U-17 korosztályokban, illetve ő az U-18-as válogatott kapitánya. Természetesen „civilben” is nagy romanista szurkoló. Azt olvastam, hogy Missori beállított egy rekordot is: ő volt a legfiatalabb olasz, aki játszott egy európai kupameccsen.

Missori és Mourinho a lefújás után. A portugál mesterünk imádja a teátrális jeleneteket!

Tehát továbbjutottunk, most várhatjuk az utolsó csoportkört, amikor majd hivatalosan is kiderül, hogy hányadikak leszünk. Majd szurkolhatunk a Rómának Bulgáriában, a CSZKA ellen, na meg a Zorjának a Bodo/Glimt ellen. Hátha az ukránok a hazai pályán megtáltosodnak és csodát tesznek. Nem valószínű, de történtek ennél már furcsább dolgok is a Rómával.

De ez mind mellékes, mert vasárnap folytatódik a Serie A, este hatkor érkezik vendégségbe az Olimpicoba a Torino. A Torinónál ugyebár az a Juric az edző, akit a Rómával is szóba hoztak, Fonseca lehetséges utódjaként, miután az előző szezonban viszonylag sikeres volt a Verona kispadján.

A Torino az idén eléggé hullámzó teljesítményt produkál, az utolsó 5 meccsükből hármat megnyertek és kettőt elveszítettek. Legutoljára 2-1-re nyertek az Udinese ellen. Jelenleg a 11-ik helyen állnak, 17 ponttal. Látszólag a védelem az egyik erősségük, mindössze 13 gólt kaptak, ebben csak a listavezető Napoli jobb náluk (7 kapott góllal). Ugyanakkor problémák vannak a támadó oldalon, csak 17 gólt szereztek, ami nem túl acélos.

A viszonylag gyenge támadó játék egyik oka Belotti fizikai problémái lehetnek, akinek ki kellett hagynia a szezon jelentős részét és „csak” 2 gólnál tart. Így most jelenleg a horvát Brekalo a házi gólkirály, 3 találattal. A másik két támadójuk, Sanabria és Pjaca is 2 gólnál tartanak. A Roma ellen egy 3-4-2-1-es felállást jósolnak. Mandragora és Ansaldi minden bizonnyal hiányozni fognak, ahogy Verdi és Rodriguez is. Itt egy tipp a kezdőjükre:

Torino 3-4-2-1: Milinkovic-Savic V.; Djidji, Bremer, Buongiorno; Singo, Lukic, Pobega, Aina; Praet, Brekalo; Belotti.

A Rómánál meg ezúttal főleg a középpályán vannak gondok. Cristante és Villar elkapták a vírust és még tart nekik a karantén, Veretout pedig el van tiltva. Ehhez vegyük hozzá, hogy Pellegrininek még mindig fáj a térde, Mourinho konkrétan úgy fogalmazott, hogy „Pellegrini sérült”. De ettől függetlenül, lehet, hogy Pellegrini így is játszani fog és ez sok mindent elárul a Roma keretének az állapotáról, de még sokkal többet Pellegriniről.

Tehát könnyen elképzelhető, hogy Darboe ismét szerepet kaphat, az alternatíva az lehetne, hogy Mancini fellép a középpályára és akkor hátul leszünk éppen hogy meg, esetleg a visszatérő Smallinggal, akinél viszont óriási kérdés, hogy hány percet bírna ki. Jó hír viszont, hogy Viña visszatért és ott lehet a kezdőben. Tehát lehetne egy „igazi” bal szélső védőnk és nem az „áttelepített” El Shaarawynak kéne vitézkednie a bal szélen, a pálya teljes hosszában.

Valójában még abban se lehetünk biztosak, hogy milyen felállásban fogunk játszani, 3, vagy 4 védővel. Bár sok elemző úgy gondolja, hogy ez a háromvédős felállás állandósulhat, mivel elég jó eredményeket hozott a Genoa és a Zorja ellen. Az is kérdés, hogy ki fog elől kezdeni, Zaniolo, vagy esetleg Shomurodov. Itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

Roma (3-4-1-2): Rui Patricio; Mancini, Smalling, Ibanez; Karsdorp, Pellegrini, Darboe, Viña; Mkhitaryan; Zaniolo, Abraham.

A fogadóirodák szerint a Roma az esélyes a győzelemre. Logikus, ezt mondja a papírforma és főleg ezt mondják a Roma által kihirdetett célok is. Vagyis ezt megint illene megnyerni.

Tehát vasárnap este hatkor Roma-Torino (élő közvetítés Sport2), addig is forza Roma mindenkinek!