X

Kupa van!

Csütörtök este a Roma a Sampdoriát fogadja az Olimpicóban és megkezdi a szereplést az olasz kupa idei kiírásában.

Tehát jön az olasz kupa, ez a gyakran méltatlanul mellőzött trófea, aminek dinamikusan változik a megítélése, a csapat szereplése szerint. Ha a csapat kiesik, akkor nem több egy megdicsőült esernyőtartónál, ha viszont szívünk klubja jól szerepel, akkor a kupa hirtelen új jelentőséget nyer és előlép egy sporttörténelmi jelentőségű trófeává!

Valójában az olasz kupa megítélése egy ideje már nem a legjobb, ezért a felelősség elsősorban a klubokat terheli a rendezők mellett. A résztvevők nem nagyon szoktak megszakadni, gyakran tartalékos felállásban szerepelnek és csak az elődöntők környékén kezdik el igazán komolyan venni a trófeát, amikor reális esélyt látnak a végső győzelemre. Ennek az oka elsősorban abban keresendő, hogy a bajnoki szereplés sokkal fontosabb a klubok számára a kupánál és senki sem akarja kockáztatni a bajnoki tabellán kiharcolt pozícióját a kupa kedvéért.

Az utolsó trófeánkat Spallettivel nyertük és az pont az olasz kupa volt

Ezzel el is jutottunk hozzánk, a Roma jelenleg furcsa helyzetben van, egyrészt jól szerepelünk a bajnokságban, jönnek az eredmények. Másrészt egyre rövidebbnek tűnik a kispadunk, az idén a Serie A-ban a Roma játszott a legkevesebb játékossal az összes csapat közül. Salah még az Afrika-kupán van, Florenzi még gyógyulgat, a Capitano már negyven éves, Iturbét egyenlőre rásóztuk a Torinóra és most már komoly problémát jelenthet a létszámhiány, főleg a támadó szekcióban. A gondot a sűrű naptár jelenti, ott a bajnokság, az EL és most a kupa is, sokak szerint ekkora kerettel nem fogjuk sokáig bírni a tempót, ha 3-4 naponta kell játszanunk.

Egyszerűen arról van szó, hogy Spalletti mesternek el kell majd döntenie, hogy ki és mennyit játsszon a kupában. Jöjjenek a kulcsjátékosok? Vagy inkább kapjanak lehetőséget a cserék, esetleg kiegészítve néhány tinivel a „primaverából”? Egyrészt nagyon jó lenne kitartani a legfontosabb fronton, a bajnokságban, másrészt már tényleg nagyon kéne nyerni valamit és az olasz kupa egy olyan trófea, ahol a Roma hagyományosan jól szokott szerepelni, mindenki örülne a tízedik kupagyőzelemnek.

Akkor mit is kéne csinálni? A válasz kézenfekvőnek tűnik: venni kéne két-három játékost! Ez folyik most, Spalletti békítgeti a publikumot, hogy „jók vagyunk így is”, meg „ott vannak a primavera játékosok is”, közben pedig Ricky Massara fáradhatatlanul járja Európát és folyamatosan alkudozik a potenciális erősítésekre. Ami azt illeti, ha hihetünk a pletykáknak, állítólag Spalletti zárt ajtók mögött elég erőteljesen követeli az erősítéseket a klub vezetőségétől.

Az utolsó meccsünkön a Samp ellen volt egy „kis eső”

A médiában szokás szerint rengeteg játékost szóba hoztak velünk: Jesé, Feghouli, Defrel… Nem is érdemes komolyan belemenni, mindennap változnak a nevek, majd úgyis kiderül január végéig, hogy kit veszünk, ha veszünk valakit. Most a lényeg a holnapi meccs a Samp ellen.

