X

Gázolás

A Roma az Olimpicóban 4-0-ra nyert a Fiorentina ellen, Nainggolan és Fazio is gólt szerzett, Dzeko pedig duplázott.

Miközben kulcsfontosságú tárgyalások folytak ma a Roma és a városi tanács között az új stadionról, miközben a média a „második helyezett” Szuper-Napoli ünneplésével volt elfoglalva, a Roma a Fiorentinát fogadta a Stadio Olimpicóban és lefogadom, hogy senki sem gondolta volna, hogy ez a meccs ekkora különbséggel fog végződni. Ez volt sorozatban a Roma 14-ik otthoni győzelme, megdőlt a csúcs, amit a Roma a harmincas években állított fel a legendás Campo Testacción.

De haladjunk sorrendben, így álltak fel a csapatok:

ROMA (3-4-2-1): 1 Szczesny; 44 Manolas, 20 Fazio, 2 Rudiger; 13 Peres, 16 De Rossi (85′ Paredes), 6 Strootman, 33 Emerson; 92 El Shaarawy (81′ Totti), 4 Nainggolan (89′ Grenier); 9 Dzeko

FIORENTINA (3-4-2-1): 12 Tatarusanu; 6 Sanchez, 2 Gonzalo, 13 Astori; 25 Chiesa (78′ Cristoforo), 8 Vecino, 5 Badelj, 15 Olivera (63′ Ilicic); 20 Borja Valero, 10 Bernardeschi (75′ Tello); 30 Babacar

A kezdőcsapat.

Elől Perotti izomsérülés miatt nem lehetett ott, úgyhogy El Shaarawy és Nainggolan kezdtek Dzeko mögött, a széleken a két brazil, Peres és Emerson játszott, a középpályán meg a Strootman-De Rossi páros játszott a védelem előtt. Sousa mester meg, Kalinic hiányában, Babacart tette a Fiorentina csatársorának a közepére, de ez nem a fiatal szenegáli napja volt, de a két szárny, Chiesa jr. és Bernardeschi sem vizsgáztak jobban.

De Rossi a meccs után: „Spallettit nem szabad elengedni, ő az alapkő, amire a Rómának építkeznie kell.”

A meccs elég magas ritmusban indult, mégis 14 percet kellett várni az első nagy helyzetre, ami érdekes módon a vendégek előtt adódott.  Gonzalo Rodriguez indításánál Chiesa megverte a lescsapdát és egy az egyben vezethette Szczesny kapujára a labdát, át is emelte a kifutó lengyel kapust, de Fazio időben visszaért, hogy kifejelje az üres kapu felé tartó labdát. A Roma válasza nem váratott magára, 3 perccel később Strootman adott egy szép passzt El Shaarawynak, de Tatarusanu jól jött ki. Közben a holland középpályásunk összeszedett egy „roppant szigorú” sárgalapot, egy Chiesa ellen elkövetett szabálytalanságért.

Ki gondolta, amikor leigazoltuk, hogy Emerson ennyire jó lesz?

De a Roma egyre jobban játszott, a 20. percben Bruno Peres távoli lövése centikkel ment mellé. A Fiorentina behúzódott a saját tizenhatosába és a 29. percben Nainggolan szép labdát adott Bruno Peresnek, aki képes volt közelről a kapu fölé emelni a labdát. A brazil szélső megpróbálta jóvátenni a hibáját és egy nagyon szép beívelést küldött El Shaarawy felé, de Sancheznek valahogy sikerült megelőznie a „fáraót”.

Talán megint Nainggolan volt a legjobb.

Viszont Sanchez elég látványosan összeomlott percekkel később, először összeszedett egy sárgát, majd a 39. percben elrontotta a lesre állítást De Rossi passzánál és játékban tartotta Dzekót, aki így megszerezte a Roma vezető gólját. Már nem is született több gól a félidőben, egyedül egy sárga lapot lehetett még feljegyezni Borja Valeronak.

Dzeko megtörte a jeget és a Fiorentinát is.

