A Shaktar ellen tovább lehet jutni?

Az AS Roma történetének negyedik Bajnokok Ligája negyeddöntőjét harcolhatja ki ma este a Shaktar Donyeck ellenében. Ahogy Florenzi fogalmazott, pályafutása egyik legfontosabb mérkőzése következik. Én nem fokoznám tovább ezeket a jelzőket, viszont nagyon reménykedem egy továbbjutásban.

Persze tisztába kell tenni a dolgokat a visszavágó előtt gyorsan. Amikor nyáron kinevezték Di Francescot, talán senki nem reménykedett BL 16-ban, aztán ahogy a csoportbeosztás is kiderült a nyár végére, végképp mindenki legyintett. Aztán tessék, csoportelsőség plusz némi szerencse a sorsolásnál, és a legjobb nyolc kapujában csapatunk. Persze egy gólos a hátrány, és messze még a továbbjutás, de kézzel fogható esélye van az AS Romának ma a győzelemre.

Aztán, hogy ezzel képes lesz-e élni csapatunk, most még nem tudom megmondani. Ami biztos, a Donyeck menetel hazája bajnokságában, legutóbbi két bajnokiját idegenben, kapott gól nélkül, hat rúgott ellenében behúzta. Ráadásul a BL mérkőzésen is fordítani tudtak. Ferreyra 19 gólos, és roppant félelmetes teljesítményt mutat. De ez elmondható a csapat többi játékosára is, szemmel láthatóan erőtől és önbizalomtól duzzadva várják a mai összecsapást.

Allison jó teljesítménye fog kelleni ma is!

Paulo Fonseca portugál tréner létére nem fázik Ukrajnában, és a lehetőségeinek megfelelően a legtöbbet hozza ki csapatából. A 16/17-s idényben gyakorlatilag mindent megnyertek, amit az ukrán szövetség berkein belül rendeztek. Majd mindezt megkoronázva a év edzői díjával is kitüntették a 45 éves szakembert. Aki tipikusan az a portugál tréner, aki játékosként nem vitte igazán messzire (111 portugál első osztályú mérkőzés) viszont középhátvéd posztjából következvén igen jól lát a pályán. Pláne, ha mellette áll és minőségi brazil labdarúgókat koordinálhat.

Hétvégén, a Rómához hasonlóan pénteken játszotta bajnokiját a Shaktar. Vorszkla otthonában, sima 3-0-s győzelmet arattak, ahol Ferreyra volt a főszereplő. 4-2-3-1-s hadrendjük név szerint így alakult (az idei szezonban lejátszott tétmérkőzés szerepel a zárójelben): Pyatov (22), Ismaily (20) – Rakitsky (16) – Khocholava (8) – Butko (13), Stepanenko (19) – Fred (18), Bernard (19) – Taison (17) – Marlos (22), Ferreyra (23). Jól látható a zárójelben szereplő adatokból, hogy túlságosan nagyot nem tartalékolt a portugál tréner erre a nemzetközi mérkőzésre. Bár a nemrég kezdődött ukrán bajnokság miatt olyan rengeteg mérkőzés nincs is a lábakban idén.

Illetve a teljes harmónia.

Nem úgy, mint a másik oldalon, ahol átlagosan 30%-kal több lejátszott mérkőzésről beszélhetünk. A legvalószínűbb kezdő esetén nézzük is meg: Allison (28), Florenzi (24) – Manolas (22) – Fazio (24) – Kolarov (26),  Strootman (24) – DDR (17) – Ninja (23), Cengiz (20) – Dzeko (27) – Perotti (22). Ettől még erre hivatkozni felesleges. Profi játékosok. Legutolsó római találkozásuk során a Shaktar 3-2-re nyert. Ez 2011 februárjában, szintén Bajnokok Ligája nyolcaddöntőben történt. Akkor a visszavágó volt a Róma szemszögéből idegenben, ott egy megsemmisítő 3-0-s eredmény, és 6-2-s összesítéssel kiesés lett a vége. Ezt jó lenne ma elkerülni. (abból a csapatból mindössze DDR maradt hírvivőnek, illetve Lobont de ő akkor sem volt több egy fantomkapusnál.)

2006-ban viszont a Róma okozott fejfájást az ukrán csapatnak, és egy 4-0-s hazai győzelemmel került a BL, D csoportjában a Shaktar elé. Azon a mérkőzésen DDR gólja mellett Totti is eredményes volt, illetve Taddei és Pizarro. De hagyjuk is a múltat, sokra nem megyünk vele, tekintsünk előre és próbáljuk meg vizionálni, mire számíthatunk a háromnegyed kilenckor kezdődő mérkőzésen. Az ukránok előnyben kezdenek, de talán a legveszélyesebb 2-1-s eredményről. Így egy esetleges 1-0 hazai siker is elegendő a továbbjutáshoz. (több angol fogadóiroda ajánlja az „1-0 + gólszerző Dzeko” kombinációt, mint mai nyerő tipp)

Plusz a Dzeko gól!

Én személy szerint nehezen tudom azt elképzelni, hogy ne kapjon a Roma gólt. Így szükség lesz három rúgott találatra, amiben megint csak bízom. Azaz véleményem szerint 3-1-s hazai siker lesz, majd várhatjuk izgatottan a pénteki sorsolást.

Komolyabbra fordítva a szót itt az utolsó bekezdésben, próbálom optimistán látni EDF munkásságát, és remélem, hogy mára is kiötlött valami korszakalkotót, ami elég lesz az ukrán bajnok ellen. Nyilván ehhez szükséges egy jó Dzeko teljesítmény, ráadásképp a csapatnak mind védekezésben, mind támadásban tökéletes harmóniában kell együtt muzsikálni, mivel a Shaktarnak egyetlen dologra kell csak koncentrálni, hogy a meccs bármely szakaszában szerezzen egyetlen gólt. A mérkőzést Alberto Undiano Mallenco spanyol sporttárs vezeti, közvetítés pedig a SportTV1-en lesz. Hajrá!