X

Újabb 1-0-ás győzelem

Elég volt a „belga ninja” villanása, hogy Genova után Udinéből is elhozzuk a három pontot.

A Rómában sok volt a hiányzó, Rüdiger és De Rossi kisárgultak, Perotti lesérült és  Salah meg „Afrika-kupázik”. Jó hír is volt, Manolas visszatért, legalábbis amíg el nem adjuk, már ha a sajtóban olvasható értesülésekre hallgatunk, amitől azért én egyelőre óva intenék mindenkit. Tehát a középpályán Paredes kezdett, elől meg El Shaarawy kapott lehetőséget, a szokásos Dzeko mellett.

Így álltak fel a csapatok:

UDINESE (4-3-3): 1 Karnezis; 37 Faraoni, 5 Danilo, 30 Felipe, 3 Samir; 6 Fofana, 26 Kums (73′ Ewandro), 14 Jankto (52′ Perica); 10 De Paul, 9 Zapata (69′ Hallfredsson), 77 Thereau

ROMA (3-4-1-2): 1 Szczesny; 44 Manolas, 20 Fazio, 3 Jesus; 13 Peres, 5 Paredes, 6 Strootman, 33 Emerson; 4 Nainggolan; 92 El Shaarawy (62′ Totti), 9 Dzeko

A Roma rögtön az elején átvette a kezdeményezést és Dzeko alig 2 perc után ott találta magát Karnezis kapus előtt, sajnos lesen is volt. Pár perccel később jött a Roma első igazi helyzete, Nainggolan gyönyörűen szerezte meg a Paredes által passzolt labdát és továbbadta El Shaarawy-nak, akinek a lövését káprázatosan védte Karnezis.

Az Udinese csak nézte a Roma játékát és a fővárosiak a 12. percben meg is szerezték a vezetést. Peres Strootmannak passzolt, a holland pedig gyönyörű labdát adott Nainggolannak, aki kapásból  megszerezte a Roma vezető gólját, egy szemet gyönyörködtető akció végén.

Aztán következtek Dzeko helyzetei, először a 16. percben majdnem szerzett egy gólt 20 méterről. Majd a 18. percben kaptunk egy tizenegyest, miután Faraoni kézzel nyúlt a labdába és Perotti hiányában a bosnyák csatár volt az ítéletvégrehajtó, de ma úgy döntött, hogy gól helyett inkább kirúgja a labdát a stadionból és tényleg, azóta is keresik a labdát..

A kihagyott tizenegyestől megjött az Udinese harci kedve, a Roma meg implodált. A 22. percben Szczesny egymás után kétszer is megmentette az eredményt, Felipe és De Paul lövéseinél. Spalletti közben hiába ordibált a kispadról, a Roma nem találta magát. A félidő hátralévő részében továbbra is az Udinese irányított, a 43. percben Thereau rontott el egy helyzetet. A legvégén pedig Zapata maradt le a labdáról a Roma kapuja előtt, itt az udineiek is szerettek volna egy tizenegyest, mert a helyzetnél Fazio hozzáért a kolumbiaihoz.

A második félidő elején nem sok minden történt, Delneri mester becserélte Pericát, Jankto helyett, de megint Dzeko próbálkozott a gólszerzéssel az 53. percben, azonban Karnezis könnyen védett. Nem volt túl magas a ritmus, az Udinese nem igazán talált fogást a Rómán, a félidőben azért picit összekaptuk magunkat. Közben, az elég kiábrándító formában lévő El Shaarawy elrontott egy pár kontrát, a kopasz mesterünk pedig le is cserélte a savonai fáraót és bejött helyette a Capitano. Tehát Totti 2017-ben is pályára lépett, ez zsinórban a 25-ik éve az olasz Serie A-ban! Még egy perc sem telt el a beállása után, amikor Totti kiosztott egy káprázatos passzt Nainggolannak, aki pár lépéssel az Udinese kapusa előtt nem érte el a labdát.

