Az elveszített derbi után, este Ukrajnában játszunk

Vasárnap a Roma kikapott 3-2-re a Laziotól, egy olyan meccsen, amit a mindkét irányba elkövetett bírói tévedések nagyban tönkretettek.

Szóval sikerült kikapnunk a Laziotól. Nem akarok különösebben belemenni egy taktikai elemzésbe, ez egy kínos és fájdalmas vereség volt, főleg mert annak ellenére, hogy a Lazio nem érdemtelenül nyert, talán a Roma sem érdemelt volna vereséget.

Az első dolog, ami feltűnő volt, az Pellegrini hiánya. Az előző meccsünkön, egy meglehetősen szigorú második sárga lappal kiállították. Ez főleg annak a fényében volt bosszantó, hogy később a derbin a már besárgult Lucas Leiva egy sokkal látványosabb „könyöklést” produkált, mint a múlt héten Pellegrini és Guida bíró úr simán megkegyelmezett neki.

A Roma nem játszott túl jól, nem volt sokkal rosszabb a Lazionál (már ha egyáltalában rosszabb volt), de ismét láthattunk néhány betegséget Mourinho Rómájában, amik kezdenek krónikus jelleget ölteni. A legfeltűnőbb talán, hogy a csapatunk rendszeresen lassan kezdi a meccseket és ez igaz a második félidők elejére is. Mintha nem tudnánk felvenni az ellenfelek ritmusát az első negyedórában, húsz percben. Most is, mire igazán elkezdtünk volna játszani, addigra a Lazio már vezetett a „150 millió eurós eszmei értékű” Milinkovic-Savic, tízedik percben szerzett góljával.

Itt láthatjuk, ahogy Milinkovic-Savic (150 millió euró) megharapta Rui Patriciot. Szájkosarat az ilyenre!

A gól után, a Roma picit magához tért, támadgatott, alakította ki a helyzeteket, aztán a 19-ik percben eljött a meccs kulcsfordulata. Zaniolót lecsapták a Lazio tizenhatosában és miközben a Roma szurkolók egy emberként kiáltottak büntetőt, addig a Lazio szépen lekontrázta a csapatunkat és a „néhai” Pedrónk megszerezte a madarászok második gólját. Hogy is volt az a dolog a volt Roma játékosokról a Roma ellen? Hát igen…

Mókás dolog volt, a büntető elég egyértelműnek tűnt, de Guida bíró úr és a VAR is úgy ítélték meg, hogy a pizsamás védők nem ütöttek elég nagyot Zaniolón, nagyobbat kellett volna rúgni rajta, ahhoz, hogy lefújják az akciót. Nem viccelek, „pártatlan szakértők” is kielemezték, nézték a visszajátszást és végül nem jutott jobb az eszükbe, mint hogy a kontraszt nem volt elég erős. Innen gratulálok minden érintettnek!

Ez a játékvezetői döntés (hiba?) végül el is döntötte a meccset. Ibanez ugyan szépített a félidő vége előtt, de a hátrányban lévő Roma kénytelen volt kockáztatni, miközben a Lazio azt játszhatta, ami a legjobban fekszik nekik. A második félidőben, a 62-ik percben, egy kontra végén, Felipe Anderson meg is szerezte a Lazio harmadik gólját.

A 69-ik percben Guida bíró még feltette a koronát az aznapi tragikomikus szereplésére és adott egy nem létezőnek tűnő büntetőt Zaniolonak. Talán így akart kompenzálni? Most már nem mondhatjuk, hogy elfogult volt ellenünk, mert adott egy kamu tizit? Mivel az előző döntése alapvetően meghatározta az egész meccs alakulását, ez a büntető már nem sokat számított. Ez csak Guida bíró úrnak volt jó alibinek. A szokásos Veretout most is értékesítette a tizenegyest és ez is lett a végeredmény, 3-2 a bilikék unokatesóinknak. Így most már továbbra is alattunk vannak a bajnoki tabellán.

A Roma és főleg Mourinho nagyon agresszíven értékelték a történteket. Üdítő változás ez Di Francesco és Fonseca mesterek „langyos” hozzáállása után. Guida bíró urat és a VAR-t főleg a meg nem adott Zaniolo tizenegyes miatt és Lucas Leiva elmaradt kiállítása miatt kritizálták. Ez utóbbi ítéletet, főleg Pellegrini múlt heti kiállítása miatt, mintha nem lenne egyenlő a bírói mérce, egy eufemizmussal élve. Most egyesek megpróbálják kidumálni Guida bíró úr szerencsétlen ténykedését, azt magyarázzák, hogy Zaniolo lesen volt a meg nem adott büntető előtt. De egyrészt ezt az állítólagos lest Guida bíró úr nem jelezte, az akció folytatódott és a játékvezető  simán semmibe vette Zaniolo letaglózását. Másrészt, mivel sehol sem mutattak „kivonalazott” képet az állítólagos leshelyzetről, a les párti, madarász szimpatizánsok mindenhol az alábbi képre hivatkoznak, amin szerintük egyértelmű a les. Ez meg annyira szánalmas érvelés, hogy erre én inkább nem is mondanék semmit.

