X

Beugró kipipálva, Roma-Milan 1-0

A tizenhatodik forduló zárómérkőzése hétfő esti időpontban sodródott az AS Roma EL kötelezettsége miatt, de egy Milan elleni rangadó minden időpontban rangadó. Pláne, ha egy volt római vágta rend következtében egyre jobb az északi rossoneri. Tovább fokozhatnám a szitut azzal, hogy a tabella második helyezettje látta vendégül a harmadik pozícióban lévőt. Kell-e ennél több?

Edzőbá’k

A csapatok formája szintén irigylésre méltó volt a találkozó előtt, a Milan öt mérkőzéses veretlenségi szériával utazott a fővárosba, míg a farkasok 10 győztes hazai bajnokival büszkélkedhettek a kezdő sípszó előtt. Minden adott volt egy kiváló bajnoki mérkőzéshez, ami csak részben jött létre, de ne szaladjunk ennyire előre.

Kezdők

A csapatok a következőképpen futottak ki a gyepre, majd Mazzoleni megadta a jelet, és elkezdődött a számomra kimelkedő legfontosságú olasz derbi. A mérkőzés kifejezetten lendületesen, lüktetően kezdődött, több meggyőző római lehetőséggel. Öt perc leforgása után már a második szögletet rúgták a fiúk, és próbálták a legnagyobb nyomást gyakorolni a fiatal milánói társaságra.

Nem jöttek be ezek a számítások, és szépen visszaült a mérkőzés a kiegyenlített kerékvágásba. Éledezett a vendég csapat is, majd a 25 percre már életveszélyes gólhelyzetet sikerült kialakítaniuk Szczesny kapuja előtt. Amit, ha viccesen akarok fogalmazni a lengyel kapus „tökéletesen kivédekezett”. Értsd ezt úgy, hogy a kapura törő csatárt már csak felöklelni tudta. A játékvezető jogos büntetőt ítélt, amit Niang közepesen végzett el, így a lengyel kapus védeni tudott. Maradt a gól nélküli állás.

Ninja főszereplő volt tegnap

A lélektani előnyt próbálta kihasználni a Roma, de sikertelenül. Az utolsó passzok pontatlanra sikerültek, vagy a Milan védekezése működött precízen. Ha nem jön Peres sérülése, más már nem is nagyon történt volna az első játékrészben. Viszont a brazil szélső vélhetően rásérült nemrég meggyógyult nyavalyájára. Jöhetett El Shaarawy, aki volt csapata ellen bizonyíthatott volna…

A második félidő nagyjából ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. Csapkodó játék, egyre vadabb szabálytalanságok, és fokozatosan fáradó Milan. A halvány fővárosi fölény egy óra játékot követően góllá érett. Ninja egy kiváló labdaátvételt követően, okosan ballal eltekerte a véleményem szerint kicsit rosszul helyezkedő Donnarumma mellett a labdát. 1-0. Szép, okos gól a belgától. Kiváló teljesítményt nyújt már hetek óta a punk, csak így tovább!

Gólöröm

A bekapott gól értelemszerűen sokkolta az egyre fásultabban futballozó Milant. Bár Montella próbálta cserékkel felrázni csapatát, ez már nem valósulhatott meg az utolsó húsz percben. Helyzetek alakultak ki mindkét kapu előtt, komoly gólveszély kevés volt. Így nyugodtan leírhatom ide, hogy a rutinosabb csapat behúzta a fontos rangadót. Vagy Ádám példájával élve, szűken, de megvan a beugró. Jöhet a vizsga.

De maradjunk még pár gondolat erejéig a hétfő esti mérkőzés körül. Spalletti újra bebizonyította, hogy taktikailag nagyon felkészült. Ebből már kaptunk ízelítőt a derbin, bár ott egy rutintalanabb Inzaghival kellett összemérje tudását, tegnap Montellat is sikerült a ring sarkába szorítani. Két igazán fontos, lélektanilag is kiemelkedő győzelmen van túl a csapat. Nyilván a java, a legfontosabb még hátra van, szombaton, de azzal még várjunk pár napot.

