X

Jelentem válság van!

 

Eredményválságba kerültünk! A Roma nem tud gólokat szerezni és elfelejtette hogyan kell nyerni. Tegnap a Roma 1-1-es döntetlent játszott az Olimpicóban a Sassuolo ellen. Pellegrini szerzett vezetést a Rómának az első félidőben, de a másodikban Missiroli egyenlített. Közben a második félidőben a VAR érvénytelenített két gólt is a Rómának.

Ezek azok a meccsek, amikről a legnehezebb írni, amikor egy papíron verhető ellenfél ellen veszítjük el a pontokat. Ezúttal nincsenek alibik, nincsenek kapufák, nincsenek hétközi BL fordulók, nincs semmi, a középszerű teljesítményen kívül. A csapatunk ismét a csúnyábbik arcát mutatta, egy ezúttal nem is annyira meggyőző, meddő mezőnyfölénnyel és egy pontatlan, ötlettelen, többnyire kiszámíthatóan lassú támadójátékkal.

Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-3-3): Alisson; Florenzi, Manolas (46’Juan Jesus), Fazio, Kolarov; Pellegrini (81’Cengiz), De Rossi, Nainggolan; Schick (49’El Shaarawy), Dzeko, Perotti.

SASSUOLO (4-3-3): Consigli; Lirola, Cannavaro, Acerbi, Peluso; Missiroli, Magnanelli, Duncan (72’Mazzitelli); Politano (88’Cassata), Falcinelli, Ragusa (59’Matri)

Az első félórában a Roma nem játszott túl jól, amikor támadni kellett nem tudott ritmust váltani és ezúttal a rögzített helyzetekből se volt hatékony, 5 szögletből egyszer sem tudtunk kapura lőni. Közben a Sassuolo meg tombolt, pedig Berardi megtette nekünk azt a szívességet, hogy lesérült a meccs előtt, de a csapattársai nélküle is jól boldogultak, például Politano kétszer is kapura tudott lőni az első tíz percben. Nem mellékes, hogy a Sassuolo tényleg jó formában érkezett, Iachini mester fiai zsinórban három győzelem után érkeztek Rómába és sajnos ezúttal sem okoztak csalódást.

Visszatérve a Rómára, feltűnő volt az összjáték hiánya Dzeko és Schick között. A fiatal cseh kezdett, de 50 perc után lecserélte őt Di Francesco, miután nem sok mindent tudott felmutatni. A Roma veszélyes helyzetei többnyire a baloldalon jöttek létre, ahol Kolarov és Perotti rendszeresen támadták Lirolát.

De azért Sassuolo ide vagy oda, akkor is a Roma irányította a meccset, még az hiányzott volna, hogy az Olimpicóban, a Sassuolo ellen, ne a Roma irányítson! A 31. percben meg is született a Roma vezető találata, természetesen ez is baloldalról indult. Perotti betett egy labdát a Sassuolo tizenhatosába, Schick továbbengedte Dzekónak, aki továbbtette az üresen lévő Pellegrininek, ő pedig egy pontos lövéssel megverte a tehetetlen Consiglit.

Az első félidő a Roma 1-0-ás vezetésével zárult, a szünetben le kellett cserélni Manolast, aki összeszedett egy ütést a térdére, állítólag nem komoly a sérülés, mindenesetre a második félidőre Juan Jesus állt be a görög helyére. Ahogy már említettem, az 50. percben Schick is lejött, de az ő esetében egy taktikai csere volt, El Shaarawy érkezett a helyére. Negyedórával később, pont a „Fáraó” előtt adódott egy remek helyzet, Perotti betett egy labdát, amit „Elsha” kapura is küldött, de Consiglinek ezúttal sikerült lábbal védenie. Itt kívánom megjegyezni, hogy ezzel az egy akcióval, szerintem „Elsha” többet tett le az asztalra, mint Schick az egész meccsen.

Nem sokkal később, Dzeko szerzett egy hatalmas gólt, a bosnyák félelmetes erővel bombázta ballal a kapuba a labdát, de a VAR megállapította, hogy pár centis lesen tartózkodott a gólpassz pillanatában.

Aztán jött a fekete leves, 12 perccel a rendes játékidő vége előtt a Sassuolo kiegyenlített. Peluso beívelt balról egy magas labdát, a hátulról érkező Missiroli pedig megverte fejjel Juan Jesust és Alisson számára elérhetetlen helyre küldte a labdát: 1-1.