Les? Hát ha te mondod, akkor biztos úgy van…

A meccs után, Mourinho a pálya közepén tartotta meg a meccs utáni beszédét, körbeállták őt a játékosok és a stábja. Mourinho a drámai hatások mestere: nem szégyelljük magunkat, nem menekülünk, nem bujkálunk  a vereség után. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, Mourinho egy újabb cirkuszt rendezett, mert a Lazio covid ellenes protokollja szerint, az újságírók nem lehettek személyesen jelen, amit Mourinho úgy értékelt, hogy a szövetség akadályozza az ő kommunikációját a sajtóval. Annyiból nehéz vele vitatkozni, hogy a Lazionak nincs sok köze ahhoz, hogy a Roma edzője hogyan érintkezik a sajtóval. Dugják csak el a saját edzőjüket, ahova akarják, de az ellenfél edzőjét tessék békén hagyni.

A bírói téma lezárására, még érdemes megemlíteni, hogy az olasz játékvezetői körök állítólag negatívan értékelték Guida bíró úr teljesítményét a derbin. Na nem az elbaltázott ítéletek miatt, azokkal szerintük minden a legnagyobb rendben van. A bírók, élükön a derék Rocchi bíró úrral, azért dühösek, mert Guida nem állította ki Mourinhót. Jelek szerint továbbra is úgy lehet karriert befutni bíróként Olaszországban, ha a Roma ellen „tévednek”. Állítólag megígérték, hogy a jövőben „nagyon szigorúak” lesznek Mourinhoval, tehát a Rómával. Vagyis tekintsük magunkat megfenyegetve! Hehe, szerintem meg tehetnek egy szívességet és elmehetnek a jó büdös francba! Fenyegetőznek? Szerencsétlenek, úgysem tudnak csinálni semmit, amit már eddig is ne csinálnának rendszeresen. Az ilyen szöveggel  csak az olyan csapatokat lehet megijeszteni, akik rendszeresen élvezik a bírói hibák kedvezményeit (hadd ne írjam ide kikre gondolok, mind ismerjük őket), vagy az olyan játékosokat mint Ciruzzo Immobile, aki ha nem kap többé tizenegyest, akkor csak minden szökőévben fog gólt rúgni.

Egyesek szerint, Zaniolo, miután lecserélték, „obszcén gesztust” tett, az őt folyamatosan inzultáló pizsamás szurkolók irányába. Részemről nagyon tetszett a gesztus, szép és kimondottan rokonszenves megnyilvánulásnak tartom. Ha a Lazio szurkolók büntetlenül beszélhetnek „etnikai háborúról”, akasztott figurákkal fenyegetőzhetnek, viccelődhetnek egy népirtásban elhunyt kislány emlékével és ezek a dolgok mind „elfogadható szurkolói magatartásnak” számítanak, akkor Zaniolo gesztusa is szép és nemes volt. Csak így tovább! Főleg annak a fényében, hogy a műfelháborodás ellenére, Zaniolót nem tiltották el, hanem kapott egy tízezer eurós bírságot. Innen üzenem Zaniolonak: Nicoló, ennél jobban nem költhetted volna el azt a pénzt! Kimondottan megérte! Kéne rendezni neki előre egy gyűjtést a következő derbire is!

Apropó gesztusok, sokan kritizálták Mourinhót Zalewski játéka miatt, hogy nem kellett volna becserélni a srácot, amikor esetleg még kiegyenlíthettünk volna. Szerintem ez nem ilyen egyszerű, elnézést, de szerintem ezek a kritikusok alábecsülik Mourinhót és nem veszik figyelembe a helyzet egészét. Zalewski apja pénteken hunyt el, egy hosszú betegség után, ezért viselt a Roma fekete karszalagot. A temetése a derbi másnapján volt, Poliban, Zalewski falujában, ami félórára van Tivolitól. Ott volt Tiago Pinto, Mourinho, Pellegrini, Mancini, El Shaarawy, Darboe és a srácok a Roma korosztályos csapatából, akikkel Zalewski együtt nőtt fel: Calafiori, Bove, Tripi, Morichelli… Ott volt Alberto De Rossi és Bruno Conti is, aki anno a Rómába vitte Zalewskit. Meg ott volt Zibi Boniek is, aki elvitte a srácot a lengyel válogatottba. Apropó válogatott, a lengyeleknek annyira tetszett Zalewski, hogy kivitték az U-20-as vébére, a három évvel idősebb srácok közé. De most már a felnőttekkel is játszott, az első meccsén jegyzett egy gólpasszt (igaz, hogy „csak” San Marino ellen). Nem olyan egyértelmű dolog az ilyen mértékű részvétel az ilyen eseményeken, főleg amikor háromnaponta játszanak és Poliban töltik az egyetlen pihenő napjukat.

