Tomboló nyári szünet, vad uborkaszezon

Mint észrevettétek a blog pihent pár hetet. Erős volt a hajrá, ránk fért pár hét kikapcsolódás azt hiszem. De mostanra mindenki erőt vett magán, és újra a klaviatúra közé csapunk és egy szép terjedelmes posztban megvizsgáljuk, mi történt a kupagyőzelem óta. Minden írónk leírja gondolatait a generál kérdésekre, gyakorlatilag a szokásos módon.

Ha van kedvetek, Ti is ragadjátok ki a kérdéseket és nyomjatok mindegyikre válaszokat. De ha csak tovább csevegünk csapatunk sorsáról, mi már azzal is beérjük. Komolyabbra fordítva a szót, jöjjön egy olyan áttekintés a nyári időszak felett, amire már éppen szükség volt. És persze előre is tekintünk, amennyire a jósgömbjeink engedik.

1. Mit gondoltok a megnyert EKL döntőről így két hónap távlatából?

szj: Véleményem szerint nagy szüksége volt már a városnak és a csapatnak egy sikerre, az hogy ez egy nemzetközi kupa győzelem lett külön jó. Jose és a társaság ezzel szorosabbra fűzte viszonyát, a jövőben hasznot húzhatunk mindebből. Az EL főtábla pedig már csak hab a tortán, amit ezért a sikerért adtak.

Józsi:  Egy focicsapat létezésének a lényege, hogy megpróbáljon a lehető legjobban szerepelni és ennek a legjobb módja címeket nyerni. Szerintem még fel sem fogjuk, hogy mekkora szó ez az EKL győzelem! Például százszor annyit ér, mint bármelyik elveszített döntő, bármelyik kupából! A Roma eddig egyetlen komoly európai kupát nyert, a VVK-t, azt is olyan régen, hogy fekete-fehérben volt, az UEFA pedig úgy tesz mintha soha nem is létezett volna. Ennek a fényében kell nézni ezt a Konferencia Ligát! Ráadásul a legelső kiadása volt! Mindig voltak, vannak és lesznek olyan ellenszurkolók, akik kötelességüknek érzik, hogy lebecsüljék mások sikereit: „Igaz hogy csak a harmadosztályú európai kupa de akkor is szép volt a Rómától…”, meg „Talán majd egyszer a Roma magasabb szinten is sikeres lesz Európában…”  Ne hallgassatok rájuk! Csak az irigységüket próbálják palástolni, talán még önmaguk elől is. Ez egy sporttörténelmi jelentőségű siker volt!

Ádám: Most már bő két hónap az a távlat, de szerintem most látszik igazán, hogy ez mennyit ért. Dybala valószínűleg nem jött volna hozzánk, hogyha nem lennénk egy olyan klub ahol komolyan lehet venni, hogy nyerünk valamit. Legalábbis a saját elmondása szerint ez nagyon fontos szempont volt neki. Mourinho is megmutatta, hogy továbbra is képes bárhol nyerni és ezzel még komolyabb a bizalom benne és ebben a projektben, ami a mercato-n, meg nyilván az egész klub körüli hangulaton meglátszik. Most már csak annyi hiányzik, hogy folytassuk is a nyerést. (egyébként egy kis kitérő, de az UEFA hatalmas tehetséggel tanult a korábbi hibájából és a 2023-as EKL döntőt egy, a tiranainál is egy hajszálnyíval kisebb stadionba tette. Most a Slavia Praha otthona lesz a helyszín, ami egy tök jó kis stadion, Prága pedig nagyszerű helyszín, de lenyűgöző, hogy nem tanulnak)