Középpálya

Érdekes azt nézni, ahogy nem cserél a Kopasz. Egyrészt üzenet ez a kispad irányába, hogy a sérültek miatt gyakorlatilag elfogyott a bevethető csereember, másrészt üzenet a pályán lévőknek, hogy márpedig ti vagytok a legjobbak, és veletek fog ma összejönni az, amit megbeszéltünk. Ez nekem kicsit olyan, mintha 19-re húzna lapot, de most kétszer egymás után bejött. Taps!

Picit bújva a statisztikákat, a legpontosabb római El Shaarawy (!) volt. 20 passzát 90 % pontossággal hajtotta végre! Rüdiger és Strootman tudott még 80 % fölött passzolni. Dzeko és Ninja 3-3 kapuralövéssel büszkélkedhet, míg Perotti és DDR kétszer próbálkozott. Az összesített lőlap 14 – 8. A szabálytalanságok pedig 13 – 23, ebben a Milan volt „erősebb”.

Felkészül a Juventus!

Hogy mit hozhat a szombati mérkőzés? Nagyon nehéz kérdés. Aki látta vasárnap a torinói derbit, az szembesülhetett azzal, hogy hiába uralod a játékot a Juve ellen, hiába alakítasz ki komoly helyzeteket, ha a Juve egy félziccerből is eredményes tud lenni. Meglátjuk.

Gratulálok a csapatnak és a szakmai vezetésnek ehhez a fontos hat ponthoz, remélem megvan a helyes irány, és azt is hogy nem térünk le róla…

Szentesi János:

View Comments (30)

  • Itt van néhány olasz napilap értékelése a mieink tegnapi teljesítményéről:

    CORRIERE DELLO SPORT

    Szczesny 7; Rudiger 6,5, Manolas 6, Fazio 6,5; Peres 5,5, De
    Rossi 6, Strootman 6, Emerson 6,5; Nainggolan 7,5, Perotti 5,5, Dzeko 7.
    Subentrati: El Shaarawy 5,5. Allenatore: Spalletti 6,5.

    LA GAZZETTA DELLO SPORT

    Szczesny 7; Rudiger 6, Manolas 6,5, Fazio 6; Peres 5, De Rossi 6, Strootman 6, Emerson 6,5; Nainggolan 7, Perotti 6, Dzeko 7. Subentrati: El Shaarawy 6. Allenatore: Spalletti 6,5.

    TUTTOSPORT

    Szczesny 7; Rudiger 5,5, Manolas 6,5, Fazio 6,5; Peres 5,5, De
    Rossi 6, Strootman 5,5, Emerson 6; Nainggolan 7,5, Perotti 6, Dzeko 6,5.
    Subentrati: El Shaarawy 6. Allenatore: Spalletti 6.

    IL MESSAGGERO

    Szczesny 8; Rudiger 7, Manolas 7, Fazio 7; Peres 5, De Rossi
    6,5, Strootman 6, Emerson 6,5; Nainggolan 8, Perotti 6,5, Dzeko 7,5. Subentrati: El Shaarawy 6,5. Allenatore: Spalletti 7,5.

    IL TEMPO

    Szczesny 7; Rudiger 6,5, Manolas 6, Fazio 7; Peres 6, De Rossi
    6, Strootman 6, Emerson 6; Nainggolan 7,5, Perotti 5,5, Dzeko 6,5. Subentrati: El Shaarawy 5,5. Allenatore: Spalletti 6,5.

    LEGGO

    Szczesny 7; Rudiger 6,5, Manolas 6,5, Fazio 6; Peres 5,5, De
    Rossi 6, Strootman 6,5, Emerson 6,5; Nainggolan 7,5, Perotti 6, Dzeko 7.
    Subentrati: El Shaarawy 6,5. Allenatore: Spalletti 7.