Biztosan lesznek változások a bajnokságban megszokott kezdőhöz képest. Perotti még nem heverte ki a sérülését, minden bizonnyal nem fogjuk kockáztatni. Viszont könnyen lehet, hogy Vermaelen játszani fog és sokan jósolják a kezdőbe Mario Ruit, aki végre visszatérhet a hosszú sérülése után. Aki valószínűleg játszani fog az Juan Jesus, már csak azért is mert a bajnokságban összeszedte a sokadik sárgalapját, szóval a Cagliari ellen pihenni fog. Hasonló okok miatt játszania kéne De Rossinak és Rüdigernek, ők az előző bajnoki fordulóban voltak kényszerpihenőn „sárgaság” miatt.  De érdekes módon a németet nem nagyon jósolják a kezdőbe, bár hallottam olyan verziót is, hogy Rüdiger ki fog kerülni a jobb szélre, mert a német ott is tud játszani és Bruno Perest a hétvégére tartogatjuk majd.

Utoljára is Totti volt a Samp ostora

Aki biztos játszani fog az Alisson, a brazil kapus már így is elkezdett panaszkodni a kevés játéklehetőség miatt, de amíg Szczesny ilyen formában van, addig a brazilnak csak a kupák maradnak. A másik „mellőzött brazilunk”, a roppant fiatal és állítólag roppant tehetséges Gerson játékára is számíthatunk. Az elemzők szerint Paredes is a kezdőben lesz, ahogy valószínűleg a Capitano is. Elől viszont nincs sok alternatívánk, mindenhol Dzeko és El Shaarawy játékára számítanak. Majd úgyis meglátjuk holnap este, addig is itt egy tipp a kezdőnkre:

Roma (3-4-1-2): Alisson; Vermaelen, Fazio, Juan Jesus; Bruno Peres, Gerson, De Rossi, Mario Rui; Totti; El Shaarawy; Dzeko

A tizenegyes gól ami elásta őket

Röviden térjünk ki az ellenfelünkre is, Giampaolo mester Sampjára, ugye nem felejtettük el az őszi kalandunkat a Samppal? Amikor egy darabig úgy nézett ki, hogy pofára fogunk esni, de végül Totti (gólpassz és gól tizenegyesből) megmentett minket. Hát most alaposan megismerhetjük a genovai csapatot, holnap a kupában találkozunk, jövő hét vasárnap pedig megyünk hozzájuk Genovába a bajnoki fordulóra.

De a bajnokság még odébb van, maradjunk a kupánál. A Sampdoriánál is vannak hiányzók: Viviano, Barreto, Carbonero és Sala. A kapuban minden bizonnyal Puggioni fog kezdeni, a védelemben meg valószínűleg Pereira, Skriniar, Silvestre és Pavlovic fognak játszani, bár ne feledkezzünk meg Dodóról sem, tudjuk, hogy mennyire szeretünk játszani a volt játékosaink ellen. A középpályára Linetty, Cigarini és Palombo játékát jósolják, előrébb, a két ék mögött, Bruno Fernandesnek  kéne szerepelnie, ezek az ékek pedig Schick és a Crotonéből vett Budimir lesznek. Fentiek alapján itt egy tipp a kezdőjükre:

Sampdoria (4-3-1-2): Puggioni; Pereira, Skriniar, Silvestre, Pavlovic; Linetty, Cigarini, Palombo; Bruno Fernandes; Budimir, Schick.

Kedves Dodo, nem pont most kéne feltámadni, nagyon nem!!!

Esélylatolgatásnak nincs sok értelme, egyértelműen mi vagyunk az esélyesek, a fogadóirodák oddszai is nagyon hízelgőek a Rómára nézve. Szerintem azon fog múlni, hogy mennyire fogjuk feltúrni a bajnokságban egyenlőre működő játékrendszerünket, hogy a már említett változások a kezdőben hogyan fognak működni. Ettől függetlenül nagyon oda kéne figyelni, a Samp egy furcsa csapat, ami már sokszor okozott nekünk kellemetlen meglepetést.