Matyi: Leginkább örülök neki. Mégiscsak egy nemzetközi kupa, és a bonszáj fa árnyékában még akad hely a vitrinünkben. Nagyon örültem volna, ha Fonsecával nyolcadik helyen végez a csapat, és nem kell EKL-ezni, de ha már elindultunk, miért ne nyerjük is meg? Egyfelől ott motoszkál bennem az is, hogy egy kupához tulajdonképpen a Leicestert és a Feyenoordot kellett megverni, de az is, hogy az elődöntős négyes már egész jól nézett ki. Plusz azért motivációnak nagyon jó egy kupagyőzelem, szerintem nőtt a játékosok szemében a Roma presztízse is, mégha nem is annyira, mintha bajnokságot nyertünk volna, de olasz kupához képest jobban. Nem biztos, hogy Dybala eljött volna, ha annyit lát, hogy hatodikak lettünk a bajnokságban.

Peti: Engem még mindig felettébb boldoggá tesz, így 6-8 hét távlatából is, hogy hosszú évek nélkülözése után végre sikerült nyernünk egy igazi kézzelfogható kupát!Elég volt már a szimpatikus második szerepéből! Ez egy óriási ugrás a csapat életében, ami remélhetőleg elindít minket az állandó győzni akarás útján.

2. Hogy tetszik az amerikaiak tevékenysége a nyári szünetben?

szj: Szimpatikus az átgondolt, tudatos gazdálkodás. Tetszik, ahogy próbálják az öltözőt kitakarítani, és emellett minőséggel megtölteni. Már JM ide hozatala is komoly üzenet volt kifelé, de az idei átigazolási műveletek, Dybala, Zaniolo vélhető megtartása, Wijnaldum esetleges megszerzése mind-mind kiváló munka. Remélem stadion ügyben szintén tudnak fejlődést elérni, és akkor már-már teljesen elégedett leszek.

Józsi: Nyári szünet? Dybala! Dybala nagyon szép volt! Ráadásul látszólag nagyon jó feltételekkel szerezték meg, végre nem kellett „legatyásodni”, hogy hozzánk jöjjön egy komoly játékos. Csak ezért jár nekik a magas osztályzat, minden más csak hab a tortán.  Mondom ezt annak ellenére, hogy Dybala egy percet sem játszott még tétmeccsen, még az is lehet, hogy nem is fog beválni (lekopogtam!!!). De szerintem ugyanaz érvényes erre is mint Mourinho leszerződtetésére, talán ha egy fokkal kisebb mértékben is: már a szándék és ahogyan megvalósították az igazolást, csak az megérdemli a magas osztályzatot, függetlenül a végeredménytől.

Ádám: Nekem abszolút tetszik az egész Friedkin éra eddig. Nagyon szépen, fokozatosan indítanak és tavaly már Mourinho-val bedobtak egy óriási meglepetést, de most a játékosok terén is úgy néz ki megmutatják, hogy komolyan gondolják a céljaikat és hajlandóak erre áldozni is. Tavaly nyáron is az elmúlt évekhez képest szokatlan előregondolkodást láthattunk és most is nagyon gyorsan volt már 3 igazolásunk.

Matyi: Minden Demosthenesnél szebben beszél a tett. Az amerikaiak nem sokat dumálnak, de visszajöttek a szurkolók a stadionba, visszavásárolták a részvényeket, elhozták Dybalát, újra terítéken a stadion. Nagyon meg vagyok velük elégedve.

Peti: Ég és föld a különbség az egykori, és a jelenlegi amerikai tulajok között, Friderikusz javára. Itt tényleg nem szarral gurigáznak, hanem teljesen tisztában vannak azzal hogy mi a céljuk a Róma csapatával. Itt kérem az igazolások alapján nemzetközi brand építés zajlik, amit nem 2 év alatt akarnak végrehajtani. Abszolút pozitív érzéseim vannak velük kapcsolatban.

3. Kik azok az igazolások, akiknek örülsz és kik azok akik kevésbé tetszenek?

szj: Külön nem emelnék ki senkit, majd a mutatott játék dönti el ki volt az akit megérte idehozni és ki az aki felesleg. A távozók mind perememberek voltak, hiányozni nem fognak. Számomra az egyik legfontosabb átigazolási manőver Zaniolo megtartása.

