X

Az Európa Liga legjobb 16 csapata közé…

Sűrű a program írtuk már sokszor a februári posztokban. Ezért is jön jól, egy oda-vissza vágós lebonyolításban kiharcolt idegenbeli 4-0. Valamivel egyszerűbb így a visszavágó, még akkor is, ha fél vállról nem vehető a spanyol Villarreal. Reményeink szerint a csütörtök kora esti mérkőzésen (kezdőrúgás 19.00) hazai gólokkal sikerül a kedélyeket megnyugtatni, és a biztos továbbjutást kiharcolni.

Dzeko pihenőt kap?

A Samp elleni vereség óta négy tétmeccset húztunk be, három találkozón négy rúgott gólig jutott kedvenc csapatunk, és az Olasz Kupa továbbjutás is abszolválva lett. Öröm és boldogság lengi be Trigoria-t, jöhet az erőltetett menet utolsó harmada, és annak első mérkőzése, az EL visszavágó.

Volt, hogy nyafogtam, nehéz bizonyos helyzetekben posztot írni. Ebbe a kategóriába tartozik a csütörtöki visszavágó is. Nem tudom azt elképzelni, hogy a tartalékosan kiálló Roma elszórja előnyét, és ne tudjon továbbjutni egy ilyen helyzetből. Ettől még a meccset le kell játszani, meg a labda kerek, hogy ordasabbnál ordasabb közhelyeket pufogtassak.

Salah gólöröm se lesz?

Miért gondolom, hogy tartalékos lesz csapatunk? Talán azért, mert egy Inter-Lazio-Napoli trió követi majd a csütörtöki nemzetközit. Ebből indulhatnak ki az olasz újságírók szintén, amikor a lehetséges kezdőt jósolgatják a 24 óra múlva kezdődő Európa Liga mérkőzés kapcsán. Alisson – Jesus, Manolas, Vermaelen – Rui, Paredes, DDR, Peres – EL Shaarawy, Perotti, Totti kezdőt látnak a legvalószínűbbnek.

Így mindenki kezdőként jöhet, aki mostanában kevesebbet játszott, és persze lesz egy bikaerős cserepadunk. Jó ezeket a mondatokat leírni. Alisson következetesen kapja a lehetőséget a bajnokságon kívül. Váltakozó teljesítményét maximum a meccshiány generálhatja, de komoly bakija nem hogy nem volt, inkább bravúrjai maradtak emlékezetemben. Jesus épp a minap nyilatkozta, nem foglalkozik a negatív kritikákkal, már milánói vendégmunkássága során kapta ezeket, és az olasz fővárosban sem csendesednek mindenezek. Remélem, előrukkol majd egy olyan produkcióval, ami elcsendesítheti a károgókat.

Bízom benne, hogy DDR higgadt marad

Manolas játékba van, pár mérkőzést kihagyott a mercato ideje alatt, aggódtam érte rendesen, hogy elkótyavetyéljük már a télen, de nem lett igazam. Vermaelen egyelőre többet volt sérült, mint egészséges, a jó játékkal ő szintén adós. Rui felépülése rendben zajlott, amikor lehetőséget kapott a „mély” szélső élt vele. Kirobbanó formában még nincs, de csütörtökön ő is bizonyíthat. Paredes visszafogottabb, új posztja Spalletti találmány. Jól muzsikált, amikor játéklehetőséget kapott, kíváncsi leszek, hogy DDR mellett léphet-e feljebb csütörtökön.

Peres és DDR játékban vannak, velük most nem foglalkoznék. A támadó hármas következik. Sárika talán a legnagyobb áldozata a mostani formafelfutásnak. Nem tudom, mi van a sráccal, de számára mintha teher lenne csapata jó szereplése. Bízom benne, hogy megtalálta a tökeit, és előrukkol egy jó teljesítménnyel. Perotti a formációváltás miatt került peremre, illetve sérülése sem segítette az elfogadható teljesítményben. A legnagyobb áttörést tőle várom holnap.

A Legenda egy „digitális olajfestményen”

Totti pedig maga az intézmény Rómában. Lejáró szerződésén Spalletti viccelődött kicsit a Torino elleni bajnokit követően. Elnézve a negyedik ikszben járó legendát, elfogadta epizódszerepét, nem sír, játszik, amikor beküldi őt mestere. Bár sebessége már régen nincs, a védekezést tíz évvel ezelőtt sem preferálta, így maradnak a zseniéből táplálkozó passzai, és a bakájában bujkáló pontrúgások. Hátha eredményes tud lenni az Öreg! Ennek szorítok.