Ekkor jött a Roma (elkésett) reakciója, a fővárosiak végre elkezdték erőltetni a támadó játékot és Florenzivel vissza is szereztük a vezetést, de sajnos a VAR megállapította, hogy a gól érvénytelen volt les miatt. El kell ismerni, hogy ez a döntés is jogos volt! A passz pillanatában Ünder lesen tartózkodott és a fiatal török sajnos játékba avatkozott, mert akadályozta a Florenzit üldöző Missirolit a védekezésben.

Ezek után már elfogyott az idő, alig 4 perc hosszabbítás után Orsato bíró úr lefújta a meccset és a Roma elkönyvelhet egy újabb pofára esést, ezúttal otthon, megint egy papíron verhető ellenfél ellen. Az éllovas Napoli már 9 ponttal előz minket, az őket üldöző Juve meg 8 ponttal van előttünk. A bajnoki cím egyre elérhetetlenebb távolságra került, még alig vagyunk túl a bajnokság felén, de reálisan szinte már csak matematikai esélyeink maradtak.

Szeretnék kitérni röviden a VAR-ra, szerintem a VAR egy remek dolog! Most mondom, amikor nem kedvezett nekünk, szerintem ezt most kell leszögezni, nem amikor nekünk kedvez! Az igazság nem lehet véleményes, legalábbis nem kéne annak lennie. Ha Dzeko lesen volt, akkor lesen volt, ha Ünder játékba avatkozott, akkor játékba avatkozott  és részemről nem tartok igényt az érvénytelen gólokra, pláne nem a Sassuolo ellen, de úgy általában senki ellen.

Azt viszont nem értem, hogy miért csak négy percet hosszabbított Orsato bíró úr. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy három és öt perc között szoktak hosszabbítani, de amióta van a VAR, az is hozzáadódik, vagy nem? Legalább háromszor használták a VAR-t, közben ment az időhúzás is rendesen. Volt olyan, hogy egyszerre három Sassuolo játékos fetrengett a földön, úgy, hogy közben egyikhez se értek hozzá és természetesen egyiknek se volt semmi baja. Akkor mégis, hogy a fészkes fenében számolta ki ezt a 4 percet? Én nagyon nem szeretném viszontlátni Orsato bíró urat a Roma „ellen” és azt se szeretném, hogy ő kezelje „ellenünk” a VAR-t, mint az Inter elleni meccsen.

Szerintem Pellegrini és Nainggolan voltak a legjobbak. Florenzi védekező munkája néha elég gyenge volt, viszont támadásban nagyon is jó volt. Mellesleg nem tudom, hogy kinek tűnt fel, ahogy Florenzi megvédte a lecserélt Schicket a közönség haragjától, csak mert Florenzi ilyen. Akik csődöt mondtak testületileg, az szerintem a támadó alakulatunk volt, Schick, Dzeko, Perotti, Ünder… Mind megannyi csalódás. Ezúttal Di Francescót sem lehet megvédeni. Mister, innen üzenem, hogy ennek így nem lesz jó vége!

De itt be is fejezem ennek az újabb „ünnepi meglepetésnek” az elemzését, amit szeretett csapatunktól kaptunk szilveszterre. Inkább szeretném megragadni az alkalmat, hogy boldog, sikerekben gazdag új évet kívánjak mindenkinek! És természetesen mindig forza Roma!

nemvoktrendi:

View Comments (43)

  • Off topic: Szeretném a segítségeteket kérni. Ahogy láttam korábban több fórumozó is volt már meccsen. Születésnapomra kapnám páromtól, hogy elmennénk a 37. fordulóban a Roma - Juventus meccsre. Remélhetőleg a bajnoki címről döntő ütközetre. ;-)
    Hol és hogyan lenne célszerű jegyet venni? Hová lenne érdemes venni? Sud, Distinti Sud, Tevere, Monte Mario? Érzésre nyilván Sud, de azért gondoltam rákérdezek, aki már volt. Mindenképpen biztosra szeretnénk menni, és már most megvenni a jegyeket, lehetőleg kedvező áron, de biztos forrásból. Nem szeretnénk a véletlenre és az ott tartózkodás idejére hagyni. Esetleg szállás, repülő jegy foglalás tekintetében is szívesen vennék jó tanácsokat. Valószínűleg 1 hetes útról lenne szó, amiben benne lenne a meccs is. Minden tanácsot és ötletet szívesen fogadok. Hogy ne spameljük szét a fórumot aki el tudna jó tanácsokkal látni, annak szívesen dobok egy emailcímet, vagy közzéteszem akár itt az email-es elérhetőségemet, ha úgy kedvezőbb. Köszönöm a segítséget.