Közben Delneri átszabta az Udinese középpályáját, bezavarta Halfredssont Zapata helyett és így feljebb tolta De Pault. Aztán megint jött a Dzeko show, a 35. percben Karnezis szögletre védte a bosnyák ballábas próbálkozását, utána pedig a csatárunk a tizenhatos közepéről egyes-egyedül fejelt az Udinese kapuja mellé.  Utána megint melléfejelte Paredes passzát, majd Strootman indításából vezethette a labdát Karnezisre, aki természetesen kivédte a bosnyák lövését.

Az Udinese tulajdonképpen csak a 42. percben került helyzetbe, De Paul passzából Thereau próbálkozott, de a szuper formában lévő Szczesny, csak látszólag könnyedén, két ütemben megfogta a labdát. A végén Totti ott tartotta a labdát az Udinese tizenhatosánál, a romanista szurkolók szektora előtt és 3 perc hosszabbítás után le is fújták a meccset.

Tehát elhoztunk 6 pontot Genovából és Udinéből, le a kalappal Spalletti mester előtt! Megint „csak” 1-0-ra nyertünk, ami azt jelenti, hogy a védelmünk nagyon jól muzsikál, évek óta nem volt ilyen! Manolas visszatért és ugyanott folytatta, ahol abbahagyta, a tőle megszokott irammal és agresszivitással. Juan Jesus pedig nem hibázott el semmit, megnyerte a párharcokat, jó ütemben érkezett a megelőző szereléseknél, fogta az emberét, tökéletes volt. De a legjobb védő Fazio volt, aki hibátlanul irányította a védelmet.

A legjobb hír a 6 ponton kívül Kevin Strootman.  A „mosógép” visszatért, már a Genoa ellen is nagyon jó volt, de ha lehet ma még jobb volt. A védekező fázisban szokás szerint nagyot harcolt, rengeteg labdát szerzett, a támadó fázisban pedig cselezett és passzolt mint egy gép. Kiosztott egy fantasztikus gólpasszt a ninjának és megpróbált gólt rúgatni Dzekóval is, de a bosnyák sajnos ma el volt átkozva.

Szerintem még ki kell emelni Nainggolant, aki a csodaszép gólján kívül bejátszotta az egész pályát, meg Szczesny-t, aki hónapok óta folyamatosan remek teljesítményt nyújt és felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hihetetlen képességű csodakapusok lehetnek az Arsenalban, ha ezt a Szczesny-t csak úgy kölcsönadták nekünk.

Összességében ma is megérdemelten nyertünk, Spalletti 3/5 védős, harcos kedvű Rómája ma sem hibázott. Talán nem olyan látványos, mint amikor a 4 védős rendszerben „ontottuk” a gólokat, de az eredményesség egyenlőre tagadhatatlan. Miután korábban gondjaink voltak az idegenbeli meccsekkel, most egymás után behúztuk mindkettőt. De nincs sok idő az ünneplésre, csütörtökön már jön is a Sampdoria, vasárnap meg a Cagliari, szóval nem fogunk unatkozni.

nemvoktrendi:

View Comments (58)

  • Nekem az volt a tanulság, hogy Paredes nem az lesz, amit vártunk. Ma egy jó védekező középpályás teljesítményt nyújtott. Előre jobb, mint De Rossi, de azért nem Pizarro, mint ahogy mondták.

    • Pizarro? Az semmi, Argentíbában egy ideig ő volt Riquelme örököse! Európában evvel nem mondtam nagyot, mert itt Riquelme nem sokra vitte, de a Bocánál Riquelmének nagyjából félisteni státusza van. Ha így nézzük, akkor tök mindegy, hogy milyen jó védekező középpályás lesz. :D

    • Szerintem neki most megint kell/kellene 2-3 meccs hogy visszajöjjön. Amúgy semmivel nem volt rosszabb mint kb a csapat fele. Jó lesz az :)