Hogy mire számítok a spanyoloktól? Nehéz lenne megmondani. Hétvégi bajnokijukat elnézve túl sok változáson nem mentek keresztül az elmúlt napokban. A hosszabbításban szerzett góllal verték, idegenben a Real Sociedad-ot. Fontos három pontot szerezve ezzel. De a játékukban nem láttam az erőt és a mindent lebíró akaratot. Mindenesetre rengeteg Puffin Lekvárra lenne szükség a párharc megfordításához, maradjunk ennyiben.

Vele ettől többet nem szeretnék foglalkozni

A mérkőzést a német Felix Zwayer vezeti majd, közvetítés a DigiSport kettes csatornáján lesz. Reményeim szerint egy sima, sérülésektől mentes római örömünnep elé nézünk, hogy a pénteki sorsoláson végre mellék álljon a szerencse és tovább dédelgethessük trófeagyűjtő álmainkat.

Szentesi János:

View Comments (38)

  • Nevessetek ki, de én elsősorban El Shaarawy-ra várok. Amennyire kritikus voltam vele amikor megvettük, most annyira szurkolok neki. Jó lenne látni egy harcias Rómát, függetlenül attól, hogy ki fog játszani.

  • A végéhez közeledik a stadionunk vidám kis története. A populista M5S mozgalom egy ülést tartott, ahol kidolgoztak egy furcsa alternatív tervet a mostani stadion projekt helyett. Állítólag ez a terv, tartalmazná az épületek áthelyezését, a "felbecsülhetetlen értékű" lóverseny-lelátó megmentését és a beépített terület 40-60%-os csökkentését. Ezekkel a tervekkel felvértezve akarnak majd pénteken tárgyalni a Rómával. Gondolom mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez nem egy terv, nem egy reális alternatíva, hanem egy rossz vicc.

    Pallotta nyilatkozott az USA-ból, azt mondta, hogy ha a pénteki tárgyalások nem járnak pozitív eredménnyel, az egy katasztrófa lenne a Roma, az olasz labdarúgás, Róma városa és az összes Olaszországban realizálandó beruházás számára.

    Azt hiszem, hogy ennyi volt.

    • Az mindenképpen szomorú. De az általad is említett, külvárosi (reptérhez közeli) megoldás miért nem megfelelő? Nyilván rengeteg pénz lett belepumpálva ebbe a próbálkozásba, de annyira sok, hogy ne legyen értelme egy racionálisabb megoldást keresni? (konkrétan a másik helyszín, ahol már nem ez a roppant felkészült önkormányzat "uralkodik"?)

      • Ki tudja? Eddig 60 millió eurót költöttek csak a tervekre és az egyik társ a vállalkozásban egy Parnasi nevű építőipari vállalkozó, aki a terület tulajdonosa. Gondolom nem olyan egyszerű, hogy csak úgy átrakják máshova. Ma reggel azt olvastam, hogy a Roma azonnal perelni fog és az egyik helyen kb. 8 milliárdos kártérítésről beszélnek.

        • Hülyeséget írtam, 1 milliárdos kártérítési perről beszélnek. A 8 milliárd csak egy becsült összeg, ami a Róma városát érő károkra vonatkozik (kiesett bevételek, elmaradt beruházások, munkahelyek, stb.), ha megfúrják a stadiont.

  • Három továbbjutó szerdáról: Krasznodar, Schalke, M.U. Túlságosan egyik sem tetszik! :)

    • Az egész mezőnyből én egyedül az M.U-t szeretném, ha elkerülnénk a következő körben.

      • Megyünk nekik eggyel, de ráérünk a döntőben visszaadni azt! :)

        • Valahogy így kéne:) Döntőben, ha nem is megalázni őket, de revánsot venni azért az emlékezetes:/ napért.

  • El Shaarawy nem a mostani átalakítás, hanem Dzeko stabil helye miatt szorul háttérbe. Amikor feltűnt a Milanba, akkor egy sok sérüléssel küzdő Pazzini mellett, de inkább helyett lőtte a gólokat. Aztán jött Balotelli és ElSha kiszorult a szélre, ahonnan inkább az előkészítés lett a feladata. Rómában ugyanez: klasszikus csatár nélküli játékban szélről bemozdulva életveszélyes volt. Sok helye van és szabadabban mozoghat, akár centerbe, akár szélen, de visszalépve osztogathat is, vagy lőhet, amiben szintén jó. Dzeko játéka miatt messzebb került a kaputól, Dzeko is elsősorban Nainggolannak készíti le a labdákat (ha felrúgják rá), hiszen ő közel van, míg ElSha befutja a szélt, tehát elsősorban Salah stílusát kell játszania, ami neki nem annyira fekszik.
    A másik dolog viszont, amikor vannak meccsek melyen kifejezetten jól játszik. De ezek általában kicsik ellen, amikor alig van védekező feladata. Meg bárhogy nézem, nem rossz játékos, csak mint mondottam volt nem ez az ő stílusa, így gyakrabban szürkébb. Reméljük most is a jobbik arcát mutatja.
    Mondjuk én ezt a fajta felállást kicsit bátorkának érzem, de meglátjuk.