    IL CORRIERE DELLA SERA

    Szczesny 7; Rudiger 6, Manolas 6, Fazio 6; Peres 5,5, De Rossi 6, Strootman 5,5, Emerson 5,5; Nainggolan 7, Perotti 6, Dzeko 7. Subentrati: El Shaarawy 5,5. Allenatore: Spalletti 6.

    LA REPUBBLICA

    Szczesny 7; Rudiger 6,5, Manolas 5,5, Fazio 6,5; Peres 5,5, De
    Rossi 6, Strootman 6, Emerson 6,5; Nainggolan 7, Perotti 5,5, Dzeko 6,5.
    Subentrati: El Shaarawy 6. Allenatore: Spalletti.

    LA STAMPA

    Szczesny 7; Rudiger 6,5, Manolas 6, Fazio 7; Peres 5,5, De Rossi 6, Strootman 6, Emerson 6; Nainggolan 7, Perotti 5, Dzeko 6,5. Subentrati: El Shaarawy 5,5. Allenatore: Spalletti 6,5.

  • Szerintem itt mellékes volt a játék, az eredmény volt a fontos... Ezzel most nagyot mondtam. :)

    Egyébként az "érdekes" volt, hogy Bruno Peres sérülésénél le se fújták a szabálytalanságot.

  • A múlt héten a Juve -Atalanta meccs előtt az "okosok" a Digi sporton hosszú percekig elemezték hogy a Juventusnak 5-6 sérültje, van, micsoda pech, micsoda balszerencse, micsoda Isten verése, hullámvölgy, világvége. Szegényeknek így kell sorsdöntő meccseket lejátszani, és ez már 2-3 hete így megy. De micsoda jó csapat ez a Juventus hogy még így is hozzák az eredeményeket.
    Hát baszki nálunk két éve folyamatosan hiányzik 4-5-6 kezdő ember, akinek kb a fele mindig keresztszalagos....
    Semmi csak úgy megragadt bennem az a felvezetés...majdnem elsírták magukat hogy sérült a Bonucci meg az Evra egyszerre....

    • Evra még játszott? Fel sem tűnt, hogy nincs ott. Bonucci sérülése viszont komoly hiányt jelent, nélküle kb. a felére csökkent a Juventus ellenszenvességi együtthatója. Hiába vannak bőven tenyérbemászó alakok a keretükben, a derék Bonu egy külön kategóriát képvisel.

      Ez egy szomorú verseny, de attól tartok, hogy ha összeadjuk a sérültjeinket a végén könnyedén nyernénk. De ezt csak véletlenül fogják tudni ha nem követik a Rómát. Evra hiányzik? Szegénykék, nálunk szélsőben most csak Florenzi, Bruno Peres és Mario Rui sérültek. És még folytathatnák...

    • En mindig azt latom, hogy a kommentatorok valamiert nem szinpatizalnak a Romaval, legyen az a Juventus, az Inter vagy akar a tegnapi Milan elleni meccs. Mintha irigyek lennenek, hogy behuzzuk az ilyen meccseket, nem kepesek elfogadni, hogy mar egy evtizede lassan csak egy csapat van elottunk, de ez igy volt mindig is. Lehet nem mi vagyunk a legsikeresebbek, mert scudettobol nincsen sok, de ezustbol van annyi, mint senki masnak..de az mar nem erdekel senkit.. Ahogy Bill Shankly mondta: "Ha elso vagy, hat elso vagy. Ha masodik vagy nem vagy senki." Mi, ASRoma szurkolok nem azert szerettuk meg es szeretjuk a csapatot, mert volt es van 20 bajnoki cime. Tisztessegesen szereztunk meg mindent! Azt a 3 bajnoki cimet es a 9 kupagyozelmet! Nincs szuksegunk kulso segitsegre, birokra, csusztatasokra...Talan azert is vagyom mar annyira egy bajnoki cimre, hogy a sok karogo, kepmutato, szarhazi ellen szurkoloknak, vezetoknek a kepebe tudjunk kopni, hogy tessek itt vagyunk MI, itt vagyunk fent, Ti ott lent senkik vagytok hozzank kepest es nem azert, mert a tabella a vegen a mi klubunk nevevel kezdodne, hanem azert az alazatert, akaratert es kitartasert, amivel eljutottunk odaig es senki nem hitt bennunk csak mi magunk, aki a klubhoz kozel erzi magat!

