EL: Roma – Viktoria Plzen, beharangozó

Nem tudom melyik a rosszabb, egy elveszített bajnoki mérkőzésről összefoglalót írni, vagy az azt követő tétmérkőzés felvezetőjét megfogalmazni? Költői kérdésem nem vár válaszra, viszont most tovább kell lépni a „bergamói kudarcon”. Hiszen csütörtök este az EL csoport megnyerése lesz a feladat.

Szép trófea
Szép trófea

Nem múlhatott el a vasárnap délutáni vereség komoly viharok nélkül. Egyrészt a szurkolók sikeresen randalíroztak egyet hazafelé jövet. Ennek a büntetése még nem tisztázott, de egyes források már a torinói utazás letiltásáról írnak. Ezzel ráérünk később foglalkozni, emellett olyan dolgokat is olvashattunk, hogy a mérkőzés utáni video elemzésen Spalletti egészséges vitába keveredett több játékossal, a leghangosabb a hírek szerint Manolas volt. Nem szerencsés mindez, pláne egy ilyen eredményt követően…

De próbáljunk meg a csehek elleni mérkőzésre orientálódni. Rómától 900 kilométerre fekvő, Plzen költőien szép városkájából érkezik soros ellenfelünk. A 105 éves egyesület az elmúlt években éli fénykorát, több nemzetközi kupaszerepléssel a háta mögött bőven az elfogadható szinten muzsikálnak. Hazájuk bajnokságát vezetik, az EL-ben eddig három pontjuk van, ami nem sok, de a hátralévő két mérkőzésen szerencsés esetben még kiharcolhatják a továbbjutást.

Fazio csütörtökön is játszik majd
Fazio csütörtökön is játszik majd

Első nekifutásra, szeptember 15-én Csehországban 1-1-s döntetlen született. Perotti büntetőjére Bakos válaszolt, gyorsan az első félidő első harmadában. Majd egy unalomszagú remi lett az egészből. (kísérteties hasonlóságokat vélek felfedezni az Atalanta elleni mérkőzéssel, idegenben gyors vezetés Perotti büntetője révén, majd egy kínos eredmény a végére) Persze, messze már a szeptember, de azért jobb lett volna azon a mérkőzésen is bebiztosítani a győzelmet, majd három ponttal hazatérni, és régen megnyerni ezt a vékonyka csoportot. De ez itt Roma, itt nem így mennek a dolgok!

A sörvárosiak hétvégén gólnélküli döntetlen játszottak a Mlada Boleslav ellenében. Ettől még a tabella élén maradtak. Ez volt egyébként az idei kiírásban a harmadik pontosztozkodásuk. Roman Pivarnik jól kormányozza a cseh léptékkel erős csapatát. Az AS Roma hétvégi eredményét mindenki ismeri, ne foglalkozzunk vele többet. Ettől még a csütörtök esti mérkőzés favoritja a Roma, nem is lehet kérdés.

Szeptemberben Gerzon is szerephez jutott
Szeptemberben Gerzon is szerephez jutott

Várhatóan 4-4-2-s hadrendben kezdik majd a találkozót vendégeink. Méghozzá ezekkel a legényekkel: Bolek; Mateju, Hejda, Hubnik, Limbersky; Kopic, Kaçe, Horava, Zeman; Duris, Bakos. Ahogy a játékosok után olvasgattam, két apró érdekességnél többet nem igazán találtam. 1. a színes hajú Zeman nem rokona többszöri cseh edzőnknek, 2. a rutinos Limbersky megfordult Olaszországban, mégpedig 2004-ben a Modena csapatát erősítette. Pont.

Spalletti kiheverve a hétvégét, előreláthatólag 4-3-3-s felállását fogja alkalmazni. Gyakorlatilag a vasárnapi kezdőre lehet számítani, leszámítva Szczesny-t. Az EL elsőszámú kapusa a brazil óriás, Alisson. A védelem Rüdiger – Fazio – Manolas – Peres lehet. Középen Strootman – DDR – Ninja, elöl pedig a Perotti – Dzeko – Salah hármas lehetséges. Ezt mondjuk nem Spalletti jegyzetfüzetéből olvastam, hanem az olasz lapok okoskodták össze. Meglepődnék, ha nem variálna valamit ezen a kopasz tréner.

Cseh szurkolók biztosan érkeznek majd
Cseh szurkolók biztosan érkeznek

A mérkőzés megtekinthető lesz a DigiSport csatornáján, úgy ahogy az eddigi összes csoportmeccsünk. A sípmester Tobias Stieler, német származású sporttárs. A csoport állása egyébiránt úgy fest az ötödik kör előtt, hogy a Roma 8 ponttal vezet, második az Austria 5 egységgel, mögöttük az Astra 4, még a végén a Viktoria 3 ponttal. Azaz egy győzelemmel az olaszok csoportelsőként jutnának tovább, függetlenül a többi eredménytől. Legyen így!