    • Paredest annak idején trequartistaként vásároltuk (legalábbis ez volt a posztja), persze Argentínában ennek hagyománya van. Minden valamirevaló játékmestert erre a csatárok mögötti pozícióba erőltetik (régen új Maradona, most új Messi keresése folyik); rengeteg játékos Európában teljesen más pozícióban vált igazán klasszissá (pl. Auguero, aki kvázi középcsatár, vagy Messi, aki régen hamis 9es volt többségében). Hasonlított Riquelmére is (jó lába van, nem rosszak a meglátásai és egy kicsit lassú is), de nem gondolnám, hogy égbekiáltó tehetségként kezelték volna (tekintve, hogy 5 misiért titokban szereztük meg). (Így eleve nem értem a Pizarroval való összehasonlítást.) Európában Paredesnek a regestát találták fel, ami úgy tűnik egészen jól illik neki, de azért 22 évesen, egy eu-i szintű középcsapat mozgatása, pláne sérülésekkel tarkított szezonjában érthető módon hagy némi kívánni valót. Ettől függetlenül már tud hozni egy minimum szintet - elsősorban védekezésben - ez lehetővé teszi, hogy stabilan játsszon és fejlődjön.

      • Pizarro 27 volt mikor a Rómába került! Egy kiforrott játékos talán a legjobb korban! Térjünk vissza rá egy 5 év múlva hogy most akkor milyen is Paredes ;)

      • csak egy posztban kellett hisztiznem egy kicsit, hogy így már unalmasabba bajnokság, erre tessék, itt is az eredménye :) (szívesen :D )

  • 18 kapott góllal a második legjobbak vagyunk a juve mögött, ezt ki gondolta volna ősszel? Szinte hihetetlen, hogy így át lehet programozni egy keretet szezon közben, nem semmi az öreg. Kíváncsi vagyok, vajon marad-e a három védős rendszer Salah visszatértével is. Nem elképzelhetetlen, hogy ő játszik majd Dzeko mellett, igaz így Perotti padra szorulhat. Érdekes lesz, az biztos. Iszonyatosan várom, hogy Florenzi visszatérjen, jó lenne néha (vagy akár mindig) Peres helyén látni, szerintem ez a tökéletes Flo pozíció, amiben mostanság a brazil játszik.

  • Az olasz sajtó osztályzatai a tegnapi meccsről:

    CORRIERE DELLO SPORT

    ROMA (3-4-2-1): Szczesny 7; Manolas 6.5, Fazio 7, Juan Jesus 6.5; Peres 6, Strootman 7.5, Paredes 7, Emerson 6; Nainggolan 7, El Shaarawy 6 (dal 18′ s.t. Totti); Dzeko 5. All. Spalletti 7.

    LA GAZZETTA DELLO SPORT

    ROMA (3-4-2-1): Szczesny 6.5; Manolas 6, Fazio 6.5, Juan Jesus 5.5; Peres 6, Strootman 7, Paredes 6.5, Emerson 6.5; Nainggolan 7, El Shaarawy 6 (dal 18′ s.t. Totti 5.5); Dzeko 4.5. All. Spalletti 6.5.

    IL TEMPO

    ROMA (3-4-2-1): Szczesny 7; Manolas 6,5, Fazio 7, Jesus 7; Peres 6, Paredes 6,5, Strootman 7,5, Emerson 6; Nainggolan 7, El Shaarawy 5,5; Dzeko 4,5. Subentrati: Totti 6. Allenatore: Spalletti 7.

    LEGGO

    ROMA (3-4-2-1): Szczesny 7; Manolas 6, Fazio 7,6, Jesus 6,5; Peres 6, Paredes 6,5, Strootman 8, Emerson 6,5; Nainggolan 7,5, El Shaarawy 5,5; Dzeko 4,5. Subentrati: Totti 6,5. Allenatore: Spalletti 7,5.

    IL CORRIERE DELLA SERA

    ROMA (3-4-2-1): Szczesny 7; Manolas 6,5, Fazio 7, Jesus 6; Peres 5,5, Paredes 6, Strootman 7.5, Emerson 6; Nainggolan 7, El Shaarawy 5,5; Dzeko 5. Subentrati: Totti 6. Allenatore: Spalletti 7.

    LA REPUBBLICA

    ROMA (3-4-2-1): Szczesny 7; Manolas 5,5, Fazio 6, Jesus 6; Peres 5,5, Paredes 6, Strootman 6,5, Emerson 5,5; Nainggolan 7,5, El Shaarawy 5; Dzeko 5. Subentrati: Totti 6. Allenatore: Spalletti.