A második félidőben is folytatódott a Roma fölénye, látszott, hogy a házigazdák minél hamarabb le szeretnék zárni a meccset. A Fiorentina nehezen viselte a Roma nyomását és Gonzalo Rodriguez hibája után Emerson adott egy szép beadást Nainggolannak, de Vecinonak valahogy sikerült időben beavatkoznia.

„Famo sto stadio” avagy „csináljuk meg a stadiont”, a meccsre is kijutott a Roma kezdeményezése, így próbálnak nyomást gyakorolni a városi tanácsra (közben mérsékelten és óvatosan optimista hírek szivárognak a mai találkozóról…).

Ekkor még elég küzdelmes volt a meccs, jöttek is a sárga lapok, kapott egyet De Rossi (ez is „roppant szigorú” volt) és kapott egyet Gonzalo Rodriguez is. Pont az argentin védő szabálytalansága után megítélt szabadrúgásból született a Roma második gólja, De Rossi középre ívelte a labdát, Fazio pedig mindenkinél magasabbra ugrott és a kapuba fejelte a játékszert.

Egymás után jöttek a gólörömök.

Ettől a második góltól végleg szétesett a Fiorentina, Paulo Sousa ugyan megpróbált belenyúlni a meccsbe, becserélte Ilicic-et Olivera helyett, de hiába, a csapata tehetetlen volt. A Roma meg tombolt, a fővárosiak meg sem próbálták megvédeni az eredményt, mentek előre és támadtak, egymás után El Shaarawy, Rüdiger meg Dzeko próbálkoztak és érződött, hogy a harmadik gól csak idő kérdése.

Rüdiger is zseniális volt.

Végül a Fiorentina újabb cseréje után (Tello jött Bernardeschi helyett), De Rossi a szélre passzolt Strootmannak, aki észrevette Nainggolan megindulását és a belga ninja megszerezte a Roma harmadik gólját. Ezek után a Fiorentina kijátszotta az utolsó cseréjét is, Cristoforo jött az eléggé elgyötört Chiesa helyére és végül Spalletti mester is megkezdte a cseréit, El Shaarawy helyére jött a Capitano és a már amúgy is lelkes Olimpico még lelkesebb lett. Azt is meg kell jegyezni, hogy közben lassan elcsendesedtek a vendégszurkolók, akik az elején még elég lelkesen (és trágárul) hallatták a hangjukat.

Spalletti mester a partvonalról űzte előre a játékosait.

A negyedik találatot Dzeko szerezte, kihasználva a mi „néhai” Astorink bealvását, ellopta a boldogtalan védőtől a labdát és egy erős jobbos lövéssel végleg kivégezte szegény Tatarusanut. Ez volt a bosnyák 17-ik gólja a bajnokságban, nemcsak a bajnoki tabellán előztük meg a Napolit, hanem a Dzeko is megelőzte Mertenst a góllövő lista élén.

Úgy végződött, ahogy kezdődött, Dzeko góllal.

A végén még maradt idő két cserére, először Paredes jött De Rossi helyére és a közönség hatalmas tapsviharral és ünnepléssel köszönte meg „a másik kapitányunk” játékát. Majd Grenier is beállt Nainggolan helyett, épp annyi ideje maradt, hogy elrontson egy passzt és mutasson egy látványos sarkazást, amikor a bíró véget vetett a Fiorentina szenvedéseinek és hosszabbítás nélkül lefújta a meccset.

A végére a Fiorentina teljesen összetört.

Ez egy kiütéses győzelem volt. A Fiorentina a legeslegelején még úgy nézett ki mint egy focicsapat, a meccs végére már inkább egy pofozógépre hasonlított. Valamikor az első félidő közepétől kezdve gyakorlatilag momentumai se voltak a liláknak, csak a Roma volt. Le a kalappal! Talán ez volt a legjobb meccsünk az idén, a védelem kimagasló volt, a középpálya nem kevésbé, a csatárokat meg nem kell minősíteni, megteszi azt helyettünk a 4 gól.

Mennyiért adták el Pogbát? Olyan olcsón őt nem adjuk!