Józsi: Eddig részemről mindenkinek örülök, látszólag mindegyik hasznos lehet. Remélem később sem fogom meggondolni magam.

Ádám: Nem igazán követek mást a Roma-n kívül így sosem tudok sokat az érkezőkről, tehát mindenkiben bízok, hogy beválik. Legjobban talán Matic-nak örülök, szerintem ez a poszt és karakter hiányzott a leginkább a csapatból, és ő is egy olyan kaliber akit Mourinho nélkül nem nagyon tudtunk volna megszerezni. Összességében nagyon pozitív eddig a mercato, Dybala leigazolása persze nagyot szólt, de minden nap félek, hogy nehogy lesérüljön valamelyik edzésen, vagy a nagy szurkolókkal selfiezésben. Egyébként mindig is sajnáltam, hogy anno Iturbe-t sikerült elhalászni a Juve elől így utána egy évvel már nem voltunk versenyben Dybala-ért, mert nagyon kedvelem a játékát, úgyhogy remélem sikeres lesz nálunk.

Matyi: Maticsnak és Dybalának örülök leginkább. De ha eljön Belotti, vele leszek igazán boldog, nem tehetek róla, a lieblingem. Matic szerintem még jó kis daráló ide az olasz mezőnybe, pont egy kemény ember kell a középpályánkra. Dybala meg így ingyen, ráadásul a legjobb korban. Nem is álmodtam ilyenről.

Peti: Ilyen nincs, az eddig mercato remekül alakul számunkra, remélem a sérülések is elkerülnek minket idén….

4. Igazolnál-e még, vagy megfelelőnek tartod a keretet?!

szj: A keret az első négyhez elég lehet, ha ülnek José ötletei. Jobb esetben egy EL menetelést is el tudok képzelni, de talán fontosabb lenne a BL főtábla megszerzése. Feltétlenül már nem igazolnék, de persze egy-két stabil védő mindig jól jön. 🙂

Józsi: Mindig van hová fejlődni és ez fokozottan igaz a Rómára, elnézve a tavalyi szereplésünket a bajnokságban. Szerintem nem ártana még egy középső védő és egy középpályás sem. Természetesen olyanokra gondolok, akik hasznosak lehetnek, több „ballaszt” viszont nem kéne, abból már van nálunk elég.

Ádám: A védelemre azért még ráférne egy kis tapasztalat és bővítés. Smalling óriásit tud játszani, de ő inkább amolyan „félember”, örüljünk neki ha van, de ne építsünk rá azért. Valami olyan igazolás lenne jó, mint anno Fazio, senki nem értette miért jó ez nekünk, aztán 2 évig irányította a védelmet.

Matyi: Persze, Belottit elhoznám Tammy mögé, de összességében mást már nem nagyon. Még egy középhátvéd viszont jó lenne.

Peti: A keret bővítés szempontjából mindenképpen, de egyébként nem állunk rosszul.

5. Hogyan képzeled az idei kiírást, hova lehet elég a csapat hazai és nemzetközi szinten?!

szj: Azt gondolom, hogy a Napoli gyengült, a Milan sem lett erősebb… Az Inter és a Juve állapota számomra kicsit homályosabb, de bennük érzek potenciált a scudetto megnyerésére. Ha minden a legnagyobb rendben zajlik majd, elkerülik a csapatot a sérüléshullámok, stb. akkor egy harmadik helyet el tudnék képzelni, de ez inkább álom, mintsem valóság. Legyünk a legjobb négybe, és én nem fogok panaszkodni. Az EL teljesen kiszámíthatatlan, ott simán el tudom képzelni, hogy kiesel a csoportkörben, de akár azt is hogy jövőre újra döntőt játszik a csapat. José nagy specialistája ennek.

