Kölcsönjátékosok: A második vonal

Most, hogy vége a magyarok körüli EB láznak, és a meccsek száma is csökken, újra több időnk van foglalkozni kedvenc csapatunkkal, az AS Roma-val. Természetesen nyáron (jobb híján) a legnagyobb érdekesség az átigazolási piac, ami hamarosan hivatalosan is elkezdődik, de a következő két poszt nem teljesen erről fog szólni, annak ellenére, hogy erősen kötődik hozzá, hanem inkább még a tavalyi év értékelése folytatódik. Most azokkal a játékosokkal foglalkozunk, akik idén nem nálunk szerepeltek, de a mai napon, lejárnak a kölcsönszerződések, azaz visszatérnek a klubhoz. Először azok kerülnek terítékre akik a másodosztályban játszottak, és viszonylag biztatóan szerepeltek.

Ezeknek a játékosoknak a sorsa is nagyrészt Sabatini kezében van a nyáron.

Jöjjenek is a játékosok, ebben a posztban 5 fiatal, fog szerepelni, az első név pedig Tiago Casasola. A mindössze 20 éves argentin belső védő tavaly nyár végén „érkezett” csapatunkhoz a Fulham-től, ahol természetesen akkor még nem játszott, csak az utánpótlásban, tehát mi is egyből továbbpasszoltuk az akkor frissen feljutott Como-hoz, akik azóta jó 10 pontos hátránnyal utolsóként el is hagyta a Serie B-t. Ennek ellenére Casasola bekerült ebbe a listába, mivel 27 meccsen szerepelt, ráadásul a szezon második felére abszolút alapemberré vált, így ha csapata nem is remekelt, számára elég jól sikerült a bemutatkozó szezon Olaszországban. Egyik pozitívum például, hogy viszonylag kevés sárga lapot gyűjtött össze. További sorsa valószínűleg egy újabb kölcsön lesz, feltehetőleg megint egy másodosztályú csapatba, hogy megfelelő játéklehetőséghez jusson.

A többi játékos már „saját gyártmány”, az akadémiáról kerültek ki.

A következő is egy 20 éves belső védő, Arturo Calabresi. Ő ebben az évben a Livorno csapatát erősítette, összesen 26 meccsen lépett pályára. Ez a csapat sem volt túl sikeres, jó kezdés után, az egész év gyakorlatilag egy mélyrepülés volt, edzőváltások sora (Panucci is vezette az együttest, első és második csapata is a Livorno lett így) és a végén ki is estek. Így kérdéses Calabresi jövője is, mivel az ő kölcsöne jövő év végéig szól, kivásárlási opcióval, kérdés, hogy mennyire szeretne a harmadosztályban játszani.

Továbbra is a 20 évesekkel foglalkozunk, de most egy támadó következik: Daniele Verde neve szerintem mindenki számára ismerős, még Rudi idejében robbant be a csapatba, és mentett párszor pontot. Ezért gondolta a vezetőség, hogy elsőosztályú játéklehetőséget kell neki biztosítani, megkapta tehát a frissen feljutott Frosinone, ahol egyébként az edző elképzeléseibe se nagyon illett bele, így nem sokat lépett pályára. A szezon második felét ezért már a Pescara-nál töltötte, amelyik csapat egyébként a play-off-ot megnyerve újra feljutott a Serie A-ba. Verde azonban sajnos itt sem alkotott maradandót, ugyan többször bekerült a csapatba, gólokat is szerzett néha, de nem sikerült biztos kezdővé válnia. Talán a mostani csapatával nekiugorhat megint az első osztálynak, vagy kereshet más csapatot, de sajnos úgy néz ki egyelőre, hogy nem váltja be a hozzáfűzött reményeket.

Pedig micsoda meccseket játszott Roma mezben!

Van mára még egy védőnk, megint egy külföldi: Mihai Balasa szintén Rudi idején került az első csapat közelébe, bár csak barátságos meccsen lépett pályára. A román jobb-hátvéd 21 éves, és idén az első helyről csak 1 ponttal lemaradó Crotone-ban szerepelt, elég rendszeresen, de 90 percet azért ritkán kapott. Összesen 31 meccsen lépett pályára, ezalatt 4 poszton szerepelt, de a legtöbbet jobboldali középpályásként. Jól játszott tehát, így majd kiderül, hogy a feljutott csapat jövőre is számítana-e rá, mivel kivásárlási opciójuk van rá, mindig az a legjobb megoldás egy játékos számára, ha a megszokott csapattal léphet szintet, így jó lenne, ha maradna. Abban pedig biztos vagyok, hogy van valamiféle visszavásárlási opció is, ha esetleg nagyon jól szerepelne.

Az utolsó játékos akiről ebben a posztban szó lesz, az Luca Mazzitelli. Szintén egy 20 éves játékosról van szó, Calabresi mellett a másik római születésű. Posztja szerint védekező középpályás, és csapatában, a Brescia-ban nagyon jól is teljesített itt. Gyakorlatilag csak azokat a meccseket hagyta ki amikor sárga lap miatt eltiltott volt, és szinte mindig végigjátszotta a 90 percet. Összesen 38 meccsen lépett pályára, így 5 góllal, és 6 gólpasszal zárta a szezont. Az ő helyzete azonban érdekes, mivel januárban 3,5 millió euro-ért eladtuk a Sassuolo-nak, így jövőre valószínűleg ott fogja folytatni. Ennek ellenére belevettem a kölcsönadottak közé, mivel a folyamatosan húzódó Berardi ügyből sejthetjük, hogy valószínűleg nekünk is van valami visszavásárlási opciónk rá, és a többi ott játszó játékosunkra (Pellegrini-re biztos, Politano kérdéses.) Jövőre azonban úgy néz ki, hogy megint szintet léphet Mazzitelli (3 év alatt így bejárja az első 3 osztályt) remélhetőleg utána évben már velünk teszi meg a következő lépést, és esetleg a BL-ben is helytáll majd.

Ők voltak tehát azok, akik egy jó szezont töltöttek a másodosztályban, de még nem kerültek a csapat közelébe. A következő poszt már az első csapatot is nagyban fogja érinteni.