  • Felmrült, hogy a hétvégi Inter-Róma párharc során megvitatják Manolas sorsát. Ez elméletileg 45 millió €-ról szól és ez az összeg valószínűleg 38 millió €-ra csökkenhet majd, mert szezon végén élnénk Juan Jesus kivásárlási záradékával, ami 8 milkó. Ez csak pletyka,de az hogy 3 millió €-s nettó fizetést ajánlhatnak szezononként, ami jóval több, mint a jelenlegi 1,8 millió €-s fizetése azon konkrétan beszartam. A védelmünk oszlopa, Olaszország egyik, ha nem a legjobb védője jelenleg, Európa top csapatai csábítják és mi kiszúrjuk a szemét egy 1,8 millióval??? Miért nem vagyunk képesek mi az értékeinket megbecsülni? Lehet most csúnyán fogtok rám nézni, de annak idején Benatia-val fix ez volt a probléma és miután itt merészelte hagyni a csapatot ő volt az áruló és a szarf@szú. Más kérdés, hogy most a Juvéban tolja, ami nekem sem tetszik, de az már más kérdés hogy került oda. Mikor idejöt nem kapott túl nagy fizut, de Sabatini megigérte neki, ha odarakja magát és jól teljesít, akkor fog kapni egy komolyabb szerződést,a mit aztán a vezetőség le sem szart, mert azt mondták, hogy ha minden játékosnak meg kéne emelni a fizetését, aki követelőzik, akkor már nem az elveik szerint müködne a Klub. Hát baszki, végsősoron nem erről szól minden ebben a Világban? Ha én is gürizek, kidolgozom a belem mondjuk, akkor lehet a főnökömnek feltünik és azt mondja, ne értékelem a hozzáállásodat, kapsz ezután egy kicsivel többet. Lehet nem tudtunk versenyezni a Bayern 4 milliós fizetésével, de el lehetett volna kerülni hamarabb a távozását, ha a vezetőség nem töketlen. Ugyan ez a helyzet Manolassal is. Hogy a bús pcsaba lehet az, hogy Minket, akik jelenleg osztályokkal az Inter fölött vagyunk gondolkodásban és csapategységileg egyaránt el akar hagyni a Serie A legjobb védője szaros 1,5 m + fizetésért cserébe. Ha el akarják adni jó pénzért, akkor mondják ki tisztan és világosan, ahogyan tették mondjuk azt Paredes esetében pár nappal a téli átigazolási szezon utolsó pár napja előtt. Ezzel csak a szurkolókat probálják altatni, hogy meg akarjuk tartani az ilyen játékosokat, de biza az a pár millió milyen jól jön a bankszámlára és konkrétan a játékost is szembeköpik, mert nem őszinték vele sem. Top csapatnak képzeljük magunkat, de a top játekosokat, akiket megszerezni kéne jobb esetben más csapatoktól, nem elherdálni egyáltalán nem tiszteljük. De sebaj, majd jön helyette megint, aki nálunk bontogatja a szárnyait és jó pénzért megint tovább tudunk adni...
    Attól még Forza Roma és nem elbízni magunkat az esti mérközésen!

    • Te most igen felpörögtél.. :D
      1. Manolas el akar menni 1,5 m + fizetésért? Mondta ő ezt valaha is?
      2. Igen Manolas most jóval kevesebbet keres mint amit máshol kereshetne. Éppen ezért fognak a segge alá tolni egy új szerződést a jövőben amiben gyanítom magasabb fizu lesz. Kb. olyan 3 misi körüli...
      Calma, calma! ;)

      • Igen, kicsit elkapott a hév:) Remélem igazad lesz és meghosszabítjuk a szerződését, viszont ha nem jutunk dőlőre a dologgal akkor fizessék meg rendesen az árát, ne úgy mint a ... ... ... Pjanicnál.

    • Sajnos a Roma jelenleg nem egy top csapat, anyagi értelemben semmiképp nem az. A Roma 90 éves történetében talán 2-3 időszak volt, amikor anyagilag felvehette a versenyt a leggazdagabb klubokkal és gyakorlatilag egyik se tartott tovább 1-2 évnél.

