Megfogyva bár de törve nem, egy BL-vereség és továbbjutás után, következik az Inter

Vasárnap este egy megfogyatkozott Roma az Intert fogadja az Olimpicóban, a Serie A tizennegyedik fordulójában.

Hol is tartunk most? Továbbjutottunk a BL csoportból! Hurrá! Az előzetes várakozásoknak megfelelően, a második helyen, a szokásos Real Madrid mögött. Ugye milyen sokat számít, hogy hányadik kalapból sorsolják a csapatot és az ellenfeleket? Nagyjából ennyi a jó hír a csapat körül. Illetve még ki lehetne emelni néhány játékos egyéni jó szereplését, mint például a fiatal Zaniolo, de evvel tényleg elfogytak a pozitívumok.

Szép dolog Európában vitézkedni, összecsapni a BL címvédővel, meg hasonlók, jót is tesz a kasszának, de jön a mindennapok rideg valósága és szembe kell nézni a bajnoki tabellával. A Roma az idén a bajnokságban sorra okozza a csalódásokat, fejből fel tudom sorolni: az Atalanta cseréi, a Chievo, a Bologna, a Spal és múlt hétvége óta már oda lehet biggyeszteni az Udinesét is. Megannyi meccs, amiket meg kellett volna nyerni, hogy „tapadjunk az élmezőnyre”. Megannyi csalódás, amik után egyre nehezebb bízni ebben a technikai projektben.

A múlt és a jelen.

Az alibik hasznos dolgok is lehetnek, a segítségükkel elkerülhetjük a szélsőséges helyzetek kialakulását, nem durvulnak el annyira a viszonyok. Amikor azt mondjuk, hogy nem Di Francesco mester adta el Alissont, Nainggolant és Strootmant, hogy a „velejéig gonosz és végtelenül ostoba” Monchi tehet mindenről, akkor nehéz lenne evvel az állítással vitatkozni. Nem utolsó sorban azért is, mert Di Francesco mestert is Monchi hozta, szóval a mi agyonsztárolt spanyol sportigazgatónk felelőssége, a mostani helyzet kialakulásában, minden szempontból egyértelmű.

Sokkal ingoványosabb talajra lépünk, ha elkezdjük elemezni Di Francesco mester felelősségét és eredményeit. A BL elődöntő hőse, a nagy romanista, aki nagyon rokonszenves és remek szakember. Igen, de mi a helyzet az eredményekkel? Azok hol maradnak? Kezdjük a tavalyi szezonnal, hasonlítsuk össze Spalletti utolsó és Di Francesco első szezonját: 87 pont, 90 gól és második hely a „kopasszal”; 77 pont, 61 gól és harmadik hely Di Francescóval. Ezek a tények. Azért jutottunk ki az idei BL-re, mert egyrészt a riválisok is bizonytalankodtak, másrészt megváltoztatták a szabályokat és az első négy helyezett automatikusan bejutott a BL csoportkörébe. Persze az is tény, hogy közben a pozitív oldalon volt egy BL elődöntő is, ami óriási eredmény!

Abban bízhattunk, hogy a második szezonjában Di Francesco csapata már jobb lesz, de az idén a csapat egyértelműen szenved, korábban is volt eredményválság és gyakran voltak gondok a mutatott játék képével is, de ez a mostani elhúzódó állapot sokkal súlyosabbnak tűnik a tavalyinál. Kívülről nézve olyan, mintha nem lenne összhang a csapat és az edző, illetve a klub vezetése és a technikai irányítás között.

Dzeko egy darabig még sérült lesz, tehát Schickre leszünk utalva vasárnap este is. Itt az ideje, hogy összekapja magát!

Di Francesco és a Roma helyzete most különösen nehéz. Vessünk egy szempillantást a bajnoki táblázatra, konkrétan az aljára és nézzük meg, hogy kik tanyáznak odalent. Azt láthatjuk, hogy a Rómának eddig sikerült pontokat veszítenie 4 csapat ellen az utolsó 6 közül. Ízlelgessük ezt egy kicsit. Illetve másként is meg lehet közelíteni, az első 13 forduló alatt, a Roma játszott nyolc csapattal a táblázat alsó feléből, konkrétan az utolsó hattal is és csak nagyjából a megszerezhető pontok felét tudta elhozni. Úgyis mondhatnánk, hogy most az Inter ellen kéne behozni, például a Spal ellen elpazarolt pontokat. Közben egyre messzebbre kerülünk a hőn áhított első négy helytől.

Ráadásul nem elég az eredményválság, a technikai és taktikai problémák, a Roma nyakába szakadt egy helyre kis sérüléshullám is. Lassan már nem az a kérdés, hogy kiket játszat Di Francesco mester, hanem ki az, aki vállalni tudja a játékot. Az utolsó „örömhír” El Shaarawyról szólt, aki a Madrid ellen sérült le, azt olvastam, hogy Dzekóval és Coriccsal együtt valamikor karácsony környékén fognak visszatérni, hogy megcélozzák a Juve elleni meccset 22-én. De Rossi továbbra is külön edz, kúrálja a begyulladt térdét. Pellegrinit is kúrálják, de azt olvastam, hogy megpróbál majd ott lenni az Inter ellen, hasonló a helyzet Pastoréval is.

Fentiek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére:

Roma (4-2-3-1): Olsen; Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov; Nzonzi, Cristante; Ünder, Zaniolo, Kluivert; Schick.

Zaniolót a kezdőbe jósolják. Helyes! Én az Inter ellen betenném Santont is!