    IL MESSAGGERO

    ROMA (3-4-2-1): Szczesny 7,5; Manolas 6,5, Fazio 7, Jesus 6; Peres 6,5, Paredes 6,5, Strootman 8, Emerson 6; Nainggolan 8, El Shaarawy 6; Dzeko 5. Subentrati: Totti 6. Allenatore: Spalletti 8.

    TUTTOSPORT

    ROMA (3-4-2-1): Szczesny 6,5; Manolas 6,5, Fazio 7,5, Jesus 7; Peres 6, Paredes 6,5, Strootman 7,5, Emerson 6; Nainggolan 7,5, El Shaarawy 6; Dzeko 5. Subentrati: Totti 6. Allenatore: Spalletti 6,5.

    IL GIORNALE

    ROMA (3-4-2-1): Szczesny 6,5; Manolas 7, Fazio 6,5, Jesus 6; Peres 6, Paredes 6, Strootman 7, Emerson 5,5; Nainggolan 7,5, El Shaarawy 6; Dzeko 4,5. Subentrati: Totti 6,5. Allenatore: Spalletti 6,5.

    LA STAMPA

    ROMA (3-4-2-1): Szczesny 6,5; Manolas 6, Fazio 6,5, Jesus 5,5; Peres 6,5, Paredes 6,5, Strootman 6,5, Emerson 6; Nainggolan 7, El Shaarawy 6; Dzeko 5. Subentrati: Totti 6. Allenatore: Spalletti 6.

  • Tegnap miközben a juve a szopóvonaton ült azon gondolkoztam hogy baszki ez a hangulat mennyit tett hozzá ahhoz hogy a Fior képes volt végig így menni előre mint az állatok. Simán azt hittem hogy a második félidőben majd kifújnak mint szél a lyukon aztán jön Higany. Ehelyett daráltak végig, kibaszott nagyot dolgoztak tegnap. Vajon a fiaink egy hótt üres Olimpicoban képesek lennének erre? Vajon eljut ez valaha is kanyar agyáig? Kétlem, mindkettőt kétlem!

    • Nekem meg az jutott az eszembe, ahogyan mi szoptunk ki Firenzében, Badelj góljával, ahogy a labda elmegy a lesen álló Kalinic lábai között. A derék Rizzoli bíró úr édes-jó cifra szemű... :(

  • Szczesny reméli, hogy legalább tartani tudja ezt a szintet, de inkább javítani szeretne. Így is 0-ra hozza nekünk a meccseket, mi a következő, most már gólokat is akar rúgni? :D
    Amúgy ez a 3/5-ös védelem Manolas-Fazio-Jesus/Rüdiger-el eszméletlen jó lett. És a széleken is megvagyunk (védelmileg) ez már nagyon régóta hiányzott, és most még választék is van jól teljesítő védőből, és kapusból, mikor volt utoljára ilyen?

  • Annyt azért hozzáfűznék JJ teljesítményéhez, hogy igaz védekezésben jól teljesített, de amikor nála volt a labda szinte minden alkalommal megremegett a lába, nekem meg a gyomrom. Legalább 2-3 alkalommal siman odapasszolta a középpályán lévő Fofana-nak vagy ott helyezkedő udinei játékosnak. Szóval, elismerem a fejlődés látszatát, de tökéletesnek messze nem nevezném a tegnapi játékát.

    • kétségtelen, hogy JJ az igazi kakukktojás a mostani felállásban. Egyrészt bizonytalan passzokat illetően (nem véletlen, hogy engedték, hogy felrugdossa a labdákat), volt hátrafelé is félig meddig rövid passza, előre a hosszú ívelései is a belerúgok egyet aztán lesz, ami lesz alapon voltak.
      A védekezése sem volt tökéletes, Zapata többször le is tudott fordulni róla, de mindig volt kisegítés - ezért inkább 3 védős felállásban tud játszani a brazil.
      Összességében kifejezetten vállalható átlagot hozott (bár a Genoava meccsen sokkal jobban teljesített), nem nagy spíler, de így kiegészítőnek ebben a védelemben nagyon kell. Szóval most igazán nem kár a megvétele.