      Az amerikaiak terve egy anyagilag kifizetődő klub létrehozása lett volna, az USA-ban található franchise-ok mintájára. Utólag ez a naiv elképzelés szinte mosolyra fakasztja az embert, hiszen itt hiányzik az intézményrendszer, ami az USA-ban lehetővé teszi ezt a fajta működést.

      Olaszországban nincsenek hivatalos adatok, csak időszakos felmérések vannak, amik évtizedek óta ugyanazt az eredményt hozzák, már ami az arányokat illeti. Pár éve például 9 millió Juve szurkoló volt, kb. 6 millió Inter és 6 millió Milan szurkoló, több mint 3,5 millió Napoli szurkoló és a Roma csak az ötödik helyre volt jó, kevesebb mint 3 millió szurkolóval.

      Ezen lehetett volna változtatni az elmúlt 5-6 évben, a Milan és az Inter egyszerre állították le a pénzköltést, a Juvét Moggi mester ténykedése letaszította a másodosztályba és utána eltartott nekik pár évig, amíg magukhoz tértek. De az amerikaiak regnálása alatt a Roma semmi olyat nem tudott felmutatni, amitől a szurkolók száma megnőtt volna. Ezt úgy kell érteni, hogy nem nyerünk semmit és úgy nehéz támogatottságot szerezni.

      Amikor egyesek elszalasztott lehetőségekről beszéltek, mert a költői
      lelkű Baldini leszerződtette nekünk Luis Enriquét, vagy Zeman apót,
      akkor pontosan a most körvonalazódó szituációra gondoltak. Várható volt,
      hogy az igazán nagy olasz klubok felébrednek a téli álmukból és kapnak
      egy olyan vezetést, ami rendelkezik a megfelelő anyagi háttérrel, hogy
      kihasználja ezeknek a kluboknak a támogatottságát. Jelentem az Inter egy ideje elkezdett ébredezni és ne legyen igazam, de valami hasonló körvonalazódik Milánó másik felén is.

      • Én úgy tudom az amcsik éppen a marketing részben léptek igen sokat előre. Ott van például a facebook. A Rómát 8,5 millióan követik világszerte, az Inter (6,1), a Napoli (3,9). Persze még így is messze elmaradunk a Milantól (24,7) és Juventustól (25,3). De ez a fizetőlépes kereslet a csapatra és nem a regisztrált szurkolók száma (pláne nem egy felmérésen).
        Folyamatos távol-keleti-ausztrál-amerikai körutak; szerződés a Nike-val; fejlesztették a honlapot, a youtube csatornát, stb.
        Bárhogy is nézem az amcsik elfejtették Olaszországot és kiterjesztették az érdeklődést kontinenseken túlra is, ami nem befolyásolja nagyban az olasz szurkolói viszonyokat, de a mörcsendájz eladásában mérhetetlenül sokat számít.
        Az, hogy lehetett volna ennél több és gyorsabb is, az kétségtelen. De azt dőreség lenne állítani, hogy nem volt/van fejlődés.

        • Szerintem ez a fejlődés nem jelentős. Pontosabban fogalmazva, jelentéktelen az elpazarolt lehetőségekhez képest. A korábbi nullákhoz képest a facebook adatok így is nagyon szépek, de sokkal jobbak lennének, ha nem pazarolnak el 2 évet a Barca B projektre, meg a Zeman féle "rokonszenv hadműveletre". Én nem állítom, hogy az amerikaiak rosszul csinálták a dolgokat, de egy olyan világba jöttek, amit a jelek szerint nagyon nem ismertek.

          Az USA-ban salary cap van, hogy egyik csapat se költhessen többet a másiknál, Európában pénzügyi fair play van, hogy az egyik klub százszor annyit költhessen mint a másik.

          Az USA-ban a Raiders most szeretne elmenni Las Vegasba, az új stadion kb. 1,7 milliárdba kerülne, még nincs meg az összes pénz, még az engedély sincs meg az NFL-től, de Nevada állam már felajánlott 500 milliót (!!!), csak jöjjenek már. Rómában a klub szeretne költeni 400 milliót (!!!) a városra és sajnos úgy néz ki, hogy még így sem engedik felépíteni a stadiont.

          Vagy amikor el akarták adni a stadion nevével együtt a főszponzori helyet is a mezeken és csak tavaly jutottak el odáig, hogy ez mégse fog menni.