A legjobb szerintem Nainggolan volt, a belga ma bemutatta a teljes repertoárját, mennyiség és minőség, gól és gólpassz. Na meg Dzeko se volt rossz, az egy dolog, hogy rúgott még két gólt (24 gól a szezonban), de küzdött, harcolt, gyors és precíz volt, rendszeresen visszalépett labdát szerezni, lenyűgöző volt. Valójában szinte mindenki tökéletes volt, Spalletti mester is lelépte az ellenfelét, az elején volt egy kis bizonytalanság a védekezésben, de nagyon hamar állandósult a Roma fölénye. Szép volt! Az ilyen meccseken a legjobb a Rómának szurkolni!

nemvoktrendi:

View Comments (28)

      • Szerintem a Juvét mindenhol jobban utálják, de Firenzében ez tényleg legendás szinteket ért el. Például nagyon régen, 1-2 földtörténeti korszakkal ezelőtt, amikor eladták Baggiót pont a Juvenak, akkor kitört Firenzében a polgárháború, utána a Fiorentina vezetői pár hónapig nem nagyon merészkedtek egyedül az utcára. :)

        De azért minket is "nagyon szeretnek", tegnap is hallatszottak a kórusaik ("Roma, Roma, vaffanculo", "Roma merda", stb.), aztán persze szépen lecsendesedtek. :D

        • Emersonról tudsz valamit? Mit történik vele? Vagy csak simán későn érő típus? :D

          • Tegnap DDR azt mondta róla, hogy ő feltette volna a házát is arra, hogy Emerson nagyon sikeres lesz, egyszerűen annyira jók a képességei. A nagyobb kérdés, hogy mi baj volt Palermóban? :)

          • Palermoban a kérdés inkább az, hogy mi NEM baj? :) Látod! A két magyar klasszis sem tud kibontakozni...

          • A legnyilvánvalóbb "bajnak" ott van saját neve, úgy hívják, hogy Zamparini. A jelek szerint nem képes átlépni egy bizonyos szintet, vele rendszeresen ott billegnek az első és a másodosztály határán. Persze talán nem kéne szidni, ki tudja mi lenne ott nélküle? :)

            De azért például Dybalán, vagy még korábban Pastorén, ott is látszott, hogy nagyon jó játékosok. Emerson viszont semmi sem volt, nulla, zéró... Direkt megnéztem és a transfermarkt szerint Palermóban összesen 183 percet játszott egy szezon alatt (meg 90-et az ifikkel)!

            Nálunk meg agyon van dicsérve, Spalletti még a Porto elleni fiaskója után is bízott benne. És igen, tudom, hogy ehhez Mario Ruinak le kellett sérülnie, de szerintem ez akkor is rendkívüli.

  • Megnéztem néhányszor Radja gólját, elképesztő támadás volt. Emerson a sarokból íveli fel Dzeko-nak a pálya közepére, ő egy érintéssel visszafelé mozogva leveszi DDR-nek aki már indítja is a szélen Strootman-t, onnan jött a patent beadás majd a parádés labdaátvétel és befejezés. Tökéletesen pontos volt, mint egy svejci óra, a szezon egyik legszebb jelenete.

    • Spalletti nem véletlenül örült neki annyira. Igaz, ami igaz, mostanában sokszor nem tudtunk igazán a kontrákat végignyomni. Ha vezetést szereztünk, akkor labdatratás/kicsit hátrébb álltunk, de mindenképpen lassú építkezés, körülményeskedés jellemzett minket. Hiányzott előre a pontosság és gyorsaság. Ez roppant fontos, mert ha 1-0-ra nyerjük a meccseinket abban benne van, hogy az ellenfél előre jön és valahogy szerez egy gólt (Cesena), illetve nyugodtan nyomás alá helyezhetnek minket, mondván veszélytelenek vagyunk előrefelé (Sampdoria). Az ilyen akciók (és Salah jelenléte elsősorban) már óvatossá teheti az ellent, különben ilyen mészárszékbe futhatnak bele (mondjuk ez speciel Gianpaolot a legkevésbé izgatja).