  • Bruno Peres három hét és ismétlem önmagam, de ez egy szabadrúgást se ért. :(

    • Én is szabályos szerelésnek láttam, az, hogy ebben lesérül, már csak a mi szerencsénket mutatja. Természetesen akkor, amikor kezdett jobban játszani. Muszáj lesz bővíteni ezt a keretet januárban, mert már addigra ki fog fulladni a csapat, mire jön a Villarreal meccs. Nincs egy épkézláb cserénk sem, nemhogy 2 játékos minden posztra :/

      • Lehet, hogy "jogilag" szabályos volt, de hátulról érkezett a védő, ahonnan nem láthatta, hogy mi a szándéka az ellenfélnek. Ráadásul ez már kb. a 3. lezúzás volt hátulról. Ha addigra megkapta volna De Sciglio és a másik Milan-os a jogos céduláját, nem mert volna egy újabb hátsós akcióba belemenni és akkor valószínűleg a sérülés is elmaradt volna.

  • Annak örültem a legjobban, hogy Ninja végre használta az eszét és nem csak belebikázott egyet a lasztiba. Többször volt már, hogy ennél ígéretesebb helyzetből kirúgta a stadionból, mert akkora gólt akart lőni, hogy még a kapu is ledőljön. Ilyen apróságokon múlnak a meccsek és jó látni, hogy végre kezdik felfogni ezeket a játékosok. Dzekoval ugyanez a helyzet. Remélem így is marad. :)

    • Szeretem-imádom Nainggolant, de párszor láttam tőle olyat is, hogy a kapura lövése után közvetlenül az ellenfél jött bedobással. :D

      De a lényeg, hogy ezen a két meccsen viszont jól eltalálta.

      • Csak azért akadt be mert ballal lőtte. Jobbal "Stadionbu ki" lett volna!:D Na jó nem ám...imádom szeretem Ninját. Ügyes volt!
        Sárinak kéne megmondani hogy tüzeljen mert tud. Tegnap is volt min. 2 szitu kapuval szembe, lendületből, kb 16-18 méter, tökéletes helyzet de mégsem...pedig tavaly az Empoli ellen....

  • Jó volt látni (ismét), hogy végre nálunk van a lélektani előny és nem fordítva. Itt volt az ideje annak, hogy úgy nézhessünk mérkőzést, hogy az ellenfél játékán láthatóak a "tartok ettől a meccstől befosás" jelei.
    Azt vettem észre a Milanon, hogy alárendelt szerepkörben érzik magukat, még ha elsőre kiegyenlítettnek is tűnt a derbi de a labdakezeléseken, a kapkodásokon észre lehetett venni, hogy egyetlen percig sem veszítettünk az "esélyesebb csapat" besoroláson és majd minden labdaérintésükkor "megremegett" a láb. Jó érzéssel tölt el, hogy úgy futunk ki a gyepre, hogy tartanak tőlünk ami azt jelenti, hogy elismerik azt, hogy előrébb tartó gárda vagyunk, már ezért megérte megnézni a tegnapi összecsapást!
    (Jó előre) Olyan érzésem van, hogy nyerni fogunk Torinóban és szemet gyönyörködtető játékkal rukkolunk majd elő és lesz közte 2 a mi javunkra!!