  • Nem voltam lusta, előkerestem a régi hozzászólásokból (A Fio legyőzése után írtam):
    "Én viszont egyáltalán nem így látom. Az 1-0 meccseink forgatókönyve rendkívül hasonló volt. Erőlködtünk rendesen és 1 pontrúgásból megszereztük a vezetést (Torino ellen szabi, Crotone ellen tizi, Bologna ellen szöglet). Szóval stabil játékot nyújtunk ez tény, de helyenként továbbra is erős ötlettelenség és kiszámíthatóság jellemez minket (például, ha Kolarov nem rúgja meg a 70. percben azt a szabadot Torinóban, akkor nem tudom azon a meccsen, hogy szereztünk volna gólt).
    A Fio és a Chelsea meccs egy kissé más helyzet. Ezek a csapatok nem védekeztek zártan, igyekeztek a kp labdát szerezni, elöl sokkal több hely volt és ami örömteli, hogy végre végig tudtunk vinni kontraakciókat. (ettől függetlenül a Fio ellen megint csak pontrúgással szereztünk vezetést).
    A meccs ritmusát mi adjuk, mi birtokoljuk a labdát, de hiányzik a célratörő támadásvezetés. Egyébként Spall taktikája pont azért volt működőképes gólok számát illetően, mert hátrébb védekeztünk, hogy elöl Dzeko-Salah kettős - kiegészítve Nainggolannal - bővel legyen területe. Ez persze kockázatos is, hiszen nagyobb nyomás alá került a védelmünk. EDF ezzel szemben magasan letámad és csírájában megfojtja az ellenfeleket, aminek az a következménye, hogy nem tudnak támadásokat vezetni - ezért a nyugis meccsnézés - viszont nem is lesz rendezetlen az ellenfél, hiszen gyakorlatilag 8 ember ugyanazon a térfélen marad. Így hiába szerzünk labdát a fal ugyanúgy ott van előttünk."
    Hónapok óta küzdünk ugyanazzal. Valaki azzal nem akar szembesülni, hogy 13 játékos nem fog egy egész szezont végigzakatolni, valaki azzal, hogy a biztonságos taktikán valamilyen szinten változtatni kell. EDF az első pillanatban makacsnak tűnik, ami alapjáraton nem bűn, de ez az éve tanulóév volt. Neki is fejlődnie kell!

  • VAR valóban jó dolog de jelenlegi formájában nem az igazi. Nyilván elsőre nem lehet jót alkotni, de tanulni kell a hibákból és változtatni, amerikai barátaink modellje szerintem szuper, de nem kell azt másolni de a jó dolgokat el lehet onnan lopni.
    Ez hogy most önkényesen a bíró akarja megnézi akarja nem ez botrány. Vagy adni kéne edzőknek meccsenként lehetőséget, max kettő vagy nem tudom, de ez így eléggé elfogulttá teszi az egészet.

    • Az jó, hogy van egy bíró aki ezt "kezeli" és szólhat ha probléma van. Szerintem jobban beletanultak a használatába az eleje óta, én is persze abszolút pozitívan értékelem, akkor is, ha a mostani meccs végére a halálba kívántam már :D

    • Az a helyzet, hogy a FIFA/UEFA évtizedek óta foggal-körömmel küzdött a technikai segítség ellen a játékvezetők számára. Ment a süket szöveg, hogy megváltoztatná a foci jellegét meg, hogy kezelhetetlen lenne a játékidő. Most láthatjuk, hogy ezek mind baromságok voltak, igenis működik a gyakorlatban és klasszisokkal jobb a helyzet mint nélküle.

      Lehetne találgatni az okokat, hogy miért nem tetszett nekik a videobíró, hogy miért kellett ennyi ideig várni erre. Szerintem a választ az olyan esetekben kell keresni, mint például a 2002-es koreai vb, vagy például amikor 2009-ben a franciák "véletlenül" egy pár ordas-nagy bírói hibával jutottak ki a vébére a csóró írek kárára. Sokkal nehezebb úgy "hibázni", ha vissza kell nézni.

      Olaszországnál maradva, nekem nem kerülte el a figyelmemet, hogy a Napoli vezeti a tabellát, nem a megszokott "juvemilaninter" triumvirátus valamelyik tagja. Várjuk meg a végét, de eddig ez engem arra emlékeztet, amikor 84-ben megváltoztatták a játékvezetők kijelölésének a rendszerét, pontosabban sorsolták a bírókat. Akkor a bajnokságot a Verona (!!!) nyerte, szóval a következő évben gyorsan visszaálltak a korábbi "bevált" módszerre. :)

      • És abban a Veronában vala Preben Elkjaer-Larsen, a TANK, avagy ifjúkorom nagy kedvence... ("We are red, we are white, we are danish dynamite!")