Beszéljünk az Interről is, a mi „néhai” Spalletti mesterünkkel a kispadon. Az Inter szárnyal! Na jó, nem olyan nagyon magasan, de azért szépen repül és eddig még nem zuhant le. Harmadik hely, alig egy pontra a Napoli mögött és tartják a célkitűzéseiket a bajnokságban, nem úgy mint a Roma. Valójában az olasz média, jó szokásához híven, már el is kezdte volna „hülyíteni” a sok interista szurkolót, már jöttek a baromságaikkal, hogy „az Inter az Anti-Juve”, meg „cél a bajnoki cím”… De november közepén az Atalanta csúnyán elütötte őket 4-1-re és legalább egy időre befogta a bajnoki címről hadováló újságírók száját. Az is hozzátartozik, hogy ők nem az Atalanta cseréi ellen játszottak, őket a kezdő csapat verte el.

Az Inter is „BL-ezik” (megköszönhetik De Vrijnak,  a „BL-hősnek”), csak ők még nem jutottak tovább a csoportjukból. Jelenleg harmadikak, azonos pontszámmal a második Tottenham mögött, akiktől szerdán kikaptak 1-0-ra Angliában. Jó hír, hogy az utolsó fordulóban a már biztosan utolsó PSV-t fogadják, a Tottenham meg megy a Nou Campba a Barcelona ellen. Rossz hír, hogy a Barca már biztos csoportelső, attól függetlenül, hogy mit játszanak az angolokkal, szóval ha a katalánok nem teszik oda magukat és elengedik a meccset, akkor az Inter tavasszal mehet „Európa-ligázni”. Mielőtt különösebben kihúznánk magunkat, hogy „bezzeg mi mennyivel jobbak voltunk a BL-ben, mert mi már továbbjutottunk”, azért nézzük meg a csoportok összeállítását is.

A „kopasz” eddig kétszer játszott az Interrel a Roma ellen és sajnos a mérlege eddig pozitív, tavaly 3-1 az Olimpicóban és 1-1 a San Siróban. Ha viszont Spalletti összes meccsét nézzük a Roma ellen, akkor már vidámabb a kép, a többi klubja (Empoli, Sampdoria, Venezia, Udinese) kispadján 17-szer találkozott a Rómával, ebből 4-szer nyert, 4-szer döntetlent játszottak és 9-szer kikapott. Kár hogy most az Interrel jön, jobb lenne ha mondjuk a Veneziával jönne… Bár mi utoljára az Udinese ellen is…

Az interisták ünneplik a Rolexeket, amiket Icardi vett a csapattársaknak. Reméljük a Roma elleni meccs után is csak a szép új óráiknak tudnak majd örülni.

Spalletti mesternek is lesznek hiányzói a szombati meccsre, egyrészt Dalbert sérült, másrészt a mi egykori közönségkedvencünk, Nainggolan is összeszedett egy izomsérülést. Ismerve a mi hagyományainkat a volt romanistákkal, én egyáltalán nem bánnám, ha Nainggolan kihagyná ezt a meccset. Romanistának amúgy is ott lesz Politano, akit ráadásul a kezdőbe jósolnak. Apropó kezdő, az elemzők elég magabiztosak az Inter kezdőjét illetően, szerintük az egyetlen kétség a védelemben merül fel, az egyik középső védő poszton, a „BL-hős” De Vrij és a brazil Miranda között. Elől viszont biztosan ott lesz a „rokonszenves” Icardi, aki eddig 10 gólnál tart 5 meccsen a Roma ellen és akivel jó lenne ha a védelmünk kivételesen tudna már kezdeni valamit. Ja és mielőtt valaki azt gondolná, hogy Icardi a Roma elleni góljai miatt lett „rokonszenves”, ezt a leghatározottabb módon cáfolnám! Icardiról szóló referenciákért mindenki forduljon bizalommal Maxi Lopezhez, csak hogy értsük egymást.

Fentiek alapján itt egy tipp az Inter kezdőjére:

Internazionale (4-2-3-1):  Handanovic; D’Ambrosio, Miranda, Skriniar, Asamoah; Vecino, Brozovic; Perisic, Borja Valero, Politano; Icardi.

Szokás szerint nézegettem a fogadóirodák oddszait és viszonylag kiegyenlítettek az esélyek, enyhe Inter fölénnyel, ami azért elég sokat elárul a helyzetünkről, tekintettel arra, hogy mégiscsak Rómában rendezik a meccset. Felesleges is leírni, hogy milyen fontos lesz ez a meccs a Rómának. Egyrészt olyan helyzetben vagyunk, hogy nekünk már minden bajnoki meccs fontos, másrészt nagyon jót tenne a csapatnak, ha eredményt tudnának produkálni a harmadik helyezett Inter ellen.

Ilyenkor erre illik emlékezni…

Sok helyen írnak olyanokat is, hogy ez a meccs sorsdöntő lehet Di Francesco mester számára, hogy Pallotta elnök úr állítólag nagyon elégedetlen a bajnoki eredményekkel és az Inter elleni meccs lehet a vízválasztó. Szerintem nem feltétlenül helyes az Inter elleni meccs alapján megítélni Di Francesco eddigi munkáját, pláne nem amikor alsó hangon 4-5 játékosa is sérült lesz. Ugyanakkor meg ide vezetett a sok rossz eredmény a „kis” csapatok ellen, azokat viszont nagyon nehéz kimagyarázni! Részemről szurkolok, hogy vasárnap olyan eredmény szülessen, amivel Di Francesco legalább egy időre el tudja hallgattatni a kritikusokat.

Tehát vasárnap este fél kilenckor Roma-Inter (élő közvetítés 20:10-től a DigiSport1-en), addig is forza Roma mindenkinek!