Józsi: Elnézve a keretünket, attól tartok, hogy az idén is eljöhet az a pillanat, szerintem kb. jövő tavasszal, amikor majd választani kell a kupaszereplés és a bajnoki helyezés között. Részemről nem dőlök be a sajtó „uszításának” (csak egy cím a sok közül: „Roma, Wijnadummal miért lesz Mourinho csapata esélyes a bajnoki címre „), elégedett lennék egy helyezéssel az első 4 között, de ha valamiért ez nem jönne össze, akkor legalább egy szép hosszú menetelést szeretnék látni Európában.

Ádám: Nagyban függ ez szerintem a sérülésektől. Smalling, Spinazzola, Matic, Pellegrini és Dybala olyan láncszemek a csapatban, akik nem igazán pótolhatóak, így ha 2-3 játékos hiányzik közülük akkor bajban leszünk. Velük együtt viszont az olasz élmezőnybe reppentünk és rég volt ilyen izgalmas csapat Rómában. Nagyon bízok benne, hogy egy szorosan versengő TOP 5-6 csapat első felében leszünk majd az egész szezonban és az egész bajnokság nyílt és izgalmas lesz. Nemzetközi téren az EL azért a csoportkörtől már komolyabb szint, mint az EKL, viszont nagyobb keretmélységünk is lesz rá. Mivel a Puskásban lesz a döntő, így természetesen nagyon szeretném, hogy a májusi siker megismétlődjön, csak most Budapesten.

Matyi: Az Európa Liga mindig egy lutri, attól is függ, ki esik ki a BL-ből ide, és ki mennyire veszi komolyan. Remélem, mi úgy fogjuk, és legalább a négyig eljutunk, mert két éve egy sokkal gyengébb kerettel sikerült. A bajnokságban szerintem a negyedik helyre vagyunk esélyesek, remélem, hogy az EKL győzelem ad egy egészséges magabiztosságot. Azért ez nem egy olyan trófea, amitől nagyon el kéne szállni, de mégiscsak nyertünk valamit. A Napoli talán gyengébb lesz, de nem írnám le Spallettit, A Juve, Milan, Inter szerintem előttünk van bőven. A negyedik hely legyen meg, és nyerjünk egyszer-egyszer az északiak ellen.

Peti: Nincsenek illúzióim. Majd idény közben alakul, hogy mi lesz a prioritás. Bármelyik kiírás megnyerése remek eredmény lenne.

+1. Ha lenne egy joker kívánság, mit változtatnál a csapaton (személyi, infrastruktúrális, bármi…)?

szj: Most talán a stadiont mondanám, mert a csapat felfutóban van, egyre többen figyelnek most a Romára. Ezt jól lehetne profitálni egy saját létesítménnyel. Remélem, amire elkészülhet a stadion, marad még a csapatban lendület és eredmény. Fontos lenne.

Józsi: Csatlakoznék az új stadionhoz! Még végig se olvastam a kérdést, máris a stadion jutott az eszembe! Ha azt sikerülne elfogadtatni és keresztül verni, az csodálatos lenne. Bár sajnos az a legjobb esetben is évekre van.

Ádám: Mivel a mostani felállással elég sikeres a munka eddig így a személyi változtatás nem annyira indokolt így valóban adja magát a stadion, ami egy örök téma. Az viszont örömteli, hogy az új vezetőség képest megtöltetni az Olimpicot is és látványosan cél is, hogy ez így legyen! Ez is mutatja, hogy sokkal jobban értik ezt az egész világot, mint James és csapata, valamint még jobban kiemeli a saját aréna fontosságát is.

Matyi: A lehető leghamarabb visszahoznám a klub kötelékébe Tottit. De Rossit is szívem szerint, de ő edző szeretne lenni, és szerintem kiváló edző is lesz. Viszont Tottinak itt a helye, találjanak ki neki egy pozíciót, akármit, de neki itt van a helye.

Peti: Jobb játékos megfigyelőket alkalmaznék.Jó lenne ha végre mi is találnánk pár csiszolatlan gyémántot.