        • Az a Verona nagyon érdekes volt, gyakorlatilag egyetlen igazi sztár sem volt a keretükben, talán az egy szem Briegel kivételével. Az a 84-85-ös szezon Bagnoli edzői mesterműve volt.

  • Szerintetek le tudna hozni DDR meg Ninja úgy egy Atalanta elleni meccset, hogy nem sárgázzák ki magukat az Inter elleni meccsre? :D

        • Egyszerű, ki kell számolni. Mivel De Rossi úgyis kiállítatná magát a Meazzában, ami 2 vagy 3 meccs, jobban megéri most kisárgázni, ami egy meccs, és nem emberhátrány. :D

    • Nainggolan most úgyis bajban van az újévi videója miatt, a média és a Roma ellenes sötét erők össztüzet nyitottak rá. Például az a kedves és objektív Corsport már csinált egy remekbe szabott kis felmérést is, ahol az ellenszurkolóink kiélhetik magukat: "Te kizárnád Nainggolant a videója miatt?" Hehe, én biztos kizárnám ha nem a Rómának szurkolnék. :D

      • Az a vicc hogy ennyi pia meg cigi mellett is a liga középpályásainak a 90 százalékát lealázza munkabírásban.... Már előre félek, mi lesz ha egyszer megöregszik. Sosem találunk még egy ilyen állatot. Tavaly még azt hittem, hogy a Kessié hasonló lesz de idénre kiderült hogy mégsem.

        • Még az a szerencse, hogy nem meccs közben piált, vagy gyújtott rá! Különben most hót ziher, hogy elmeszelnék 2-3 fordulóra. :D

          Így viszont a Roma "jóakarói" tehetetlenek, csak a fröcsögés és a vádaskodás maradt nekik.

  • Azért az Atalanta tegnap szintén megmutatta, miért tart ott-ahol. Nápolyba nyerni, nem semmi!

    • A tegnapi jelzésértékű volt, a Napoli cseréi ennyit tudnak, a Napolit pedig ennyire érdekelte a kupa, ők is kiszálltak. Remélem azért a Papuék alaposan kitombolták magukat és a hétvégére nyugisabbra veszik a figurát.

      Apropó tegnapi meccs, valaki még emlékszik, hogy mekkora sajtója volt Rómában Chirichesnek? Még olyan "ravasz" szurkolóink is voltak, akik cirkuszoltak, amikor nem vettük meg. Most meg lehet nézni. Ezért aztán érdemes volt cirkuszolni.

      • Kizárni? Honnan? Nem is értem. :)

        Egy ember, aki kikapcsolódott az év utolsó napján. Dohányzó sportoló? Ugyan kérem, bárki tud legalább két-három profi, élsportolót aki dohányzik. Példaképe sok száz gyereknek? Meglehet, de véleményem szerint Őt így szeretik... fogadják el. A többit már le sem írom. Vicc.

        • Gondolj bele mi lesz ha a hétvégén Difra véletlenül a padra rakja, nehogy besárguljon? Micsoda sztorikat lehet majd gyártani, hogy büntetésből nem kezd, összeveszett az edzővel, összeveszett a Monchival, mindenkivel. Már alig várom!

          • Csak halkan jegyzem meg, hogy egyik híroldal már azt szellőztette, hogy az ATA ellen padozik büntiből..

          • Ráadásul átigazolási időszakban? Ott lesz mellette a padon minden valamirevaló pénzzel kitömött ffp kedvenc képviselője, de a félidőben valamit alá is ír a Juve-val, csak hogy tényleg hihető legyen

      • Azért, ha Sarrit nem érdekelte volna a kupa, nem cserélt volna egyből a bekapott gól után, hanem hagyta volna lecsorogni a meccset. Persze tartalékosabb volt a Napoli mint az Atalanta ez tény, ettől még egy véresen komoly meccs volt, szerintem. Persze lehet tévedek.

        • Az a valószínűbb, hogy nem rizikóztatta meg, hogy bármelyik kezdője lesérüljön, vagy kifárasztja, ebből látszik, hogy a csapatunk bővebb, de a 11 mag napoli játékos az igen atom. Mindig jeleztem, hogy a nápolyt kerülje a sérülés, mert rögtön nem lesznek ott ahol vannak! Sajnos nekünk sérülésből a tavalyi évben is igen kijárt, bízzunk az idei évben, hogy elkerül minket a sérülés és akkor csak fáradtság miatt kelljen rotálni.
          Bár a több fronton való játékban hosszú pad kell. A nápoly elfogja dobni az EL-t is, no kockázat, amíg topon lesz a scudettóért.