  • Közhely, hogy túlteljesít a Milan, de tényleg valami emberfeletti mértékben teljesítenek túl. A védelem előtt Pasalic, Locatelli, Bertolacci, Niang, Suso, Lapadula szerepeltek tegnap, ízlelgessük, hogy ez hanyadik helyre elég körülbelül. És a Paletta-Romagnoli védőkettős is egész máshogy fest, mint amit vártunk tőlük. Persze adott egy fiatal mag, és ha ehhez okosan igazolnak, ami Montellától elvárható, ez egy ígéretes projekt, valami ilyesmit kéne elkezdenie az Internek is Gabigolra, meg Kondogbiára elköltött 70 millió helyett.

    A Pescara elleni meccs után nagyon féltettem a Romát, de Salah kidőlésével Spalletti a védekezésre, és a gyilkos Strootman, Nainggolan, De Rossi középpálya összes előnyének kihasználására tette a hangsúlyt. Az elmúlt két rangadón összesen kétszer ha kellett komolyabban izgulni a kapu előtt, és helyzetet még így is ki tudott dolgozni a Roma Dzeko harcosságának, és az agilis szélsőjátéknak köszönhetően. Nagy kár, hogy a Juventus ellen kiesett Peres, kíváncsi vagyok, erre mit talál ki Spalletti.

    • Ha nem ugyanazt, mint ami a Milan ellen volt, akkor egy még védekezőbb opció: Rüdiger feljebb, és Vermaelen/Jesus be helyette. Ez nekem nem annyira szimpatikus, mert biztos, hogy valamelyikükön menne el a meccs, és azt a hármast ott hátul nem kéne bolygatni. A legnagyobb trükk az lenne, hogyha megtanítaná Iturbe-t focizni a héten, és ő kezdene (a posztján gyakorlatilag) na arra senki nem számítana :D

  • Mai pletyka, az Il Messaggero szerint, a Roma kiválasztotta Sabatini utódját, konkrétan a Sevilla korábbi sportigazgatójáról van szó. A Monchi néven közismert, Ramon Rodriguez Verdejo, november végén Baldinivel és Zeccával vacsorázott Londonban, majd Baldinivel közösen nézte meg az Arsenal BL meccsét, pár nappal később pedig Pallottával, Zeccával és Baldinivel vacsorázott az angol fővárosban. Ez alapján az Il Messaggero tudni véli, hogy a spanyol sportvezető júniustól a Rómában fog tevékenykedni, méghozzá sportigazgatóként. Hogy Ricky Massara, a Roma jelenlegi sportigazgatója és Sabatini korábbi jobbkeze hol van ebben a történetben nem tudom, mert róla most nem írtak semmit. :)

    • Két emberünk lesz a posztra! Ennyi! Ricky-é lesz a brazil, francia, argentín vonal, Monchié meg a spanyol! Nem lesz itt gond! :D

      • Már ha tényleg jön.

        Spanyolban Monchit sokan úgy tartják számon mint a sportigazgatók királyát, a Sevilla épp másodosztályban volt amikor kezdett náluk és vele nyertek spanyol kupát, szuperkupát, európai szuperkupát, 5 (!!!) EL-t/UEFA kupát, többet mint bárki más...

        Ami viszont elgondolkoztató, hogy ő is egy Sabatini szerű varázsló. Nem olyan mint például régen Galliani a Milanban, aki megkérdezte mennyibe kerül Van Basten és kitöltötte a csekket. Ő inkább megkeresi az új tehetséget Dél-Amerikában, lealkudozza az árát a felére és a végén elhozza egy 3 éves kölcsönbe részletre. Vele is az a profil menne tovább, hogy "mi kevés pénzből is jól főzünk", már ha értitek hogy mondom.

        • Amig nem lesz + bevetel, nincs uj stadion sem addig csak ezt az utat tudjuk jarni..:/

          • Vagy lehetne még találni egy "őrült milliárdost" tulajnak, mint a Chelsea, vagy a PSG és akkor... Persze az se véletlen, hogy azok Londonban meg Párizsban vannak. :D

          • Ha ezen a vonalon indulun el, akkor nem is ertem eddig miert nem fektetett be mar eddig sem egy arab/orosz milliardos a Romaba vagy akar a Lazioba, mert bar nem mondom, hogy London meg Parizs nem gyonyoruek es tenyleg nelkuluk nem lenne mar Vilag a Vilag, de hogy stilusban, szepsegben, meg tortenelemben Roma hattal ver minden egyeb varost az is biztos! Mas kerdes, hogy ok olyan fovaros csapatat valasztottak jatszohazkent, ami gazdasagilag a topon van es Olaszorszag azert kozel sincs Angli, Fraciao.,Nemeto. szintjen..

