Bologna-Roma elé

A Roma a klasszikus olasz foci időpontban, vasárnap délután háromkor fog fellépni a Dall’Ara stadionban a Bologna ellen.

Eddig sajnos elég kevés sikert értünk el az idei szezonban, itt az alkalom, hogy változtassunk ezen. Az ellenfél a Bologna lesz, a kispadon az „igazi” Inzaghival. A Bologna nem tűnik legyőzhetetlen ellenfélnek, 5 meccs alatt egy, azaz egy darab pontot sikerült összegyűjteniük, azt az egyet is „csak” a kiesőjelölt Frosinone ellen.

A bolognaiak a nyáron megváltak több fontos játékostól is, Verdi a Napoliba távozott, Mirante ugyebár a mi kispadunkat őrzi, az ifjabb Di Francesco, a mi mesterünk fiacskája, pedig a Sassuolóhoz távozott. De elment Masina, Torosidis, Crisetig és Ferrari is, mind olyan játékos, akik korábban jól szerepeltek és most segíthetnének a csapatnak a nehéz időszakban.

Természetesen voltak igazolások is, olyan játékosok érkeztek, akik fontosak lehetnek az elkövetkező szezonban, például Falcinelli a Fiorentinából, Mattiello a Spalból, Dijks az Ajaxból, Calabresi a Bresciából, Santander a Copenhagenból, Svanberg a Malmöből és természetesen immár ott figyel a mi néhai Skorupskink is.

Focistának eddig jobb volt mint edzőnek, reméljük, hogy ez holnap se változik.

Egyből szemet szúr a kapuscsere a két klub között, a veterán Mirante 4 millióért érkezett a Rómába. Talán nem ilyen későn, ennyi idővel a leigazolása után kéne szóba hozni, de Mirante szerintem egy kimondottan jó vétel volt. Még olyat is hallottam, aki a mi „néhai” Lobontunkhoz hasonlította és ez egy óriási tévedés. Mirante egy nagyon is jó kapus, aki például a Bolognában 87-szer lépett pályára az elmúlt 3 szezon alatt, míg Lobont valójában már jó ideje nem volt aktív. Skorupski meg 9 millióért távozott a Bolognába, mivel úgy érezte, hogy neki mindenképpen kezdenie kell, a Roma viszont nem így érezte, ami szerintem érthető.

Bolognában van egy másik volt romanista is, Mattia Destro, aki 2012-ben a Roma sztárigazolása volt, kemény 16 millió euróért. Mind ismerjük Destro pályafutását, miután Rómában szerzett 29 gólt 68 meccsen, továbbadtuk a Milannak, ahol szintén nem váltotta meg a világot és 2015 óta már a Bolognát erősíti, 25 gól 90 meccsen.

Di Francesco mostanában egyre idegesebbnek tűnik, hozzátenném joggal.

Hogyan fognak játszani? Ki tudja? Eddig Pippo Inzaghi nem volt túl sikeres, az ügyetlenebb öccse sokkal jobban szokott szerepelni a madarászok kispadján. Azt tudni lehet, hogy Pulgar el van tiltva, Donsah sérült, meg a „nyugdíjas” Palacio és Destro játéka is bizonytalan. Ez utóbbi esetében, tekintettel a volt romanisták babonájára, én abban bízom, hogy Destro pihenni fog ellenünk, jobb a békesség.

A sajtótájékoztatók után, az elemzők úgy gondolják, hogy Inzaghi át fog váltani a megszokott 3-5-2-ről, 4-4-1-1-re, amit korábban akkor használt, amikor hátrányba kerültek.  A középpályán valószínűleg kezdeni fog Nagy Ádám. Itt egy tipp a kezdőjükre:

Bologna (4-4-1-1): Skorupski; Mbaye, Danilo, De Maio, Dijks; Poli, Nagy, Dzemaili, Mattiello; Okwonkwo; Santander.