    • ez a teljesítmény szerintem beugrónak jó, 10 millióért mondjuk kevés, el se hiszem, amúgy, hogy ennyire le tudott vele húzni az Inter minket, amikor már ott is csak szenvedett vagy két éve, ráadásul mi meg mindig "garasoskodunk". Amúgy szerintem közel sem akkora bukó igazolás, mint Vermaelen (aki meg amúgy focizni tudna elvileg, ha egyszer járni tudna. Remélem az ő szerződésében nincs olyan ami után kötelezővé válik az opció, bár ha ez mondjuk pályáralépéshez lenne kötve, akkor nem kéne annyira félnünk)

  • Én kicsit másképp láttam a meccs menetét, mint ahogy leírtad. Az első félidővel tökéletesen egyetértek, de a másodikban Del Neri megpróbált taktikailag belenyúlni: a 2 csapat ugyanabban a felállásban tolta, aztán beküldött még egy felhőkarcolót Perica személyében. Nyilvánvaló szándék az volt, hogy felrúgott labdákat Zapata-Perica kettős megjátsza - elsősorban Thereaut, vagy a szélen De Pault. Ezzel vagy széthúzza a kp-ját és védelmet, vagy beszorít minket és jöhetnek szélről a labdák.
    Erre Spall be hozta Tottit, aki szabadabban mozgott így megjátszhatóbb volt, mint a szélre húzódó Shaarawy és a szerzett labdákat le tudja osztani (a vége felé már nem mozgott neki senki lyukba, az elején még Nainggolan-Peres-Dzeko 3-as is bírta erővel), illetve szabadokat kiharcolni. Ez azt jelentette, hogy visszatevődött a játék nagy része a középpályára, amin létszámfölényben és technikai fölénybe lettünk.
    Del Neri ekkor cserélte vissza magát ugyanarra, amivel az elején is próbálkozott: 1 erőcsatár - 1 kiegészítő - szélről akciók beadásokkal, középen pedig masszív védővonal. Bejött Zapata helyett Halfredsson, ami ismét kiegyenlített kp-t jelentett, aki gyakorlatilag ráállt Tottira, Innetől Strootman kezdte felcipelgetni a labdát, mert előtte maradt hely és onnantól ő osztogatott (nem is rosszul, bár nyilván nem Totti).
    A 70-ik perctől pedig igazán fizikaivá vált a meccs. Magyarul ki bírja tovább, mert az udinei akciókban ugyanolyan kevés erő volt, mint Dzeko elszaladós kontráiba. Ewandro beállítása már nem osztott nem szorzott - sem taktikai, sem fizikai szinten.
    Nem tudom meddig tudjuk még tartani magunkat, mert most még 1 héten 1 meccset játszunk, de egyre fáradtabbnak látszunk a meccs végén. Remélem legalább a Samp ellen lesz a védelemben csere (Rui-Rüdiger elsősorban), a kp-ján meg a NInja-Strootman kettősből 1-nek pihennie kell (én Paredest küldeném feljebb NInja helyére és játszhatna DDR-rel), a kérdés hogy az emlegetett játékosok bírják ezt?

    • Leegyszerűsítve, én azt láttam, hogy az első félidőben, a kihagyott tizi után, az Udinese került fölénybe, kimondottan veszélyesek voltak. De a második félidőben összekaptuk magunkat, az Udinese már nem is nagyon tudott helyzetbe kerülni.

      Totti beállítása érdekes volt, mert egyrészt számítani lehetett az indításaira, volt is 1-2, másrészt a védekezésben már nem túl acélos az "öreg". Az megvolt, hogy Halfredsson rögtön "beköszönt" neki? Egyébként az izlandi mintha most puhább lett volna a megszokottnál, régebben sokkal nagyobb favágó volt.

  • Ha esetleg valakinek rossz napja lenne: csodáljátok a Juventus új fantasztikus logóját:
    http://www.football-italia.net/96994/juventus-present-new-logo
    ez kéremszépen egyévnyi tervezés eredménye. Ez igen, az aztán olyan címer ami magában foglalja az összes hagyományt, múltat, egy ilyenre igazán büszke lehet játékos, szurkoló egyaránt. Hát komolyan zseniális, erre mindig jó lesz ránézni, kíváncsi vagyok a szurkolók reakciójára, még nálunk is kiakadások voltak az új címerrel, de ezzel a fossal? Alig várom a lázongásokat :D