          • A Lazionak image problémái vannak, nehéz eladni azt a vonalat nemzetközi szinten, ezért szenvednek a szponzorokkal is, már hogy nem igazán találnak. Régen, amikor Cragnotti talicska számra tolta a pénzt a klubba, akkor se fogadták el őket igazán. Emblematikus volt Desailly régi nyilatkozata: "Hogyan mehetnék én pont a Lazioba?" Nagyon nehéz ügy.

            A Roma már érdekesebb eset, a klub egy politikai tényező, amit nem adnak oda csak úgy bárkinek. Többször majdnem eladták a "klasszikus milliárdosnak", de valamiért mindig közbejött valami. Volt hogy többé-kevésbé nyíltan beavatkoztak, volt hogy látszólag csak a szerencse szólt közbe.

            Emlékeztek Kerimovra? "Egész véletlenül" pont aznap jelentek meg a pénzügyőrök lefoglalni a Roma könyvelését, amikor Sensi találkozott az oroszokkal. Azok meg nem hülyék, egyből megértették az üzenetet, Kerimov inkább hazament és megcsinálta az Anzhit...

            És Soros? Már megegyeztek a vételárban, csak a bejelentés volt hátra és ez nem kitaláció, megjelentek az e-mailek a sajtóban. De akkor Sensiék talán túl mohók voltak, több pénzt akartak kapni, kitalálták, hogy van egy másik vevő, ráadásul állítólag egy mesebeli arab sejk és Soros megsértődött.

            Az utolsó jelölt Sawiris volt, többször elmondta, hogy ő sokkal többet ajánlott az Unicreditnek a Rómáért mint az amerikaiak, de neki nem adták el. Egyes elemzők szerint, a stadion körüli ingatlanbiznisz miatt adták el az amerikaiaknak, de az is tény, hogy Pallotta sokkal kezelhetőbb tényező, mint az egyiptomi milliárdos.

  • Közben a média feldobott nekünk egy új nevet: Rincón a Genoaból. A venezuelai állítólag nem akar hosszabbítani a genovaiakkal, ezért állítólag már januárban eligazolhat, 10 milliós árat emlegetnek.

    • jah kezdődik megint...az átigazolási időszak...már nem tudtam mi hiányzott..
      Állítólag Iturbe to Torino, 7 misiért. Mourinho meg azt mondta Depayról ( vagy csak úgy nagy általánosságban) hogy aki nem boldog az mehet...stb..stb... :D
      Mi lesz még itt... Megint fogunk igazolni vagy 50-60 játékost! :D

  • Mind Peres, és Salah ott vannak a keretben. Ahhoz képest, hogy 1 hete még mindkettejükre azt mondták, hogy "majd jövőre térnek csak vissza" elég gyorsan felépültek. Szerintem trükk volt az egész, hogy Spal jól meglephesse Allegrit :D (reméljük annyira nem megy azért bele a karácsonyi meglepegetésekbe, hogy Iturbe-val kezd majd... A KAPUBAN) ((mondjuk...amennyire messze áll tőle a gól, lehet, hogy még alapja is lenne a dolognak))

    • Lehet, hogy van egy terv, most játszatják Salaht, még jobban rásérül a bokájára és "saaaajnos" nem tud majd elmenni az Afrika-kupára... Elnézést, rossz vicc. :)

      • Nagyon sokszor eszembe jutott. Zseniális terv! Csak sajnos Salah-t nem olyan fából faragták hogy bedobja a válogatottat... :D

Related Post