Megyünk Szardíniába

A Roma szombaton Cagliariba, a Sant’Elia stadionba  látogat, a Serie A tizenötödik fordulójában.

Elnézést, a megszokás, azt mondtam, hogy Sant’Elia stadion? Már egy ideje nem! Azt akartam mondani, hogy a Sant’Elia parkolójában található Sardegna Arenába. Igen, mert a kalandos történetű Sant’Elia stadion sorsa egy ideje már végleg megpecsételődött, le lesz bontva és a helyére egy új, korszerű stadion fog épülni, ami a reprezentatív szardíniai klub saját tulajdonában lesz. A hangzatos „Sardegna Arena” név valójában egy ideiglenes létesítményt takar, ami el lesz tüntetve az új stadion átadása után, várhatóan 2020-ban és a területből újra parkoló lesz. Ezt 2016-ban és 2017-ben döntötték el. Ha összehasonlítjuk ezt a Roma bürokráciai vesszőfutásával, a maga stadion projektjével, az olasz fővárosra nézve elég kedvezőtlen párhuzamot vonhatunk, Cagliari és Róma városainak a vezetői között.

A „Szardínia” keresésre a gugli többek között ezt a képet köpte vissza, a kép címe: „Szardínia csodái”. Tehát csodáljuk együtt „Szardínia csodáit”!

De inkább lapozzunk és térjünk rá a Cagliari csapatára. A nyári átigazolási szezonban megváltak egy sor játékostól, Capuano és Krajnc a Frosinonéba távoztak, Melchiorri a Perugiába, Castan kölcsöne is lejárt, illetve egy sor másik, talán kevésbé fontos játékos is távozott. Így lett helyük vásárolni és vettek is egy sor nagyon fontos játékost. Érkezett Srna a Shakhtarból, Castro a Chievoból, Cerri a Juveból és Bradaric a HNK Rijekából. Összességében elmondható, hogy Maran mester csapata, a sok távozó ellenére, igencsak megerősödött.

A Cagliari egy idegenbeli siker után érkezik, az olasz kupában a Chievo ellen, de ennek ellenére nincsenek a legjobb formában, ezelőtt a győzelem előtt volt zsinórban három döntetlenjük, illetve egy vereségük a szokásos Juve ellen. Persze az is tény, hogy a Cagliarit egészen más célokra építették mint például a Rómát, szóval nekik ezek a döntetlenek nem is olyan tragikusan rossz eredmények. Az ő céljuk a kiesés elkerülése és eddig ezt teljesítették. Nem nekik kell izgulniuk, hanem a Rómának, mert a sok hangzatos kiáltvány ellenére, a két csapat között alig 4 pont a különbség a tabellán. Ehhez vegyük hozzá, hogy a Sardegna Arenában a Cagliari az idén még sosem került hátrányba és egy elég nehéz meccs körvonalazódik a Roma számára.

Ez is Szardínia. De a meccs nem ott lesz, ez csak valami szépen kifestett halászfalu, aminek az indián neve valószínűleg az lenne, hogy „turista csapda”.

Római szempontból nézve jó hír lehet, hogy a meccsről hiányozni fog a Cagliari legújabb üdvöskéje, a kiváló Nicoló Barella, akit két sárgával kiállítottak az előző fordulóban a Frosinone ellen.  Castro pedig az egész szezonra kidőlt egy keresztszalag sérüléssel. Itt egy tipp a kezdőjükre:

Cagliari (4-3-2-1) Cragno; Srna, Klavan, Ceppitelli, Padoin; Faragó, Bradaric, Ionita; Joao Pedro, Farias; Pavoletti.

A Rómánál közben továbbra is kitart a sérüléshullám, az utolsó áldozat Lorenzo Pellegrini, aki edzésen rásérült a korábbi izomsérülésére és akit lehet, hogy az idén már nem is fogunk látni. De valójában már ez az információ is elavult, tegnap óta már Manolas is lesérült és erősen kétséges az ő játéka is. A sérültjeink névsora tényleg tekintélyes: De Rossi, El Shaarawy, Dzeko, Coric, Pellegrini, Karsdorp. És ezek csak az „abszolút sérültek”! Több játékos ugyan ott lesz a keretben, de nem száz százalékosak, távolról sem.

A lista a Cagliari ellen.

Tehát a Roma kezdőjét nagyban a játékosok kondíciója fogja megszabni, Di Francesco mesternek pedig alkalmazkodnia kell majd. A mai sajtótájékoztatón többek között elhangzott, hogy Florenzi most nem elől fog játszani, hogy ezúttal „terzinoként” számíthatunk rá. Elhangzott, hogy Manolas lesérült, hogy kb. 50%-os, el fog utazni a csapattal, de majd ott fog eldőlni, hogy játszik-e. Elhangzott, hogy a két jeles argentin, Pastore és Perotti még nem fognak kezdeni. Elhangzott, hogy Marcano bevethető, mert amúgy nagyon jól dolgozik az edzéseken. Elhangzott, hogy Di Francesco mester most sokat foglalkozik Riccardival. De az egyik legárulkodóbb megnyilvánulás talán az volt, amikor Di Francesco mester tréfásan megjegyezte: „Több megoldást is mérlegelek, amik a segítségünkre lehetnek. De most csak annyit tehetünk, hogy imádkozunk.”

Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére és akkor ezek szerint imádkozzunk:

Roma (4-2-3-1): Olsen; Florenzi, Fazio, Marcano, Kolarov; Cristante, Nzonzi; Ünder, Zaniolo, Kluivert; Schick.

Zaniolót a kezdőbe jósolják a Cagliari ellen is.

Az Inter és Rocchi bíró úr ellen kiharcolt döntetlen után, a Rómának továbbra is nagy szüksége lenne a pontokra. Némi bizakodásra adhat okot, hogy a fekete-kék milánóiak ellen, a tartalékos Roma néha meglepően jól játszott. Például Zaniolo, aki eredetileg a Nainggolan üzlet „borravalójaként” érkezett, egyre többet és egyre jobban játszik, Florenzi mindkét oldalon veszélyes tudott lenni, Kolarov néha tavalyi önmagát idézte és még Schicknek is volt egy pár megmozdulása, ami némi reményre adhat okot. Di Francesco mester pedig megmutatta, hogy a Roma vészhelyzetben ki tudott állítani egy több mint tisztességes csapatot.

A fogadóirodák természetesen Roma sikert jósolnak, látszólag elég komoly fölényben vagyunk. Persze az idén a „kicsik” ellen a Roma eddig nem vizsgázott túl jól, mondhatnánk eddig parádésan megbukott. Szerintem A Cagliari ellen sok fog múlni azon is, hogy mennyit sikerül majd átmenteni az Inter elleni hozzáállásból.

Florenzi az idén egyre kapitányosabbnak tűnik.

Semmi más nem jut az eszembe, de szerintem nincs is mit hozzáfűzni, szombat este hatkor Cagliari-Roma (élő közvetítés 17:40-től a DigiSport1-en) és forza Roma mindenkinek!