Európa Liga, Servette

Meglehetősen döcögősen kezdte az AS Roma az idei szezont. Hiszen hét bajnoki fordulót követően mindössze két győzelemmel áll a csapat. A tökutolsó Empoli felett aratott diadal és a feljutó Frosinone legyőzése mellett olyan arcpirító eredményeket sikerült produkálni, mint a genovai 4-1, vagy a veronai 2-1. Hat kör, nyolc pontocska, 13. helyezés a tabellán. Nehéz erről bármit is mondani. Jose Mourinho harmadik éve, talán a portugál tréner leggyengébb szezonkezdete, nem folyatom…

Viszont ma Európa Liga meccset kell játszani a svájci Servette ellenében, aki finoman szóval is verhető kategória hazai környezetben. Ezt az oddsmesterek szintén így gondolják, de talán nyugtával dicsérjük majd a napot. Az idei szezon első nemzetközi meccsén, idegenben megvolt a Seriff, szóval egy újabb győzelemmel talán már a továbbjutást is be lehetne biztosítani. Nyilván nem mindegy, hogy csoportelsőként sikerül mindezt behúzni, vagy egy plusz párharc ellenében a második helyről. Erről Mourinho szintén említést tett a sajtótájékoztatón.

Ugyanezen a mérkőzés előtti hivatalos megjelenésen szóba hozta a portugál, hogy sűrű a program nagyon, ezért nem tudja a csapatát megfelelő hosszúságú és intenzitású edzésekkel terhelni. Hogy mi? 2023 őszén a szerda-szombatban keresni a hibát meglehetősen érdekes. Plusz nyugodtan ide merem írni, hogy az elmúlt évek, talán évtized legerősebb keretével vághatott neki a bajnokságnak a mister. Igen, vannak hiányosabb posztok, de azért Dybala, Lukaku, Paredes, Sanches, Mancini, Pellegrini, Cristane, Aouar, Spinazzola, Smalling, Kristensen, stb. névsor minimum bika.

Tisztában vagyok vele, hogy a labdarúgás ettől bonyolultabb játék, mintsem felsorolunk 10-12 jó játékost, felzavarjuk őket a pályára és máris kész a győzelem. Gyermeteg naivság lenne ezt gondolni. Annyi viszont igaz, én még idén ezt a társaságot jól futballozni nem láttam. Talán a hibák felsorolásától most tekintsünk el.

Arról is beszélt a mester, hogy apróbb rotálásra lehet számítani ma, hiszen a svájciakat képesek leszünk megverni peremberek bevetésével. Tegye fel a kezét, aki emlékszik a elmúlt időszakból olyan esetre, hogy mindez sikerült. Maximum úgy, hogy a meccs utolsó szakaszában jöttek a pihentetni kívánt „sztárok” és megoldották a feladatot. Arról már nem is beszélve, hogy október elején járunk. Mégis ki fáradt el ennyi idő alatt? Az milyen fáradt lesz karácsonykor, vagy történetesen a szezonhajrában, amikor a végső pozíciók kérdésére kapjuk meg a válaszokat. Nem egyszerű, az biztos.

Az olasz sajtó szerint Svilar; Mancini, Cristante, N’Dicka; Karsdorp, Bove, Paredes, Aouar, Zalewski; Lukaku, El Shaarawy tizeneggyel kezdhetünk, ahol egyetlen kérdőjel van, az pedig El Shaarawy-Belotti kezdőként bevetése. Oké, nekem mindegy, de a három pont sorsán ma nem szeretnék izgulni. Hétvégén Ranieri Cagliari-a lesz az ellenfél, szóval ez most egy olyan rövidke periódus, ahol vissza lehetne térni a helyes útra. A héten mind a hat pontot be kell zsebelni, mert az elejét úgy elkottázták a srácok, hogy más megoldást nem látok, ha komolyan versenyben szeretnénk maradni a BL helyekért vívott ádáz küzdelemben.

Remélem érzitek az iróniát, én magam sem hiszem el, hogy jövőre a Bajnokok Ligája mezőnyében szerepelhet az AS Roma. Ennek számos oka van, amit most szintén nem kívánok kifejteni. Pontosan tudjátok Ti is. Televíziós közvetítésre utaló nyomokat nem találtam. Marad tehát a stream, vagy a hivatalos stream az RTL oldalán. Aztán meglátjuk.