Az is hozzátartozik, hogy mikor pénteken meghalt az apja, akkor Mourinho felajánlotta Zalewskinek, hogy menjen nyugodtan haza, legyen a családjával, ne törődjön semmivel. De a srác azt mondta, hogy ha tudja őt használni, akkor ő inkább marad a csapattal! Ezek után, Mourinho adott Zalewskinek tíz perc játékot a derbi végén. Nem kellett volna? Soknak tűnik? Lehet, hogy ha becseréli Borja Mayoralt, vagy Villart, vagy Diawarát, vagy tudom is én kit, akkor kiegyenlítettünk volna. Na de erre nincs semmilyen garancia! Ahogy azt sem lehetett tudni, hogy Zalewski mit fog tudni csinálni, mert utólag mondhatjuk, hogy nem volt jó csere, de ez a srác amúgy minden csak nem ügyetlen, nem lehetett őt előre leírni.

Szerintetek mit gondol most Zalewski Mourinhoról? Mit gondol Mourinhoról a többi játékos a keretben? Az ilyen dolgok miatt mennek Mourinhoért a tűzbe a játékosai! Mert mindenki látta abban az öltözőben, hogy amikor baj volt, akkor Mourinho hogyan bánt a „kis” Zalewskivel. Szerintem ez bőven megért tíz percet a meccs végéből, megérte Mourinhonak és megérte a csapatnak, a játékosoknak is, még akkor is ha végül Zalewski nem volt „jó csere”!

De tegyük túl magunkat a derbin, nincs megállás, ma este már Ukrajnában játszunk, a Zorya Luhansk/Zorja Luhanszk/Зоря Луганськ (nem kívánt törlendő) ellen. Az ukránok megnyerték a két utolsó meccsüket a bajnokságban, a Dnipro és az Odessa ellen és jelenleg a bajnoki tabella negyedik helyén állnak, holtversenyben az Oleksandriyával, 9 forduló után, 5 győzelemmel, 2 döntetlennel és 2 vereséggel. A Konferencia Ligában elvesztették az első meccsüket, kikaptak 3-1-re a Bodo/Glimttől. Mondhatnánk Európában mindig kikaptak, úgy estek ki az Európa-ligából, hogy kétszer kaptak ki a Rapid Wientől. A támadó játék az erősségük, a bajnokságban meccsenként több mint 2 gólt szereznek, de Európában már sokkal több gondjuk van, 9 gólt kaptak 3 meccsen, a Rapid és a Bodo/Glimt ellen.

Mindenki nyugodjon meg…

Az elemzők Kochergint emelték ki az ukrán játékosok közül. A 25 éves ukrán támadó középpályás, vagy nevezzük inkább „trequartistának”, 5 gólnál és 2 gólpassznál tart az idei szezonban. Több elemző szerint, egy 4-3-3-as felállásra lehet majd számítani, ami a védekező fázisban átváltozik 4-1-4-1-re. Mourinho viszont a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy alaposan kielemezték az ukránokat, megnézték a Zorya elmúlt meccseit, Európában, meg a bajnokságban és külön kiemelte az ukránok fegyelmezett, jól szervezett 4-4-2-es felállását. Reméljük, hogy Mourinhoék jó videót néztek, nehogy az legyen, hogy véletlenül egy másik ukrán csapatból készültek fel! Mindenesetre itt egy tipp az ukránok kezdőjére:

ZORYA LUHANSK (4-3-3): Matsapura; Khomchenovskyy, Vernydub, Cvek, Juninho; Nazaryna, Buletsa, Kochergin; Sayyadmanesh, Gromov, Kabaiev

Az elemzők szerint, a Rómánál alapos rotálásra lehet számítani. Ibanez játékára számítanak a jobb szélen (ennyit Reynoldsról), meg Smallingra a kezdőben a védelem közepén (esetleg párban Kumbullával). A bal szélen ismét láthatjuk Calafiorit, a középpályán meg Diawarát és Villart, akik jól tennék, ha élnének a ritka lehetőséggel. Pellegrinire is számíthatunk, mivel hála a bíróknak pihent a hétvégén. Elől, a befejező csatár posztján, az elemzők inkább Shomurodov játékára számítanak, de Borja Mayoral is végre lehetőséget kaphat. Itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

ROMA (4-2-3-1): 1 Rui Patricio; 3 Ibanez, 6 Smalling, 24 Kumbulla, 13 Calafiori; 8 Villar, 42 Diawara; 11 Perez, 7 Pellegrini, 92 El Shaarawy; 14 Shomurodov.

Esélylatolgatásnak látszólag nincs értelme, a fogadóirodák oddsai is óriási Roma fölényt jósolnak. Reméljük, hogy ez majd a pályán is manifesztálódni fog. Kár is pazarolni a szót: kötelező győzelem. Ezt papíron csak mi ronthatjuk el.

Nem is nyújtom tovább a posztot, este háromnegyed  hétkor Zorya-Roma (Magyarországon „rendes” tévén nincs élő közvetítés, csak streamen, az RTLmost+-on) és forza Roma mindenkinek!