Nincs is nagyon mit hozzátenni, csütörtök este kilenckor Roma-Sampdoria (élő közvetítés Digisport 2), addig is forza Roma mindenkinek!

nemvoktrendi:

View Comments (19)

  • A meccsen nagyon kíváncsi vagyok a "cserék" játékára, főleg Mario Rui-ra. Belegondolva ha ő beváltja a hozzáfűzött reményeket, akkor sokkal jobb helyzetbe kerülünk "keretmélység" tekintetében, mivel Emerson a jobboldalon, és középen is tud szerepelni, de még balszélső támadóként is játszott már. Gerson jó lenne, ha bekerülne a középpálya körforgásába, de ott már így is megvagyunk, De Rossi, Strootman, Parades tudja váltani egymás a 2 poszton, Nainggolan meg... hát nem az az ember aki elfárad, vagy lesérül szerencsére, mert akkor temethetnénk minden ambíciónkat. Totti tudja "pihentetni" a belgát talán, de ugye az nem jelent sok percet. Jobb oldalon Peres lehet majd túlhasználva, neki Rüdiger az alternatívája (egyelőre, ami támadásban elég gyenge, de aztán majd jön Florenzi, akinek tökéletes lenne az a szerep amiben most Peres van, bár addigra Salah visszatérése megmenti a jelenleg haldokló jobbszélünket) aki pedig simán kiléphet középről, a nagyszerűen teljesítő védőhármas mellett, akiknek még mindig van back-upja is Vermaelen személyében. Összegészében tehát úgy állunk, hogy a jobb oldal necces, de csak most, mert februártól lesz ott ember bőven, de a legnagyobb probléma az, hogy Dzeko-nak nincsen alternatívája. Ezért lenne tökéletesen jó igazolás, Defrel, mert ahogy Spalletti is mondta: olyan játékost keresünk, aki jobbszélen, középen támadó kp-ként, és ékként is tud játszani, de egy ember elég, gyakorlatilag ilyen univerzális csereembernek. Ennek pedig tökéletesen megfelel Defrel.

    • Azért ez elég leegyszerűsített leírás:
      Emerson: ő elsősorban bal szélső, itt nyújt kifejezetten jó teljesítményt, amikor tavaly középen, és balszélsőbe tolta az nem volt valami meggyőző, szóval az előrejátékban nem sok segítséget tudna nyújtani, így eleve csak vészmegoldás lehet (mint mikor Riise középső védőt játszott).
      Strootman: a gond az, hogy a holland ütköző pozícióját nem tudja nagyon átvenni senki (kivéve Nainggolan). Paredes és De Rossi egymás alternatívái (igaz az egyik támadóbb szellemű). Azt a mértékű futó munkát nem tudja Paredes elvégezni, és De Rossinak sem profilja.
      Nainggolan: Ninja trequartista pozíciójában leginkább Gerson jöhet szóba (kérdés mennyire képes rá). Az azt jelentené, hogy egy kreatívabb, de kevesebb ütközéses futball lenne. Amihez szükség lenne kellő mennyiségű "verőemberre" a középpályán (ergo De Rossi mellett Strootmannak, vagy Nainggolannak kell játszania). Paredes is szóba jöhet, de most már 2 éve stabilan hátrébb játszik, nem biztos, hogy képes lenne megoldani ezt a szerepkört (amúgy is elég biztonsági játékos, sok vissza/hátra passza van, keveset próbálkozik előrejátékkal).
      Totti: ő már sajnos nagyon nem jó trequartistának, nincs meg az a futó teljesítménye és az Udinese ellen is kiderült már, hogy lassú lett. Leginkább a szélen vehetnénk hasznát (onnan indítások, védelem mögé kerülések, beadások), esetleg hamis 9esként (kényszerítők, visszalépések, stb.). Elsősorban így ő Dzeko, vagy El Shaarawy alternatívája lehetne, de szintén sok munkás ember kell mellé, aki pótolja a futómenniységet.
      Rüdiger: attól még, hogy a német fizikálisan erős és gyors, így kielégítően elvégzi a jobb oldal védekező fázisát, attól még támadásban úgy néz ki, mintha kamionnal szlalomoznánk, roppant erős, csak nagyon csúnya látvány.
      Ebből is látszik, hogy mindenki mindenkivel nem tud eredményesen pályára lépni, főleg a futómennyiség és labdaszerzés miatt. Nem véletlen merült fel Badelj-Torreira neve, akik ebben a munkában jók.
      A középpálya tehermentesítése pedig szélsőtámadó beszerzésével menne igazán (elsősorban 4-3-3 szerű felállással). Ezért jöttek szóba védekezni kifejezetten tudó, de valamenniyre kreatív szélsők (Jese-Musanda-Fregoli). Viszont rövid időn belül valakit valóban szerezni kéne vagy az egyik vagy a másik pozícióra.