A Roma számára ez a meccs máris döntő jelentőségű. Ezúttal ez nem egy közhely, amikor a Roma utoljára nyerni tudott még javában a nyaralással voltunk elfoglalva, most meg lassan szeptembernek is vége lesz. Vereségek és döntetlenek jellemzik az idei Rómát, gondok vannak, még nem válság, nevezzük „válságocskának”, de ha nem nyerünk a Bologna ellen, akkor ebből igazi válság lesz!

A „kis hollandnak” állítólag nagyon nem ízlett a tribün a Madrid ellen. Nem baj, most bebizonyíthatja, hogy a kezdőben a helye.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Pastore játszhat, az is elhangzott, hogy Kluivert kezdeni fog, illetve tegnap Perottit a kezdőkkel próbálták ki az edzésen, Coric és Karsdorp pedig a keretben sincsenek. A holland esetében vannak olyan pletykák, hogy fegyelmi problémák vannak, állítólag összeszólalkozott Di Francescóval a madridi meccs előtt. Ezek alapján itt egy tipp a Roma kezdőjére is:

Roma (4-3-3): Olsen; Florenzi, Manolas, Fazio, Kolarov, Cristante, De Rossi, Pastore; Kluivert, Dzeko, Perotti.

Több dolog is elhangzott a sajtótájékoztatón, például Di Francesco megpróbálta elmagyarázni Nzonzi játékát a középpályán, hogy tőle soha nem is várta egy hagyományos „mezzala” játékát. Ebben mondjuk tagadhatatlanul igaza volt, a francia tényleg nem úgy játszott. Megvédte Schicket, pontosabban kihangsúlyozta a cseh fontosságát a Roma számára. Megmagyarázta azt is, hogy mit keresett Kluivert Madridban a lelátón, a mester azt mondta, hogy lehetne akár egy üzenet is, de valójában arról van szó, hogy nem vihetett mindenkit a kispadra, majd bejelentette, hogy a holland holnap biztosan kezdeni fog.

A sajtótájékoztatón Di Francesco mester nagyon feszültnek tűnt, támadta a médiát, konkrétan a csapat kritikusait. Ennek még meglehet a böjtje, gondoljunk csak Spallettire, aki hadat üzent a médiának és mi lett a jutalma. Összességében elmondható, hogy rossz hangulat uralkodik a Roma körül, mindenki érzi, hogy ha nem sikerül megfordítani a negatív trendet, ebből nagyon könnyen, nagyon nagy baj lehet.

Utoljára márciusban ez a meccs egy nyögvenyelős 1-1 lett, Dzeko egyenlítő góljával a 76. percben. Ez az eredmény most nem lenne elég, nagyon nem!

Nézegettem az esélyeket a szokásos fogadóirodáknál és papíron ezt a meccset le sem kéne játszani, zavarba ejtő fölényben van a Roma. Ugyanakkor az egész Roma környékéről nagyon negatív kisugárzások érkeznek. Arra is számíthatunk, hogy a Bologna kellőképpen fel lesz tüzelve, a Roma egy erős csapatnak számít, minden bizonnyal jól akarnak majd szerepelni. Ott is látták a Chievónak és az Atalanta cseréinek a meccsét ellenünk, tudják, hogy nekik is van keresnivalójuk.

Tehát itt az idő, hogy a Roma felébredjen! El kell verni a Bolognát, nincs más alternatíva! Ennek a meccsnek komoly jelentősége lehet több játékos és Di Francesco mester számára is. Igen, már itt tartunk. Nevetni fogtok, de ennek a meccsnek bizonyos szempontból most nagyobb tétje lett, mint szerdán a madridinak.

Nincs is mit hozzátenni, vasárnap délután Bologna-Roma, ami máris egy sorsdöntő meccs lesz a bajnokság szempontjából (élő közvetítés 14:40-től a Digisport 1-en), addig is forza Roma mindenkinek!