  • Az újságok osztályzatai a tegnapi meccsről:

    LA GAZZETTA DELLO SPORT (a cura di M. Cecchini)

    Szczesny 6; Manolas 7, Fazio 7,5, Rudiger 7; Bruno Peres 6, Strootman
    6,5, De Rossi 7,5 (40’ st Paredes ng), Emerson 7; El Shaarawy 7 (35’ st
    Totti ng), Nainggolan 7,5 (44’ st Grenier ng); Dzeko 8. All: Spalletti
    7,5

    IL MESSAGGERO (a cura di A. Angeloni)

    Szczesny n.g.; Manolas 6,5, Fazio 7,5, Ruediger 7; Bruno Peres 6,5, De
    Rossi 8,5 (40’ st Paredes n.g), Strootman 7, Emerson 7,5; Nainggolan
    7,5, El Shaarawy 6,5 (35’ st Totti n.g.); Dzeko 9. Allenatore: Spalletti
    8.

    LEGGO (a cura di R. Buffoni)

    Szczesny 6; Manolas 7, Fazio 8, Rudiger 7,5; Bruno Peres 6, Strootman
    6,5, De Rossi 8 (40’ st Paredes ng), Emerson 7,5; El Shaarawy 6 (35’ st
    Totti ng), Nainggolan 7 (44’ st Grenier ng); Dzeko 8. All: Spalletti 8

    IL CORRIERE DELLA SERA (a cura di L. Valdiserri)

    Szczesny n.g.; Manolas 7, Fazio 8, Ruediger 7; Bruno Peres 6,5, De Rossi
    8 (40’ st Paredes n.g), Strootman 7, Emerson 7; Nainggolan 7,5, El
    Shaarawy 6,5 (35’ st Totti n.g.); Dzeko 9. Allenatore: Spalletti 8

    IL TEMPO (a cura di A. Serafini)

    Szczesny 6; Manolas 7, Fazio 7,5, Ruediger 7; Bruno Peres 6,5, De Rossi
    7,5 (40’ st Paredes n.g), Strootman 7, Emerson 7; Nainggolan 8, El
    Shaarawy 6,5 (35’ st Totti n.g.); Dzeko 7,5. Allenatore: Spalletti 8.

    IL CORRIERE DELLO SPORT

    Szczesny n.g.; Manolas 7, Fazio 7,5, Ruediger 7; Bruno Peres 6,5, De
    Rossi 7 (40’ st Paredes n.g), Strootman 7, Emerson 7; Nainggolan 7,5, El
    Shaarawy 6,5 (35’ st Totti n.g.); Dzeko 8. Allenatore: Spalletti 7,5.

  • Egy újabb érdekes pletyka...Állítólag az Arsenal visszavinné Angliába Hartot a Torinóból? Legalábbis most ezt olvastam...akkor vajon lemondanának Csesznyiről? Mondjuk szerintem simán elfér a lengyel meg Alisson egymás mellett. Nem rosszul fogalmaztam. Szerintem kapus poszton kevesek lennénk ha csak Alisson lenne...

    • Ez a mostani állapot a kapusokkal nem tarthat már sokáig. Szerintem ha Szczesny jövőre is itt lesz (gondolom most az a cél), akkor Alisson lépni fog, már egy ideje elkezdett zörögni, még ha egyenlőre csak nagyon szalonképes hangnemben is.

      • Az a kérdés hogy ha mondjuk maradna Csesznyi meg Alisson is és még egy bl főtábla is összejönne akkor Alisson belemenne e egy olyanba hogy az övé a BL meg a Kupa a lengyelé meg a bajnokság. Vagy hogy ebbe a lengyel belemenne e. Azért a BL eléggé csábító lenne mindkettő számára. Nehéz kérdés...

  • Közben a stadion körül tart a cirkusz. Tovább folyik a Roma kampánya, a "csináljuk meg a stadiont" kampány, egyre többen álltak ki a projekt mellett, bár nem egyértelmű, hogy ennek bármilyen hatása lesz.