        • Szerintem ezek fokozatok, arról van szó, hogy mit hajlandóak kockáztatni. A Napoli nem kockáztatta a bajnoki szereplést a kupa kedvéért, ahogy mi se tettük. Persze, hogy a cserék is hajtottak, nekik ez egy lehetőség volt, hogy megmutassák magukat, de nem véletlenül cserék.

          • Az biztos, hogy a bajnoki cím a prioritás. Szétdurranna Nápoly májusban, ha scudettót nyernének! Még a Vezúv is kitörne, lehet! :D

  • Na! Állítólag Monchi szólt pár szót a mai edzés előtt a srácokhoz. Többek közt ilyeneket:
    “In questo momento delicato va
    dimostrata mentalità vincente. Chi non dimostrerà di avere questo tipo
    di atteggiamento non può avere posto nella Roma”. Tetszik!
    Vajon mikor volt ilyen utoljára Rómában?

    • Rómában az a tapasztalat, hogy korbács kell, az szokott működni. Kell egy pár ember, aki rendet tart és nem tudom, hogy ez most hogyan működik. Spalletti általában egyedül is rendet szokott tartani, de nem tudom, hogy EDF például hogyan birkózik meg az ügyeletes hülyeségekkel. Ki segíthet neki? Pallotta Bostonban van, Gandininek semmi köze a csapathoz, Baldissoni sem tűnik túl agresszívnek... Ki van még? Totti? De Sanctis?

      Ezek szerint Monchi lesz az erős ember. Ő az, aki felhívja a mi "hős bajnokaink" figyelmét, hogy nem illik elszúrni az ilyen meccseket, mert annak rájuk nézve is komoly következményei lehetnek.

  • Az a tegnapi videobízás elég érdekes volt a Juve-Toro kupameccsen. A Juventus már a videobírót is megvette? :D
    (igen egyértelmű szabálytalanság volt... ráadásképp Mihajlovicot is menesztette a Toro. Persze nem "csak" a kupakudarc miatt. És persze nagyon nem is sajnálom.)

    • Bizony, a derék Miha ment a levesbe és én cseppet se tudom sajnálni. Emlékeztek még hogyan hozsannázták, amikor kinevezték a Milanba? És arra emlékeztek, amikor korábban azt magyarázta, hogy ő sose edzené a Milant? Senki se kérdezte, ő akarta elmondani, mert ő egy ilyen karakán ember. Hát most a karakán Miha mehet állást keresni! :D

      A VAR-t meg elszúrták, de legalább visszanézték, rosszul döntöttek, de visszanézték.

      Nem igazán tartozik ide, de mindeközben Montella megnyerte az első meccsét a Sevillával.

      • Ja és persze ez tovább árnyalja a kiesésünket az olasz kupából. Gondoljuk csak végig: minket egy olyan szar csapat vert ki a kupából, hogy kirúgták az edzőt. :(

  • Boldog Új Évet Kedves Romanisták! :)

    Jól bekezdtek az újságok a mercato nyitásának hatására, csak úgy röpködnek a nevek mindenfelé...
    Amúgy Ninja barátunkat 100.000 ojróra büntették.

    • Szerintem 100.000 ojró fájhatott még a Ninja pénztárcájának is. Már kering az a mese, hogy a belga direkt csinálta az újévi cirkuszt, hogy összevesszen a Rómával, mert el akar menni.

      • Igen, egész biztosan megterhelte... :D
        Szokásos összeesküvés elméletek, valamit kell írni, hisz üresek lennének a lapok hasábjai...

  • Szerencsére szinte el is felejtettem, hogy most átigazolási időszak lesz/van, de ma majdnem hányingerem lett egy hírtől. Lichsteiner, a Roma-ba. Persze rögtön Lulic mellé, De Rossit meg visszacseréljük Pjanicra. A Manchester City meg majd megveszi a szurkolókat, mert ezután úgyis el akarnak majd menni.

  • Florenzi nyilatkozott: "A VAR jó dolog, aminek meglesz a haszna. Jogos volt, hogy nem adták meg a gólomat a Sassuolo ellen."

    Most hasonlítsuk össze ezt a megnyilvánulást, azokkal, amiket a labdarúgás többi szereplőjétől hallhattunk a közelmúltban, akik úgy panaszkodnak és sírnak mint a közmondásos fürdős Qrvák.

Related Post