          Azt hitték, hogy elég lesz ha lecserélik a Kappát a Nike-ra, hogy megugorjanak a mezeladások, ehhez képest Pallotta nyíltan panaszkodott a Nike-ra, hogy miért nem árulják a mezeinket. Na igen, ha lennének eredmények, vagy igazoltak volna 1-2 sztárt, akkor jobban fogynának a mezek is. Közben még hátravan a per a Kappával, akik egyáltalán nem vették jó néven az érvényes szerződés egyoldalú felmondását.

          Ezek csak példák, lenne több is, de ezeken az amerikai Roma konkrétan pofára esett. De ez már mellékes, attól tartok, hogy az amerikaiak hamarosan távozni fognak és csak reménykedni lehet, hogy nem fogjuk visszasírni őket.

          Ma az olasz sajtóban már elkezdték levonni a tanúságokat, például leírták, hogy Nainggolan és Manolas szerződésének a megújítása addig nem fog megtörténni, amíg el nem dől a klub jövője. Más helyeken már egyenesen az új tulajdonosjelöltek neveivel dobálóztak és sajnos nem voltak köztük arab milliárdosok.

    • Azért ez közel sem ilyen egyszerű.
      1, nem tudunk sok mindent, csak pletyit. A valódi szituációt a játékos-ügynöke-klubok vezetése tudja csak. Na már most miért feltételezed, hogy szembeköpik a játékost? (ha van is - talán - konfliktus, akkor azt nagyon helyesen nem szellőztetik).
      2, Másrészt lássuk be Manolas nem az grál lovag, vagy mondhatnám úgy is, hogy ő egy profi labdarúgó, aki csapatban játszik, de vannak egyéni érdekei is. Nyilván pénzt szeretne keresni, nagyon sok pénzt és dicsőséget is szeretne (vagy nem), és egy magasabb szintre akar lépni.
      3, Lássuk be valahol irreális elvárásai voltak Benatianak, vagy legalábbis 1 év után kb. olyan fizut akart, ami Totti-DeRossi-hoz közelített nagyon. Ez persze túlzás, hiába jó, neki nincs meg az az értéke, ami 2 romanistának. Ő pótolható, és pótolva is lett.
      4, A klubnak nincsenek olyan bevételei, ami alapján megtarthatna top fizetésekkel játékosokat halomba. Aki pótolható azt eladjuk, mert sokat kérne, pont mint Sevilla-Atletico-Dortmund stb. nekünk ez a szintünk. Amúgy az FFP miatt nem is költhetünk 80%-nál többet a fizukra.
      5, Ahhoz, hogy egész csapatunk legyen el kell adni valakit, hiszen a réseket abból lehet betömn. Nézd meg mikor Benatia itt volt milyen hosszú volt a keretünk és nézd meg most milyen hosszú. Mindezt úgy, hogy közben - ha nehezen is - de megfelelünk az FFP-nek.
      Ezen pontok alapján roppantul meglepődnék, ha Manolas ekkora fizuval pont az Interbe menne:
      1, van pénzük megvenni, de kit adnak el? (folyamatosan harcban állnak az FFP-vel)
      2, fizetés dettó, hogy gazdálkodják ki? Nem nevezik az EL-be?
      3, van bármilyen győzelmi esélye bármire ennek a csapatnak?
      Egyszerűen logikusan nem érné meg Manolasnak oda menni, persze láttunk már csodákat, de egy angol élcsapatot jobban el tudok képzelni a görögnek.

      • Nos, pontosan ezt gondolom én is, hogy egyáltalán nem érné meg neki odamenni, de ha nem hosszabbítjuk meg a szerződését, akkor tuti el fog menni és hiába szeretnénk partvonalra kívül helyezni azzal, hogy küldöldi csapatnak értékesítjük, ha ő azt akarja olasz honon belül maradjon, akkor úgy is lesz. Egy játékos nem feltétlen akar elmenni küldöldre, ez csak nekünk szurkolóknak, meg a klubnak jelent prioritást. Lehet a görögön és az olaszon kívül nem tud több nyelvet, pontosabban angolul/spanyolul egy szót sem, úgyhogy ez is lehet mérvadó egy játékosnak, meg sok más is: barátok, környezet stb.
        Oké, hogy van egy tanári Faziónk, meg egy energikus Rüdigerünk, de azért szeretném, ha a jövőben megmaradna ez a hármas. Persze, ha muszáj eladni valakit és választani kell mondjuk közte és Ninja között, akkor egyértelmü kire esik a választás.

  • Allisson, Manolas, Vermaelen, Jesus, Peres, Paredes, De Rossi, Mario Rui, Perotti, El Shaarawy, Totti

  • Tíz helyen változtatott Escribá, és visszatér Rómába José Angel is.

Related Post