    Sokkal érdekesebb, hogy kedden egy tárgyalás zajlott a Roma és a tanács között, amiről eleinte óvatosan optimista hírek szivárogtak. Egyesek szerint megszületett a megállapodás, kevesebb négyzetméterről beszélnek, de ezek mind csak pletykák.

    Sokkal konkrétabb viszont a törés az M5S mozgalmon belül, Raggi polgármester asszony és Berdini, az építési osztály vezetője között. Berdini, aki a választások óta a stadion egyik leghangosabb ellenzője volt, még a lemondását is benyújtotta, amit Raggi egyenlőre nem fogadott el. A polgármester asszony a "csúcsgórénak", személyesen Beppe Grillonak panaszkodott, hogy most már el kéne zavarni az osztályvezetőt. Viszont Grillo állítólag most még nem akar megválni Berdinitől, mert egyenlőre nincs más jelöltjük a posztra, amit azért nagyon nehéz elhinni.

    Ember azt hihetné, hogy azért vesztek össze, mert a polgármester asszonynak elege lett az osztályvezetője "hülyeségeiből", mert eddig tragikusan kezelte az egész stadionprojektet. De nem, erről szó nincs! Berdinire azért dühösek, mert "alkalmatlannak" nevezte a polgármester asszonyt, ráadásul még egy hangfelvétel is készült erről. :)

    Nem számít, hogy hazudozik össze-vissza, nem számít, hogy nyilvánosan sérteget másokat, nem számít, hogy nyilvánvalóan alkalmatlan a munkájára, hogy szakmai döntéseknek próbálja álcázni a politikai döntéseit... Ez mind nem volt baj, csak az a baj, hogy "alkalmatlannak" nevezte a górét. :)

  • Radja Nainggolan: "A Juve? Utálom őket... Azért jöttem a Rómába, hogy nyerjek valamit a Juve ellen..."

    Imádom ezt az embert!!!

    • Ebből megint mi lesz. Azért a laziós része nekem is nagyon tetszett, szerintem elég is lett volna annyi.

        • Hát igen, szerintem nagyon felkapják. Egyébként, ha jól értettem a cagliaris időszakáról mondta ezt. Abban biztosak lehetünk, hogy az idei tizenegyeseink előjönnek. Nem nézik, hogy ezekből mi a jogos, mi nem, az eseteket konkrétan nem is látták.

          • Amikor a Roma tárgyalt vele, kereste őt a Juve is és állítólag (csak pletyka, nem tudom, hogy mennyire igaz) az ügynöke és a Cagliari addig jártak a nyakára a Juve ajánlatával, hogy a végén nyíltan megmondta az ügynökének, hogy "a Juvéba nem megyek és kész". Ez nálam lenyűgöző, szobrot állítanék neki. :)

    • undorító focit játszunk: direkt tili-tolizunk a 16-os belül, hogy végre valaki felrúgjon minket, ahelyett, hogy gólt lőnénk.

  • De Rossi inkább megfelezi a fizetését, de hosszabbít, mintsem, hogy New York-ba menjen. Ez a mi Danielinónk.

    • Én azt olvastam, hogy az Eurosport szerint, Pirlo hívta a NY FC-be, de marad Rómában és 2 vagy 3 milliót fog keresni. Az érthető, hogy kevesebbet fog keresni, nagyon keményen megfizettük az utolsó szerződésnél és ő sem lett fiatalabb. Inkább azon lepődtem meg, hogy nem megy az USA-ba, még évekkel ezelőtt arról beszélt, hogy szeretne Amerikában élni és azóta lett egy angol-amerikai felesége is. Ezek szerint közben "kinőtte" az USA iránti vonzalmait? Vagy úgy van vele, hogy oda jó lesz később is?

      • Nem tudom mi lehet az oka, de belegondolva, lehet, hogy ez az egyetlen pozitívum amit Trumpnak köszönhetünk #keepRomagreat

      • Nem azt mondta Daniele, hogy még 1 évet szeretne itt maradni? És igaza is van, USA-ba ráér később is menni, ha még ezen a szinten képes meghatározó játékos lenni.

Related Post