    • És nálunk volt, aki azért pattogott, mert kicserélték Rómára az ASR-t a címerben. Evvel a cikkel feldobtad a napom! :D Gondoljatok csak bele, valakik ezért pénzt kaptak!!! :D

      De jó lenne ha következetesek maradnának, ha ragaszkodnának az agyszüleményükhöz és mostantól örökre maradna ez a "szép új" címerük, "A Juventus életstílus szimbóluma". :D

      • Azt a kva!!! :D
        Neee, ez tutira valami átbaszás! :D :D
        Juan Jesus helyében beperelném őket jogtalan logo használat miatt.....:D
        Az a durva hogy abból a pénzből amit ezért az új logoért kapott valaki lehet hogy életem végéig vígan éldegélnék....

        • Hát a tavalyi 300 nem tudom pontosan mennyi milliós bevételükből futhatta erre a szarkupacra :-D :-D

          • Na most várjunk. Még mielőtt szarrá röhögnénk magunkat ezeken :D...Ez most csak egy logo? Tehát attól még a címer az marad és ez lehet hogy csak ilyen mindenes logó lesz. Nem? el nem akarom hinni hogy ekkora öngólt rúgnának!

          • Nem igazán tudom, de amennyire szeretem a juhokat, lehet ez a mezen meg mindenhol.. :-D
            Komolyra fordítva a szót, szerintem nem lehetnek ennyire amatőrök, hogy a címert lecserélik egy ilyen katasztrofálisan szar logora...?!

          • Az olasz újságok hívják logónak, meg címernek is, olaszul "stemma"-nak. Nekem úgy tűnik, hogy ezek a "bolondok" le fogják cserélni a Torino címeres pajzsukat erre a vicces valamire. Apropó vicc, az megvan, hogy Milánóban mutatták be? Csak mert a hagyományok fontosak ám! :D

          • Ez egész egyszerűen érthetetlen....
            Hogy egy klasszikust idézzek: "az előrelépés megkérdőjelezhetetlen"! :-D :D

          • Globalizálódnak! :D Mert ezt mennyivel könnyebb megjegyezni, mint azt a zavaros és komplikált címert. Ezzel akarják megszólítani az új piacot, például a kínai háziasszonyt, akinek amúgy is tetszik a fekete mert az slankít! Arról nem is beszélve, hogy ezt mennyivel olcsóbb lesz rányomtatni a cuccokra, mint azt a "fránya" címert. :D

            Csak nehogy a mi bölcs vezéreink is ellessék az ötletet, mert ezek pikk-pakk csinálnak nekünk is valami hasonlóan "szépet"... :(

          • Jah :-D
            Elég modern...nek mondható de azért én nem cserélném hasonló "innovatív" logóra a mi címerünket! Bár szerintem nálunk ezt nem merik/mernék meglépni....
            Ez is csak olyan, hogy majd háborognak pár hétig aztán szép lassan belenyugszik mindenki.

          • Szerintem az amerikaiak nem mernének ekkorát váltani, az Agnellik könnyebben megtehetik, mert ők emberöltők óta eltartják a Juvét, gyakorlatilag mindig is az övék volt.

            Bár jártam a mi zebracsíkos riválisaink blogján és nem igazán hatotta meg őket az Agnelli család által betöltött, kimagasló jelentőségű szerep, a Juve sikeres történelmében. A zebracsíkos (ezentúl csak simán J-betűs) szurkolók között "egészséges lincshangulat" uralkodik, evvel a "szép új" címer-logóval kapcsolatban. :D

  • Közben feldobtak nekünk egy újabb nevet az átigazolási piacon: Defrelt a Sassuoloból. Állítólag a Roma 18 hónapos kölcsönbe vinné a franciát, egy 15 milliós kötelező kivásárlással. Megéri?

    Ja és megint bedobták Jesét is, mert hirtelen felfedezték, hogy a Las Palmas nem tudja megfizetni, ahogy a Las Palmas elnöke már kb. egy hónapja mondogatja.

    • Defrelért már állítólag összesen 20milliót kellene kiszurkolnunk...ennyiért nem biztos, hogy vétel lenne...
      Jesé valóban újra képben, de kérdés, hogy milyen megoldással jönne....

Related Post