Hoztuk a közelezőt, folytatjuk Európában

A hétvégén az Udinesét látta vendégül a Roma, azaz a 11. helyezett látogatott az Olimpicóba. Az álmoskönyvek szerint ez jót jelent, a csapat pedig hozta is a kötelezőt. Csütörtökön pedig már Bragába látogatunk az Európa Liga keretein belül.

Képtalálatok a következőre: jordan veretout udinese

A kezdőnket illetően nem sok kérdés volt előzetesen, azt tudtuk, hogy Cristante kezd a védelem közepén, az egyedüli kérdés a csatár személye volt. Mayoral megnyerte a kezdőt, hogy ez Dzekónak, Mayoralnak vagy az Udinesének szólt-e inkább, azt csak Fonseca tudja, mindenesetre a tabellán hátrébb szereplő csapatok ellen a spanyolnak is jól szokott menni. Cristante védelem közepén történő szerepeltetése mellett igazándiból nem sok érv szól, csak az az egy, hogy háromvédős rendszerben játszunk, miközben azért is izgulni kell, hogy egyszerre kettő egészséges legyen. Négy emberrel három posztra nem lehet egy szezont lejátszani. Cristante olyan is volt, mint egy középpályás a védelem közepén, néha jó megoldásai voltak, de sokszor volt bizonytalan, és csak Lopezen múlott, hogy nem hozott össze egy gólt.

Jól kezdtük a meccset, Mancini balos beadásából Veretout fejjel szerzett vezetést, majd aztán tizenegyest is értékesített, így már kilenc gólnál jár. A francia egy kicsit szerényebb képességű Strootman, de a szíve legalább akkora, mondhatnánk megfordítva úgy is, hogy egy ügyesebb Michael Bradley. Az első félidőben 2-0 maradt az eredmény, de nagyon nagy fölényben játszottunk, 10-0 volt a lövések aránya.

A második félidőben már kissé visszavettünk, de veszélybe hála Pau Lopeznek, nem került az előnyünk. Lopez pozitív meglepetés volt, rajta kívül még Villart emelném ki, aki meccsről meccsre jobban emlékeztet Pizarróra, valamint természetesen Veretout-t. A végén még Pedro rámolt egyet, így 3-0 lett az eredmény. Azért annyit megjegyeznék, főleg így visszanézve egy-egy jelenetet, hogy időnként mintha lassított felvételt néztünk volna, az Udinese védekezése kocogásból állt, letámadás elő nem fordult, párharcok is alig.

Azért is fontos ez, mert csütörtökön már Portugáliában játszik a Roma, és azért gyakran említett gondolat a Serie A-val kapcsolatban a zuhanó színvonal, pedig az elmúlt 10 szezonban többször is gondolhattuk úgy, hogy már nem nagyon van hova. Miközben ezeket a sorokat írom, a Juventus is ég a Porto otthonában. Igaz, hogy ez a szezon minden bajnokságban egy mélypont, de az olaszról talán még inkább elmondható ez.

A Braga harmadik a portugál bajnokságban a Sporing és a Porto mögött, megelőzve a Benficát. Fonsecának egész biztosan nem ismeretlen a csapat, hiszen a Shakhtar előtt a Braga edzője volt, egy Portugál Kupát is nyert velük. A Romának viszont nincs közös történelme vendéglátóinkkal, ez lesz az első Braga-Roma meccs.

Carlos Carvalhal hasonlóan Fonsecához általában három középhátvéddel küldi pályára a csapatát, de ugyanúgy tudnak négy védővel is játszani. A csapat legeredményesebb játékosa Ricardo Horta, minden sorozatot figyelembe véve kilenc gólnál és három gólpassznál tart. Mellette leginkább a brazil Wenderson Galenóra lesz érdemes figyelni, aki Karsdorp dolgát nehezíti majd. Gyors, jól cselez, kreatív, jól szervezi a játékot, jól tudja helyzetbe hozni a társait. Érdemes róla megnézni néhány összeállítást, anno a Porto hozta át Európába még 20 évesen, de még mindig csak 23, nem kizárt, hogy egyszer egy erősebb bajnokságban látjuk viszont.

A G csoportból abszolválták a továbbjutást, a Zorya és az AEK Athén csapatát megelőzve, a Leicester mögött. Az angolokkal hazai pályán 3-3-mat játszottak, idegenben viszont 4-0-ra simán kikaptak. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Leicester mindkét alkalommal igen tartalékosan álltak fel. Gyakran felmerül, hogy mennyire kell komolyan venni az Európa Ligát, mennyire inkább elengedni, jelenleg a Romának az egyetlen esélye nyerni valamit, és a Braga egy verhető csapat, de csak akkor, ha komolyan vesszük őket.

A Romáról nem sokat beszélt Fonseca, az biztos, hogy Dzeko kezdeni fog, ami örvendetes, mert mindennek ellenére azért magasan ő a legjobb csatárunk, illetve Cristante lesz a kapitány. Ez azt jelenti, hogy Pellegrini nem kezd, és mivel a keretben csak Ibanez és Mancini a középhátvéd, Cristante valószínűleg ismét a védelemben találja magát. Ezen túl minden csak találgatás, de alighanem kezdeni fog Pedro, Veretout és Villar is.

Véleményem szerint nem vagyunk olyan helyzetben, hogy legyintsünk az Európa Ligára, ha azt látnám, hogy a bajnokságban megizzasztjuk a rangadón az ellenfeleket, akkor még azt mondanám, hogy koncentráljunk arra, de az alsóházat talán úgy is illik megverni, hogy közben az EL 32-es körében kicsit megerőltetjük magunkat. A bajnokságban most viszonylag tűrhető sorsolás következik, így semmi akadálya annak, hogy csütörtökön mindent beleadva komolyan vegyük az Európa Ligát.