  • én amúgy valami ilyesmi kezdőt tennék ki, 4-2-3-1-ben:
    Alisson-Rüdiger-Manolas-Vermaelen-Mario Rui-Parades-DDR-Gerson-Totti-El Sharaawy-Dzeko
    ezzelk úgy érzem, hogy a védelem nem lenne egyáltalán gyenge, míg a támadósorban abszolút lenne kreativitás, és gyorsaság. Aztán majd meglátjuk, hogy Spalletti mire készül.

    • Én abban látom az egyik nehézséget, hogy vagy Manolasnak, vagy Fazionak játszania kéne, mert ők irányítják a védelmet, legalábbis eddig így volt, vagy nem? Ugyanakkor erőnléti megfontolásokból meg jobb lenne a Rüdiger, Vermaelen és Juan Jesus hármas. Vajon Vermaelen el tudná irányítani a védelmet? Csak mert szerintem Juan Jesus és Rüdiger nálunk nem nagyon csináltak ilyesmit. Vagy tévedek? Nem tudom.

      A középpályán előbb-utóbb pihentetni kell Strootmant és/vagy Nainggolant, de ott legalább számszakilag megvagyunk. Paredes nem rossz és talán Gerson is megmutatja majd egyszer, hogy mi a franc került rajta ilyen sokba.

      Elől meg kevesen vagyunk, Salah Afrikában, "szegény" Iturbét kölcsönadtuk (hála istennek), Perotti lesérült és itt a baj. Még Florenzi is sérült, pedig ő simán tudna elől is játszani a jobb szélen. A Capitano megint oda fogja tenni magát, de tőle egy bizonyos szinten túl már nem várhatunk csodákat, nem is lenne tisztességes. Elképzelhetőnek tartom, hogy Totti fog kezdeni és a félidőben jön majd valaki a "primaverából"?

      • A meglepő. hogy senki nincs a keretben a Primavera-ból. Kicsit sajnálom, elég jó kis felhozatal van pedig.

    • nem rossz a felállás, de egyetértek nemvoktrendivel Manolas-Fazio szükséges (Vermaelen képes lenne irányítani, de szerintem annyira nincs összeszokva, hogy nem menne ez hiba nélkül). A kp-ján már kifejtettem feljebb, hogy Paredes nem abba a pozícióba való, főleg, hogy a Samp középpályája nagyon kellemetlen és mindent elkövet a magas labdaszerzésekért (letámadások már a védővonalba, kp megszállása, ütközés, stb.), amire Paredes jó fegyver (stabil labdatartó), csak nem szerez kellő labdát. Előre meg roppant bátor felállás. Akkor már inkább Gerson Totti/El Shaarawy helyén és Ninja-Strootman középpályára.

  • Aztán a vajon a gyep milyen állapotban lesz a tegnapi meccs után?
    Sőt, továbbmegyek milyen állapotban lesz vasárnap?

    • a pizsamakékek csak nem túrták fel annyira, nem olyan szántó-vető típusok :)

      • Mondjuk ha vasárnaptól vasárnapig nézzük akkor egy hét alatt játszanak rajta 4 meccset...azért az sok! Remélem hogy rendbe lesz!

  • Pontosa mi a fene ez a Linkem-es dolog? csak olasz forrásokat találok róla egyelőre, és abból amit le tudok szedni, 100% hogy nem rendes mezszponzor lesz. Ami képet láttam, azon meg a Primavera mez van, és Alberto De Rossi van ott, meg ami összegekről beszélnek, az is elég kevés (évi 2 millió) Ha mondjuk ennyiért egy általános szponzort szereztünk, + rádobjuk a Primavera mezére, az korrekt.
    Közben felmerült a Palermo-s Quaison neve, aki szerintem jó igazolás lenne.

    • Én úgy tudom, hogy ez csak a Primavera csapat mezén fog szerepelni, 2019-ig szól a szerződés évi 2 millióért.
      Gandinit kérdezték a főszponzorról is, azt nyilatkozta, hogy optimista a dolgot illetően, keresik a megfelelő partnert. Szóval még semmi konkrétum.

    • Quaison szerintem sem rossz, de eddig elég ingadozó volt a teljesítménye, bár lehet, hogy erről a Palermo tehet? De ha választhatnék, akkor már inkább Defrel, talán most, hogy kiestek a kupából...

      Közben az Everton állítólag elengedi Deulofeut, bár az olasz lapokban egy ideje inkább a Milant emlegetik a spanyollal kapcsolatban.

      Ja és egy rádióműsorban feldobták Donsah nevét, a Bolognából.

    • A Linkem az összegen felül a teljes telekommunikációs hátteret adja/szolgáltatja majd ezentúl a klubnak, ezért rádobják a Primavera mezére a logót.
      A főszponzor kiléte továbbra is ködös, keressük....

      Van már jó pár név a kalapban...nyáron Wilshere, januárban Defrel (állítólag) kérte a Sass-t, hogy engedjék Rómába, Jesét még mindig nem tévesztettük szem elől, Laxalt, Giaccherini, akiket Ti írtatok .....
      Plusz, egy újabb reménységre tervezünk költeni 23millió EUR- t, az illető Baily a Genk jamaicai fiatalja.

      Kis mellékesként: Faragó Pál vasárnap már debütálhat is ellenünk.
      2M+10% továbbértékesítési díj ellenében érkezett ma a Cagliarihoz a Magyar felmenőkkel rendelkező Olasz játékos, írja a giallorossi.net

  • Sima hál isten. Elég erős kezdőt küldött fel a kopasz. Másodosztályú ellen jön köv. meccs. Szinte zseniális a sorsolásunk többiekhez képest meg főleg. Tulajdonképpen 2 meccset kell nyerni a kupához!

    • Igen, hála istennek! A lehető legrosszabb egy hosszabbításos, verekedős meccs lett volna, de viszonylag könnyedén megúsztuk. Én a legjobban El Shaarawy jó játékának örültem, meg Mario Rui visszatérésének.

      • Egyetértek, Sári jó volt, hajtott küzdött és szép gól szép assziszt után hagyta el a játékteret!
        Ami viszont ismét szemet szúrt, az JJ.... mindenhol ott volt, nem tévesztett ütemet, parádésan oldotta meg a feladatot. Végre Bruno P is mutatott valamit, hogy tulajdonképpen miért is igazoltuk le...
        Ninja őrület, Fazio most fejben pihent szerintem, Paredes meg inkább ne rúgjon szögletet :-D

  • Nem volt rossz meccs. Ninja jobban örült a többiek góljainak, mint a sajátjainak :) Amúgy az első gólt megköszönhetjük a Lazionak :D szar volt miattuk a pálya, és Sári beadása azért ment Silvestre-hez, aki a gólpasszt adta.
    Forza Roma

Related Post